Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najtańszy dom czyli jaki? ( dziwnosci rodzaju glina -nie)

Recommended Posts

Mozliwie najprostszy.

Bez podpiwniczenia, parter i pietro (nie wydaje mi sie by tzw poddasze uzytkowe bylo tansze) razem ca 160 m 2

Nie jestem budowlancem, a nawet bardzo daleko od tego bo absolwentem filozofii (mam nadzieję,ze nie stawia mnie to automatycznie wsrod niezdolnych do budowy wlasnego domu) wiec przez technologie rozumiem generalnie z czego dom stawiamy, czy to np "bale" kanadyjczyk czy murowany i wtedy tez z czego , jakie ocieplenie etc

Obecnie w/g mnie najtaniej wyjdzie budowac dom typu " kostka" (z lat 70-tych,80-tych) w nowych materiałach .

Dom piętrowy, z podpiwniczeniem lub bez , dach jedno lub dwuspadowy(nachylenie 20-25 stopni, wentylowany kryty papą, garaż( jak musi byc to w bryle domu np. poziom piwnica)

Bryła domu np: 12m x 8 m usytułowana dłuższym bokiem na południe.

Zewnętrzne ściany 2-warstwowe( styrop + pustak ceram., gazobeton).

Dom bez balkonów i" wystających części " z bryły domu ( większe koszty budowy + problemy z zaciekaniem + brak mostków termicznych.)

Ocieplenie ścian i stropu styropian : sciany -styro.>12cm aby osiągnąć U poniżej 0,22 W/m2/K,

Ocieplony strop nad piętrem styro>25cm,

dla U poniżej 0,17 W/m2/K ograniczasz przez to koszty budowy dachu, wykończenia poddasza i ocieplania (wełna droższa niż styropian).

Stropy monolityczne ( łatwiej zmieniać położenie ścianek działowych)

Wszędzie tynk maszynowy cem-wapienny, okna mniejsze np. 140x140 typu 021,

Ogrzewanie jak jest możliwość to gazem i wtedy podłogówka, przy weglu grzejniki.

moim zdaniem najtańszy w budowie bedzie:

1. dom parterowy ze stropem z płyt G-k podwieszonych na wiązarach dachowych. Forma przypominająca sklep "Lidl" (np projekt Z8 z pracowni Z500)

2. dom posadowiony na fundamencie płytowym

3. Sciany dwuwarstwowe czyli coś cokolwiek + styropian. Najtaniej wyjdzie silikat 18 cm

4. Dużo ocieplenia. taki 2-3 litrowy dom. Żeby mozna było grzac prądem i nie robić instalacji centralnego ogrzewania.

Drugi dom zamierzam wybudować taki jw. :wink:

1. dom parterowy ze stropem z płyt G-k podwieszonych na wiązarach dachowych. Forma przypominająca sklep "Lidl" (np projekt Z8 z pracowni Z500)

3. Sciany dwuwarstwowe czyli coś cokolwiek + styropian. Najtaniej wyjdzie silikat 18 cm

4. Dużo ocieplenia. taki 2-3 litrowy dom. Żeby mozna było grzac prądem i nie robić instalacji centralnego ogrzewania.

chcesz mieszkać w lidlu ? :p

Ja w Lidlu nie mieszkam ale mam :

Parterowy ze stropem drewnianym i sufitem K-G, będzie ok. 4-5 Litrowy więc musiałem zrobić CO ale zamknąłem się z automatyka w 10 tyś !

Max 250 tyś z wyposażeniem ( kuchnia,łazienka) to dobry wynik!

Mogłem zrobić tez górę bo była opcja ale kosztorys minimum 70 tyś więcej :roll:

Ogólnie pomijając sprawy z czego ściany, dach i enrgooszczędności parterówka wychodzi najtaniej !!!

• 2 years później...

Czy faktycznie dom na fundamencie płytowym będzie najtańszy w budowie? Chyba nie .

Oczywiście mogę się mylić ale, ile twoim zdaniem powinien orientacyjnie kosztowac fundament płytowy pod dom 11x10,5 m u mnie na fundament wraz z ociepleniem i gwc wydałem 20 tyś zł ( gwc rurowe) za płyte pod mój dom wyszło mi w kosztorysie 45 tyś kosztorys robiłem samodzielnie pomyłka wyszła mi w granicach 1000 zł Ale to z przyczyn złośliwości natury

w domu typu Lidl /rozumiem duża rozpiętość tylko 2 ściany nośne

to chyba nie ma za bardzo sensu stosować płyty fundamentowej ?

http://img25.imageshack.us/img25/5180/dsc05020nd.jpg

są trzy, ale akurat chyba nie zmienia to sensu tych 2 ścian nośnych...;)

Edytowane przez beton44

"Nie jestem budowlancem, a nawet bardzo daleko od tego bo absolwentem filozofii (mam nadzieję,ze nie stawia mnie to automatycznie wsrod niezdolnych do budowy wlasnego domu)"

Znowu zrobię za puszczyka...

Niestety - STAWIA!!!

Na obecnym etapie to robisz za dojną krowę...

Wstrzymaj działania (głównie płacenie) i uruchom myślenie!

Czytaj, czytaj, czytaj... potem jeszcze poczytaj, popytaj (bo już będziesz wiedział O CO) i znowu poczytaj...

Tu jest wszystko we wszystkich wariantach i po sto razy!

Na razie słowa z tego nie rozumiesz!

Jak zaczniesz biegle rozumieć to zaczniesz być gotowy do przygotowywania budowy swojego domu...

Dla CIEBIE innej drogi nie ma! (jak nie chcesz zaliczyć wtopy)

Możesz też wynająć kogo, co dobrze temat zna i jemu powierzyć te prace za swoje pieniądze.

Wtedy MUSISZ mieć do niego zaufanie, bo w tej dziedzinie ON będzie TWOIM rozumem.

Mam nadzieję, że nie jest zbyt zawiła ta filozofia...

Adam M.