Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odwodnienie w garażu,jakie rozwiązanie?

kgolebiowski

Recommended Posts

a co powiecie nna zrobienie w garazu takich 2 katownic o szerokowsci 35-40 cm pod ktorymi bylby betonowa "rynienka" ze spadkiem biegnacym w kierunku kratki odplywowej? przekonuje mnie do takiego rozwiazania moj Tata, ale zastanwiam sie czy az taki skomplikowany system jest mi potrzebny (garaz jest dwustanowiskowy wiec bylyby 2 takie cuda zbiegajace sie u kratki na srodku garazu)

PS

na jakim etapie robi sie syfon??? przed wylewkami czy po?

Co wy z tym syfonem :roll:

Przecież jest coś takiego jak kratka ściekowa. Średnice odprowadzenia różne ale polecam fi 100 lub 150. Kratki garażowe są wykonane tak, że jak jest w nich woda nie śmierdzi z kanalizacji. Wodę trzeba co jakiś czas w kratce uzupełnić i tyle:wink:

Kratki ściekowe są łatwe do czyszczenia i wytrzymałe na nacisk przejeżdżających przez nie samochodów.

W garażu spadek się robi zawsze w kierunku drzwi ...

Ponieważ ?

Żeby wodę można było swobodnie ściągnąć poza garaż do odpływu liniowego,który zazwyczaj robi się przed garażem.

To po co mam robić wpust podłogowy w garażu, jak będę wodę ściągał poza garaż (zwłaszcza zimą)?

• 3 years później...

Odkopuje kotleta.

Też mam garaż dwustanowiskowy 6x7m. Brama 5m.

Zastanawiam się jak lepiej dać odwodnienie linowe - czy w prostopadle do bramy czy równolegle.

Przy równoległym - musiałbym robić spad ok 4cm. Przy bramie mam powierzchnie prostą więc łatwiej będzie kłaść płytki. Auta będą notorycznie najeżdzać na kratkę. Kupiłem odwodnienie linowe klasy A - (do 1,5T) mam nadzieje że wytrzyma.

Przy prostopadłym wystarczyłby spad 2cm - z boków garazu do kratki która jest na środku. Auta nie bedą najeżdzały na kratkę która będzie między nimi.

JEdyna wada to że trzeba będzie przy bramie przy układaniu płytek nadrobić to klejem. Bo wylawka będzie mieć spadek do środka i pod bramą nie będzie szczelności.

Jakie rozwiązanie proponujecie ?

• 4 years później...

Witam. Jak zostało to u Was rozwiązane. Teraz ja mam ten sam problem. Może coś poradzicie? ja posiadam garaż dwustanowiskowy 6x7 m na podwójną bramę.płyta betonowa już wylana, pozotało wykonać wylewkę ,w planach niskie odwodnienie liniowe ze spadkiem wewnętrznym w osi każdego samochodu.

Dzięki idę:sleep:.Pozdro

Primo -spustu z garażu nie wolno podlączać bezpośrednio do kanalizacji (tak jak z parkingów), powinien byc separator oleju. Piszę jak byc powinno, jesteście pełnoletni to wiecie co robicie. Secundo - podłużny spadek w garażu powinien wynosić zero! Spadek powinien byc poprzeczny do odwadniacza liniowego w osi garażu (lub w osi pojazdów) czyli umieszczonego prostopadle do bramy i w odwadniaczu spadek. W każdym przypadku syfon - to oczywiste.

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
boxes, też czytam i mam dylemat. 2 odwodnienia to za dużo. Najciekawsza i najprostsza opcja to odwodnienie liniowe zaraz pod bramą garażową. Zejście na 5m długości z 8 do 4cm. Do tego się przymierzam.

Na pewno jest to najczęściej stosowane rozwiązanie, niemniej czy najlepsze? Przy każdym przejeździe przez kratkę z samochodu spada syf/piach do kratki. Może lepiej dac odwodnienie liniowe prostopadle do bramy, między samochodami i wtedy płytki ze spadkiem w kopertę ?