szczukot 18.05.2009 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 WitamZaczynam montaz dachowek ceramicznych, i krancowe sa kilka cm powyzej gornej krawedzi krokwii. Wynika to oczywsicie z tego, ze na krokwiach leza laty i kontralty, ktore laczna grubosc daja wieksza niz okap dachowki.No i dwa pytanka :1) JAk to sie wykancza ? Deska podbitkowa nabijana na krokwie ? Czy jakos inaczej ?2) Jak jade czasami i widze inne domki, to wydaje mi sie, ze nei maja nic nabite, a okap nachodzi na krokiew bez zadnego problemu - jak to jest zrobione ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 18.05.2009 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Obróbka blacharska w kolorze np. dachówki - mówiąc prosto przycięty na wymiar równy wysokości krokwi pas blachy malowany proszkowo (trwałość) z kapinosem i przykręcony do krokwi i na to częściowo zachodzi bok dachówki. Poza tym chroni drewno od zacinającego deszczu i śniegu i nie musisz malować co jakiś czas (zależy od użytej farby). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
les111 18.05.2009 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 U mnie na końcową krokwie nabita jest deska czołowa calówka o szer. 22cm i wygląda to takhttp://images39.fotosik.pl/68/90eb894c59465d28m.jpghttp://images44.fotosik.pl/127/6a236ccb0df4b1f4m.jpgo ile wiem to też mam łaty i kontrłaty deske musisz zrównać do poziomu łat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 19.05.2009 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Jasne. Czyli albo deska albo blacha. Pierwsze ladniejsze drugie praktyczniejsze Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 19.05.2009 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 U mnie na końcową krokwie nabita jest deska czołowa calówka o szer. 22cm i wygląda to tak http://images39.fotosik.pl/68/90eb894c59465d28m.jpg http://images44.fotosik.pl/127/6a236ccb0df4b1f4m.jpg o ile wiem to też mam łaty i kontrłaty deske musisz zrównać do poziomu łat Czy mi sei wydaje, czy tez masz sciany szczytowe do samej membrany ? Nie powinna byc przerwa na izolacje ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
les111 19.05.2009 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Masz racje szczukot wiem że powinna być no ale majstry starej daty i nie wiedzieli że kleji się styro a ja nie mogłem być na budowie teraz to muszę jakość podciąć i wkleić styropian zasada jest taka że grubość izolacji nie może być większa od wysokości krokwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 19.05.2009 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Masz racje szczukot wiem że powinna być no ale majstry starej daty i nie wiedzieli że kleji się styro a ja nie mogłem być na budowie teraz to muszę jakość podciąć i wkleić styropian zasada jest taka że grubość izolacji nie może być większa od wysokości krokwi U mnie tez sie rozpedzili, ale na szczescie zauwazylem w polowie pierwszej szczytowej i poprawili. A czemu grubosc izolacji nie moze byc wieksza od grubosci krokwii ?? Ja ma krowkie 16 cm a izolacji dam min 20 cm. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
les111 19.05.2009 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Powiem Ci że jestem z branży budowlanej ale zabij mnie ale nie wiem tak przeczytałem w kilkunastu postach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobanr 19.05.2009 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Pewnie dlatego, że od wewnętrznej strony chcemy mieć zlicowane z krokwiami do dalszej obróbki. Natomiast od zewnętrznej... nie chcemy za mocno wypychać membrany i przytykać jej do pokrycia (patrz szczelina wentylacyjna). Pozostaje jeszcze kwestia zastosowanej paroizolacji (folia czy membrana). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 20.05.2009 05:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 No ale od wewnetrznej, ilosc welny powinna byc taka, aby nachodzic na krokwie (likwidacja mostkow) Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts