Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki tynk

pelikan

Recommended Posts

Mam ścianę jednowarstwową z BK o grubości 36cm. Na wiosnę chciałbym położyć tynk. Mam jednak pewne niejasności. W hurtowniach i "doradcy" mają podzielone zdania co do tego jaki tynk mozna położyć na takiej ścianie. Czy ktoś może mi dokładnie określić rodzaje tynków jakie mogę położyć na takiej ścianie?

Mam ścianę jednowarstwową z BK o grubości 36cm. Na wiosnę chciałbym położyć tynk. Mam jednak pewne niejasności. W hurtowniach i "doradcy" mają podzielone zdania co do tego jaki tynk mozna położyć na takiej ścianie. Czy ktoś może mi dokładnie określić rodzaje tynków jakie mogę położyć na takiej ścianie?

Rozumiem, że nie będziesz tej ściany ocieplał.

W tym wypadku musisz ściany otynkować tynkiem cem.-wap. kat. III, a potem w zależności co będziesz chciał: pomalować, położyć jakiś tynk strukturalny, płytki klinkierowe itp.

Pzdr

a jaki tynk radzicie zastosować wewnątrz w piwnicy na ścianach. Piwnica raczej nie jest wilgotna, ale powiedzmy, że średnio-wilgotna. Nie chciałbym ryzykować z gipsem... Może jakieś gotowe mieszanki? Ściany wymagają gruntowania, choćby ze względu na wszechobecny kurz (jedno z pomieszczeń było dotychczas kotłownią węglową i nie było tam drzwi). Jak się go pozbyć? Jak dobrze zaplanować prace?

Pozdrawiam

Pearl

jestem w podobnym punkcie budowy i właśnie przerabiałem temat.

Jeśli nie będziesz ocieplał, to wykorzystaj właściwości BK i tynkuj mineralnym lub silikatowym.

Przy mineralnym gotowym masz tanio ale niewielką gamę kolorów, przy silikatowych kolorów całą paletę ale czasem 3x drożej.

Możesz także tynkować zwykłym szarym lub białym np. Atlasem dosyć tanio i na to położyć grunt i kolor np. farby Knaufa.

Wyjdzie taniej w materiale ale za malowanie pewnie skrobnie dodatkowa kasa ( podkład + 2x kolor ).

A i niektóre farby trzeba jeszcze impregnować - czyli 4x malowanie !!!

Podkład c.w. daj koniecznie, bo z czasem będą "wychodzić" spoiny.

( chyba, że masz na klej to nie wiem, ja mam na zaprawę ciepłochronną i majstry mówią, że zaprawa inaczej reaguje niż BK na wilgoć temp. itp. )

Jeśli będziesz ocieplał styropianem to daj tynk akrylowy, paroprzepuszczalność nie ma znaczenia a kolorów ile chcesz. Ceny umiarkowane - droższe od mineralnego. styropianu daj min. 10 cm.

Jeśli ocieplisz wełną to postępuj tak jak opis wyżej bez ocieplenia.

Cz.

A konkretnie co słyszałeś, bo chcę u siebie zastosować gotowe gładzie mineralne.

Tynkarze nie lubią gotowych mieszanek bo nie bardzo mogą wpływać na ich skład i urabialnośc. Jedni tynkarze wolą mieszanki "tłuściejsze" inni "chudsze". Jak sami sobie ukręcą zaprawę na budowie to prznajmniej wiedzą czym robią. Producenci do mieszanek tynkarskich dodają najróżniejszą chemię i nie bardzo widomo co z taką zaprawą zrobić jeśli nie pasuje. Dodawanie jakiejś innej chemii to ryzyko. Natomist dodawanie wapna to bezsens bo skoro trzeba dodatkowo kupować wapno to na diabła kupować gotową mieszankę. Już lepiej kupić piach cement i wapno i całość kręcić na budowie samemu, wyjdzie pewniej i prawie 2 x taniej.

Pozdrawiam

U mnie ekipa wykonuje tynk wewnetrzny cementowo-wapienny. Jest twardy, gładki i równy. Sami go sobie krecą na budowie, wiec koszty są bardzo niskie. Mam już położone kilkaset merow tynkow i koszt materiału nie przekorczył 1.500 złotych.

Wykonują tynk w proporcji 1 do 1 do 6 (cement, wapno, piasek).