adam_mk 24.12.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 POJMUJĘ!Budujesz hotel....Spodziewasz się okresowych, zimowych przestojów... Myślałem, że rozumiesz, że domy w których się wychowywaliśmy, nosiliśmy węgiel i paliliśmy w piecach kaflowych to już przeszłość.Stoją, niewiele się w nich zmienia, ale teraz już się TAK DZIAŁAJĄCYCH domów nie buduje.Te nowe, zgodnie z prawem, MUSZĄ być energooszczędne.Działają inaczej i mechanizmy, których się obawiasz, w poprawnie zbudowanych po prostu nie występują.No, chyba że się uparłeś skopiować domek z lat 60.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.12.2009 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 Może jeszcze tak:Twój dom, Twoje zdanie i Twój koszt...Mamy (teraz) taki kraj, że wolno. Wszystko wolno, co nie zabronione.Ja jednak twierdzę, że myślenie spójne i logiczne jest naszym obowiązkiem.Obowiązkiem wobec kieszeni i rodziny, jak się ją ma na utrzymaniu. Zdanie :"- przy kaloryferach mogę zastosować absolutnie dowolną drewnianą podłogę (pod względem rodzaju drewna, oraz rozmiaru elementów). Przy podłogówce zaś tylko niektóre rodzaje drewna i to przy zastosowaniu raczej małych elementów o niedużej grubości"Nie jest prawdziwe! Mało podrążyłeś ten temat. Zdanie :"- uważam, że możliwość szybkiego podnoszenia temperatury w pomieszczeniach okazjonalnie używanych jest dużą zaletą. Mogą to być pokoje gościnne, gabinety, warsztaty itd."jest tylko pozornie słuszne...Dobrym przybliżeniem jest nie ogrzewany garaż, w którym są jednak kaloryfery.Coś w rodzaju takiego mechanizmu właśnie zaprowadzasz...DLACZEGO więc ścianę pomiędzy takim garażem ocieplasz jak zewnętrzną?I DLACZEGO nie masz zamiaru powtórzyć tej samej operacji na ścianach pomiędzy pomieszczeniami wewnątrz domu? Cyba, że masz zamiar, ale jakoś Ci się nie wspomniało...Policz sobie ich powierzchnię, masę, współczynnik przewodzenia ciepła...Stanowią jeden wielki mostek termiczny, bo nawet najmniejsza różnica temperatur uruchamia transport ciepła.Będą też bezwładne cieplnie, chyba, że z kartonu je postawisz.... Zrozum. WSZYSTKO co wewnątrz kołderki (zewnętrznego ocieplenia domu) będzie się chciało uśrednić temperaturowo - a nie przewidujesz tu przeciwdziałania takiemu procesowi!Postaw dom z samego styropianu - a wtedy swój cel osiągniesz łatwo!Adam M.WCALE na ich niedogrzewaniu nie zaoszczędzisz!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnie-cha 24.12.2009 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 Piszcie co chcecie ale to jest najlepsze ! Co do parteru , to nie sądzę aby podłogówka dała radę, w obecnym domu nie mamy grzejnika w wiatrołapie, holu i kuchni tylko sama podłogówkę, o ile w holu i wiatrołapie to nie przeszkadza (pomijając niemożność "rzucenia" rękawic itp na grzejnik przy wejściu) to w kuchni jest dużo chłodniej niż w innych pomieszczeniach , a przecież podłogówka nigdy nie osiągnie temperatury grzejnikowej , chyba, że chcesz chodzić po gorącej podłodze a to niezdrowe. Moim zdaniem podłogówka służy do podgrzania zimnych z natury płytek a nie jako główne ogrzewanie. Dobrze że zauważyłem ostatnie zdanie ! To moje zdanie. I nie skomentuje tego bo chyba nie trzeba Zauważ Wielki Znawco tematu, że każdy ma swoją opinię , taki jeteś bystry to powinieneś wiedzieć , że należy dać odpowiedż autorowi wątku a nie komentować i szydzić z opinii innych. Ile osób tyle opinii tak samo jak dyskusja nad wyższości kuchni otwartej nad zamkniętą. Wesołych Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.12.2009 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 "Moim zdaniem podłogówka służy do podgrzania zimnych z natury płytek a nie jako główne ogrzewanie.""Zauważ Wielki Znawco tematu, że każdy ma swoją opinię , " A ja zauważyłem, że jest prawdą powiedzenie "gdzie dwóch Polaków tam 3 zdania!" Każdemu wolno zbudować to, co sobie wymyśli (w rozsądnych granicach).Wolno też stosować podłogowe do podgrzewania czegokolwiek...Jest jednak coś na tym polu - czego NIE WOLNO!Nie wolno negować ogólnie poznanych i wielokrotnie zweryfikowanych, działających praw fizyki.Takie systemy się liczy i wykonuje, a one działają zgodnie z założeniami, pomimo tego - że wcale nie są "ciepłe"I TU Twoje zdanie na ten temat znaczenia nie ma.Miej je sobie...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnie-cha 24.12.2009 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 Prawie się zgadzam..............ale mi chodzi o to aby było właśnie ciepłe.mieszkam 3 lata i naprawdę przeszkadza mi brak grzejnika w kuchni (25 m.kw.) nie jest otwarta na salon, oraz w wiatrołapie. Zwłaszcza zimą kiedy dzieci przychodzą z podwórka w mokrych ubraniach, wtedy co - na podłogę?Zresztą zależy jaką temperaturę chce się mieć w domu , jak dla mnie 20 stopni to trochę za chłodno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.12.2009 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 Masz problem, bo to, co miało działać bardzo sprawnie działa ledwo tak sobie - co opisujesz.Wypadałoby zrobić rzetelne... świadectwo energetyczne budynku...Nie takie dla papierka - tylko takie dla wiedzy.Wtedy będzie wiadomo co zrobić, żeby było tak, jak miało być. A co do podłogówki...NIGDY nie powinna być ciepła.W domu ma być ciepło!A te rękawiczki? Drabinka z grzałką elektryczną byłaby dobra.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 25.12.2009 00:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2009 Reasumując, - przy kaloryferach mogę zastosować absolutnie dowolną drewnianą podłogę (pod względem rodzaju drewna, oraz rozmiaru elementów). Przy podłogówce zaś tylko niektóre rodzaje drewna i to przy zastosowaniu raczej małych elementów o niedużej grubości - uważam, że możliwość szybkiego podnoszenia temperatury w pomieszczeniach okazjonalnie używanych jest dużą zaletą. Mogą to być pokoje gościnne, gabinety, warsztaty itd. W tym celu stosuje się niezależne sterowanie poszczególnymi obiegami (siłownik w skrzynce + termostat w danym pomieszczeniu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 25.12.2009 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2009 to ja się tez przyłączę zrobiłem 100 podłogi do tego kalafiory w garażu i kotłowni i drabinka w łazience na temp podłogi z grzałką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 25.12.2009 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2009 Nie wolno negować ogólnie poznanych i wielokrotnie zweryfikowanych, działających praw fizyki. Takie systemy się liczy i wykonuje, a one działają zgodnie z założeniami, pomimo tego - że wcale nie są "ciepłe" Na przykład wszędzie kaloryfery w ciepłym domu. ---------------------------------------------------------------------------------------- Na marginesie.... Ton i agresja płynąca z niektórych napastliwych wypowiedzi jest, jak na okres świąteczny, zasmucający. Nie wolno negować ogólnie poznanych i wielokrotnie zweryfikowanych, działających praw fizyki. Czy zastosowanie kaloryferów i posiadanie własnego poglądu, niewykonanie podłogówki, jest negowaniem "ogólnie poznanych i działających praw fizyki"? A może by tak choć troszkę mniej powietrza i sodówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 25.12.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2009 Krętacz No1 się obudził, ratuj się kto może!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.12.2009 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2009 Święta... Logika została chwilowo pomiędzy karpiem a przystawkami... bogusław A wstaw sobie i kaloryfery i podłogówkę i promienniki jednocześnie - jak chcesz i lubisz, ale z fizyką się nie kłóć... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 25.12.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2009 Adamie M. Nie sil się na tanie dowcipy i uszczypliwości nie na miejscu i nie na czasie...Racjonalne argumenty, zamiast wziąć pod uwagę, wykpiłeś... Popisujesz się jak młodzieniaszek... A propos karpika.... Ty nie jadasz wigilii? "Nie kłóć się z fizyką..." Czy nie za chętnie powtarzasz to zdanie wobec zwolenników innych rozwiązań... Stale występuje w Twoich tekstach.. W ciepłym domu nie ma jak dynamicznie grzejące kaloryfery, niskotemperaturowe - na ścianie, w ścianie lub w podłodze.....Bez kłócenia się z fizyką, ekonomiką i celami ogrzewania. Bogusław R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.12.2009 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2009 Zalecam ćwiczenia w czytaniu tekstu ze zrozumieniem treści! Nie polemizuję z tym co kto chce czy lubi.Kwestionuję przyjmowanie za jedyną prawdziwą prawdę oczywistych niedomówień i mniemanologii stosowanej.A jak kto lubi - to niech sobie i ściany i sufity regulusami pokryje...Tylko niech nie bredzi - że to jedyny słuszny i prawdziwy sposób na wszelkie bolączki świata... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 25.12.2009 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2009 Masz problem Adamie ze zrozumieniem wymowy własnych wypowiedzi, adresowanych do innych? Skróty myślowe nie zawsze popłacają.... I nie tylko ja tak je odbieram, jak wynika z komentarzy do nich... Bogusław R. Ps.Nie lubię też bredzenia, że podłogówka to jedyny słuszny i prawdziwy sposób na wszelkie bolączki świata.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 25.12.2009 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2009 Bardzo pouczająca lektura pewnego przypadku, jak zwykle starannie pominiętegomilczeniem przez najlepszych ... doradców na tym forum - polecam : http://forum.muratordom.pl/problem-z-ogrzewaniem-podlogowym,t176420.htm Tu jaskrawo widać, że przy trochę bardziej niższych temperaturach podłogówkazwyczajnie nie "wyrabia". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.12.2009 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2009 "Nie lubię też bredzenia, że podłogówka to jedyny słuszny i prawdziwy sposób na wszelkie bolączki świata...." Rozumiem... Tylko, widzisz.... Pytano: "Czy dawać kaloryfery do podłogówki?" Uzasadnij dlaczego w domu koniecznie trzeba tworzyć dwa oddzielne systemy grzewcze i koniecznie zapłacić za taki pomysł! JAKIE względy za tym przemawiają? To, że podłogówka będzie, to już zdecydowano. Pytanie jest - czy komplikować i podrażać przedsięwzięcie. Czy zysk z tego będzie większy jak koszt. A do tego argumentuje się bredząc o niemożności pokrywania podłogówki drewnem... Napisałby pacjent: NIE POKRYJĘ DREWNEM PODŁOGOWEGO I JUŻ! Byłoby jasne... Pisze : NIE WOLNO POKRYWAĆ..... I nic już jasne nie jest! Prawdy są różne, jak wiesz... Moja prawda... Twoja prawda.. i ? Gu. prawda!!! Wybierz sobie tę co najlepsza. Adam M. Jak się co popsuje - to zwykle nie wyrabia... I nie tylko podłogówka. Czego byś nie wziął - ma tak samo. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 25.12.2009 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2009 Czyjeś argumenty to nie jest "bredzenie" tylko pogląd..Jesteś niepotrzebnie niegrzeczny i arogancki.............. Jeden z pytających argumentował m.in. pisząc ,że ma szereg pomieszczeń rzadko i niespodziewanie użytkowanych...Zapytałeś go czy buduje hotel... Obiekt, w którym z niektórych popmieszczeń korzysta sie okazjonalnie, nie musi być od razu hotelem... Czy ta Twoja ironia była na miejscu? Była to grzeczna, rozważna pomoc, polemika?-------------------- Pytanie autora wątka można śmiało odwrócić: Czy dawać podłogówkę do kaloryferów?"W ciepłym domu, w naszym klimacie, lepiej mieć ogrzewanie dynamiczne, gdyż w Polsce pogoda jest dynamiczna... W razie niestabilnej i kilkuźródłowej produkcji ciepła, powinno się ciepło gromadzić w buforze a nie w podłodze.. I taki ja mam pogląd w sprawie. Bogusław R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 25.12.2009 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2009 (....) Jak się co popsuje - to zwykle nie wyrabia... I nie tylko podłogówka. Czego byś nie wziął - ma tak samo. Adam M. CO można popsuć w podłogówce, która nie chce dać dostatecznie dużo ciepła przy 45 st. C na podłodze ? I jak poprawić ? Wrzuceniem 50 stopni ? To może od razu 60, tak jak na ogół bez żadnych ceregieli na ogół mają ludziska na grzejnikach pod oknami ? Adam, martwisz się , że trzeba niepotrzebnie tworzyć dwa systemy grzewcze. Nie trzeba, wystarczą grzejniki na ścianach. Chyba że ktoś naprawdę uwielbia chodzić po naprawdę czasami cieplej podłodze, bo mu właśnie sp..artolili podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.12.2009 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2009 Gadają, że radzić można tylko mądremu księciu... Jak ktoś buduje styropianowe pudełko a wewnątrz niego kilka pomieszczeń - to bezsensem jest ogrzewanie tylko połowy z nich, bo i tak realnie grzeje się wszystkie. Można to dostrzec ale też można nie widzieć. Opowiadanie, że miesiącami nie będzie się wykorzystywało części zbudowanego budynku prowadzi do logicznego wniosku - hotel się stawia! Tylko dlaczego nie tak, jak się stawia hotele? I po co zaśmiecać to forum takimi zachciewajkami? Wiesz lepiej - to rób tak jak wiesz! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.12.2009 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2009 hesSporo Twoich postów poczytałem i odniosłem wrażenie, że potrafisz i patrzeć i widzieć!Rozejrzyj się dookoła tej podłogówki!Ona robi to co robi.Co dzieje się z tym strumieniem energii, który generuje?Co się zmieniło?Podobno było dobrze...Podłogówka (poprawnie zbudowana) może uwolnić stale, ciągle , około 80W/m2.Jak jej KAŻESZ to nawet 120W - ale to już niezdrowo.NORMOWY dom potrzebuje około 35-40W/m2Tu jest za mało tego co dręczona wrzątkiem podłogówka daje....To co to jest? Obrzęd gromniczny bym wykonał zamiast kręcić zaworami! Alternatywa to dmuchawa pędzona z butli gazowej, tak 15kW, w każdym pomieszczeniu.Blaszak w mrozy zagrzeje to i tu dałaby radę... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts