szczukot 27.05.2009 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 WitamMam kupic zaprawe do wymurowania komina z klinkieru i nie mam pojecia iel tego jest potzrebne. Dwa komin a na nie lacznie 480 cegiel. JAk wyliczyc potrzebna ilosc ? I jaka szerokosc fugi robicie u siebie (Bo jedni mi radza robic 6 mm a inni z 1,5 cm) ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 27.05.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Najlepiej spytaj majstra ile zaprawy potrzeba, albo kup 10 worków cementu, 5 l plastyfikatora do zapraw i 3 tony piachu ( + betoniarka jak majster nie ma), fuge mam > 1cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3241mirek 28.05.2009 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 jeśli chcesz mieć komin bez wykwitów to kup gotową zaprawę do klinkieru w kolorze jaki ci odpowiad. Wtedy wychodzi jakis 1kg zaprawy na cegłę. Wiem że to drogo ale u siebie kominy mam postawione na taką zaprawę i żadnych wykwitów. natomiast sąsiad mam metodą kombinowaną i już ma niewielkie wykwity. Sam stosowałem zaprawę sopro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 28.05.2009 06:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Najlepiej spytaj majstra ile zaprawy potrzeba, albo kup 10 worków cementu, 5 l plastyfikatora do zapraw i 3 tony piachu ( + betoniarka jak majster nie ma), fuge mam > 1cm Powaznie az tyle potzreba dla fugi 1 cm ?? Z takiej ilosci to ja chyba wszytskie dzialowki postawilem. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 28.05.2009 06:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 jeśli chcesz mieć komin bez wykwitów to kup gotową zaprawę do klinkieru w kolorze jaki ci odpowiad. Wtedy wychodzi jakis 1kg zaprawy na cegłę. Wiem że to drogo ale u siebie kominy mam postawione na taką zaprawę i żadnych wykwitów. natomiast sąsiad mam metodą kombinowaną i już ma niewielkie wykwity. Sam stosowałem zaprawę sopro. O ludzie. Czyli potrzebuje pol tony zaprawy. Masakara jakas. A przy jakiej fudze wychodzi az 1 kg na cegle ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3241mirek 12.06.2009 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 przy 10mm mniejszej nie ma co robić nieładnie wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 12.06.2009 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 No to dla potomnych : przy fudze 1 cm wychodzi mniej wiecej 1 kg na 1 cegle. Weic przy moich 500 ceglach potrzebne bylo 17 workow 30 kg - bralem maxita a fuge sopro Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annecy 12.06.2009 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 dla potomnych 2 - zastosowanie zaprawy do klinkieru nie zabezpiecza przed wykwitami... nie wiem jak to sie sprawdzi przy kominie ale można wymurować na zwykłej zaprawie a dla oszczędności dać wypełnienie np 2 cm w głąb z zaprawy dedykowanej do klinkieru... fuga powinna mieć 1 cm i wtedy wychodzi faktycznie 1kg zaprawy pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 12.06.2009 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 dla potomnych 2 - zastosowanie zaprawy do klinkieru nie zabezpiecza przed wykwitami... nie wiem jak to sie sprawdzi przy kominie ale można wymurować na zwykłej zaprawie a dla oszczędności dać wypełnienie np 2 cm w głąb z zaprawy dedykowanej do klinkieru... fuga powinna mieć 1 cm i wtedy wychodzi faktycznie 1kg zaprawy pozdr dla potomnych 3 Zaprawa do klinkieru nie zabezpiecza przed wykwitami ale eliminuje mozliwosc ich wystapienia do minimum - szczegolnie w porownaniu z zaparawa cementowa (lub cementowa wapienna) z ktorych wydziela sie wystarczajaca ilosc soli aby porobic ladne wykwity. Nie wpsominajac o tym, ze zaparawa cementowa jest duzo bardziej nasiakliwa. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miszewski 11.08.2015 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 O ludzie. Czyli potrzebuje pol tony zaprawy. Masakara jakas. A przy jakiej fudze wychodzi az 1 kg na cegle ? Fantom Murujesz normalną zaprawą murarską a fugi gruboziarnistą elastyczną. Poniżej link do kalkulatora fug BAUHERR KALKULATOR :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miszewski 11.08.2015 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 wychodzi jakieś 3kg na 1m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 11.08.2015 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 Murowałem co nieco z zaprawy do klinkieru i zwykłej i na pewno nie ma takich samych właściwości jak choćby przyczepność do kliinkieru, nie wiem czego dodają do zapraw do klinkieru, może jakieś żywice akrylowe ale te zaprawy się kleją bardziej do cegły klinkierowej od zwykłych cementowych, po wymurowaniu bardziej monolityczna konstrukcja się z takiego komina robi niż na zwykłej zaprawie. Żeby zmniejszyć ryzyko wykwitów po dobrym związaniu i wyschnięciu warto zaimpregnować komin impregnatami do klinkieru - w moim przypadku cegła była nieszkliwiona i impregnacja nadała lekki połysk i hydrofobowość fug i cegły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts