Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy Wam dachowka krancowa zaslania krokwie ?

szczukot

Recommended Posts

Witam

Zaczynam montaz dachowek ceramicznych, i krancowe sa kilka cm powyzej gornej krawedzi krokwii. Wynika to oczywsicie z tego, ze na krokwiach leza laty i kontralty, ktore laczna grubosc daja wieksza niz okap dachowki.

No i dwa pytanka :

1) JAk to sie wykancza ? Deska podbitkowa nabijana na krokwie ? Czy jakos inaczej ?

2) Jak jade czasami i widze inne domki, to wydaje mi sie, ze nei maja nic nabite, a okap nachodzi na krokiew bez zadnego problemu - jak to jest zrobione ?

Fantom

Obróbka blacharska w kolorze np. dachówki - mówiąc prosto przycięty na wymiar równy wysokości krokwi pas blachy malowany proszkowo (trwałość) z kapinosem i przykręcony do krokwi i na to częściowo zachodzi bok dachówki. Poza tym chroni drewno od zacinającego deszczu i śniegu i nie musisz malować co jakiś czas (zależy od użytej farby).

U mnie na końcową krokwie nabita jest deska czołowa calówka o szer. 22cm i wygląda to tak

http://images39.fotosik.pl/68/90eb894c59465d28m.jpg

http://images44.fotosik.pl/127/6a236ccb0df4b1f4m.jpg

o ile wiem to też mam łaty i kontrłaty deske musisz zrównać do poziomu łat

Czy mi sei wydaje, czy tez masz sciany szczytowe do samej membrany ? Nie powinna byc przerwa na izolacje ?

Fantom

Masz racje szczukot wiem że powinna być no ale majstry starej daty i nie wiedzieli że kleji się styro a ja nie mogłem być na budowie teraz to muszę jakość podciąć i wkleić styropian zasada jest taka że grubość izolacji nie może być większa od wysokości krokwi

U mnie tez sie rozpedzili, ale na szczescie zauwazylem w polowie pierwszej szczytowej i poprawili.

A czemu grubosc izolacji nie moze byc wieksza od grubosci krokwii ??

Ja ma krowkie 16 cm a izolacji dam min 20 cm.

Fantom

Pewnie dlatego, że od wewnętrznej strony chcemy mieć zlicowane z krokwiami do dalszej obróbki. Natomiast od zewnętrznej... nie chcemy za mocno wypychać membrany i przytykać jej do pokrycia (patrz szczelina wentylacyjna).

Pozostaje jeszcze kwestia zastosowanej paroizolacji (folia czy membrana).