Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabezpieczenie okien-Wk, klamki secustic czy z kluczykiem

Recommended Posts

Mam dylemat nad zabezpieczeniem swoich okien. W domu będe miał alarm + monitoring ale, wg mnie przynajmniej, stosowne jest także by okna były tez "jakoś" zabezpieczone. Pierwotnie chciałem w oknach dac zabezpieczenie WK2+P2 ale... W skłąd moich okien wchodzi także okno tarasowe 150/230 z ruchomym słupkiem i wg większości sprzedawców takie okno nigdy nie spełni warunków WK2. Ponoś spełni WK1 ale WK2 nie. I tu się pierwszy raz kłania kompetencja sprzedawców okien, tzn właśnie jedni mówią, że takie okno można zrobić i w WK2, większośc że jedynie w WK1 a niektórzy nawet, że i warunków tego WK1 takie okno nie spełni. A może to nie kwestia kompetencji sprzedawców tylko różnych fabryk, które robią okna różnej sztywności, ale skoro biore pod uwage głównie okna na profilu Brugmann to chyba sztywnośc takich okien będzie taka sama.

Wracając do sedna. Skoro mam jedno okno, które będzie spełniało kryteria WK1 to po co robić reszte w WK2, więc założyłem, że ogranicze się do okuć WK1 we wszystkich oknach (napewno parteru).

Co do okuć WK1 mam jeszcze pytanie czy mając okucia WK1 to odrazu otrzymam w zestawie klamke z kluczykiem czy musze za nią dopłacać? Jedni sprzedawcy mówią, że przy WK1 klamka z kliuczykiem jest już w standradzie a inni mówią, że nie. Nie wiem czy te kwestia standardów wyposażenia WK1 różnych producentów czy tez kwestia kompetencji i wiedzy różnych sprzedawców bo chyba każdy z nich jak o topytałem to się zastanawiał i odpowiadał zdecydowanie bez przekonania.

Klamki secustic. Jedni sprzedawcy mówią, że uniemożliwiają otworzenie okna śrubokrętem -przesuwając grzybek, oraz przy przewierceniu klamki z drugiej strony i nałozeniu drugiej klamki. I tu znów wątpliwości co do kompetencji sprzedawców bo niektórzy jednak twierdzą, że klamki secustic nie zabezpieczają okna przed otwarciem klamką od zewnątrz po przewieceniu. Moje spostrzeżenie (organoleptyczne) jest takie, że secustiki nie pozwalają otworzyc okna ("drugą klamką") od zewnątrz. Z tym, że ja próbowałem zwykła klamką z niewileką siłą ale nie wiem jak się zachowa taka klamka przy uzyciu większej siły bo zapewne złodziej się pieścił z nią nie będzie. Myslałem, że trzon klamki (ten kwadrat) jest łączona z dwóch części i przy yżyciu większej siły ten trzon na łaczeniu pęka a okno się nie otwiera, ale niestety tak nie jest bo ów trzon jest monolitem. Czy przy użyciu większej siły (przedłużając dźwignie tej "drugiej" klamki) "łamiąc" taka klamke to otworze okno czy tylko uszkodze klamke ale okno sięnie otworzy. Jeżeli moje obawy co do działania klamek secustic się potwirdzą to ich wartośc zabezpieczająca faktycznie ograniczy się do utrudnienia otwozenia okna śrubokrętem a przed otiweraniem drugą klamką od zewnątrz nie zabezpieczają.

A jak to wygląda w przypadku klamek z kuczykiem? Czy one tez ulegaja podczas "łamania" ich z drugiej strony i wystarczy użyć trochę siły by niby zamknięte okno stanęło przed złodziejem otworem?

Moje pytania kieruje do speców od okien (przede wszytskim Jareko) ale także do osób doświadczonych wejściem do domku oknem przez nieproszonych gości. Niestety ale takie doświadzczenia najdosadniej pozwalają zweryfikowac rózne systemy zabezpieczające.

o raaany ile pytan na raz

Secoustic - zapobiegają przed jedna z metod włamania - a mianowicie przesuniecie okuc od zewnątrz (szczegóły nie tutaj - to nie poradnik dla włamywaczy) natomiast NIE zabezpieczają przed włożeniem drugiej klamki od zewnątrz (świadomi wiedza co mam na myśli)

klamka z kluczykiem - każdy producent ma różne standardy wyposażenia w przypadku jakiegokolwiek WK. Np. i proszę nie posądzać mnie o reklamę - u Jezierskiego czy WK1 czy WK2 klamka jest na wyposażeniu i jest wliczona w cenę dopłaty do okuć, w firmie Wacławek (może się to już zmieniło) kilka lat temu jakim zaskoczeniem było dla mnie po zamówieniu WK-2 jak dostałem okna ze zwykłymi klamkami - i nawet nie raczyli mnie o tym poinformować a jako ze umowa z klientem podpisana sam dokupiłem klamki a 1900 zeta na całość chałupy. Wiec tu wszystko zależy od producenta i tu warto być tego świadomym by nie być zaskoczonym okuciami WK z klamka standard

WK2 w balkonie z ruchomym słupkiem - sa różne systemy okuwania ruchomego słupka i tu jest naprawdę kłopot z jednoznacznym porównaniem. Natomiast prawda jest ze ruchomy slupke w balkonach czy oknach to zaproszenie zlodzieja by od tego okna rozpoczal probe dostania sie do chalupy

Czy jest sens dawać WK2 w balkonie i WK1 w innych oknach? Dal mnie nie ma. tak to przynajmniej masz zabezpieczone wszystkie inne okna tak ze szanse na ich sforsowanie przy wk2 sa minimalne - i możesz pomyśleć jak dodatkowo zabezpieczyć balkon - np. rozbudowując system alarmowy a jakieś elementy wykrywające ruch przed balkonem - nie jestem specem od alarmów i nie powiem ci co jest najlepszym rozwiązaniem - czy mata pod terakota czy czujka czy cholera wie co

Dzięki Jareko za odzew :)

Nie wiem jak to jest z tymi okuciami do okien balkonowych bo mi powiedziano, że one nie będa spełniały standardów WK2 bo nie będa na tyle sztywne. Ponoć grzybków by miały tyle co WK2. Nie znam się na tyle by wiedziec co jeszcze WK2, oprócz grzybków, powinno spełniać. Od zabezpieczeń na oknie balkonowym uzależniam okucia reszty okien, bo skoro balkonowe by nie spełniały WK2 to jaki jest sens inne okna uzbrajać w WK2. Zreszta nie wiem czy między WK2 i WK1 jest także jakaś różnica w sztywności czy tylko w ilości i rozmieszczeniu tych grzybków. Bo przecierz jesli sztywnośc jest taka sama to może balkonowe okno nie spełnia także wymogów WK1.

Przy okazji zapytam o taką rzecz jak tabela sztywności. Dowiedziałem się, że okno 150x230 (a mam także na poddaszu okno 180x220) nie mieści się w jakiejś tabeli sztywności i by takową sztywnośc zachowało to należy je robić na jakimś szerszym (o 2,5cm) profilu. Nikt wczesniej nie mówił mi o tym, że takie okna nie trzymają norm sztywności i każdy traktował moje okna jako "typówki". W razie jakiejkolwiek reklamacji na takie okno to przyjedzie spec i na wstepie odrzuci moje wszelkie roszczenia bo okno o takich rozmiarach powinno się robić tylko i wyłacznie na szerszym profilu. Czy to faktycznie tak jest? Ponoć to jest jakaś tabela producenta profili czyli Brugmanna, a głównie na oknach z takich profili się skupiam.

Włamali mi się do domu parę lat temu. Nie wiem na jakiej zasadzie działa ta klamka secustic, ale nie włamali się poprzez nawiercenie dziury i włożenie drugiej klamki tylko wywiercili dziurę poniżej i po prostu coś włożyli i przekręcili klamkę. Teraz mam te z kluczykami, musieliby najpierw przekręcić kluczyk a to gorzej wykonać od zewnątrz śrubokrętem czy czymś. Mam tez te z tymi guzikami do wciskania przed otwarciem, wyrobiły się i już nie trzeba naciskać.

Włamali mi się do domu parę lat temu. Nie wiem na jakiej zasadzie działa ta klamka secustic, ale nie włamali się poprzez nawiercenie dziury i włożenie drugiej klamki tylko wywiercili dziurę poniżej i po prostu coś włożyli i przekręcili klamkę. Teraz mam te z kluczykami, musieliby najpierw przekręcić kluczyk a to gorzej wykonać od zewnątrz śrubokrętem czy czymś. Mam tez te z tymi guzikami do wciskania przed otwarciem, wyrobiły się i już nie trzeba naciskać.

Dzięki za cenny głos w sprawie. Ja obecnie tez chyba optuje za klamkami z kluczykiem, choć moje poglądy sie zbyt często zmieniaja a zwłaszcza po rozmowie ze sprzedawcami okien.

Opowiadał mi znajomy (alarmiarz) o klamkach z guzikiem, że widział włamanie gdzie zrobili dwie dziurki w oknie i włozyli wyprofilowane druty/pręciki. Jednym przytrzymali wciśnięty przysik a drugim przekręcili klamke.

oj powielę to co odpisałem na priv

Secoustic w okuciach WK jest nieporozumieniem, Jako jako takie zabezpieczenie przed jednym ze sposobów włamania przy okuciach standardowy sie sprawdza

Klamka z kluczykiem hmmm... dla leniwych co kluczykami bawic sie nei chca - totalnie nic nie daje, trzpień wykonany z takiego kompozytu ze bez wiekszego wysiłku złamać go można

Kolejna sprawa to ten dwuskrzydłowy - okuty jako WK-2 nigdy nie spełni tych wymagań gdyż słupek ruchomy z założenia jest elementem słabszym ale mówienie ze nie spełnia nawet WK1 tez jest nadużyciem. Jest lepiej niż WK1 ale nie tak dobrze jak WK2 - tak jakby była jeszcze podgrupa WK1/2 to byloby jak w sam raz :lol:

Kolejna sprawa to WK-2 w PVC i WK-2 w drewnie. Hmmm.... moja opinia jest jakby wbrew ogólnym trendom marketingowym - do pokonania WK-2 konieczny jest luz łom i niezła sila i tu tak naprawdę drewno jest najsłabszym elementem a nie samo okucia. WK-2 w PVC bije WK-2 w drewnie co najmniej dwukrotnym wydłużeniem czasu włamania a w wielu wpadka realnie je uniemożliwia (choćby opisywany tu przypadek starego wraz z fotografiami - warto poszukać i popatrzeć i poczytać)

A co do sztywności - oczywiście sa ograniczenia gabarytów wymagające szerszych skrzydeł okiennych ale nie ma czegoś takiego jak wspólna tabela statyki dla wszystkich profili PVC - każdy kończy się przy jakiś gabarytach i od uczciwości sprzedającego zależy co ci sprzeda

Podpowiem tylko - unikaj firm które stosują manewr - zrobimy wszystko ale bez gwarancji

himalaje - nie ma sensu pisać na priv poruszając temat interesujący wszystkich - mam czas - odpowiem nie tylko tobie ale i innym czytającym :)

...że widział włamanie gdzie zrobili dwie dziurki w oknie i włozyli wyprofilowane druty/pręciki. Jednym przytrzymali wciśnięty przysik a drugim przekręcili klamke.
Pic na wodę fotomontaż - miałeś kiedykolwiek klamkę z przyciskiem w ręku? Weź - bez niczyjej pomocy sam zrozumiesz ze ktoś kit ci wciska

Secoustic w okuciach WK jest nieporozumieniem, Jako jako takie zabezpieczenie przed jednym ze sposobów włamania przy okuciach standardowy sie sprawdza

Klamka z kluczykiem hmmm... dla leniwych co kluczykami bawic sie nei chca - totalnie nic nie daje, trzpień wykonany z takiego kompozytu ze bez wiekszego wysiłku złamać go można

To w końcu jaka klamka? :o Secoustic nie, z kluczykiem tez nie, to moze z przyciskiem? :-?

Kolejna sprawa to WK-2 w PVC i WK-2 w drewnie. Hmmm.... moja opinia jest jakby wbrew ogólnym trendom marketingowym - do pokonania WK-2 konieczny jest luz łom i niezła sila i tu tak naprawdę drewno jest najsłabszym elementem a nie samo okucia. WK-2 w PVC bije WK-2 w drewnie co najmniej dwukrotnym wydłużeniem czasu włamania a w wielu wpadka realnie je uniemożliwia (choćby opisywany tu przypadek starego wraz z fotografiami - warto poszukać i popatrzeć i poczytać)

Kilka dni temu rozmawiałem z jakimś alarmiarzem to na wiadomość, że chce mieć PCV powiedział: "no własnie... drewniane z okuciami WK są lepszym zabezpieczeniem" :o :(

A co do sztywności - oczywiście sa ograniczenia gabarytów wymagające szerszych skrzydeł okiennych ale nie ma czegoś takiego jak wspólna tabela statyki dla wszystkich profili PVC - każdy kończy się przy jakiś gabarytach i od uczciwości sprzedającego zależy co ci sprzeda

Podpowiem tylko - unikaj firm które stosują manewr - zrobimy wszystko ale bez gwarancji

Chyba chodziło o wspólną tabele dla profili Brugmanna-dokąłdnie nie pamietam. Większośc sprzedawców (nie tylko od okien) jest kompetentnych w podstawowym zakresie i mogą mi wskazać np. gdzie w oknie jest szyba, klamka i rama a jak mam już bardziej zaawansowane pytania to juz zaczynają loterie informacyjną lub "opowieści dziwnej treści". Racja z tym, żeby bez gwarancji nie kupować. Jak mi sprzeda okna w wymiarach za dużych jak na te profile a jednoczesnie da gwarancje to co się bedzie potem działo będzie już nie tylko moim problemem.

himalaje - nie ma sensu pisać na priv poruszając temat interesujący wszystkich - mam czas - odpowiem nie tylko tobie ale i innym czytającym :)

Temat delikatny i nie chciałem pewnych rzeczy pisac publicznie jako poradnika dla początkującego włamywacza...

Raaaany - miałem na myśli klamkę z przyciskiem

pomyliłem się - przepraszam

...że widział włamanie gdzie zrobili dwie dziurki w oknie i włozyli wyprofilowane druty/pręciki. Jednym przytrzymali wciśnięty przysik a drugim przekręcili klamke.
Pic na wodę fotomontaż - miałeś kiedykolwiek klamkę z przyciskiem w ręku? Weź - bez niczyjej pomocy sam zrozumiesz ze ktoś kit ci wciska

Może i pic na wode nie było mnie przy tym. Teoretycznie wszystko jest możliwe i moja wyobraźnia może sobie wyobrazić taki manewr z klamką i dwoma pręcikami :p

Niestety najskuteczniej na ziemie sprowadzają widoki powłamaniowe. Kilka takich sytuacji w życiu przeżyłem, gdy włamali się do nieruchomosci któregoś sąsiada, kogoś znajomego, z rodziny lub nawet takiej która ja miałem pod swoim włądaniem. Na tle takich doświadczeń nie ruszają mnie a bardziej śmieszą demonstarcje róznych sprzedawców (nie koniecznie okien) różnych systemów antywłamaniowych lub antykradzieżowych. "Pan zobaczy jakie to jest solidne i przemyślane rozwiązanie. Jeszcze w mojej karierze, a sprzedaje to już xx lat, nie spotkałem się by ktoś to pokonał..." a używa 10% siły jakiej użyje włamywacz i sposobów zupełnie innych niż włamywacz.

Kiedyś sam byłem zmuszony pokonać zabezpieczenie antykradzieżowe w samochodzie bo kluczyk gdzieś się zgubił. Użycie trochę wiekszej siły troche + troche pomyślunku i jeszcze uwazałem by przy tym nie uszkodzić azni tegoż zabezpieczenia ani samochodu i... zdjąłem.

• 3 weeks później...

Tez sie nad tym wlasnie zastanawiam co wybrac :

1) Secustic

2) z przyciskiem

3) z kluczykiem

"Moj" sprzedawca mowi, ze najlepsza jest z kluczykiem. Z drugiej strony, boje sie, ze w praktyce to bedzie lipa. Zawsze te kluczyki beda otwarte i nikomu nie bedzie sie chcialo ich przekrecac.

Co do tych z przyciskiem, to podobno sie wyrabiaja, i nei wiem czy dobrze slyszalem, ale aby przekrecici klamke, tzreba caly czas trzymac ten przycisk ? Jezeli tak to bardzo niewygodne.

A co do secustica - jakie macie o nim zdanie ? Jakie ma wady ?

Fantom

Ja się decyduje na klamki z kluczykiem. Myśle, a raczej mam nadzieje, że ich używanie nie będzie aż tak upierdliwe. Wszystkie klamki zamontowane w domu będą obsługiwane przez jeden wzór kluczyka, których i tak będe miał tyle ile klamek. To oznacza, że jak w pokoju jest kilka okien (jak np. w salonie) to wystarczy do ich obsługi ten sam kluczyk. W każdym pokoju gdzie jest okno trzeba będzie trzymać w jakimś łątwo dostępnym miejscu kluczyk by w razie potrzeby móc okno otworzyć/uchylić. Na codzień wzystkie klamki będą zablokowane (zamknięte). Poza tym czy ma się w domu klamki z kluczykiem czy bez to i tak najczęściej te okna są zamnknięte, więc można je śmiało zamknąć na kluczyk i to nie powinno utrudniać codziennej eksploatacji. Co innego okna tarasowe. W ciepłe miesiące te okna się często otwiera więc musi być w ich pobliżu kluczyk .

Tyle teorii, a jak będzie w praktyce zobaczymy... :wink:

• 1 month później...

Raaaany - miałem na myśli klamkę z przyciskiem

pomyliłem się - przepraszam

No dobrze - a czy klamki z kluczykiem, zakluczone, ale z pozostawionym kluczykiem (bo na pewno za jakiś czas nie będzie mi się chciało ich wyjmować z klamek) coś dadzą? Chodzi mi o możliwość przewiercenia/otwarcia klamki od zewnątrz.

Czyli czy pozostawiony kluczyk w klamce będzie też chronił przed otwarciem z zewnątrz?

• 4 years później...

Secustik to pewna funkcja klamki (obrazowo mówiąc - jest to"pykanie"). Występuje w róznych modelach klamki Hoppe, ale nie widziałem jej w wersji z przyciskiem.

Widziałem parę klamek w których się przycisk wyrobił. Szczególnie te często i niedokladnie używane - np. wyjście na taras. Stukając codziennie młotkiem w kowadło zobaczymy, ze też się odkształca, a co dopiero mała blokada.

Kluczyk zostawiony w klamce spełnia tą samą funkcję co przycisk. Czyli po wybiciu szyby złodziej normalnie otworzy okno.

Ps. Być może ktoś profesjonanie opisze tą kwestię - chętnie i ja poczytam...

Ja używam klamek z kluczykiem. W praktyce jest tak, że klamki mają powciskane guziki i kluczyki sa wyjęte z klamki ale pod ręką tak, że chcąc otworzyć lub uchylić okno to nie ma z tym problemu, a zabezpiecza jakby złodziej zrobił otwór z drugiej strony vis a vis klamki lub jak to opisał Brass "na pętle" to klamka z kluczykiem przed tym chroni. Oczywiście jesli ktoś zamierza mieć klamki z kluczykiem a kluczyk non-stop włożony w klamkę albo w ogóle nie zamykac klamki to szkoda wydawać pieniądze na takie klamki bo to tylko oszukiwanie siebie. Nie wiem jakie sa jeszcze sposoby otwierania okien z zewnątrz i na szczęście narazie nie było mi dane zdobyć wiedzy jaką naprawdę przeszkodą są takie "zamknięte" klamki. I oby tak dalej.