Piczman 10.11.2009 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Ja nie wiem w czym problem, kup rozdzielacz i rurki na Allegro.pl, rozłóż podłogówkę z jakimś pomocnikiem, do reszty weź hydraulika żeby Ci kotłownię poskładał. Ja tak zrobiłem, zaoszczędziłem sporo ! To na prawdę nie jest trudne ! Mam dużo alupexa bo mi zostało,kilka pomieszczeń tym oblecisz, sprzedam za pół ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 10.11.2009 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 z autopsji. w łazience mam drabinkę i dodatkowo małą dmuchawę na ścianie, mimo że gesto rurki w podłodze i na ścianie ( w obszarze geberitów z kratką pod lustrem - taki mój patent ). I obydwa urządzenia wykorzystujemy. Podłogówka nie zawsz grzeje, a w łazience powinno być cieplej, szczególnie jak jest małe dziecko, to baaardzo szybko założysz jakiś grzejnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starn 10.11.2009 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Z mojego doświadczenia wynika że jak najbardziej należy montować drabinki,dlatego że:-ręczniki masz na czym powiesić i mimo że jest niska temperatura to i tak szybciej schną niż na wieszaku-często w łazienkach jest deficyt w zapotrzebowaniu na ciepło ze względu na zajęcie powierzchni przez wannę,brodzik wc itp a zamontowanie drabinki daje dodatkową moc w bilansie.-jeżeli jest podłączony do samodzielnego wyjścia z rozdzielacza to masz możliwośćnp.latem gdy jest chłodniej zakręcenia wszystkich pętli podłogówki i podgrzewania tylko drabinek z kotła, a nie elektrycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lgrzechu 10.11.2009 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Ja nie wiem w czym problem, kup rozdzielacz i rurki na Allegro.pl, rozłóż podłogówkę z jakimś pomocnikiem, do reszty weź hydraulika żeby Ci kotłownię poskładał. Ja tak zrobiłem, zaoszczędziłem sporo ! To na prawdę nie jest trudne ! Mam dużo alupexa bo mi zostało,kilka pomieszczeń tym oblecisz, sprzedam za pół ceny Problem to mam z wyborem instalacji, zaraz zaparzę herbatę i wyjdzie mi z fusów sama podłogówka czy mieszana. Może zapłace zgodnie z umową za wykonany i dobrze policzony projekt mieszanej te 200zł i po wypiciu pół litra nabiorę odwagi do "zrób to sam". Tylko gdzie znajde dobrego fachowca do jak to mówisz poskładania kotłowni. P.s. na jakich rurkach i systemie połączeń robiliście podłogówkę. Mi potencjalny wykonawca zachwala system i osprzet TECE ( dobry ale sporo kosztuje ). Sam zastanawiam się jeszcze nad rurkami Hertza ( tylko tam połaczenia są juz na oringach w Tece wydaja się trochę solidniejsze ). Z drugiej strony jak by co to łatwo wymienić w szafce rozdzielacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 10.11.2009 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Tylko gdzie znajde dobrego fachowca do jak to mówisz poskładania kotłowni. Z tym jest rzeczywiście problem Ja mam rurki Purmo i rozdzielacz z firmy Kosmet z Allegro, z reszta tak jak i rurki ,,, Działa, bo dlaczego ma nie działać ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekbo 10.11.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 ...rozdzielacz z firmy Kosmet z Allegro... Kosmet to waciki, dobre i tanie rozdzielacze robi Kusmet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 10.11.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 A no tak, pomyłka ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mymysteryy 10.11.2009 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Bardzo dziękuję za odzew. W moim przypadku planowałem układ mieszany, tzn. ok. 83m2 podłogówki i 4 sypialnie tylko w grzejnikach plus dwie drabinki w łazience góra/dół. Gość zrobił projekt, widać że ma pojecie bo zabrał się w pierwszej kolejności za wyliczenie zapotrzebowania każdego pomieszczenia, roztaw rurek różny od 10 do chyba 25 cm. Problem w tym że z materiałami krzyknął 35tys. ( dużo/w sam raz nie wiem ). Zastanawiam się czy nie wziąc kogoś tańszego i zrobić na 100% podłogówkę. Wydawało mi się, że wtedy na dobrych materiałach nie ma dużego ryzyka, że coś nie bedzie działać ok i wyjdzie taniej. Sam juz nie wiem. Też miałam oferty na wykonanie podłogówki ( dom 230 m2 pow. użytk.) za 35 tys. Wydawało mi się dużo, więc zleciłam wykonanie projektu na ogrzewanie podłogowe firmie tym się zajmującej (2 tys.), wszystkie materiały kupiłam sama (rurki i cały osprzęt TECE), wylewki robione przy zastosowaniu Keracemu (lepsze parametry niż tradycyjna wylewka), wykonanie zleciłam firmie,która robi większość prac na naszej budowie (w projekcie było wszystko idealnie rozrysowane i rozpisane co i jak, a do tego kontrolował ich kierbud). Tym sposobem mam podłogówkę i wylewki z dobrych jakościowo materiałów a przy okazji jakieś 10 tys. w kieszeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gniezniok 22.12.2009 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Witam Planujemy zrobić podłogówkę na całym parterze z wyjatkiem oczywiscie pokoju http://pprojekt.pl/projekt178-syntia,rzuty.html Chciałbym poznać Waszą opinię czy montować dodatkowo np. z 1 kaloryfer w salonie? Moim zdaniem podłogówka powinna dać rade... Niektorzy radza mi jednak abym wrzucił jakis kaloryfer...I co z poddaszem? Myślę o łazience... Czytam iż niektórzy dają nawet w pokojach... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 22.12.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Nie dawaj, po całości podłogówka, góra tez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.12.2009 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 "...na całym parterze z wyjątkiem oczywiście pokoju " DLACZEGO to jest oczywiste? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnie-cha 22.12.2009 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Jestem za wrzuceniem kaloryfera ..........a w łazienkach to obowiązkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 22.12.2009 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Jestem za wrzuceniem kaloryfera ..........a w łazienkach to obowiązkowo. Jakieś argumenty za takim wyborem, czy "bo tak chcę" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 22.12.2009 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 "...na całym parterze z wyjątkiem oczywiście pokoju " DLACZEGO to jest oczywiste? Adam M. Też czekam na odpowiedź, bo niezmiernie jestem ciekawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnie-cha 22.12.2009 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 W łazience z powodów oczywistych np. do wysuszenia ręcznika którym się wytrzesz po kąpieli.Co do parteru , to nie sądzę aby podłogówka dała radę, w obecnym domu nie mamy grzejnika w wiatrołapie, holu i kuchni tylko sama podłogówkę, o ile w holu i wiatrołapie to nie przeszkadza (pomijając niemożność "rzucenia" rękawic itp na grzejnik przy wejściu) to w kuchni jest dużo chłodniej niż w innych pomieszczeniach , a przecież podłogówka nigdy nie osiągnie temperatury grzejnikowej , chyba, że chcesz chodzić po gorącej podłodze a to niezdrowe.Moim zdaniem podłogówka służy do podgrzania zimnych z natury płytek a nie jako główne ogrzewanie. To moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 22.12.2009 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Obecnie ćwiczę podłogówkę od roku. Chodzę w -30 z którtkim rękawem. Podłogówka na całym dole ( w kuchni też ). 24 stopnie mi wystarcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 23.12.2009 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Jeśli kaloryferów ma być mało 1-3 to dla nich robić oddzielny obwód z pompką jest mało opłacalne. Znowu podłączanie grzejników w obwód podłogówki wydaje mi się nie najlepszym rozwiązaniem, gdyż ciężko całością sterować.U siebie robię 100% podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 23.12.2009 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 "...na całym parterze z wyjątkiem oczywiście pokoju " DLACZEGO to jest oczywiste? Adam M. Też czekam na odpowiedź, bo niezmiernie jestem ciekawa Zgaduję. Może chodzi o to, że w salonie będzie parkiet (pod parkietem również można położyć podłogówkę ale ... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grizzli 23.12.2009 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Mam wyłącznie podłogówkę. I na parterze, i na piętrze. zero kaloryferów, nawet drabinek w łazience. Jest to absolutnie wystarczające, a przy tym nadzwyczaj komfortowe i estetyczne. Ponieważ teraz lubimy posiedzieć przy kominku, który daje sporo ciepła, wyłączyliśmy część obwodów, żeby nie przegrzewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 23.12.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Ponieważ teraz lubimy posiedzieć przy kominku, który daje sporo ciepła, wyłączyliśmy część obwodów, żeby nie przegrzewać. Ciekaw jestem co robisz z podłogówką jak nie grzejesz w kominku? Włączasz podłogówkę i czekasz X godzin aż będzie cieplej? Później X godzin przed planowanych włączeniem kominka wyłączasz podłogówkę (czy oby zawsze ogrzewanie podłogowe jest 'nadzwyczaj komfortowe') Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts