Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 220
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Ja u siebie zdecydowałem na zmianę z grzejników na podłogówkę w całym domu - grzejniki jedynie elektryczne w łazienkach. Zastanawiam się jaki rozstaw pentli przy mojej kubaturze będzie odpowiedni ?

Wysokość parteru 2,8 a piętra 2,7 m Ściany porotherm 30 + 15 styropian.

http://pliki.mojelisty.com/dom/mini/parter.jpg

powiekszenie

http://pliki.mojelisty.com/dom/mini/pietro.jpg

powiekszenie

Też uważam, że bez sensu to "poniżej". Dla samego salonu obiczył, że 4 kW.

Wydaje mi sie, ze to duuuuza przesada. Jak pisalem - u mnie 1300 takiej samej powierzchni, choc fakt, ze mniejsza kubatura i u mnie reku. No ale 4 kW to kosmos - ponad 100W/m2! :o

szafa - kubatura do rozstawu rurek ma sie dokladnie nijak. Rozstaw rurek dobiera sie jako funkcje zapotrzebowania na cieplo i paramentrow wody (temp zasilania i powrotu). Generalnie zalezy zaczac od obliczen zapotrzebowania na cieplo kazdego pomieszczenia z osobna.

szafa - kubatura do rozstawu rurek ma sie dokladnie nijak. Rozstaw rurek dobiera sie jako funkcje zapotrzebowania na cieplo i paramentrow wody (temp zasilania i powrotu). Generalnie zalezy zaczac od obliczen zapotrzebowania na cieplo kazdego pomieszczenia z osobna.

Czy da się te kwestie wyliczyć samemu czy należy zgłosić się do jakiegoś specjalisty ?

Czy da się te kwestie wyliczyć samemu czy należy zgłosić się do jakiegoś specjalisty ?

To zalezy, na ile jestes "techniczny" :) Ja zrobilem sam, podobnie jak wielu. Sciagasz program ktory sie nazywa Audytor OZC (np. ze strony Kisan), bierzesz w reke projekt i wklepujesz po kolei wszystkie sciany, drzwi, okna itp. W nagrode dostajesz mnostwo fajnych danych. Wyglada to tak:

http://i145.photobucket.com/albums/r232/depilator/OZC_salon.jpg

Jak wiesz o co chodzi we wspolczynnika U i lambda, pamietasz podstawy geometrii i masz chwile czasu to dasz sobie rade. Jest to tylko nieco pracochlonne. Na Forum jest caly watek poswiecony obliczeniom w OZC.

Witam,

Ja dopiero stoje przed wyborem podłogówki w salonie.Czy panele badz parkiet w salonie beda mialy negatywny wplyw na ogrzewanie pomieszczenia?

Witam krajana :D

Nie będą miały żadnego wpływu na ogrzewanie, jeżeli już to najwyżej na szybkość przekazywania ciepła.

Oczywiście muszą to być pokrycia dostosowane do ogrzewania podłogowego.

Witam,

Ja dopiero stoje przed wyborem podłogówki w salonie.Czy panele badz parkiet w salonie beda mialy negatywny wplyw na ogrzewanie pomieszczenia?

Nie będą miały żadnego wpływu na ogrzewanie, jeżeli już to najwyżej na szybkość przekazywania ciepła.

Nie jest to prawda. Beda mialy wplyw, choc niewielki.

Witam,

Nie jest to prawda. Beda mialy wplyw, choc niewielki.

Czy tak niewielki, że można uznać - pomijalny w obliczeniach?

Np w OZC ?

Gdzie drobna zmiana w parametrach, które ciężko samemu obliczyć np. wymiany powietrza, stanowi o różnych wynikach końcowych?

Czy tak niewielki, że można uznać - pomijalny w obliczeniach?

Np w OZC ?

Gdzie drobna zmiana w parametrach, które ciężko samemu obliczyć np. wymiany powietrza, stanowi o różnych wynikach końcowych?

Czy pomijalny? Chyba nie, bo siega kilkunastu procent. W przytaczanym tu przykladzie rurek co 10cm i wody 40/30 roznica wynosi 11W/m2 (63 v. 74). Roznica moze nie zasadnicza, ale jest.

• 2 months później...
Witam, pojawiały się takie pytania w innych watkach ale nie znalazłem odpowiedzi na pytanie czy jest sens montować dodatkowe grzejniki drabinkowe w łazienkach gdy w całym domu jest planowana podłogówka. Czy zasilanie grzejników wysokotemperaturowych z obiegu podłogówki ( zatem cirka 30-35 st.C ) ma sens ? Jak macie u siebie, przecież chodzi o mozliwość szybkiego wysuszenie np. reczników, co przy takiej temp. zasilania nie wydaje się mozliwe. Zaznaczam 100% powierzchni domu w podłogówce, bez mieszaczy, bedzie kocioł kondensacyjny z osobnym zasobnikiem w.u. Opcja dołożenia grzałki elektrycznej do grzejnika jest mi znana :D

Ja mam 100% podłogówki (zero mieszaczy, wszystko bezpośrednio z kotła) i grzejnik drabinkowy założę żeby suszyć ręcznik, ale to będzie zasługa grzałki, a nie wody z obiegu c.o.

Muszę jeszcze przemyśleć taki patent, żeby alternatywnie ten grzejnik podłączyć do zbiornika cwu. Mam zasobnik 220 litrów, woda użytkowa ma ok. 50 st i sobie tak myślę, czy nie podłączyć takiej drabinki do tego zasobnika - gdy będę chciał wysuszyć ręcznik odkręcę na jakiś czas zawór i... no właśnie i zastanawiam się czy to ma sens - czy taki zasobnik podgrzeje drabinkę i czy to się sprawdzi ...

Z ta temp. zasilania to nie przesadzaj, może się okazać ze przez większość okresu grzewczego będzie miała 26-28 C !

Ja jak u siebie powieszę pranie na suszarce, takiej ze sznurków :wink: to mi do rana wszystko wysycha, no może prawie wszystko, ale ręczniki suchutkie !

Grzejnik ma uzasadnienie ale w przypadku kiedy wychodzi Ci z obliczeń że nie dasz rady utrzymać żądanej temp. w łazience !

"Zimny" grzejnik nie pomoże zbyt wiele, nawet przewymiarowany !

Jak już wspomniałeś, grzałka ratuje sprawę.

Musisz ,,, ten grzejnik ?

RadziejS pomysł ciekawy, ale jaka wodą chcesz zasilać ten grzejnik ? Pitną ?

Przy buforze z wężownicą cwu to rozumiem, wpuszczasz wodę kotłową, gorącą mimo że w podłogę idzie chłodna !

kurde, mogłem tak u Siebie zrobić ,,,

W sumie specjalnych przeszkód żeby to woda pitna nawet była to nie widzę (kiedyś przecież w rurach stalowych się puszczało, a grzejnik też chyba stalowy), ale myślę raczej żeby nie była to pitna. Mam dwie wężownice, może z jednej można by coś zabrać, albo jakiś wymiennik - nie wiem, na razie tylko głośno myślę :)

Podzielam zdanie Piczmana w kwestii suszenia bielizny, w tym ręczników. Temperatura w łazience powinna być wyższa niż w pozostałych pomieszczeniach i nie powinieneś odczuwać dyskomfortu (kwestia ułożenia odpowiedniej ilości rurek). Powoduje to także lepsze warunki dla schnięcia ręcznika. Od roku mieszkam bez ani jednego grzejnika i nie ma problemu. 100% podłogówka. Oczywiście, gdyby była dodatkowo drabinka w łazience, byłby to plus, ale bez tego również jest ok. Dodam tylko, że na wszelki wypadek mam możliwość podłączenia drabinki elektrycznej, jednakże okazało się, że nie ma takiej potrzeby. Podstawa, to dobre zaplanowanie rozłożenia rurek w pomieszczeniach.

Bardzo dziękuję za odzew. W moim przypadku planowałem układ mieszany, tzn. ok. 83m2 podłogówki i 4 sypialnie tylko w grzejnikach plus dwie drabinki w łazience góra/dół. Gość zrobił projekt, widać że ma pojecie bo zabrał się w pierwszej kolejności za wyliczenie zapotrzebowania każdego pomieszczenia, roztaw rurek różny od 10 do chyba 25 cm. Problem w tym że z materiałami krzyknął 35tys. ( dużo/w sam raz nie wiem :D ). Zastanawiam się czy nie wziąc kogoś tańszego i zrobić na 100% podłogówkę. Wydawało mi się, że wtedy na dobrych materiałach nie ma dużego ryzyka, że coś nie bedzie działać ok i wyjdzie taniej. Sam juz nie wiem.