Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

4-6m przesadzone drzewa

Recommended Posts

Zeszłej jesieni przesadziłam razem 18 dużych drzew ( 3,5 - 6m) - świerków i jodeł. Wszystkie były wykopane w workach jutowych - poprzedni właściciel wiedział, ze będzie się ich pozbywał. Obecnie z około 6 jodeł jedna dopiero co zaczęła puszczać nowe pędy ( ta najmniejsza - około 3,5m wysokości), reszt a jeszcze nie wiadomo, ale wszystkie jodły mają przy pniu zżółkłe igły. Nie nawoziłam ich jeszcze bo słyszałam ze się nie powinno takich dużych drzew nawozić po przesadzeniu. Jeśli chodzi o świwerki to około 7 czy 8 szt.na 12sztuk wypuściło nowe pędy ( reszta juz raczej w tym roku nie wypuści, o ile w ogóle się przyjmie) i tak jestem szczęścliwa ze się tyle przyjęło bo wszyscy mnie straszyli, że się pewnie nic nie przyjmie, a trochę było pracy przy ich rzesadzaniu

Moje pytania do znawców: czy te świerki czy jodły które nie wypuszczą w tym roku nowych pędów będą miały jeszcze szanse sie przyjąć za rok , czy dwa?

Co może być tym jodłom, że tak żółkną im igły ( zjawisko jest od pnia i wzczególnie w dolnych partiach gałęzi.

Acha na końcówkach wszystkich sa drobne pajęczynki ( ale nie w środku tam gdzie zżółkłe igły - obawiam się że zaatakowały je przędziorki - będę pryskać

• 2 weeks później...

Kuna, nie przesadzaj :wink:

My dwa lata temu przesadziliśmy 15- letnie thuje, bo znajomy pozbywał się działki i dostaliśmy je od niego w prezencie. Na dwanaście sztuk nie przyjęły się dwie. Również miały w tym roku żółte, zaschnięte igły. Drzewka są wytrzepane z tych igiełek, dostały odżywkę i rosną sobie spokojnie dalej.

Tuje mają system korzeniowy płytki, z wielu drobnych korzeni, nie siegający daleko. Dlatego też dobrze znoszą takie zabiegi. Świerk również można próbować- płytki system korzeniowy. Jodła ma sercowaty- kilka solidnych korzeni w głąb, i przesadzania w starszym wieku nie przeżyje.

Pomimo waszej opinii rodzaju korzenia, wszytko można przesadzać robiąc ogród nie czekam na wiosnę czy jesień żeby coś przesadzić często przesadzamy rośliny kwitnące, owocujące w pełnej wegetacji. Ważna jest przygotowanie roślin do tego zabiegu im starsze tym trzeba się wcześniej zdecydować na pierwsze przygotowania. Jeżeli ktoś z was planuje podjąć współpracę z firmą ogrodnicza i ma zamiar coś przesadzać to już proponuje rok wcześniej zacząć przygotowania.

Rozmawiamy zdaje się o konkretnym przykładzie, wyżej opisanym. Efekty opisano również. Opłakane. Wyjaśniłem przyczyny.

Przesadzałem 6 m świerki kłujące 5 czerwca, chyba gorszego terminu nie mozna wybrać. Wszystko można, tylko czasem warto się zastanowic, czy warto :D