Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przez grzejący grzejnik przepływa w jednostce czasu sporo powietrza, które ulega stałemu przemieszaniu w całym pomieszczeniu doprowadzając szybko do izotermii. Grzejący grzejnik, mający mocno pofalowaną powierzchnię czołówą, promieniuje ciepłem na poziomie użytkownika....

Po to, aby ważąca całe tony podłogówka nagrzała wychłodzone pomieszczenie, potrzeba godzin. Powietrze przy podłogówce stoi, prądy konwekcyjne są słabiutkie, a zatem w pomieszczeniu nie ma warunków do szybkiego przemieszania zimnego powietrza z ciepłym... Chyba, że będziesz szybko biegał w kółko lub zygzakiem.....

[kursywy moje]

No tak, zapomniałem, że jedynym mechanizmem wymiany ciepła między podłogówką a pokojem jest konwekcja. Grzejniki oczywiście są lepsze, bo tam dochodzi jeszcze wymiana ciepła na drodze promieniowania.

Ech, rzeczywiście jestem niedouczony...

• Odpowiedzi 220
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

co chcesz nadganiać po nocy?

przecież dzisiaj nikt nie buduje z byle czego , mi wystarczy 30 min. i rano tem. wraca do stanu dziennego ,wiec nie wiem czy nadgonię w spalaniu

może u ciebie potrzeba 10godz. na poniesienie tem. o 2 st. ale u mnie starczy 20-30min.

wiec uważam ze coś sie zaoszczędzi , powiem więcej , wiem to na pewno ,najpierw coś wypróbuj a potem zabieraj głos

Powietrze przy podłogówce stoi, prądy konwekcyjne są słabiutkie, a zatem w pomieszczeniu nie ma warunków do szybkiego przemieszania zimnego powietrza z ciepłym..

Czy Cię Bóg opuścił? :o A skąd żeś te głupoty wziął???

Przecież to jasne! - WIE - I JUŻ!!!

Czemu jakoś tego dostrzec nie potrafisz?

Adam M.

Pytam z ciekawości, bo ze staniem juz nie bardzo u mnie i bym jakoś może wiedzę wykorzystał... :( Skoro gościu powietrze postawić umie...

Pytam z ciekawości, bo ze staniem juz nie bardzo u mnie i bym jakoś może wiedzę wykorzystał... :( Skoro gościu powietrze postawić umie...

W zależności od potrzeby raz twierdzi się, że przy podlogówce

zaletą jest nieruchome powietrze, bo nie unosi kurzu z podłogi i nagrzewanie pomieszczenia odbywa sie promieniowaniem, innym razem ktoś zaczyna krzyczeć, że wcale nie jest nieruchome i przez to doskonale nagrzewa konwekcją. ( tylko co wtedy z kurzem ?) Może jednak zdecydujcie się.

Nie wolno negować ogólnie poznanych i wielokrotnie zweryfikowanych, działających praw fizyki.

:o Tak sie sklada, że to forum publiczne i dopóki działa się zgodnie z regulaminem, to WOLNO:roll:

Czy ktoś z Was może się wypowiedzieć na temat podłogówki+kominek w salnie+rekuperator?

CZy w domu z 200-250 metrów i dużej izolacji bedzie mi ciepło?

Mieszkam aktualnie w tradycyjnym domu 300m z izolacją zew. 10 cm i powiem szczerze: ciepło nie jest. Drugi dom ma być super ciepły i jesli ktoś mógłby odpowiedzieć na moje pytanie bez szydzenia i pajacowania, byłabym wdzieczna..

Według życzenia...

W końcu - są Święta, to i jakiś prezent można załapać... :lol:

Piszesz:

"Drugi dom ma być super ciepły"

WIESZ co piszesz? :lol:

Przekładając na nasze:

W drugim domu nawet połowa tego ogrzewania, które mam teraz, które znam i które nie dogrzewa tu i teraz byłaby zbyt bogata!

Masz zamiar osiągnąć to metodą otulenia domu skuteczną termoizolacją, doborem odpowiedniej i szczelnej stolarki, doborem właściwego systemu wentylacji i jeszcze kilkoma innymi zabiegami.

Przestrzegam więc Cię, żeby nie przedobrzyć!

Nie przenoś na żywioł doświadczeń z tego domu na ten superciepły.

Tam wstawienie kominka 14kW do salonu 25m2 da Ci saunę!

I coś jeszcze...

"Tak sie sklada, że to forum publiczne i dopóki działa się zgodnie z regulaminem, to WOLNO :roll: "

To piszesz o negowaniu "ogólnie poznanych i wielokrotnie zweryfikowanych, działających praw fizyki."

Może z rozpędu...

Bo wiesz...

Pewnie, że wolno. Do pudła za to nie wsadzają...

Tylko, że czasem budzi to takie uczucia jak czyjeś głośne pierdnięcie przy stole Wigilijnym...

Też przecież za to do pudła nie wsadzają...

Adam M.

Przy podłogówce prądy konwekcyjne są słabiutkie ale są....

bez szydzenia i pajacowania,

Święte słowa arjuna....

Z jednej krańcowości do drugiej.... adamie M - proszę, nie ośmieszaj się...

Dla podłogówki, w zależności od potrzeb, konwekcja w argumentacji luminarzy forum jest lub nie.

Piszą, że podłogówka promieniuje ciepłem?

Dla promieniowania powietrze jest przezroczyste - zatem promieniujaca ciepłem podłoga ogrzewa głównie sufit... (?) Nieprawdaż koledzy?

To dlaczego najcieplej jest nad samą podłogą a temperatura im wyżej tym niższa?

Promyczki do sufitu nie dolatują? :o

Ilość kurzu jest odwrotnie proporcjonalna do staranności sprzątania a nie zależy od rodzaju ogrzewania.

I jeszcze jedno moje zdanie odmienne od powtarzanej w kółko forumowej mantry.. A propos alergii...

Alergenami są głównie roztocza a w zasadzie resztki ich truchełek oraz ich wydaliny

Przesuszone na ciepłej podłodze "resztówki" ulegają łatwiejszemu rozdrobnieniu i uniesieniu podczas chodzenia domowników, niż wówczas, gdy nie są przesuszone...

Bogusław R.

dlatego pytam co chcesz nadganiać ? obecnie domy nie wychładzają sie za godzinę czy dwie ,

po to obniżam tem na noc by kocioł nie musiał pracować całą noc , a żeby utrzymywać stałą tem. to trochę popracuje , a tak obniżam na sterowniku do 19 st i kocioł praktycznie stoi całą noc , pracuje tylko po to by swój zład dogrzać , bo to nie gaz tylko groszek i wygasić sie nie da na życzenie

a to czy u mnie tem spadnie o te 2-3 st. to mało ważne , może to być stopien , ale kocioł nie idzie cały czas niepotrzebnie

zresztą widzę że z tobą i tak sie dogadać nie da

twoja sprawa chcesz całą dobę miec 24st to nie znaczy że inni też tak mają mieć

Kris2222 pisze:

na poniesienie tem. o 2 st. ale u mnie starczy 20-30min

Widzisz Kris222, jakoś nikt tego nie raczył zauważyć a przecież autorowi wątka o takie właśnie możliwości ogrzewania dynamicznego mogło chodzić w kontekście zadanego pytania.

Może powtórzę dla tych, co jakoś ostatnio nie mieli czasu się nad problemem pochylić, a mają wolę zrozumienia...

Ciepło przenoszone jest trzema drogami:

Przewodzeniem termicznym - to wtedy, gdy materiały się ze sobą stykają.

Poprzez promieniowanie - to wtedy, gdy zaistnieją warunki do takiego rozpraszania energii (powietrze, próżnia).

Poprzez unoszenie - czyli konwekcję, gdy możliwy jest ruch warstw ogrzanych względem zimnych wymuszany różnicą ich gęstości - w płynach (i ciecze i gazy razem!)

Zazwyczaj wszystkie te mechanizmy działają łącznie, jak rozważamy dom mieszkalny i jego system grzewczy.

Inny jest tylko udział procentowy w przeniesieniu danego strumienia ciepła przy różnych systemach grzewczych (kaloryfery 90/70, REGULUSY 50/40 czy podłogowe do 28stC)

Zmienia się też udział procentowy tych sposobów wraz z ogólnym stanem termicznym wnętrz ( w miarę dogrzewania z lodowni do miłego ciepełka).

Czemu?

Bo napędem przepływu ciepła ZAWSZE jest różnica temperatur.

Innego napędu tego procesu nie poznano,nie zaobserwowano w ponad 10000letniej historii gatunku - to pewnie i nie istnieje.

W domu zimnym, wymrożonym (takie założenie) załączona i rozpędzająca się podłogówka wymusi i konwekcję i będzie coraz silniej promieniowała.

Po wygrzaniu pomieszczenia i dość dobrym uśrednieniu temperatury - będzie głównie promieniowała.

JAK to zobaczyć?

Proste.

Pomiar i termometrem i pirometrem jednocześnie wyraźnie pokaże co i jak (jak ktoś umie czytać z ich skal)

Adam M.

retrofood to tylko pytanie...... Po co od razu Nobel?

Przy podłogówce mechanizm grzania jest prosty:

Obrazowo rzecz ujmując: zimne (gęste) powietrze tonie w (rzadszym) cieplejszym.

Energia cieplna posadzki przekształcona jest w energię kinetyczną ("ogrzanych") stykajacych się z nią składników powietrza (Wzrost energii kinetycznej powoduje rozrzedzenie powietrza)

Energia kinetyczna tych cząstek, poprzez miliony zderzeń (ruchy Browna), przekazywana jest wyżej i wyżej ponad podłogę...

Bogusław R.

mpoplaw, gdybyś uważnie czytał co pisze kris2222, być może miałbyś jaśniejszy obraz całości ... Troszkę dobrej woli...

Kriss2222, jak pisze, ma podwójną instalację grzejnikową + podłogówkę.

Na codzień przy średniowysokiej temperaturze otoczenia podłogówka wystarcza na tyle, ża grzejniki są całkowicie wyłączone.

Na noc instalacja jest wyłączana całkowicie (piec na ekogroszek), bo po co grzać, jeśli chce się mieć ciut niższą temperaturę podczas snu....

Rano, gdy kriss2222 chce szybko podnieść temperaturę używa do tego celu grzejników - pisze, że ma regulusy (gratulacje!) i podniesienie temp. o 2-3 oC w całym domu to zaledwie 20-30 minut.

Czy to nie proste i oczywiste co pisze kriss2222 ?

Po co te manipulacje wyrwanymi z kontekstu stwierdzeniami?

Na jaki użytek?

Bogusław R.

bogusław dzięki że mu to wyjaśniłeś bo mnie już sił brakło do pisania

no a Regulusy są super , początkowo wydaje sie że są zimne a grzeją :D

najbardziej podoba zaskakująca jest pojemność grzejnika i waga

cała moja instalacja kocioł zasilanie grzejników i grzejniki to 127litrów z tego 70 litrów w kotle , zagrzanie takiego zładu to pestka :D moment i grzejniki oddają ciepło

warto trochę dopłacić do tych grzejników

Według życzenia...Piszesz:

"Drugi dom ma być super ciepły"

WIESZ co piszesz? :lol:

Staram się jakoś składać te literki-bez zbędnego belkotu i slowotoku, czego innym także bardzo mocno życzę(w ramach tych prezentów światecznych-jedni w prezencie otrzymują porady na FM, innym może Gwizador przyniesie odrobinę pokory? Jak sądzisz? :lol:

Masz zamiar osiągnąć to metodą otulenia domu skuteczną termoizolacją, doborem odpowiedniej i szczelnej stolarki, doborem właściwego systemu wentylacji i jeszcze kilkoma innymi zabiegami.

Przestrzegam więc Cię, żeby nie przedobrzyć!

Nie przenoś na żywioł doświadczeń z tego domu na ten superciepły.

Tam wstawienie kominka 14kW do salonu 25m2 da Ci saunę!

Własnie o to mi chodzi. Jako, że na budownictwie sie nie znam, ciekawa jestem jaki mam zainstalować kominek(ile kw?), i czy mogę gdzieś obliczyć ile tego wszystkiego będzie mi potrzebne(tj. ile rurek do podłogówki, jaki kominek, jaka moc wentylacji mechanicznej)? Nie chcę dać sie naciągnać..

Dodam, że ściany zew. bedą ocieplone 20cm styropianu, strop min.30, podłogi 20.

Z tego, co piszesz-wszystkie rozwiązanie, które opisałam -TAK, jednak ma być mała moc kominka, bo też będzie źle. Czy coś jeszcze powinnam uwzględnić?

Może z rozpędu...

Bo wiesz...

Pewnie, że wolno. Do pudła za to nie wsadzają...

Tylko, że czasem budzi to takie uczucia jak czyjeś głośne pierdnięcie przy stole Wigilijnym...

Też przecież za to do pudła nie wsadzają

Mój Drogi Adamie, nie znam się na pierdzeniu przy stole, ale wierzę Ci na słowo;)

Nie każdy musi sie na wszystkim znać i każdy może mieć inne zdanie(nie poparte badaniami naukowymi,ale wynikajęce po prostu z własnego doświadczenia). Po to jest forum,by było róznorodnie i dlatego też ja sama przebijam sie przez te tematy, co by zbudować dom idealny.

Piszesz z sensem i dobrze sie Ciebie czyta, ale MOIM ZDANIEM( może i wbrew fizyce :lol: ) potrzeba Ci dystansu do sprawy;)

pozdrawiam