Martinezio 27.05.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Elo Chcemy (musimy znaczy się) zrobić u nas kilka grzejników z dolnym podejściem. Hydraulik powypuszczał nam rury PEX-ALU-PEX na ścianę (w podcięciach) i na tym zakończył swoje dzieło. Chciałem teraz zabrać się za otynkowanie tych podcięć, żeby pozaklejać dziury, ale chyba najpierw muszę zrobić jakieś zakończenia na tych rurkach, żeby ze ściany wystawał jakiś krócieć podłączeniowy do kalafiora, prawda? Jak to wykonać, jakie króćce polecacie, aby było w miarę uniwersalnie (wiadomo, że grzejnika z podejściem bocznym do tego nie podłączę), tanio i dobrze na miarę ceny? Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 27.05.2009 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 masz już kaloryfery? jeśli nie to poczekaj, odległość króćca od ściany jest różna dla różnych kaloryferów, więc nie odcinaj rurek ja mam króćce z allegro - najtańsze - pierwsza zima bez problemu jak otynkujesz to rozejrzyj się za rozetami ozdobnymi - wygląda o niego lepiej niż same wystające rurki ze ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 27.05.2009 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Czyli po prostu otynkować wystające rury i z obróbką tych rur się wstrzymać, tak? Oczywiście kalafiorów jeszcze nie mamy - na razie najważniejszą sprawą jest uruchomienie podłogówki i wygrzanie wylewek, żeby można było glazurę układać... Jednak przydało by się wszelakie dziury też pozaklejać, aby wyschło przed kafelkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz ST 27.05.2009 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Poczekaj na kaloryfery . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 27.05.2009 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 ale przecież rurki muszą być w odpowiedniej odległości od siebie. Jak zatynkujesz za blisko lub daleko, to będzie później problem z ich łączeniem. I czy tego przypadkiem hydraulik nie powinien robić?Jak spradził szczelność układu, gdy jest on nie zamknięty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 27.05.2009 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 ale przecież rurki muszą być w odpowiedniej odległości od siebie. Jak zatynkujesz za blisko lub daleko, to będzie później problem z ich łączeniem. jeśli się nie mylę standardowy rozstaw to 5 cm, a alupexa zawsze możesz rozgiąć I czy tego przypadkiem hydraulik nie powinien robić? Jak spradził szczelność układu, gdy jest on nie zamknięty? tu się w pełni zgadzam - układ nie był sprawdzony? ale zakładam, że układ był sprawdzony - stary forumowicz muratora tak by ciała przecież nie dał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 27.05.2009 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 I czy tego przypadkiem hydraulik nie powinien robić? Jak spradził szczelność układu, gdy jest on nie zamknięty? tu się w pełni zgadzam - układ nie był sprawdzony? ale zakładam, że układ był sprawdzony - stary forumowicz muratora tak by ciała przecież nie dał Tylko jak to było sprawdzane, jak otworki są otwarte ale to już offtopic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 27.05.2009 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 (.....) Tylko jak to było sprawdzane, jak otworki są otwarte ale to już offtopic. stawiał bym na pociągnięcie zasilania i powrotu jednym wężem bez rozcinania w miejscu gdzie będzie kaloryfer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 27.05.2009 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 układ nie był sprawdzony? No układ był sprawdzany - nawet podłogówkę zalał wodą i tak była zalewana posadzką... Wszystkie PEXy są pocięte, a końcówki obwiązane taśmą. Zrobię dzisiaj foto, jak to wygląda. stary forumowicz muratora W sensie, że kto stary? Ja?? No, może fizycznie fakt - młody nie jestem Co do stażu na forum, to są starsi wyjadacze ode mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 28.05.2009 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Ok, to podejścia owe wyglądają obecnie tak: łazienkowe:http://lh6.ggpht.com/_4STjwinLOH8/Sh5KYkuFyTI/AAAAAAAABAA/Ii0Xt2gZOhc/s288/a27-05-09_1901.jpg pokojowe:http://lh3.ggpht.com/_4STjwinLOH8/Sh5KZHp0IMI/AAAAAAAABAE/nqpf802NMfA/s288/a27-05-09_1902.jpg Wybrałem już też grzejniki - wszystkie z podłączeniem dolnym na rozstawie otworów podłączeniowych 5cm (z resztą to chyba jest teraz standard dla grzejników dolno-zasilanych). W takim układzie rur wystających ze ściany rozumiem, że będę potrzebował zamontować zawory odcinające kątowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 28.05.2009 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 A dokładnie - zawór odcinający podwójny kątowy - zamontowany tak by górna krawędź półśrubunka podchodzącego pod grzejnik znalazła się na wysokości 12-15 cm nad posadzką ( w zależności od wysokości dobranego grzejnika). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 28.05.2009 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 W sensie coś takiego: http://www.tanie-ogrzewanie.pl/img/produkty/_big/RLV-KS_003L0372_R.jpg ? O którą krawędź Ci chodzi - nakrętki, czy to co wystaje z uszczelką? Dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 28.05.2009 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Górna krawędź nakrętki...Po skręceniu będzie to linia dolnej krawędzi grzejnika.. B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 28.05.2009 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Aha Trochę mnie jeszcze zastanawiają te dwa gwintowania na tych końcówkach - jedno, to większe to zapewne nakrętki... a te górne, mniejsze? Jak to podłączyć do PEX-a na ścianie - jaką złączkę zastosować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 31.05.2009 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 W sensie coś takiego: http://www.tanie-ogrzewanie.pl/img/produkty/_big/RLV-KS_003L0372_R.jpg ? O którą krawędź Ci chodzi - nakrętki, czy to co wystaje z uszczelką? Dzięki za info Jak w tych zaproponowanych zaworkach odcina się dopływ wody do grzejnika?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiro 31.05.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 W sensie coś takiego: "Portki" to dobierzesz do grzejnika, więc kup w jednym miejscu, każde normalne portki mają wbudowane zawory odcinające. Co do wykończenia dziur, to ja to robiłem dopiero po założeniu grzejników" pianka + gips i rozetki. Potem można zdjąć grzejniki do malowania a rurki pozostaną na swoim miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 31.05.2009 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Najważniejsze to sprawdźz której strony masz zasilanie i odpowiedni grzejnik kup. Standardem niby jest zasilanie z lewej strony i ja u siebie tak zrobiłem a potem kupiłem grzejnik bez sprawdzania i okazuje sięże on ma akurar zasilanie z prawej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 31.05.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Jak w tych zaproponowanych zaworkach odcina się dopływ wody do grzejnika?? Gdy odkręcisz dwie chromowane nakrętki z przodu, wówczas objawią Ci się dwa zaworki na imbus.... Poza odcięciem zasilania grzejnika w wodę, umożliwiającym np. jego zdjęcie ze ściany, mogą one również posłużyć do regulacji hydraulicznej układu grzejnikowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 31.05.2009 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Najważniejsze to sprawdźz której strony masz zasilanie i odpowiedni grzejnik kup. Standardem niby jest zasilanie z lewej strony i ja u siebie tak zrobiłem a potem kupiłem grzejnik bez sprawdzania i okazuje sięże on ma akurar zasilanie z prawej strony. Hmm... No to akurat u nas są zrobione podejścia do grzejników od podłogi (czyli podłączenie dolne) z prawej strony grzejnika i takie też grzejniki widziałem w sprzedaży w większości... Może faktycznie zrobię też w ten sposób, że najpierw założę grzejniki, potem obsmaruję dziury i jak zaschnie, to zdemontuję, obrobię do końca ściany i zamontuję je ponownie... Jeno w łazienkach problem, bo glazurę wypadało by już kłaść, skoro tylko przywiozą płytki... Jeszcze tylko przydało by się info, jak połączyć rurki PEX z tymi zaworkami kątowymi... Niestety, hydraulika to moja pięta achillesowa, ale chciałbym się z tym zmierzyć... Wziąć byka za rogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 31.05.2009 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Najważniejsze to sprawdźz której strony masz zasilanie i odpowiedni grzejnik kup. Standardem niby jest zasilanie z lewej strony i ja u siebie tak zrobiłem a potem kupiłem grzejnik bez sprawdzania i okazuje sięże on ma akurar zasilanie z prawej strony. Hmm... No to akurat u nas są zrobione podejścia do grzejników od podłogi (czyli podłączenie dolne) z prawej strony grzejnika i takie też grzejniki widziałem w sprzedaży w większości... Może faktycznie zrobię też w ten sposób, że najpierw założę grzejniki, potem obsmaruję dziury i jak zaschnie, to zdemontuję, obrobię do końca ściany i zamontuję je ponownie... Jeno w łazienkach problem, bo glazurę wypadało by już kłaść, skoro tylko przywiozą płytki... Jeszcze tylko przydało by się info, jak połączyć rurki PEX z tymi zaworkami kątowymi... Niestety, hydraulika to moja pięta achillesowa, ale chciałbym się z tym zmierzyć... Wziąć byka za rogi np. to http://www.nokaut.pl/oferta/zlaczka-zaciskowa-rury-3-4x16-2-kitek-owent.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts