pawlok 31.05.2009 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Czytam i czytam i nie mogę znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.Jakie polskie rośliny/krewy/drzewa zapewniają pokarm rodzimym ptaszkom?Obok działki w pasie dzikiej zieleni mam dziką róże, bez, śliwe mirabelke, sumaka wierzbe, lipe...w pobliżu wysokie świerki, daglezje....Co by było warto dosadzić by cieszyć się śpiewem i widokiem latających przyjaciół i zapewnić im jakieś jedzonko?pozdrawiamPawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 31.05.2009 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Hmmmm... pokarm rodzimych ptaszków w tej porze roku to wszelakie "robale" łażące i gryzące ową zieleń, jesienią i owszem nasiona chwastów przeróżnych.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 31.05.2009 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Brawo pawlok Duży plus za postawę , bo niewiele osób świadomie kieruje się takimi kryteriami dobierając rośliny na swoim terenie. Tak jak pisał Mirek w okresie wiosenno-letnio-jesiennym pokarmu nasi skrzydlaci przyjaciele mają pod dostatkiem, ale w okresie zimowym robi się mniej wesoło. Na pewno warto sadzić "swojskie" rośliny, bo ptaki je znają i chętnie zaglądają do takich "stołówek". A jest na co popatrzeć. Widok zajadających ze smakiem jemiołuszek, czy też gili w mroźny, niedzielny, słoneczny poranek, na przypruszonej śniegiem jarzębinie - bezcenny . Poza tym nawet spłoszone nie odlatują daleko i szybko wracają, by zająć się jedzeniem. I tak dopóki wszystkiego nie zjedzą, a nawet jak już nic nie ma, to i tak zaglądają, bo rozpoznają te rośliny jako "jedzenionośne". Szczygły z kolei lubią nasiona różnych chwastów. Przylatują przeważni stadkami, ale i pojedynczo. Są bardziej kolorowe niz nie jedna papuga, naprawdę . Takie nasze swojskie ptaszki. Latem prawie ich nie widać, ale zimą również jest na co popatrzeć. Tyle że są bardziej płochliwe niż goście z północy. Nie znam się za bardzo na krzewach i drzewach, ale jarzębina, głogi, dziki bez, dzikie róże późne odmiany jabłoni (tak, tak przemrożone,niezebrane jabłka tez mają swoich amatorów). Chciałbym jeszcze raz nadmienić, że szczególnie ważne są w tym przypadku nasze naturalne, swojskie drzewa i krzewy. Owoce drzew i krzewów które są "egzotyczne" dla naszych ptaszków, pomimo, że nie są trujące, są z reguły przez nie omijane i nie mają dla nich większej wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 31.05.2009 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 I tak dopóki wszystkiego nie zjedzą, a nawet jak już nic nie ma, to i tak zaglądają, bo rozpoznają te rośliny jako "jedzenionośne". Szczygły z kolei lubią nasiona różnych chwastów. Przylatują przeważni stadkami, ale i pojedynczo. Są bardziej kolorowe niz nie jedna papuga, naprawdę . Takie nasze swojskie ptaszki. Latem prawie ich nie widać, ale zimą również jest na co popatrzeć. Tyle że są bardziej płochliwe niż goście z północy. Nie znam się za bardzo na krzewach i drzewach, ale jarzębina, głogi, dziki bez, dzikie róże późne odmiany jabłoni (tak, tak przemrożone,niezebrane jabłka tez mają swoich amatorów). Chciałbym jeszcze raz nadmienić, że szczególnie ważne są w tym przypadku nasze naturalne, swojskie drzewa i krzewy. Dzięki za porady. Dziękuje za pochwały:-) Właśnie obserwuje u sąsiadki jak ma sikorki z młodymi A u nas w pniu starej ściętej wiezby sobie wróble gniazdko zrobiły - pień zostawiamy puszczając na niego bluszcz... Czy dziki bez to coś innego niż normalny polski bez-liliak? Jabłonki zostawiam dwie takie stare wysokie - jedna troszkę przytnę by mi na mur domu nie wchodziła ale będzie na nirj karmnik Głóg i jarzębina - to będę próbował gdzieś zakupić i na jesień dokupić. Acha po prostu urok tej działki to szczebiot ptaków, ile drzemek z żoną strzeliliśmy na trawce słuchając ptaszków:-) pozdrawiam Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 31.05.2009 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Elfir mogła by się tu wypowiedzieć. Zam jestem ciekaw, co jeszcze ptaszki lubią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.06.2009 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 dubel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.06.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 Czarny bez, jarzębina, czeremcha, dzikie gatunki róż, berberysy, kalina, bez koralowy, porzeczka, czereśnia, derenie, aronia, mahonia - kos, drozd śpiewak, kwiczoł oraz jemiołuszkiOsty i inne gatunki z rodziny złozonych - szczygiełbuddleje, trojeść - motyle W kącie ogrodu mozna wysiewac peluszkę, len, proso, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek_rz 05.06.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 Ja w tej chwili mam w berberysie (przy drodze, przy chodniku ) gniazdko makolągwy. http://img32.imageshack.us/img32/4310/fpmakolagwa.jpg Zdjęcie własne Towarzyski ptaszek, ślicznie śpiewa, jest kolorowy .... no i w berberysie? No kamikaze Są już w gniazdku dwa jajeczka i mam nadzieje że będzie więcej i że dochowają się licznego przychówku. No i ... dobrze że wcześnie przyciąłem berberys ... teraz by sie to makolągwom nie spodobało. Tak więc jak widać, przyroda sobie radzi nawet w najmniej spodziewanych miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 07.06.2009 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Czarny bez, jarzębina, czeremcha, dzikie gatunki róż, berberysy, kalina, bez koralowy, porzeczka, czereśnia, derenie, aronia, mahonia - kos, drozd śpiewak, kwiczoł oraz jemiołuszki Dzięki za rozwinięcie tematu. pozdrawiam Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matka dyrektorka 07.06.2009 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 co roku zostawiam słoneczniki na jesień , ptactwo się cieszy a sąsiedzi psioczą że "co to za gospodorz co posioł i nie zebroł " i ogniki posadzę w tym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 07.06.2009 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 co roku zostawiam słoneczniki na jesień , ptactwo się cieszy a sąsiedzi psioczą że "co to za gospodorz co posioł i nie zebroł " i ogniki posadzę w tym roku ja zbieram wydziobane matka a między ognikami .... tytoń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matka dyrektorka 07.06.2009 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 o konopiach myślałam , ptaki lubią nasionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts