Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 220
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam duży salon, antresolę, jak kto woli pustkę nad salonem (i jadalnią też). jeszcze nie mieszkam. Zapotrzebowanie na ciepło policzyli goście z Rehau (pozdrawiam) i wyszło, że da radę. Zrobili mi projekt ogrzewania podłogowego a Pan Marek od wod-kanu (również pozdrawiam) wykonał to zgodnie z projektem. Bez obaw... ale z "kalkulatorem" :)

jeżeli podłogówka jest na całej powierzchni to da radę ale .........

u nas dodatkowe grzejniki kompensuję bezwładność podłogówki oraz w okresach przejściowych przy niskich temp wieczornych załączamy tylko obieg grzejnikowy.

dodatkowo duże przeszklenia wychładzają pomieszczenie zanim podłogówka zacznie grzać

Ja podobnie jak Wirecki ( pozdro ! :wink: ) mam dom z antresolą i dużym salonem.

W całym domu będzie podłogówka.

A dokładniej właśnie jest w "trakcie robienia się".

:p

Jako wsparcie ogrzewania i w sytuacjach awaryjnych ( żeby szybko ogrzać dom ) - kominek i grzejniki łazienkowe ( tzw. drabinki ) w łazienkach.

Firma instalacyjna wszystko policzyła, zrobiła projekt - wszystko ma chodzić jak w zegarku.

:wink:

A jak będzie - zobaczymy.

Całą maszynerię odpalamy za tydzień - dwa.

Dzięki! ja jakoś nie mam przekonania do tego projektanta, od samego początku mówi, że w sypialniach najlepiej grzejniki, według nas podłogówka ma sens - tam tylko śpimy i to w niskiej temperaturze.

a co na podłodze w sypialni ? panele czy drewno bo rozumiem ze wykładziny nie będzie.

Dzięki! ja jakoś nie mam przekonania do tego projektanta, od samego początku mówi, że w sypialniach najlepiej grzejniki, według nas podłogówka ma sens - tam tylko śpimy i to w niskiej temperaturze.

a co na podłodze w sypialni ? panele czy drewno bo rozumiem ze wykładziny nie będzie.

Drewno.

Mazo-mam taką samą sytuację jak ty-przeszklenia, koza, antresola... dodatkowo dodam, że na podłodze będzie deska 3warst. (15mm).

Firma instalująca ogrzewanie rozważała dodatkowe podejście pod grzejnik w salonie "dla bezpieczeństwa" ale po konsultacjach z Herz'em od którego brali materiały do instalacji, zdecydowali (śmy) pozostawić tylko podłogówkę-gęsto co 10cm.

W tym tygodniu odpalamy.

Ocenę tego rozwiązania będę mógł wystawić oczywiście dopiero później...

ps

U mnie ściana jednowarstwowa pth 44.

Ou dzizas! To tak jak w tych koanach buddyjskich. Pewnie teraz należałoby udać się na jakąś górską grań i przez 40 dni i nocy medytować nad tym, co Mistrz miał na myśli mówiąc "10%"

Nie na jazda bez trzymanki :lol:

A ja chciałbym wrócić do samego początku i zapytac się pytającą o to, co dokładnie ma na myśli pisząc "czy da radę"?

Da radę co? Ogrzać? Co ogrzać? A może zapewnić komfort cieplny? Itp itd. Zagadnienie jest o wiele bardziej złożone, niż W/m2. Podłogówka i grzejniki działają w zgoła odmienny sposób. Jak jest wysokie pomieszczenie z antresolą, to grzejniki głównie ogrzewają górną kondygnację (vide hasło w Wikipedii "konwekcja"). Podłogówka zaś raczej będzie grzać to, co blisko ziemi (vide "promieniowanie"). Itp itd.

Jeśli chodzi o najogólniejsze pytanie, czyli "czy strumień energii cieplnej z ogrzewania podłogowego w pomieszczeniu o P=38m2 i h=x, co daje V=Xm3 jest w stanie zrównoważyć straty ciepła z tego pomieszczenia przez przenikanie i wentylację, pomniejszone o zyski z sąsiednich pomieszczeń, jednocześnie bez przekroczenia normowych wartości temperatury podłogi" to moim zdaniem tak :)

Dla przykładu - antresoli nie mam, ale wysokość salonu to u mnie jakieś 3,1 m, powierzchnia 40m2, jedna ściana całkiem ze szkła. Zapotrzebowanie na ciepło wg. OZC ok. 1300 W. 1300/40 = 32,5 W/m2. [fakt, że to dom ocieplony 20cm styro i z reku]. Na parametrach zasilania i powrotu 40/30 uzyskuje się do 63W/m2 (przy ułożeniu rurek co 10cm) z podłogi pokrytej panelami/cienkim parkietem (źródło - Kisan). Czyli z palcem itd itp.