ma 29.05.2009 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Mam pytanie do mądrzejszych: Mamy głęboką bitą studnię i pompę zanurzeniową. Woda z niej jest marna (żelazo i mangan), musimy ją filtrować. Jednak po deszczu żadne filtry nie dają rady: woda w wannie w słotny dzień bardzo przypomina cienką zupkę pomidorową.czy to jest przypadek?czy może coś jest źle zrobione?Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.05.2009 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 prawdopodobnie nie masz zaizolowanych kregów betonowych nrormalne więc ze do studni trafia deszczówka z zawartością mułu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 29.05.2009 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 nic nie wiem, zeby były zaizolowane, fakt. Jednak woda jest pobierana z rury, a nie z kręgów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.05.2009 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 ... Jednak woda jest pobierana z rury, a nie z kręgów... sorry, nie doczytałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 29.05.2009 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 nie masz co przepraszac - takie bylo rowniez moje pierwsze skojarzenie. Chcialabym po prostu wiedziec, jakie maja pomysly inni zanim zadzwonie do studniarza, ktory mi to robil - prawdopodobnie bedzie sie bronil rekami i nogami zanim w ogole pomysli. A mi chodzi tylko o rozwiazanie problemu - kapiel blotna jest dobra moze dla żółwi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 29.05.2009 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Nieszczelna studnia, przedostaja sie wody gruntowe i studnia do poprawy. Nie wiem jakie masz warunki gruntowe, ale byc moze pomogla by odkrywka wokol rury na glebokosc np 2m i oblanie tego betonem czy tez jakim ilem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 29.05.2009 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 tylko którędy te wody gruntowe mogą sie przedostawać? sama rura może być nieszczelna? Mam teraz dodatkowe obawy, bo chcemy spryskac ogród roundupem i powstaje pytanie, jak daleko od ujęcia można pryskać, żeby się nie struć. my niby pijemy oligocenkę, ale do mycia itp używamy studziennej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 29.05.2009 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Trzeba sprawdzić czy rura jest szczelnie zamknięta od góry. Pewnie masz zakopane z 2 kręgi aby był dostęp do pompy. Na końcu studni powinna być głowica studni na której wisi pompa i szczelnie zamyka studnie przed dostaniem się wody gruntowej i innych niechcianych stworzeń... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 29.05.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Mam pytanie do mądrzejszych: Mamy głęboką bitą studnię i pompę zanurzeniową. Woda z niej jest marna (żelazo i mangan), musimy ją filtrować. Jednak po deszczu żadne filtry nie dają rady: woda w wannie w słotny dzień bardzo przypomina cienką zupkę pomidorową. czy to jest przypadek? czy może coś jest źle zrobione? Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi. Miałem studnię z wodą z b. dużą ilością żelaza i takie same były objawy - zawsze w deszcze i słoty woda była rdzawa. Walczyłem z tą studnią na wszelkie sposoby, aż wywalczyłem wodę z wodociągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts