Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płonący krzew

Recommended Posts

Jaką nazwę nosi krzew, który o tej porze roku ma listki w dolnej części krzewu c.zielone i przechodzące ku górze krzewu w liście koloru jasnozielonego a od polowy krzewu do koloru żółtego.Całośc jest piękna, rozgalęziająca się ku górze i wyglądająca jak płonące ognie.Roślina ta jest niezwyle piękna ozdoba ogrodu, chciałabym ją zakupić, niestety nie znam nazwy.Może ktoś roślinke tą posiada?

tak, na pewno jest to krzew, wysokość w granicach 2 m, cieniowany, od dołu c.zielony poprzez jasną zieleń aż do koloru jasno żóltego.Jest raczej strzelisty i rosnie sobie w kształcie tyrójkąta równoramiennego odwróconego ku górze podstawą.Dziękuję za podanie nazwy tego krzewu....

Tak, na pewno jest to krzew, wysokość w granicach 2 m, cieniowany, od dołu c.zielony poprzez jasną zieleń aż do koloru jasno żóltego.Jest raczej strzelisty i rosnie sobie w kształcie tyrójkąta równoramiennego odwróconego ku górze podstawą.Dziękuję za podanie nazwy tego krzewu....

Witam ponownie! Właśnie zakupiłam Wiąz Holenderski - ULMUS hollandica "Wredei". Informację o nim : " Okazały krzew o wyprostowanych pędach.Dorasta do 3 m.Liście jajowate, pikowane barwy żółtej, zwłaszcza na wierzchołkach pędów. W ogrodzie stanowi piękny akcent kolorystyczny." Dziękuję za porady i miła dyskusje.Anna

Wiąz będzie miał tak z 10 m.

A po ilu latach wiąz holenderski 'Wredei' bedzie miał 10 metrów wysokości? :) Należy do wolno rosnących :)

U mnie rośnie 10 lat (posadzony w 1999 roku - sadzonka 70-80 cm). Przed chwilą dokładnie go zmierzyłem i jego wysokość wynoisi 340 cm.

Do ubiegłego roku rósł krzaczasto lecz go podkrzesałem aby zajmoiwał mi mniej miejsca.

Oto on w roku 2007:

http://www.pinus.net.pl/foto/ulmus_hollandica_wredei_y.jpg

A to zdjęcie wykonałem dziś, po zmierzeniu wysokości :)

http://www.pinus.net.pl/foto/ulmus_holandica_wredei_hi0.jpg

..

Witam ponownie! Właśnie zakupiłam Wiąz Holenderski - ULMUS hollandica "Wredei". Informację o nim : " Okazały krzew o wyprostowanych pędach.Dorasta do 3 m.Liście jajowate, pikowane barwy żółtej, zwłaszcza na wierzchołkach pędów. W ogrodzie stanowi piękny akcent kolorystyczny." Dziękuję za porady i miła dyskusje.Anna

Ale tu o 10 latach już nie napisali :D :wink: