Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najtańszy dom czyli jaki? ( dziwnosci rodzaju glina -nie)

Recommended Posts

No i "pacjent" jest udupiony na perłowo...

Serca nie macie?

Bóg Was opuścił?

Przecież On nawet nie rozgarnia gdzie żart a gdzie ziarno prawdy!

NIKT tu TOBIE źle nie życzy!

Poczucie humoru mają tylko takie trochę "poświąteczne"...

Odwołaj się do profesji wyuczonej i uruchom swą szarą substancję w kierunku budowlanym.

Z małym przymrużeniem oka...

Adam M.

Dobra to były żarty a teraz na poważnie.

Jak chcesz tanio wybudować. To projekt najważniejszy by był jak najprostszy albo klocek albo stodoła rozplanowanie pomieszczeń również ważne by łazienki i kuchnia były po tej samej stronie domu a łazienki jak 2 w pietrowym domku to najlepiej jedna nad drugą.

sam kupuj materiały jeździj od hurtowni do hurtowni negocjuj ceny. Ja to robie w ten sposób prosze jedna o wycene np 1200 bloczków betonowych jadę do następnej i pytam po ile mata tamci mi dali za tyle i pokazuje , hmm... możemy dać panu 3 gr taniej na jednym bloczku i gratis transport . troszke to czasu zajmuje ale warto jak narazie postawiłem fundament koszt całego z zasypaniem lecz bez wylewki wyszedł 18 tyś zł ja pracowałem tylko palcem. Ekipy bierz tylko do murowania a nie od kupowania materiałów bo im nie bedzie zależało na tanich materiałach a jeszcze będą myślec jak przyciąć. Dużo zależy od warunków gruntowych , jak masz torf na działce to tylko płyta cie ratuje. Projekt indywidualny wcale dużo nie kosztuje ja osobiście zapytałem o to 90 architektów. Po 2 już wiedziałem że powinien mieć również uprawnienia konstruktora ceny jakie śpiewali to od 20 do 120 zł za m2 więc jest w czym wybierać. Jak nie masz wizji to zawsze to będzie drozej kosztowało .

Edytowane przez Elfir
ortografia - nie mogłam się powstrzymać :)