arjuna 26.12.2009 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 podsep: to znaczy znajomy wybudował dom 220metrów, dach 2 spadowy, podłogówka+kominek. Za kocioł zapłacił 4500zł i tweirdzi, ze ma super cieplo. Tymczasem pan z firmy Kostrzewa zaproponował mi kocioł za 12000zl twierdząc, że inne kotły nie dadzą rady. Różnica cen jest duża i zastanawiająca. w jaki sposób mogę sprawdzić(czy w ogóle jest taki sposób?), by wiedzieć jakie zapotrzebowanie na ciepło będzie miało dane pomieszczenie? Jak mam stwierdzić(i zaplanować koszty) co będzie potrzebne? czy grzejniki do podłogówki, czy może nie... uwzględniłam projekt, tak jak radziłeś-i finał jest taki, że zmiast już kupić, znów szukam;) ale to dobrze-sama nie jestem w stanie stwierdzić co jest dla mnie najlepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 26.12.2009 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 Dobrze zrobione ogrzewanie podłogowe nawet na panelach da radę nagrzać dom. Można się obyć bez grzejników, a jeśli ktoś bardzo ich potrzebuje to w łazience mogą się przydać. 12000 to jeszcze nie jest strasznie dużo, nie piszesz za jaki piec więc trudno ocenić. Myśle, że od takiej kwoty dopiero się zaczynają ciekawsze urządzenia które warto kupić. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 26.12.2009 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 widzisz znowu dodałaś jakieś dane, przepraszam za dwuznacznik, ale ciężko się doisz, widzisz, dowiedzieliśmy się teraz, że będziesz miała kocioł na paliwo stałe, 12 000 zł to rzeczywiście dość sporo, jest dużo innych równie dobrych, jak nie lepszych kotłów, co do zapotrzebowania na ciepło, projektant powinien Ci zrobić obliczenia OZC, co w przekładzie z polskiego na nasze, oznacza Obliczeniowe Zapotrzebowanie na Ciepło, skoro nie może lub nie chce zrobić tego instalator, jeżeli masz mieć podłogówkę to lepiej jednak mieć projekt, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.12.2009 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 No, i będzie przecież świadectwo energetyczne... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arjuna 26.12.2009 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 widzisz znowu dodałaś jakieś dane, przepraszam za dwuznacznik, ale ciężko się doisz, o kurcze z tym dojeniem, to brzmi strasznie Co do reszty-nie sadziłam, że to ma znaczenie. widzisz, dowiedzieliśmy się teraz, że będziesz miała kocioł na paliwo stałe, 12 000 zł to rzeczywiście dość sporo, jest dużo innych równie dobrych, jak nie lepszych kotłów, W taki sposób chciałabym by działała podłogówka. Czy sa jakieś lepsze sposoby? Bo jeśli sa-to chętnie się dowiem jakie. Jakie kotły, Twoim zdaniem, sa lepsze? Liczę sie z kosztami, każda uwaga jest na cenę złota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 27.12.2009 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 Tymczasem pan z firmy Kostrzewa zaproponował mi kocioł za 12000zl twierdząc, że inne kotły nie dadzą rady. Różnica cen jest duża i zastanawiająca. Kocioł charakteryzuje nie cena, a moc cieplna, która określa, ile ciepła jest on w stanie dostarczyć w jednostce czasu. Czyli właśnie to, czy "da radę", czy nie. Zakładam, że pan sprzedawca próbował dopasować kocioł na oko w oparciu o powierzchnię Twojego domu i informację o grubości ocieplenia. A to niezbyt dokładna metoda. w jaki sposób mogę sprawdzić(czy w ogóle jest taki sposób?), by wiedzieć jakie zapotrzebowanie na ciepło będzie miało dane pomieszczenie? Opcje są dwie: * policzyć to własnoręcznie z pomocą dostępnych w internecie programów OZC (do Obliczania Zapotrzebowania na Ciepło), * zmusić architekta do policzenia tego dla własnego projektu. czy grzejniki do podłogówki, czy może nie.. Podłogówka z powodzeniem dostarczy Ci wymaganą ilość ciepła do pomieszczeń. Nie ma więc potrzeby dawać grzejników, z wyjątkiem powiedzmy drabinki łazienkowej do suszenia ręczników, ale tu może być spokojnie elektryczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 27.12.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 Mam podłogówkę w 1/2 domu (wiatrołap, hol, łazienki x2, kuchnia i przedpokój na górze) w zeszłym roku drażniło mnie to ciepełko bijące z podłogi, ale w tym roku jestem zachwycona. Komfort termiczny jest rewelacyjny, w tych pomieszczeniach wydaje się że jest cieplej niż tam gdzie są kaloryfery (czyli w salonie i pokojach). Podłogówka bez problemów daje rade, ale w łazienkach mam podłączone drabinki do CO - na początku miałam wizję żeby dogrzać łazienki ale teraz widzę że drabinki są tylko po to aby ręczniki były miłe i ciepłe.Podłogówkę mam skręconą na 20 st. a i tak jest ciepło.Czy podłogówka dałaby radę nagrzać cały dom – tak. Czy chciałabym mieć podłogówkę na całej powierzchni – nie. Jestem bardzo zadowolona z takiego układu jaki posiadam.Jeszcze napiszę że na podłogach „z podłogówką” mam gres (łazienki i wiatrołap) oraz korek – który jest świetnym izolatorem, ale w niczym to nie przeszkadza żeby był cieplutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 27.12.2009 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 Czy chciałabym mieć podłogówkę na całej powierzchni – nie. Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychos 27.12.2009 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 cytat: mynia_pynia napisał: Czy chciałabym mieć podłogówkę na całej powierzchni – nie. Dlaczego? jeśli masz sypialnie około 15m2 i postawisz w niej duże małżeńskie łóżko, do tego szafki nocne, jakąś komode i fotel, to połowa podłogówki będzie zastawiona przez meble. No chyba, że chcesz mieć łóżko podgrzewane od spodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 27.12.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 Dobrze zrobione ogrzewanie podłogowe nawet na panelach da radę nagrzać dom. Można się obyć bez grzejników, a jeśli ktoś bardzo ich potrzebuje to w łazience mogą się przydać. No to napisze jak jest u mnie. Okładziny na podłogach to głownie panele i terakota. Do tego mała drabinka w łazience. Projekt wykonany przeze mnie na podstawie ozc i tabel Kisan'a, sprawdzony poźniej przez instalatora. We wiatrołapie rurki zagęszczone do 10cm, podobnie w łazience (w tych pomieszczeniach jest ok 2-3 stopni cieplej). Pierwszy sezon grzewczy, przy ok -17 stopniach temperatura z kotła ok 48 stopni, a mieszacze "dawały" na podłogówke ok 32 stopnie. Temperatura w domu ok 19,5 stopnia - dla mnie wystarczająco ciepło. Na razie bez kominka/kozy Dane domku : niepodpiwniczony z poddaszem. fundament 8cm styro, podłoga 12cm styro bk24+12 styro, poddasze 25-30 cm wełny. Do ogrzania ok 500m^3 Kondensat Junkers 3-14 kW, GZ 50 Na poczatku nie byłem pewien czy chcę wszędzie podłogówkę. Każdy, kto pytał jakie bede miał ogrzewanie uśmiechał sie pod nosem, że nie dam rady ogrzać. NA szczęście działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 27.12.2009 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 jeśli masz sypialnie około 15m2 i postawisz w niej duże małżeńskie łóżko, do tego szafki nocne, jakąś komode i fotel, to połowa podłogówki będzie zastawiona przez meble. No chyba, że chcesz mieć łóżko podgrzewane od spodu. Zależy od tego, jakie będziesz mieć łóżko. Jeśli stojące na nogach, to z powodzeniem podłogówka podgrzeje sypialnię. A to podgrzewanie łóżka od spodu to chyba jest niezauważalne, w sytuacji gdy śpisz na warstwie izolatora o grubości co najmniej kilku centymetrów (materacu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 27.12.2009 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 Mam podłogówkę z korek – który jest świetnym izolatorem, ale w niczym to nie przeszkadza żeby był cieplutki. Hej. Masz to w oddzielnym pomieszczeniu czy tylko jako fragment większego pomieszczenia ? Czy gdyby całość była wyłożona korkiem to będzie podłogówka dawała radę dogrzać ? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 28.12.2009 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Dlaczego nie dla podłogówki na całości w moim domu - bo tak mi się podobało "jedni lubią kolor różowy inni niebieski, a jeszcze inni zielony ;)". Korek mam jako całość podłogi (nie wstawki) w holu, kuchni i w przedpokoju na górze, w sumie na 28,5 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 28.12.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Dlaczego nie dla podłogówki na całości w moim domu - bo tak mi się podobało "jedni lubią kolor różowy inni niebieski, a jeszcze inni zielony ;)". Myślałem, że leżą za tym jakieś względy praktyczne, ale "nie, bo nie", to też dobra odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 28.12.2009 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Ahaaa! To My tu o gustach gadamy !? A Ja mam ogrzewanie podłogowe z ciekawości Do tego z buforem ciepła,kotłem stałopalnym i sterowaniem pogodowym !!! Odmieniec jakiś ? Nie ! W efekcie było to najtańszym i mimo pozorów najprostszym rozwiązaniem dającym mi sporą wygodę użytkowania! A jeszcze skoro w duże mrozy "wyrabia" i jest spory zapas to tylko się cieszyć!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 28.12.2009 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Czy grzanie przez taki korek to duże problemy z przekazywaniem ciepła ? pytanie do ogółu pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymek.1 19.05.2010 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 witam buduje do 350mkw przewidzialem ogrzewanie podlogowe na dole i grzejniki gora pomyslalem ze raz sie robi i zrobie podlogowe rowniez na poddaszu.szypialnie mam na dole-gora to rzadziej uzywane pomieszczenia rozmawialem z 3 instalatorami i kazdy mowi "dol podloga,gora grzejniki" ale nie potraia tego wytlumaczycdlaczego upieraja sie przy tym rozwiazani pomijajac ze zrobienie grzejnikow jest tansze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 19.05.2010 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Może dlatego, że będziesz miał pewnie okna dachowe, pod którymi grzejnik bardziej się przydaje niż podłogówka, której moc jest jednak ograniczona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymek.1 19.05.2010 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 akurat to troche inny dom-bardzo nowoczesny- i nie ma okien dachowych. dol ma 250mkw a gora 100. gora jest robiona po to aby byl wysoki dol. na gorze bedzie jedna sypialna i lazienka i nic wiecej .zal;ezy mi na estetyce wiec wolalbym uniknac grzejnikow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 19.05.2010 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 spokojnie zakładaj wszędzie podłogowe,jesli chodzi o koszt na to samo wyjdzie co mieszany układ ---kilka razy juz ten temat przerobiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts