lido41 14.06.2010 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Witammam ogromną prośbę do wypowiadających się w tym wątku specjalistów od podłóg, a mianowicie... w salonie mam deskę merbau Tarketta (półmat lakier) i problem z jej czyszczeniem... na powierzchni podłogi jest "coś" jakby tłustego,co pomimo stosowania do jej mycia środka Tarkett (polecanego przez sprzedawcę podłogi) nie chce się zmyć. Wygląda to bardzo nieciekawie, zwłaszcza pod słońce - jakieś takie maziaje porozcierane. Po przejechaniu palcem, chodzeniu boso zostają ślady. Próbowałam już myć samą ciepłą wodą, ale niestety bez rezultatu. Nie wiem czy powinnam stosować jakiś inny "cudowny" specyfik do pielęgnacji , ale jaki???Zastawiam się nad stosowaniem froterki, ale to nie jest tani sprzęt, no chyba, że w desperacji kupię polerkę samochodową - taki mi ostatnio "genialny" pomysł przyszedł do głowy. Nie chciałabym eksperymentować w ciemno, żeby nie zniszczyć drewna, ale ten widok nie taniej przecież, a fatalnie wyglądającej podłogi z lekka podnosi mi ciśnieniedziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kayucha 15.06.2010 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Mam problem z podłogą do pokoju ... Deska Barlinecka - odradzana, panele - odradzane , płytki - zimne - co wybrać na podłogę w pokoju, żeby nie zostać przy okazji bankrutem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 15.06.2010 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Proponuję każde drewno w solidnym wykonaniu.Mozaika przy mniejszej zasobności kieszeni, przy bardziej zasobnej deska krajowa lub egzotyczna odpowiednia do wystroju pomieszczenia. Można wziąć pod uwagę trwałą podłogę w umiarkowanej cenie czyli parkiet dębowy lub jesionowy. Jest kilku klasach, kilkunastu formatach i w kilkudziesięciu sposobach ułożenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 15.06.2010 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Witam mam ogromną prośbę do wypowiadających się w tym wątku specjalistów od podłóg, a mianowicie... w salonie mam deskę merbau Tarketta (półmat lakier) i problem z jej czyszczeniem... na powierzchni podłogi jest "coś" jakby tłustego,co pomimo stosowania do jej mycia środka Tarkett (polecanego przez sprzedawcę podłogi) nie chce się zmyć. Wygląda to bardzo nieciekawie, zwłaszcza pod słońce - jakieś takie maziaje porozcierane. Po przejechaniu palcem, chodzeniu boso zostają ślady. Próbowałam już myć samą ciepłą wodą, ale niestety bez rezultatu. Nie wiem czy powinnam stosować jakiś inny "cudowny" specyfik do pielęgnacji , ale jaki???Zastawiam się nad stosowaniem froterki, ale to nie jest tani sprzęt, no chyba, że w desperacji kupię polerkę samochodową - taki mi ostatnio "genialny" pomysł przyszedł do głowy. Nie chciałabym eksperymentować w ciemno, żeby nie zniszczyć drewna, ale ten widok nie taniej przecież, a fatalnie wyglądającej podłogi z lekka podnosi mi ciśnienie dziękuję i pozdrawiam Opisz sytuację od początku. Czy po ułożeniu od razu miałaś problemy? Po jakim czasie się pokazały owe kłopoty? Co robiłaś z podłogą po jej ułożeniu? Czy czyściłaś? Myłaś? Jakie środki? Ile razy? Zacznij może od tego, że składasz reklamację! Na tym etapie warto! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 21.06.2010 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Witam.Przeczytałam cały wątek. Chciałabym zapytać kto ma pomysł co dać na podłogę w domu o nowoczesnej minimalistycznej stylistyce. Drewno dla mnie odpada. Ma ktoś jakieś pomysły na okładzinę podłogową dla nowoczesnych wnętrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1984 21.06.2010 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 witam wszystkichja równiez się zastanawiam nad podłogą...tym bardziej że będę miała najprawdopodobniej wszędzie ogrzewanie podłogowe...i chyba jednak zdecyduje się na kefelki drewnopodobne woodentic paradyż bądź inne)...nawet w salonie...świetnie wyglądają i myslę że będa najlepsze w utrzymaniu a na poddaszu w sypialniach panele! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.06.2010 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 malkul - myślałeś kiedyś o marmoleum - czyli wykładzinie z żywic i kruszonego marmuru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 21.06.2010 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 http://catalogo.imolaceramica.it/libweb/minimali/KLDIMO/AM%20RAINBOW%201.JPGteż ciekawie wygląda. Ja też nie jestem za panelami bo też planuje ogrzewanie podłogowe wiec lepiej sprawdzi sie kafelka lub kamień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aba-m 21.06.2010 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 na ogrzewaniu podlogowym sprawdzila mi sie plytka drewnopodobna, porcelanosa/venis tavolahttp://www.keramischparket.nl/images/productimages/smaller/venis+tavola+zebrano+19.3x120cm+1.jpgreszta domu kahrs portofino, tzw deska 3warstwowa, 1.5 cmhttp://www.1926woodflooring.co.uk/acatalog/r_oak_portofino.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 22.06.2010 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 śWIETNA TA PŁYTKA :Plytka drewnopodobna, porcelanosa/venis tavola. WYGLADA CIEKAIWE BARDZO:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 22.06.2010 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 a ja postawiłam w większości na płytki , sprawdzają się super w salonie . Zwykłe panele w pokojach dzieci i sypialni z tym ,że wybrałam o strukturze drewna , najbardziej chropowate i sękate - nie narzekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 23.06.2010 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Witam mam ogromną prośbę do wypowiadających się w tym wątku specjalistów od podłóg, a mianowicie... w salonie mam deskę merbau Tarketta (półmat lakier) i problem z jej czyszczeniem... na powierzchni podłogi jest "coś" jakby tłustego,co pomimo stosowania do jej mycia środka Tarkett (polecanego przez sprzedawcę podłogi) nie chce się zmyć. Wygląda to bardzo nieciekawie, zwłaszcza pod słońce - jakieś takie maziaje porozcierane. Po przejechaniu palcem, chodzeniu boso zostają ślady. Próbowałam już myć samą ciepłą wodą, ale niestety bez rezultatu. Nie wiem czy powinnam stosować jakiś inny "cudowny" specyfik do pielęgnacji , ale jaki???Zastawiam się nad stosowaniem froterki, ale to nie jest tani sprzęt, no chyba, że w desperacji kupię polerkę samochodową - taki mi ostatnio "genialny" pomysł przyszedł do głowy. Nie chciałabym eksperymentować w ciemno, żeby nie zniszczyć drewna, ale ten widok nie taniej przecież, a fatalnie wyglądającej podłogi z lekka podnosi mi ciśnienie dziękuję i pozdrawiam wglada na to ze srodek ma woski..jak zwykle.. ale tak jak pisze jarekkur..opisz srodek popatrz na jego sklad ok podaj nazwe chociaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lido41 25.06.2010 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Do mycia używam płynu BOICLEAN Tarketta poleconego przez sprzedawcę podłogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lido41 25.06.2010 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 przepraszam,prawidłowa nazwa tego specyfiku to BIOCLEANCzy może on powodować tłusta powłokę na powierzchni podłogi?Po ręcznym froterowaniu sytuacja nieco sie poprawiła, ale na krótko. Nie wyobrażam sobie jednak przeprowadzana operacji ręcznego froterowania,czyli ścierka i na kolana:) przez 2 godziny po każdym myciu podłogi, zwłaszcza, że myję ją dość często. Inaczej,mówiąc oględnie, wygląda dość nieciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lido41 25.06.2010 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Na innym wątku ktoś polecił mi dokładnie doczyścić podłogę , a następnie użyć Wimpregnat firmy Loba Parkettcare ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 26.06.2010 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Dla mnie panel to taka nowsza odmiana gumoleum (jaki to był szał za Gomułki} Gumoleum przemineło, a tradycyjny parkiet i deska są z nami od stuleci i zawsze będą tak jak i margaryna. Wynaleziono ją bo nie wszystkich było stać na masło. A droższa teraz często od masła. I nie nazywa się margaryna tylko masło roślinne. Podobnie panele- dąb, jesion, itd a wszystko plastik. Deski typu Barlinek to taka margaryna z dodatkiem masła. Mam deski położone w całym domu z którego się wyprowadzam, niestety to nieprawda co mówisz. Deski porozłaziły się mimo, że były z suszarni i była to odpowiednia klasa. Wygląda to okropnie, a jeśli chodzi o cyklinowanie, to też jest niezła jazda. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 28.06.2010 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Na innym wątku ktoś polecił mi dokładnie doczyścić podłogę , a następnie użyć Wimpregnat firmy Loba Parkettcare ... doczyscic..ale czym jesli sa to woski to wax remover jesli cos z dyspersji to care remover... i na to parkett care jak najbardziej.. zapomnisz o posadce.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 28.06.2010 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Mam deski położone w całym domu z którego się wyprowadzam, niestety to nieprawda co mówisz. Deski porozłaziły się mimo, że były z suszarni i była to odpowiednia klasa. Wygląda to okropnie, a jeśli chodzi o cyklinowanie, to też jest niezła jazda. Pozdr To o czym piszesz nie wynikło z rodzaju podłogi. Jest to wyłącznie efekt jakości wysuszenia lub /oraz/ fachowości wykonania podłogi. To, że deski były w suszarni oraz miały odpowiednią klasę to nie wszystko. Podłoga z parkietu lub desek jest najtrwalsza ze wszystkich podłóg pod warunkiem, że wykonał ją fachowiec posiadający niezbędną wiedzę, odpowiednie przyrządy i narzędzia a głównie bogate doświadczenie w wykonywaniu podłóg z drewna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lido41 28.06.2010 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 do Ghost34dziękuję za zaproponowane rozwiązanie mojego problemu z deska Tarketta. Nie wiem gdzie można dostać wymienione przez Pana środki do doczyszczenia i zabezpieczenia podłogi. Bardzo proszę o jakieś namiary, jeśli to nie problem. Poza tym chciałabym podać skład owego Biocleanu, którego używam, może te dane pozwolą określić czy tłuste smugi na mojej podłodze to woski czy jakieś inne cuda...skład :tensydy, węglan sodu, kwas cytrynowy, etanol i woda. pH ok.10,3 Z góry uprzejmie dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 02.07.2010 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 Coś musiało być nie tak, bo podłogi wyglądają okropnie. Teraz są inne materiały. Ten dom o którym mówię jest z lat 90-tych. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts