Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NIECH SIĘ DZIEJE WOLA NIEBA czyli BUDUJEMY!!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ty!..........nie wiedziałam, że to co robię to filet szydełkowy :lol2: ( zajrzałam w google , hi, hi, bo ja taka ciemna z nazw jestem, a ty mi tu rzucasz i nie wiem czy mnie " obrażasz"" , czy nie ) Powiem ci, że jeden obrazek z janiołkiem zaczęłam, ale zabrakło mi kordonka. Muszę po niego jechać do innego miasteczka - na trasie na działkę - więc narazie muszę poczekać. U nas w Łodzi nie mogę go dostać :mad: jakby to było bóg wie co ! Widziałam takie obrazki na blogu " Chata Magoda " super.!!!

:lol2: chłop też się uśmiał, jak powiedziałam, że obraz filetem zrobię tylko kordonek muszę kupić... ale on to ma mięcho w łepetynie, ale Tyyyy???;)

Wyszperałam dwa obrazki kobiet, takie sielskie wiejskie... z grabiami chyba jedna, jakoś tak... one pódą na pierwszy ogień, zobaczymy jak wyjdą.

A że kordonka nie ma... znam to:yes:... obrus leży do skończenia i mało tego, że u nas nie kupi to jeszcze w Wawce w hurtowni w której kupowałam też nie ma:(... podobno będzie, a obrus do świąt na się skończyć:mad:

Wiola, pokaż tego Don Kichota bo chciała bym wiedzieć co to jest jakieś coś do robienia obrazków:yes:

Ja też ostatnio nie mogłam na mereżkę wleźć:rolleyes:... a fileta pamiętam bo mnie nazwa śmieszy:yes:...

właśnie myślałam na czym ten obrazek Wioli może być zrobiony... robi się takie coś na czółenkach, Dorfi takie gwiazdki robiła na choinkę... ale nazwy:no: ni chuchuuu...

widać też krzywa nie jezdem;)

wyszywanie na siatce to mniej więcej to samo co robienie na kołkach :

"Szydełkowanie techniką filet jest naśladowaniem wcześniejszego haftu na siatce filet. Filetowa siatka została zastąpiona przez oczka łańcuszka i słupki lub podwójne słupki, a wplecione w siatkę wzory przez słupki lub podwójne słupki. Naprzemienne występowanie pustych i potnych kratek tworzy wzór."

http://art.polmal.pl/18-65-large/firanka-koronka-siatkowa-filet.jpg

http://koronekczar.blox.pl/resource/koronekczar_060.jpg

a tkanie na kanwie to nic innego jak tkanie gobelinów - niektóży tak to nazywają !

aaaa.... zapomniałam.... tkanie gobelinów? Haft gobelinowy to znam :yes:... grubą nicią, wełną właściwie wyszywanie oszukanych krzyżyków... oszukanych bo tylko w jedną stronę... pierwszy swój obraz gobelinem wyhaftowałam... a tkanie to takie na krosnach kiedyś męża babcia tkała:D...

... a ja sobie kupiłam ręcznie tkany, jedwabny gobelin na ścianę :wiggle: ... ale to taki jakby dywan:yes:

mnie się te grubaśne gobeliny to nie całkiem podobają - jakoś tak ( przepraszam! ) tandetą mi zalatują - takim przysłowiowym jeleniem na rykowisku Jeszcze raz przepraszam jak kogoś obraziłam :yes: ale takie tkane na krosnach to nie powiem, ładniutkie som !!!! Pokaż ten twój nowy nabytek ! Pewnie pięniasty? Wisi juz docelowo?