Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie poddasza użytkowego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jeśli wełna zrobi się wilgotna (od pary z powietrza - zmiana temperatur) , wówczas po wyschnięciu nadal ma wszystkie swoje parametry związane z izolacją termiczną?

Z tego co wiem to tak, ale .... ma mega problem z wyschnieciem

Fantom

dlaczego? wyschnie bo jest paroprzepuszczalna.

Witam, mam pytanie dotyczące ocieplenia poddasza. Poddasze jest użytkowe, a w szczycie bedzie a'la stryszek na jakieś kartony. Będzie sie tam wchodzic schodami strychowymi w suficie, sufit z płyty OSB. Fachowiec który robi ocieplenie, nie dał wełny do samego szczytu (dach jest z blachodachówki + folia wysokoparoprzepuszczalna). Czy może tak być???Bo mnie wydaje się, że powinien dac do samej góry, ale on tłumaczy, że szkoda płyt gipsowych tam dawać, a jak się ich nie da tylko samą wełnę i folie paroizolacyjną, to na folii będzie się skraplać wilgoć i nie będzie dobrze.Czy ma racje???A w dodatku w kosztorysie napisał mi ze na ocieplenie poddasza bedzie potrzeba 200m kwadratowych wełny 5 i 200 pietnastki.Miał dawać swoja wełnę, ale ja ostatecznie kupiłam sobie sama, tyle ile w kosztorysie i okazalo się, że bardzo duzo mi zostało. Ok 8 rolek jednej i 12 drugiej...Mysle ,że chciał mnie oszukać, bo gdybym miała materiał od niego-to zapłaciła bym za duzo więcej wełny niż by weszło na poddasze...Niestety nie moge siedziec z nimi i pilnować ich, ale coś chyba nie gra...Prosze o odpowiedź i poradę...

Ps. Ten sam człowiek ocieplał mi dom zewnątrz i martwie się, czy nie oszukał mnie na tynku, bo sprzata po sobie wiadra i niewiem ile zuzył na cały dom- czyli teoretycznie moze mnie znow oszukać...

wilgoć była powierzchniowa w postaci drobnych kropelek na samym wierzchu - i po wstawieniu nagrzewnicy szybko wyschła, więc problemu z wyschnięciem nie było. martwiłem się tylko o jej parametry.

Jeżeli nie będę przez około miesiąc robił drugiej warstwy wełny na stelaży to przykryć pierwszą warstwę jakąkolwiek folią budowlaną/malarską od spodu aby zwykła wilgoć do wełny nie docierała?

A co koło komina?też można dać wełnę, folie i płyty?

I jeszcze jedno , gdy robił ocieplenie zewnątrz, to zdjeli jedno pasmo blachy - aby ocieplic i dac tam tynk. Blacha nie jest założona do dziś, gdyz pan od dachu ma mnie gdzies...ale to inna historia. Pytanie-jeśli padał deszcz na folie wysokoparoprzepuszczalną, pod która od spodu jest juz wełna i paroizolacja, to cos się stanie??Np. namoknie wełna i zrobi sie wilgoć??Czy raczej nie. Dziękuję za odpowiedzi!

Witam, mam pytanie dotyczące ocieplenia poddasza. Poddasze jest użytkowe, a w szczycie bedzie a'la stryszek na jakieś kartony. Będzie sie tam wchodzic schodami strychowymi w suficie, sufit z płyty OSB. Fachowiec który robi ocieplenie, nie dał wełny do samego szczytu (dach jest z blachodachówki + folia wysokoparoprzepuszczalna). Czy może tak być???Bo mnie wydaje się, że powinien dac do samej góry, ale on tłumaczy, że szkoda płyt gipsowych tam dawać, a jak się ich nie da tylko samą wełnę i folie paroizolacyjną, to na folii będzie się skraplać wilgoć i nie będzie dobrze.Czy ma racje???A w dodatku w kosztorysie napisał mi ze na ocieplenie poddasza bedzie potrzeba 200m kwadratowych wełny 5 i 200 pietnastki.Miał dawać swoja wełnę, ale ja ostatecznie kupiłam sobie sama, tyle ile w kosztorysie i okazalo się, że bardzo duzo mi zostało. Ok 8 rolek jednej i 12 drugiej...Mysle ,że chciał mnie oszukać, bo gdybym miała materiał od niego-to zapłaciła bym za duzo więcej wełny niż by weszło na poddasze...Niestety nie moge siedziec z nimi i pilnować ich, ale coś chyba nie gra...Prosze o odpowiedź i poradę...

Ps. Ten sam człowiek ocieplał mi dom zewnątrz i martwie się, czy nie oszukał mnie na tynku, bo sprzata po sobie wiadra i niewiem ile zuzył na cały dom- czyli teoretycznie moze mnie znow oszukać...

poknocilem z pierwsza proba ponawiam post.

oczywiscie, ze mozemy ocieplic i zabudowac gore bedzie tylko kilka drobnych rzeczy do zrobienia.

skad ma sie brac na stryszku para jesli poddasze uzyt. jest prawidlowo izolowane i z prawidlowo wykonana paroizolacja.

pozostalosci sa podpadajace.

inna inszosc to, niewystarczajaca grubosc izolacji 15+5 (owszem norme dopuszczajaca budynek do uzytkowania moze to osiaga)

wilgoć była powierzchniowa w postaci drobnych kropelek na samym wierzchu - i po wstawieniu nagrzewnicy szybko wyschła, więc problemu z wyschnięciem nie było. martwiłem się tylko o jej parametry.

Jeżeli nie będę przez około miesiąc robił drugiej warstwy wełny na stelaży to przykryć pierwszą warstwę jakąkolwiek folią budowlaną/malarską od spodu aby zwykła wilgoć do wełny nie docierała?

mozesz wstrzymac prace. welny nie musisz zabezpieczac.

A co koło komina?też można dać wełnę, folie i płyty?

I jeszcze jedno , gdy robił ocieplenie zewnątrz, to zdjeli jedno pasmo blachy - aby ocieplic i dac tam tynk. Blacha nie jest założona do dziś, gdyz pan od dachu ma mnie gdzies...ale to inna historia. Pytanie-jeśli padał deszcz na folie wysokoparoprzepuszczalną, pod która od spodu jest juz wełna i paroizolacja, to cos się stanie??Np. namoknie wełna i zrobi sie wilgoć??Czy raczej nie. Dziękuję za odpowiedzi!

tak wokol kominow tez sie izoluje, paroizoluje i plytuje.

komin z kanalami wentylacyjnymi i komin z kanalami spalinowym i wentylacyjnym/mi dodatowo ociepla.

dawno na ES-ach nie robilem.... i faktycznie na drugą warstwe to trochę mało miejsca... może przewraźliwiony jestem bo ostatnio to druga warstwa to 20cm wełny więc to miejsce wyraźnie widać :lol: ...eh ludzie - potraficie sobie życie utrudnić ( to do ES-ów :wink: ) ....czekamy na połączenie skos-sufit ... tu z Flashem robimy różne połączenia :wink: ...i chyba i jemu i mi wychodzą równo czyli dobrze :wink: Flash robi zawsze ślizg ja w większości sztywno a tylko czasem ślizg... ale to takie dywagacje na temat wyższości obecnych świąt nad wielkanocnymi :lol:

przy ostatnich mrozach aż mi z membrany kapało na podłogę stryszku coraz bardziej się zastanawiam czy jednak nie dać wełny do samej kalenicy między krokwie i folię.

A pokaż Ty ino to swoje poddasze (fotka) ale normalnie nie potrzeba dawać na nieużytkowym poddaszu chyba że rury od wentylacji idą lub reku jest na stryszku... woda owszem teraz jak jeszcze wszystko mokre i stryszek otwarty to normalka ale później już nie będzie jej...