mery26 18.08.2009 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 za mało danych-my mamy dziure nad salonem i podłogówkę-daje radę.jednak wszystko zależy od konkretnego przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 18.08.2009 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Mam salon około 37 m2 z antresolą. Dwa okna po łuku 2,8mx3,6m. Tylko podłogówka i daje bez problemu radę. Projekt: http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=77&a=175 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 18.08.2009 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Co jeszcze mogę dodać? ocieplenie - 20 cm, największe przeszklenia w salonie są od południa i od wschodu (od północy nie ma wcale okien). Piec gazowy kondensacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 18.08.2009 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Zapomniałam - w salonie będzie koza. Kominek wolnostojący znaczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 18.08.2009 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Mam duży salon, antresolę, jak kto woli pustkę nad salonem (i jadalnią też). jeszcze nie mieszkam. Zapotrzebowanie na ciepło policzyli goście z Rehau (pozdrawiam) i wyszło, że da radę. Zrobili mi projekt ogrzewania podłogowego a Pan Marek od wod-kanu (również pozdrawiam) wykonał to zgodnie z projektem. Bez obaw... ale z "kalkulatorem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 18.08.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 jeżeli podłogówka jest na całej powierzchni to da radę ale ......... u nas dodatkowe grzejniki kompensuję bezwładność podłogówki oraz w okresach przejściowych przy niskich temp wieczornych załączamy tylko obieg grzejnikowy. dodatkowo duże przeszklenia wychładzają pomieszczenie zanim podłogówka zacznie grzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 18.08.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 mam dodatkowe grzejniki, ale tylko w łazienkach. Tak żeby było gdzie ręcznik powiesić... Są podłączone do podłogówki, bez mieszaczy, ta sama temperatura, będa ledwo letnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 19.08.2009 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Ja podobnie jak Wirecki ( pozdro ! ) mam dom z antresolą i dużym salonem. W całym domu będzie podłogówka. A dokładniej właśnie jest w "trakcie robienia się". Jako wsparcie ogrzewania i w sytuacjach awaryjnych ( żeby szybko ogrzać dom ) - kominek i grzejniki łazienkowe ( tzw. drabinki ) w łazienkach. Firma instalacyjna wszystko policzyła, zrobiła projekt - wszystko ma chodzić jak w zegarku. A jak będzie - zobaczymy. Całą maszynerię odpalamy za tydzień - dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 19.08.2009 06:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Dzięki! ja jakoś nie mam przekonania do tego projektanta, od samego początku mówi, że w sypialniach najlepiej grzejniki, według nas podłogówka ma sens - tam tylko śpimy i to w niskiej temperaturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 19.08.2009 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Dzięki! ja jakoś nie mam przekonania do tego projektanta, od samego początku mówi, że w sypialniach najlepiej grzejniki, według nas podłogówka ma sens - tam tylko śpimy i to w niskiej temperaturze. a co na podłodze w sypialni ? panele czy drewno bo rozumiem ze wykładziny nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 19.08.2009 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 To jest projektant instalacji, robi to do kompletnego projektu do Starostwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 19.08.2009 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Dzięki! ja jakoś nie mam przekonania do tego projektanta, od samego początku mówi, że w sypialniach najlepiej grzejniki, według nas podłogówka ma sens - tam tylko śpimy i to w niskiej temperaturze. a co na podłodze w sypialni ? panele czy drewno bo rozumiem ze wykładziny nie będzie. Drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 19.08.2009 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Mazo-mam taką samą sytuację jak ty-przeszklenia, koza, antresola... dodatkowo dodam, że na podłodze będzie deska 3warst. (15mm).Firma instalująca ogrzewanie rozważała dodatkowe podejście pod grzejnik w salonie "dla bezpieczeństwa" ale po konsultacjach z Herz'em od którego brali materiały do instalacji, zdecydowali (śmy) pozostawić tylko podłogówkę-gęsto co 10cm. W tym tygodniu odpalamy.Ocenę tego rozwiązania będę mógł wystawić oczywiście dopiero później...psU mnie ściana jednowarstwowa pth 44. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 19.08.2009 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Niestety nie mamy jeszcze niczego na papierze, kontaktujemy się w tej chwili telefonicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 19.08.2009 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Już się dogadaliśmy z tym pojektantem. Chodziło mu tylko o salon i wątpliwości miał tylko do temp. poniżej -20 stopni... Wtedy dogrzeje nas koza. Mąż pytał o te wszystkie współczynniki, facet podał tylko stratę ciepła dla domu - 10%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 19.08.2009 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 A bo ja wiem... Tak powiedział: strata ciepła dla naszego domu to 10%. Domyślam się, że to niestandardowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 19.08.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Ou dzizas! To tak jak w tych koanach buddyjskich. Pewnie teraz należałoby udać się na jakąś górską grań i przez 40 dni i nocy medytować nad tym, co Mistrz miał na myśli mówiąc "10%" Nie na jazda bez trzymanki A ja chciałbym wrócić do samego początku i zapytac się pytającą o to, co dokładnie ma na myśli pisząc "czy da radę"? Da radę co? Ogrzać? Co ogrzać? A może zapewnić komfort cieplny? Itp itd. Zagadnienie jest o wiele bardziej złożone, niż W/m2. Podłogówka i grzejniki działają w zgoła odmienny sposób. Jak jest wysokie pomieszczenie z antresolą, to grzejniki głównie ogrzewają górną kondygnację (vide hasło w Wikipedii "konwekcja"). Podłogówka zaś raczej będzie grzać to, co blisko ziemi (vide "promieniowanie"). Itp itd. Jeśli chodzi o najogólniejsze pytanie, czyli "czy strumień energii cieplnej z ogrzewania podłogowego w pomieszczeniu o P=38m2 i h=x, co daje V=Xm3 jest w stanie zrównoważyć straty ciepła z tego pomieszczenia przez przenikanie i wentylację, pomniejszone o zyski z sąsiednich pomieszczeń, jednocześnie bez przekroczenia normowych wartości temperatury podłogi" to moim zdaniem tak Dla przykładu - antresoli nie mam, ale wysokość salonu to u mnie jakieś 3,1 m, powierzchnia 40m2, jedna ściana całkiem ze szkła. Zapotrzebowanie na ciepło wg. OZC ok. 1300 W. 1300/40 = 32,5 W/m2. [fakt, że to dom ocieplony 20cm styro i z reku]. Na parametrach zasilania i powrotu 40/30 uzyskuje się do 63W/m2 (przy ułożeniu rurek co 10cm) z podłogi pokrytej panelami/cienkim parkietem (źródło - Kisan). Czyli z palcem itd itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 20.08.2009 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 ale przez jaką przegrodę ucieka te 10% ?? a może przez ten kaloryfer ma uciekać 10% ?? a może coś pokręciłaś i tam było łączne straty ciepła 100% to by było bardzo standardowe Pewnie że pokręciłam cyt.: "straty cieplne domu na poziomie poniżej 10 kW". ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 20.08.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Ach... To nieco zmienia postać rzeczy To niech powie ile z tego przypada na ten salon i wszystko stanie się jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 20.08.2009 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Pewnie że pokręciłam cyt.: "straty cieplne domu na poziomie poniżej 10 kW". ... Zupełnie nie rozumiem. Straty rzędu 10kWh dla budynku 150m2 ze ścianami ocieplonymi 20cm styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts