elli3 19.11.2009 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 też bym popatrzyła na fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.11.2009 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 agakiz miała w starym domu patio wyłożone rozbiórkową ceglą - zaczęło się kruszyć, ale nie wiem po jakim czasie. Wypowiadała się na ten temat w watku miłośnicy małych ogródków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delikatna 22.11.2009 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Witam!!! W te wakacje własnie robiliśmy podjazd między innymi z cegły. Jak tylko nauczę sie wklejać zdjęcia, postaram sie pokazać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 23.11.2009 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Witam Koniecznie, plisssss te zdjęcia pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 23.11.2009 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Tak wygląda cegła zendrówka po roku użytkowania, efekt jakby dom już był dłuuuuuuuuuugie lata :), wykorzystałem cegłę pozostałą po budowie, w miejscu które kiedyś zabierze gmina pod chodnik . Wymaga jeszcze podsypania piaskiem lub granitem, materiał wypełniajacy ubija się pod wpływem deszczu itd, siada i powstają szczeliny. http://images46.fotosik.pl/187/f9b8f7f1c6c8172dm.jpg http://images45.fotosik.pl/187/56ab8fe57657379dm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał i Magda 23.11.2009 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Eugeniusz_ jak dla mnie bomba, świetnie to wygląda. Napisz proszę w jaki sposób układałeś tą cegłę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 23.11.2009 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Eugeniusz_ jak dla mnie bomba, świetnie to wygląda. Napisz proszę w jaki sposób układałeś tą cegłę??? nie ja układałem , ale układana jest tak samo jak kostka granitowa (ekipa policzyła nawet mniej niż za kostkę gdyż układa się duuużo szybciej). Ukladali na piasku, na wierzch piasku trochę cementu i wymieszanego z wierzchnią wartwą, obrzeża na słabą zaprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgolebiowski 01.04.2010 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 Też mam zamiar układać chodnik z cegły przedwojennej rozbiórkowej.Może jeszcze jakieś sugestie dotyczące wytrzymałości takiego materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 30.04.2010 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Jest cos takiego jak cegła brukowa. Sama chcę zrobić z tego ścieżkihttp://www.roben.pl/upload_module/rbn_gallery_images/czarna_cieniowana_faza_obiekt.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tojfel 21.10.2011 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 temat stary ale dodam swoje 3 grosze. w 2007 po wybudowaniu sciany w domu ze starej cegly reszta poszla do ogrodu. ulozylem ja bezposrednio na ziemi, przerwy uzupelnilem piaskiem, teraz jest juz tam ziemia, czyszcze to wiosna z chwastow i mchu - nic sie nie dziejehttp://tojfel.dlf.interia.pl/DSCN3202.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 06.03.2016 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Odświeżę kotleta i zapytam o jakieś teraźniejsze zdjęcia takich chodników ścieżek w waszych ogródkach. Przymierzam się do zrobienia takiej ścieżki bo wpadła mi w ręce cegła ręcznie formowana (trochę obcięta ale darowanemu koniowi...) i fajnie by ją było wykorzystać . Jest na pewno miękka i trzeba by ją jakimś "Unigruntem" przesmarować. No i tu pytanie do Was;-Jaki środek zastosować aby taką cegłę zabezpieczyć?-Na jakiej podbudowie ją ułożyć? (ruch pieszy tylko i to niezbyt intensywny)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek1974 07.03.2016 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Marzy mi się chodnik z naturalnej cegły rozbiórkowej przed moim domem na wsi. Według mnie takie chodniki tworzą genialny klimat, tylko jedyny problem to ich zabezpieczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 07.03.2016 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Taką cegłę mozna wyrwać za 50 gr /szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matka pracująca 15.03.2016 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 podbijam temat co prawna loguję się po wybudowaniu i wybrukowaniu z cegły ale z forum jestem na bieżąco od jakichś 6 lat i mam wrażenie jakbym niektóre osoby znała od wieków. u mnie przygoda zaczęła się tak, że najpierw cała komunikacja miała być z bruku dębowego, nie ma kasy nie ma dębiny ale była cegła i stała sobie na polu, okazało się że ma jednak właściciela i jak stam222 pisze dokładnie 0,50 zł za sztukę. No ale cegła piękna stara i wyczyszczona, na polu stała chyba długo bo strecz aż pozieleniał. Targu dobiliśmy to trzeba było przewieźć. na transport szkoda kasy więc codziennie po pracy na pole i po 50 cegieł na raz. I tym oto sposobem staliśmy się dumnymi posiadaczami 2 tysięcy cegieł. koryta pod ścieżki zrobiłam na wielkanoc w zeszłym roku, a że mięsa nie jadam to żal marnować było czasu na siedzenie przy stole. ściągnęłam jakieś 40 centymetrów humusu aż do piachu. i tak do wakacji zostało aż sąsiad budowy nie rozpoczął. wartości piasku nie znając powiedział bierzcie ile chcecie wskazując na wielką górę po wykopie fundamentów. dopiero pod koniec załapał że piach cenna rzecz, szczególnie jak ma się różnicę poziomu na jakieś 60 cm. i jak on to teraz wyrówna ja nie wiem ale podsypka pod ścieżkami jest. jesień i zima swoje zrobiła, trochę rozniosła trochę ubiła. w lutym zaczęłam układać cegłę. Najpierw równanie grabienie bez ciężkiego zagęszczania. młotek brukarski okazał się niezastąpiony. i tak po kawałeczku chodnik się wydłużał. w szczeliny poszedł piasek płukany. dzwonię do koparkowego co ma wszystko do sprzedania i pytam po ile za tonę, on mi na to za tonę 70 ale za półtora to już 50 z transportem to ja na to trzy poproszę. stówka poszła ale efekt mnie zachwyca. ale przechodząc do rzeczy, chodnika wyszło jakieś 60 metrów bieżących i generalnie ten etap za mną. Podjazd i teren pod wiatę to już inna sprawa. wiata to tak na prawdę drugi dom zająć ma powierzchnię 7 na 13,5 metra, samo brukowanie na 49m3 do tego podjazd 5na7 metrów. Na szczęście reszta pod wiatą będzie deskowana na legarach. na dzień dzisiejszy postawiłam z lubym murek oporowy co by się teren pod autami nie rozchodził a spadek mam w terenie bagatela metr dwadzieścia ale przyrzekłam sobie że patelni nie zrobię. do murka poszła reszta tego co zostało po budowie, trochę ziemi trochę piachu. czas zagęścił. na to sypiemy teraz piach z wykopu. I TU POJAWIA SIĘ MOJE PYTANIE: co dalej czy dawać podsypkę z cementem czy jakąś mieszankę czy co?? a może na piasku samym ?? rozejść się nie rozejdzie bo mur trzymać będzie z każdej strony czy ktoś już robił podjazd z miejscami na auta z cegły?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cegłamaster 11.12.2017 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Nie chcę straszyć, ale wiosną byłem z dzieckiem w centrum edukacyjnym i zrobiłem zdjęcie chodniczka zrobionego z cegły rozbiórkowej - podobno miał 4 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 19.12.2017 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 A możesz jakieś zdjęcia wrzucić tego chodnika poproszę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts