Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda ze studni po deszczu

Recommended Posts

Mam pytanie do mądrzejszych:

Mamy głęboką bitą studnię i pompę zanurzeniową. Woda z niej jest marna (żelazo i mangan), musimy ją filtrować. Jednak po deszczu żadne filtry nie dają rady: woda w wannie w słotny dzień bardzo przypomina cienką zupkę pomidorową.

czy to jest przypadek?

czy może coś jest źle zrobione?

Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi.

nie masz co przepraszac - takie bylo rowniez moje pierwsze skojarzenie. Chcialabym po prostu wiedziec, jakie maja pomysly inni zanim zadzwonie do studniarza, ktory mi to robil - prawdopodobnie bedzie sie bronil rekami i nogami zanim w ogole pomysli. A mi chodzi tylko o rozwiazanie problemu - kapiel blotna jest dobra moze dla żółwi...

tylko którędy te wody gruntowe mogą sie przedostawać? sama rura może być nieszczelna? Mam teraz dodatkowe obawy, bo chcemy spryskac ogród roundupem i powstaje pytanie, jak daleko od ujęcia można pryskać, żeby się nie struć. my niby pijemy oligocenkę, ale do mycia itp używamy studziennej...

Trzeba sprawdzić czy rura jest szczelnie zamknięta od góry. Pewnie masz zakopane z 2 kręgi aby był dostęp do pompy. Na końcu studni powinna być głowica studni na której wisi pompa i szczelnie zamyka studnie przed dostaniem się wody gruntowej i innych niechcianych stworzeń...

Mam pytanie do mądrzejszych:

Mamy głęboką bitą studnię i pompę zanurzeniową. Woda z niej jest marna (żelazo i mangan), musimy ją filtrować. Jednak po deszczu żadne filtry nie dają rady: woda w wannie w słotny dzień bardzo przypomina cienką zupkę pomidorową.

czy to jest przypadek?

czy może coś jest źle zrobione?

Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi.

Miałem studnię z wodą z b. dużą ilością żelaza i takie same były objawy - zawsze w deszcze i słoty woda była rdzawa. Walczyłem z tą studnią na wszelkie sposoby, aż wywalczyłem wodę z wodociągu.