19501719500414 26.12.2009 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 poświęć trochę kasy i daj sobie zrobić projekt ogrzewania, nie będziesz musiała pytać się na forum, no, może później tylko go zweryfikować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.12.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 Spróbuję tak po prostu - kawę na ławę. Jak ktoś nie jest czegoś pewien, nie ma przekonania - to ja to i rozumiem i szanuję. Jak mi się wydaje, że wiem jak można "rozjaśnić mroki" to staram się to zrobić. Jak kto twierdzi, ze u niego 1 litr wody waży 4 kg - to nie rozumiem, a jak się upiera - doradzam głębokie oddychanie i konsultację u specjalisty ( np. od tej przestrzeni pomiędzy uszami) TAKI pacjent mojego szacunku nie ma ( i wiem, ze nie potrzebuje). Pytasz: "...na budownictwie sie nie znam...Czy coś jeszcze powinnam uwzględnić?" Stan swojej wiedzy! Albo... Poznasz co trzeba, żeby nie robić błędów... i nie wtopić nerwów i kasy... Poznać kogo trzeba, aby zrobił to za Ciebie... i , niestety, za Twoją kasę... Można jeszcze wybrać jedną ze staropolskich metod: 1: Kupą mości Panowie! 2: Bij - kto w Boga wierzy! 3: Jakoś to będzie! W tym wypadku chyba tę trzecią.... To forum ma szukaczkę .. nie powiem do czego, bo się tak nie wyrażam - jak nie muszę! Szukaj tu raczej googlem i pytaj go do bólu o wszystko, czego nie wiesz! Czytaj ile zdołasz. A jak coś zbyt zawiłe - pytaj. ZAWSZE znajdzie się ktoś, kto ma ten problem już za sobą... Tu naprawdę wszystko już było... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goike 26.12.2009 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 Nie wolno negować ogólnie poznanych i wielokrotnie zweryfikowanych, działających praw fizyki. Tak sie sklada, że to forum publiczne i dopóki działa się zgodnie z regulaminem, to WOLNO:roll: Czy ktoś z Was może się wypowiedzieć na temat podłogówki+kominek w salnie+rekuperator? CZy w domu z 200-250 metrów i dużej izolacji bedzie mi ciepło? Mieszkam aktualnie w tradycyjnym domu 300m z izolacją zew. 10 cm i powiem szczerze: ciepło nie jest. Drugi dom ma być super ciepły i jesli ktoś mógłby odpowiedzieć na moje pytanie bez szydzenia i pajacowania, byłabym wdzieczna.. Bardzo ładna buźka na zdjęcu, tylko pozazdrościć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arjuna 26.12.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 TAKI pacjent mojego szacunku nie ma O kurcze, nie sadziłam, że trzeba być alfą i omega, by zasłużyć na szacunek na forum internetowym..Do tej pory zyłam w przekonaniu, że szacunek wiąze się z czym innym niż wiedza w zakresie ogrzewania podłogowego Mieszanie z blotem kobiety, która wyraziła Swoje zdanie(gdzieś na początku watku), a ktore jest inne od zdania Kilku "Mądrych Sów"-jak dla mnie-jest po prostu niesmaczne. Pytasz: "...na budownictwie sie nie znam...Czy coś jeszcze powinnam uwzględnić?" Stan swojej wiedzy! Budownictwo moją dziedziną nie jest i raczej nie będzie. Nie mam zamiaru robić studiów, by wiedzieć co bedzie najdoskonalsze w moim wydumanym domu. Wolę po prostu zapytać na forum(co już zrobiłam) i jesli Twój szacunek do mnie Ci pozwala;)-miło by bylo, gdybyś odpowiedzial. Dom mam zamiar budować na podstawie opinii głównie tego forum-gdyż tzw. fachowcom, którzy chcą budować mi dom-nie ufam. POza tym tutaj-nie musze martwić się o język techniczny-zawsze coś tam zrozumiem: typowy zargon budowlany jest dla mnie niczym hebrajski.. Cenię sobie to forum dlatego tak dziwi mnie czasem poziom odpowiedzi niektórych userów. A jak coś zbyt zawiłe - pytaj. wszystko jest dla mnie zawiłe-tak wiec jeśli mozesz i masz ochotę, to mi po prostu pomóż. W innym wypadku jeśli coś mi nie wyjdzie-zwalę na Ciebie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 26.12.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 jedni w prezencie otrzymują porady na FM, innym może Gwizador przyniesie odrobinę pokory? Jak sądzisz? co to za skunks ten Gwizador? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.12.2009 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 Wybacz, że tak wprost, ale to ze szczerego serca.... Po przeczytaniu, że: " Budownictwo moją dziedziną nie jest i raczej nie będzie. Nie mam zamiaru robić studiów, by wiedzieć co bedzie najdoskonalsze w moim wydumanym domu. Wolę po prostu zapytać na forum(co już zrobiłam) i jesli Twój szacunek do mnie Ci pozwala;)-miło by bylo, gdybyś odpowiedzial. Dom mam zamiar budować na podstawie opinii głównie tego forum-gdyż tzw. fachowcom, którzy chcą budować mi dom-nie ufam. POza tym tutaj-nie musze martwić się o język techniczny-zawsze coś tam zrozumiem: typowy zargon budowlany jest dla mnie niczym hebrajski.. Cenię sobie to forum dlatego tak dziwi mnie czasem poziom odpowiedzi niektórych userów." Mam tylko jedno odczucie... Kolejny raz postawa roszczeniowa.... Receptę mi tu zaraz! Bez pierdzielenia zawiłego! Z gwarancją!!! Tyle, ze tu na takie coś to nie oczekuj. Znajdź jaką firmę, co Ci zrobi dom od A do Z i zapłać! A potem wierz głęboko, ze było za co i że lepiej jak jest - to się za tę kasę nie dało... " Budownictwo moją dziedziną nie jest i raczej nie będzie" To co Ty tutaj robisz? Marnujesz swą młodość! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 26.12.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 arjuna Adam napisał wszystko co potrzebujesz: "Poznasz co trzeba, żeby nie robić błędów... i nie wtopić nerwów i kasy...Poznać kogo trzeba, aby zrobił to za Ciebie... i , niestety, za Twoją kasę..." Skoro nie chcesz zostać budowlańcem i wiedzieć jak powinno być zrobione zanim przyjdą "fachowcy" to szukaj do każdego etapu firmy z polecenia i zajmuj się tym na czym się znasz żeby na nich zarobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 26.12.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 Dla promieniowania powietrze jest przezroczyste - zatem promieniujaca ciepłem podłoga ogrzewa głównie sufit... (?) Nieprawdaż koledzy? To dlaczego najcieplej jest nad samą podłogą a temperatura im wyżej tym niższa? Promyczki do sufitu nie dolatują? Sprecyzuj "najcieplej"... Co to znaczy? Czy przy podłodze jest najwyższa temperatura powietrza, wyższa niż pod sufitem? Nie przypuszczam. Czy przy podłodze jest najwyższa temperatura termometru? Czy przy podłodze przy pomiarze "ręką" wydaje się być najcieplej? Niewykluczone, ale to wynika tylko z tego, że urządzenie pomiarowe (albo "urządzenie pomiarowe") będzie bliżej podłogi a zatem otrzyma od niej więcej ciepła na drodze promieniowania, niż gdyby było pod sufitem. Na komfort cieplny składa się znacznie więcej czynników, niż tylko temperatura powietrza w pomieszczeniu. Zapewniam Cię, że możesz mieć zimne powietrze i ciepłą podłogę i mimo zimnego powietrza (a nawet ścian) odczuwać komfort cieplny. Bo komfort cieplny to moment, w którym nie tracisz ani nie pozyskujesz dodatkowego ciepła, uwzględniając Twoją aktywność, ubiór i ciepło, które Ty jako osoba wymieniasz z otoczeniem. I po raz kolejny zwracam uwagę, że mechanizmów wymiany ciepła jest więcej, niż tylko jedna konwekcja między powierzchnią podłogi czy Twojej skóry a powietrzem. No chyba, że celem ogrzewania jest utrzymanie w domu odpowiedniej temperatury powietrza. Wtedy rzeczywiście możemy sobie tak bajdurzyć do woli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arjuna 26.12.2009 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 Kolejny raz postawa roszczeniowa.... Receptę mi tu zaraz! Bez pierdzielenia zawiłego! Z gwarancją!!! przecież odpowiadać mi nie musisz. Nie wiem skąd wiec pomysł, że roszczę sobie coś tam. Gwarancji nie oczekuję-skąd takie twierdzenie? PO prostu liczyłam, że ktoś w kulturalny sposób "bez szyderstw i pajacowania" pomoże mi w wyborze najtrafniejszych rozwiązań. Połowa Waszego pisania jest dla mnie niezrozumiała-nie poradzę nic, że nie jestem po politechnice..POtrzebuję jasnego przepisu: rób tak, a nie rób inaczej. Myślę, że duża część userów takze tego oczekuje. To co Ty tutaj robisz?. Szydełkuję Adamie.... POdsumowując: jesli mam problem-to jest google, a jak nie jestem budowlańcem-to nic tu po mnie. I tyle jeśli chodzi o ideę forum internetowego. Dziękuję 1950 za sugestię-z pewnościa skorzystam. Pinok-Ja bardzo chcę wiedziec co, jak i kiedy, jednak widocznie nie wiem kogo pytać. Może kogoś, kto chce pomóc, a nie sie popisywać? dziękuję za uwagę i ponawiam nieśmiało moje pytanie.Jesli ktos miałby ochotę mi odpowiedzieć-to proszę sie nie krępować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 26.12.2009 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 Kiedy ja właśnie o tym KrzysztofieLisie2, o wielu czynnikach komfortu cieplnego...Ty polemizujesz ze mną czy też może sam ze sobą?Szkoda, ze nie chce Ci się czytać co napisałem w tym wątku od jego początku... Dlatego właśnie, że komfort cieplny nie zależy wyłącznie od temperatury otoczenia, sztywny i mało sterowalny układ ogrzewania podłogowego nie gwarantuje zapobieżenia odchyleniom wystepującym w naszym dynamicznym klimacie, odchyleniom spowodowanym choćby przez wiatr lub znaczne zmiany wilgotności powietrza... O tym, ze mechanizmów wymiany ciepła jestr więcej niż jeden pisałem wraz z adamem M. kilka postów wyżej... Organizm ludzki wymaga schładzania, gdyż występuje w nim nadprodukcja ciepła.. C.O. służy temu, by schladznie to miało "komfortowe warunki". Warunki, parametry tego komfortu są zróżnicowane wg indywidualnych, subiektywnych zmiennych potrzeb...Jest zdecydowaną nieprawdą, że sztywna temperatura wystarcza.Wręcz przeciwnie, temperatura odczuwana jako komfortowa może być różna w różnym czasie, w różnych okolicznościach.I dlatego też układ dynamiczny ma przewagę nad układem statycznym gdyż umożliwia szybką korektę temperatury w zależności od chwilowych potrzeb. Bogusław R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 26.12.2009 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 arjuna! Jesteś wspaniała w tym nakłuwaniu baloników.... Właściwie w dobrej konfiguracji, w dobrym, uważnie, starannie wykonanym projekcie, tkwi istota zadowolenia z "systemu generowania komfortu", umiejętnie połączonego z lekkim romantyzmem i fantazjami inwestora.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.12.2009 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 "PO prostu liczyłam, że ktoś w kulturalny sposób "bez szyderstw i pajacowania" pomoże mi w wyborze najtrafniejszych rozwiązań" To znaczy jakich? Dopóki nie będziesz w stanie ich określić - a bez minimum wiedzy nie zdołasz - nikt nic sensownego Ci nie będzie w stanie doradzić! Czytajże ze zrozumieniem tekstu! Ja Ci nie wróg! Ale gadać z sensem możemy jak mamy wspólny język! A jak dla Ciebie to Chińszczyzna - to jak rozpoznasz kto Cię w maliny wpuszcza, a kto radzi dobrze? Nie ma efektów w tej dziedzinie bez własnego wkładu starań! Bodaj język pojęć poznaj! Pytaj o konkrety i w miarę spójnie! Umiesz? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.12.2009 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 arjunaPogadaj o szczegółach z bogusławem!Myślę, że On najprzyjemniej Ci wyjaśni wszelkie zawiłości!Będziesz zadowolona! (no, jakiś czas z pewnością!)Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arjuna 26.12.2009 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 Własnie o to mi chodzi. Jako, że na budownictwie sie nie znam, ciekawa jestem jaki mam zainstalować kominek(ile kw?), i czy mogę gdzieś obliczyć ile tego wszystkiego będzie mi potrzebne(tj. ile rurek do podłogówki, jaki kominek, jaka moc wentylacji mechanicznej)? Nie chcę dać sie naciągnać.. Dodam, że ściany zew. bedą ocieplone 20cm styropianu, strop min.30, podłogi 20. Z tego, co piszesz-wszystkie rozwiązanie, które opisałam -TAK, jednak ma być mała moc kominka, bo też będzie źle. Czy coś jeszcze powinnam uwzględnić? specjalnie dla Ciebie Adamie;) Jaśniej nie umiem wyjasnić. Jesli potrzeba ci więcej szczegółow to chętnie podam-tylko powiedz na czym mam się skupić. A jak dla Ciebie to Chińszczyzna - to jak rozpoznasz kto Cię w maliny wpuszcza, a kto radzi dobrze? Adamie, ja tu sie zdaję na Ciebie a Ty mi o malinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 26.12.2009 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 Szkoda, ze nie chce Ci się czytać co napisałem w tym wątku od jego początku... Śledzę ten wątek od kiedy liczył kilka postów i rzeczywiście trochę się już pogubiłem w Twoich wypowiedziach. Najpierw piszesz, że podłogówka nie nagrzeje szybko powietrza w pomieszczeniu. Kiedy zostało już sprostowane, że nagrzanie powietrza wcale nie jest niezbędne dla zachowania komfortu cieplnego, nagle stwierdzasz, że tak naprawdę chodziło Ci o to, że podłogówka nie zapewni komfortu cieplnego dla szybkozmiennych warunków. Chyba powinienem zrobić dokładnie to samo, co elita forum, czy odpuścić sobie dyskutowanie z Tobą, bo do niczego to nie prowadzi konstruktywnego. Nie wiem skąd wiec pomysł, że roszczę sobie coś tam. Gwarancji nie oczekuję-skąd takie twierdzenie? [...] PO prostu liczyłam, że ktoś w kulturalny sposób "bez szyderstw i pajacowania" pomoże mi w wyborze najtrafniejszych rozwiązań. [...] POtrzebuję jasnego przepisu: rób tak, a nie rób inaczej. Jeśli oczekujesz jasnego przepisu, to chyba raczej z gwarancją wyboru najtrafniejszych rozwiązań, prawda? W takiej sytuacji rzeczywiście powinnaś skonsultować się z kimś, kto zajrzy w Twój projekt, porozmawia z Tobą na temat Twoich rzeczywistych oczekiwań i dopasuje do nich Twój dom i jego systemy grzewcze. I wentylację. Tu ludzie z przyjemnością odpowiadają na konkretne pytania, w rodzaju "mam dom taki to a taki, i takie to a takie warunki na działce, czy mam wybrać takie rozwiązanie, czy owakie?". Na pytania Czy ktoś z Was może się wypowiedzieć na temat podłogówki+kominek w salnie+rekuperator? CZy w domu z 200-250 metrów i dużej izolacji bedzie mi ciepło? odpowiedzieć bez szklanej kuli się nie da. Za dużo niewiadomych. Co to znaczy "duża izolacja"? Co to znaczy "jest Ci ciepło"? Jaki kominek? Jakie zapotrzebowanie na ciepło budynku? Jaka podłogówka? Ja Ci odpowiem -- będzie Ci ciepło, jeśli tylko wstawisz odpowiednio duży kominek i odpowiednio duży kocioł centralnego ogrzewania podłączony do podłogówki, i odpowiednio dużo paliwa spalisz w obydwu tych urządzeniach. Ale chyba taka odpowiedź Cię nie satysfakcjonuje, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.12.2009 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 Potrzebujesz spójnej koncepcji?Z nadzorem autorskim czy bez?Daleko masz do Sosnowca? Mam firmę. stale to robię....Zapraszam, jak masz przekonanie, ze zrobię dobrze tę robotę.Wiesz, że tu trzeba by zrobić prawie pełen projekt tej chałupy?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 26.12.2009 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 arjuna, ja osobiście nie wierzył bym tak do końca poradom z forum, adam ma rację, może to wyraził zbyt obcesowo, ale to jest prawda, owszem forum jest rzeczą bardzo pomocną dla jego użytkowników, ale bardzo często jest tak, że za fachowca uważa się ktoś kto jakieś rozwiązanie zastosował u siebie, miał szczęście, sprawdziło się, i ten fakt powoduje to, iż uważa się już za fachowca w danej dziedzinie, mylnie z resztą, ale nie ma mocnych, on jest fachowcem i już, chcesz się budować i nie wiesz nic w tym temacie, żadna nowość, 90 % budujących zaczyna w taki sam sposób, wypada niestety zawierzyć wykonawcom, w końcu,Ty tego nie będziesz robić, postaraj się o dobrego kierownika budowy, jak Cię stać, to o inspektora nadzoru, najlepiej, jak jeden z drugim by się nie znali, inspektor nadzoru, to osoba która ma dbać o interes Inwestora, kierownik budowy, jest jedynie do przypilnowania, żeby budowa była realizowana zgodnie ze sztuką i prawem, ale Inwestor dla niego to w zasadzie zbędny balast, później szukaj fachowców, najlepiej z polecenia, i buduj, fachowcy, nawet ci z polecenia też mogą zrobić bubel, różnie to bywa, i wcale nie będzie to znaczyć, że oni są najgorsi dlatego potrzebny Ci jest dobry inspektor nadzoru, weź też pod uwagę, że większość kierowników budowy to typowi budowlańcy i przykładowo o instalacjach maja słabe pojęcie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arjuna 26.12.2009 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 Krzysztofie: skoro ktoś powinien zajrzeć w projekt odnośnie ogrzewania, na pewno to zrobię. Duża izolacja znaczy: min. 30 przy stropie, 20 na podłodze, 20 ściany zew, budowane z ytonga. kominek chciałabym bez płaszcza wodnego-gdyż będzie używany okazyjnie i nie chcę sie wciągac w niepotrzebne koszta. chce też zrezygnować z okien od strony północnej. charakterystyka energetyczna poniżej 120. "Jest mi ciepło" to znaczy, że przy temp. 22 stopni czuję się odpowiednio. Co do podłogówki-to nie wiem co mam Ci odpowiedzeć. Dopiero dziś czytając ten temat dowiedziałam się, ze można ja stosować pod panele(pan od ogrzewania podłogowego mówił mi, że potrzebuje i podłogówki i grzejników ze względu na panele i deski). dom bedzie miał z garażem z 250m. Jaki kocioł i jaki kominek znaczy w moim przypadku "duży"? Pan od kotłów proponouje mi wersję za ok.12000zł.Może wymyślam-ale czuję podstęp. CZy takie dane sa wystarczające moi drodzy Panowie? 1950-dziękuję za wyczerpującą odpowiedź Mam kilku znajomych w nadzorze budowlanym, zrobię tak jak mówisz-zapłacę któremuś i niech sie martwi. Co do instalacji i ocieplania to masz racje-niedawno jeden z panów budowlańców utrzymywał, że 10 cm styropianu przy ścianach zew. mi wystarczy-z FM dowiedziałam się, że nie wystarczy, że aby dom był energooszczędny musze izolację zwiększyć. Nie mam pojęcia jak to się przekłada na koszty. Na stronach projektantów koszty sa bardzo zawyżone i na to mnie nie stać. Troszke sie frustruję, bo nie wiem od czego zaczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 26.12.2009 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 i weź pod uwagę, to co pisałem na temat projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 26.12.2009 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 Krzysztofie: skoro ktoś powinien zajrzeć w projekt odnośnie ogrzewania, na pewno to zrobię. Duża izolacja znaczy: min. 30 przy stropie, 20 na podłodze, 20 ściany zew, budowane z ytonga. kominek chciałabym bez płaszcza wodnego-gdyż będzie używany okazyjnie i nie chcę sie wciągac w niepotrzebne koszta. chce też zrezygnować z okien od strony północnej. charakterystyka energetyczna poniżej 120. "Jest mi ciepło" to znaczy, że przy temp. 22 stopni czuję się odpowiednio. Co do podłogówki-to nie wiem co mam Ci odpowiedzeć. Dopiero dziś czytając ten temat dowiedziałam się, ze można ja stosować pod panele(pan od ogrzewania podłogowego mówił mi, że potrzebuje i podłogówki i grzejników ze względu na panele i deski). to, czy potrzebne jest wspomaganie grzejnikami, zależy tylko i jedynie od zapotrzebowania na ciepło pomieszczenia i mocy podłogówki, w przypadku gdyby podłogówka nie zapewniła odpowiedniej ilości ciepła, dopiero wtedy trzeba ją wspomóc grzejnikiem, dom bedzie miał z garażem z 250m. Jaki kocioł i jaki kominek znaczy w moim przypadku "duży"? Pan od kotłów proponouje mi wersję za ok.12000zł.Może wymyślam-ale czuję podstęp. co rozumiesz pod słowem podstęp, to, że ktoś zaproponował Ci rozwiązanie odpowiednio droższe? żeby ogrzać ten dom potrzeba około 12 kW mocy, można to zrobić w sposób tańszy lub droższy, nic nie wiemy o zaproponowanych rozwiązaniach, jak mamy Ci coś poradzić CZy takie dane sa wystarczające moi drodzy Panowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts