Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 220
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Podłogówka sama w sobie jest dobrym rozwiązaniem, stwarza duży komfort grzania ale ma jedną, znaczącą wade. Otoż ma dużą bezwładność. Wolno od włączenia grzania oddaje ciepło a po wyłącznieniu ogrzewania wolno sie wystudza, wolno reaguje. Dlatego zazwyczaj stosuje się instalacje mieszane: grzejniki + podłogówka.

A co do sterowalności, są regulatory pokojowe z możliwością programowania, zawory RTL, 4-drożnie mieszacze i inne cuda. Sterowanie to najmniejszy problem.

Pozdrawiam

Sławek

Ci, którzy mają w całym domu raczej sobie chwalą i mówią, że to strzał w dziesiątkę. Bezwładność jest wadą ale może być zaletą - kwestia zorganizowania sterowania.

Ja też sporo czytałem i zrobiłem w całym domu, ale na razie za wcześnie na opinie - jeszcze nie mam kotła.

Najwięcej wad w podłogówce widzą ci, którzy jej nie mają - dlatego trzeba czytać z włączonym filtrem :-)

Łączenie grzejników z podłogówką - owszem jest możliwe, ale bywają z tym problemy jeśli hydraulik nie jest na bieżąco. Sama podłogówka to znacznie łatwiejsza automatyka i sterowanie (mimo wad bezwładności). Dodam, że nie jestem specjalistą, przekazuję to co przeczytałem i uznałem za racjonalne :))

Jesli wychodząc z domu nie wyłączamy ogrzewania czy nie zmniejszamy temperatury nie odczujemy wady bezwładności podłogówki - wtedy jest git. Jednak jest wiele rodzin którzy wyłączają ogrzewanie, idą do pracy, pracują cały dzien, wracają np o godzinie 18, włączają ogrzewanie i muszą czekać około godziny zanim zrobi się cieplej. Chociaż ogolnie wiadomo ze wychłodzenie i ponowne nagrzanie pomieszczenia przynosi wiecej strat niż obniżenie temperatury o kilka stopni.

Pozdrawiam.

Jesli wychodząc z domu nie wyłączamy ogrzewania czy nie zmniejszamy temperatury nie odczujemy wady bezwładności podłogówki - wtedy jest git. Jednak jest wiele rodzin którzy wyłączają ogrzewanie, idą do pracy, pracują cały dzien, wracają np o godzinie 18, włączają ogrzewanie i muszą czekać około godziny zanim zrobi się cieplej. Chociaż ogolnie wiadomo ze wychłodzenie i ponowne nagrzanie pomieszczenia przynosi wiecej strat niż obniżenie temperatury o kilka stopni.

Pozdrawiam.

A czy od tego przypadkiem nie jest automatyka, w której konkretne godzinowe zadane temperatury można sobie ustawić, nawet z uwzględnieniem różnic w poszczególne dni tygodnia? (mówię o kotłach na gaz, być może podobne regulatory można zastosować również do sterowania mieszaczem w przypadku instalacji na paliwo stałe)

aby zmniejszyc bezwladnosc ogrzewania podlogowego

czy to przy normalnym piecu czy niskotemperaturowym

polecam posadzki anhydrytowe czyli samopoziomujace

i w tym momencie po wlaczeniu ogrzewania po paru min jest cieplej dlaczego ?

- przede wszystkim inna struktura materialu - brak pustek powietrznych

- wylewki takie dolegaja bardzo szczelnie do rurki grzejnej przez co jest wieksza przewodnosc ciepla

Zgodze się z tym ze wylewki samopoziomujące oddają lepiej ciepło ale to niestety jest bardzo kosztowna sprawa (około 30zł/m2 - sam materiał).

Zautomatyzować można każdą instalacje, nawet na paliwa stałe. I to skutecznie.

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi czy sama podłogówka czy grzejniki+podłogówka. Każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety wiec ciezko jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie.

Pozdrawiam.

Pozdrawiam.

Nie bardzo rozumiem, spadek temperatury (o kilka stopni), w okresie kilku, czy nawet kilkunastu godzin? :o I to z powodu bezwładności podłogówki. :o

Mozesz rozwinac ta myśl? :roll:

Chodzi mi o to ze wychodząc z domu można ogrzewanie wyłączyć lub pozostawić włączone i zmniejszyć temperature w pomieszczeniach o kilka stopni np z 21 na 18. W przypadku wyłączenia całkowicie ogrzewania i wychłodzenia pomieszczeń energia do ponownego nagrzania pomieszczeń do temperatury 21 stopni bedzie wieksza niż enegria potrzebna do podniesienia temperatury z 18 na 21 stopni.

To wszystko prawda, tyle że współczesne domy (dobrze zaizolowane i wybudowane w zgodzie z obowiązującymi przepisami) potrzebują kilku dni, a nie kilku godzin do wychłodzenia o te kilka stopni – zwłaszcza przy podłogówce i to jeszcze w dzień, kiedy są zyski solarne.

Odpowiedzi na twoje pytanie padło już tysiące na tym forum starczy poszukać

Jednak dla spokojności swego sumienia napisze po raz 102

Man od ponad 13 lat i w nowym domu też robię po calaku

Jakie problemy - musisz mieć dobrą wentylacje - ten system nie osusza domu no chyba że na dworze szlachetne -10 wtedy super - jak +5 do 0 to bryndza trzeba co jakiś czas przepalić kominkiem (tak raz w tygodniu) aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Ponadto marzną stopy jak gdzieś się udaje - stały się one niestety wygodnickie :D

Dodatkowe plusy - po wyprowadzeniu się z bloku pozbyłem się alergij - mój organizm nie znosi gorących żeberek (nadal tak twierdzi jak jadę w "miasto")

Nadmienię że jest to system bardzo oszczędny w eksploatacji

Ale to tylko propaganda i prywatne odczucia i nie ma co się wczytywać

Pozdro

Tak sobie wymysliliśmy - nie chcemy kaloryferów w sypialniach, ale już słyszymy głosy, że za ciepło, że coś tam. Przecież wszystko można odpowiednio ustawic? Jakie są Wasze doświadczenia, jeśli ktoś ma podobne rozwiązanie?
pocą soię stopy w butach ale za to przyje,mnie na boso, najlepeij wsszystko wtedy zrobic na styl włoski czyli płytki przy podłogach drewwnianych takie ogrzewanie może spowodować rzosychanie i temu podobne przypadłości.

pzdr.

• 2 months później...

Sytuacja przedstawia się następująco: salon z pustką i antresolą. Reszta domu standardowa. Wszędzie chcemy podłogówkę, tymczasem projektant instalacji wod.kan. upiera się, ze podłogówka nie da rady, że muszą być też grzejniki, nie wiem, czy chodzi mu o cały dom, czy tylko o salon, bo to rozmowa przez naszych architektów. Zakładam, że chodzi tylko o salon...

Jak myślicie - czy projektant ma rację? Gdybyśmy mieli zakładać dodatkowo kaloryfery, to po co nam podłogówka??? :evil:

Wszystko zależy od : strefy klimatycznej,standardu , ilości i wielkości okien , ocieplenia budynku.

Jak masz zapotrzebowanie na ciepło mniejsze niż 80W/m2 to spokojnie wystarczy podłogówka.

Mam za mało informacji o Twoim domu zeby konkretnie podac jak projektowac rozstaw pętli podłogówki: jaka powierzchnia pomieszczeń , jaki kocioł itp.

Wszystko zależy od : strefy klimatycznej,standardu , ilości i wielkości okien , ocieplenia budynku.

Jak masz zapotrzebowanie na ciepło mniejsze niż 80W/m2 to spokojnie wystarczy podłogówka.

Mam za mało informacji o Twoim domu zeby konkretnie podac jak projektowac rozstaw pętli podłogówki: jaka powierzchnia pomieszczeń , jaki kocioł itp.

Okna w salonie są duże (mozna zerknąć do dziennika), salon ma 38m, sypialnie 13-14 m. Informacji o kotle nie moge odać, bo nie mam męża pod ręką... :D Ogrzewanie gazowe.