tapken1 30.05.2009 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 Jaką nazwę nosi krzew, który o tej porze roku ma listki w dolnej części krzewu c.zielone i przechodzące ku górze krzewu w liście koloru jasnozielonego a od polowy krzewu do koloru żółtego.Całośc jest piękna, rozgalęziająca się ku górze i wyglądająca jak płonące ognie.Roślina ta jest niezwyle piękna ozdoba ogrodu, chciałabym ją zakupić, niestety nie znam nazwy.Może ktoś roślinke tą posiada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 30.05.2009 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 Czy na pewno chodzi o krzew, bo opis mi pasuje do wiązu holenderskiego Wredei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tapken1 30.05.2009 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 tak, na pewno jest to krzew, wysokość w granicach 2 m, cieniowany, od dołu c.zielony poprzez jasną zieleń aż do koloru jasno żóltego.Jest raczej strzelisty i rosnie sobie w kształcie tyrójkąta równoramiennego odwróconego ku górze podstawą.Dziękuję za podanie nazwy tego krzewu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tapken1 30.05.2009 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 Tak, na pewno jest to krzew, wysokość w granicach 2 m, cieniowany, od dołu c.zielony poprzez jasną zieleń aż do koloru jasno żóltego.Jest raczej strzelisty i rosnie sobie w kształcie tyrójkąta równoramiennego odwróconego ku górze podstawą.Dziękuję za podanie nazwy tego krzewu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tapken1 30.05.2009 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 Własnie w internecie odszukałam zdjęcie i informacje na temat tego krzewu.Jest to własnie wiąz holenderski WREDAI.EGRY, dziękuję serdecznie za pomoc.W poniedziałek pojadę do szkólki i zamówie właśnie ten krzew i wierzbę japońską.Pzdr.Anna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paskud 30.05.2009 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 No to właśnie dowiedzieliśmy się, że wiąz holenderski jest krzewem .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 30.05.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 Ten krzew to trzmielina oskrzydlona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzipBudowniczy 31.05.2009 04:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 głogownik vel photinia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 31.05.2009 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Trzmielina oskrzydlona nazwana est płonącym krzewem...no ale ona przebarwia sie na jesieni na krwisto czerwony kolor - mam taka w ogrodzie jest piękna.W zimie ma piękne gałęzie... a to co opisuje autor wątku to wiąz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tapken1 01.06.2009 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Witam ponownie! Właśnie zakupiłam Wiąz Holenderski - ULMUS hollandica "Wredei". Informację o nim : " Okazały krzew o wyprostowanych pędach.Dorasta do 3 m.Liście jajowate, pikowane barwy żółtej, zwłaszcza na wierzchołkach pędów. W ogrodzie stanowi piękny akcent kolorystyczny." Dziękuję za porady i miła dyskusje.Anna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 01.06.2009 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 3 metry napisali, mówisz... http://images38.fotosik.pl/132/53f520dddc4c09b3m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.06.2009 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 Wiąz będzie miał tak z 10 m.Jak miało być niewielkie trzeba było sobie kupić berberysa thunbergii Maria, lub coś podobnego.http://www.pinus.net.pl/foto/berberis_thunbergii_maria_y.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 05.06.2009 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 Wiąz będzie miał tak z 10 m. A po ilu latach wiąz holenderski 'Wredei' bedzie miał 10 metrów wysokości? Należy do wolno rosnących U mnie rośnie 10 lat (posadzony w 1999 roku - sadzonka 70-80 cm). Przed chwilą dokładnie go zmierzyłem i jego wysokość wynoisi 340 cm. Do ubiegłego roku rósł krzaczasto lecz go podkrzesałem aby zajmoiwał mi mniej miejsca. Oto on w roku 2007: http://www.pinus.net.pl/foto/ulmus_hollandica_wredei_y.jpg ************************* A to zdjęcie wykonałem dziś, po zmierzeniu wysokości http://www.pinus.net.pl/foto/ulmus_holandica_wredei_hi0.jpg .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 05.06.2009 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 3 metry napisali, mówisz... http://images38.fotosik.pl/132/53f520dddc4c09b3m.jpg Ano tak napisaliśmy: "Dorasta po 10-ciu latach do 3 - 4 m." .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 05.06.2009 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 Witam ponownie! Właśnie zakupiłam Wiąz Holenderski - ULMUS hollandica "Wredei". Informację o nim : " Okazały krzew o wyprostowanych pędach.Dorasta do 3 m.Liście jajowate, pikowane barwy żółtej, zwłaszcza na wierzchołkach pędów. W ogrodzie stanowi piękny akcent kolorystyczny." Dziękuję za porady i miła dyskusje.Anna Ale tu o 10 latach już nie napisali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts