Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekrutacja kierownika budowy

T i A

Recommended Posts

Za chwilę będziemy szukali KB. Mam więc pytanie czy jest jakaś lista kontrolna etapów, które muszą być odbierane przez Kierownika?

Czy możne się zdarzyć, że Wykonawca tak się rozpędzi, że KB nie zdąży odebrać etapów cząstkowych?

Planujemy być na budowie codziennie, ale jak można zadbać o to, żeby KB był na wszystkich wymaganych odbiorach?

Za chwilę będziemy szukali KB. Mam więc pytanie czy jest jakaś lista kontrolna etapów, które muszą być odbierane przez Kierownika?

Czy możne się zdarzyć, że Wykonawca tak się rozpędzi, że KB nie zdąży odebrać etapów cząstkowych?

Planujemy być na budowie codziennie, ale jak można zadbać o to, żeby KB był na wszystkich wymaganych odbiorach?

to KB juz na samym poczatku powinnien ustalic z ekipa, np nie moga zalac wienca poki on nie zobaczy zbrojenia....ostatecznie to KB ponosi odpowiedzialnosc

Muszą-nie, ale warto: fundament, pierwsza warstwa bloczków (czy są równo), zbrojenia podciągów, szalunek pod strop/wieniec, konstrukcja dachu. Z resztą doświadczony kierbud ci podpowie.

Z wykonawcą dogadać, że nie ma płacenia za etap bez wpisu kierbuda w dzienniku. I określić etapy, które on odbiera - niech wykonawca zgłasza, kiedy kierbud ma przyjechać.

• 2 weeks później...

Mam jeszcze jedno pytanie, otóż wykonawca zaproponował, że w cenie budowy domu (do stanu deweloperskiego) uwzględniony jest koszt zatrudnienia przez niego kierownika budowy. Po mojej stronie jest zatrudnienie inspektora nadzoru.

Czy taki układ jest w porządku czy też będzie dla mnie lepiej jeśli sama zatrudnię również kierownika budowy?

Jeśli wykonawca chce za kierownika budowy zapłacić to ok, tylko PAMIĘTAJ inspektor nadzoru inwestorskiego musi być Twój :) bo on de facto będzie stał na straży twoich interesów i według PB jest upoważniony do wydawania poleceń kierownikowi budowy.

Jedno co mogę podpowiedzieć, nie zatrudniaj REKSIA który podjedzie raz na kwartał bo wtedy.....

pozdrawiam

Najlepszym rozwiązaniem jest gdy KB jest ta sama osoba co adaptuje projekt na działkę, robi zmiany w projekcie itd. Bierze pełną odpowiedzialność za projekt oraz za nadzór budowy. Projekt jest mu bardzo dobrze znany i następuje konkretne sprawdzenie wykonanych robót na budowie. Bynajmniej takie opinie słyszałem od znajomych oraz w ten sam sposób buduję.

Co do wizyt KB na budowie to:

- przy geodecie: może być/nie musi (u mnie był)

- po wykopaniu ław, ułożeniu zbrojenia, przed zalaniem: mus być

- po wykonaniu fundamentu: powinien być, sprawdzić

- po wykonaniu ścian nośnych/konstrukcyjnych: musi być

- po wykonaniu szalunku stropu, ułożeniu zbrojeniu, przed zalaniem: musi być

- po wykonaniu ściany kolankowej, ułożeniu zbrojenia wieńca, przed zalaniem: musi być

- po wykonaniu konstrukcji dachu: musi być

Najważniejsze etapy.

Edytowane przez Marek88.8

Czyli według powyższego zestawienia ilości wizyt wychodzi 90zł/wizytę.

Tak mimochodem ile kosztuje klamka do drzwi albo ułożenie 1m2 płytek?

Tak to nie jest że 90 zł/ wizyta. Cena jest liczona za całość a ile razy on będzie na budowie to różnie bywa. Kierownik prowadzi dziennik budowy i odpowiada za wykonanie robót zgodnie ze sztuką budowlaną i z projektem.

PS. Jak to policzyłeś że wyszło 90zł?

Edytowane przez Marek88.8

- przy geodecie: może być/nie musi (u mnie był)

- po wykopaniu ław, ułożeniu zbrojenia, przed zalaniem: mus być

- po wykonaniu fundamentu: powinien być, sprawdzić

- po wykonaniu ścian nośnych/konstrukcyjnych: musi być

- po wykonaniu szalunku stropu, ułożeniu zbrojeniu, przed zalaniem: musi być

- po wykonaniu ściany kolankowej, ułożeniu zbrojenia wieńca, przed zalaniem: musi być

- po wykonaniu konstrukcji dachu: musi być

Najważniejsze etapy.

14wizyt?

ciekawie to obliczyłes az jestem ciekaw az

No to jeszcze raz:

przy geodecie: może być/nie musi (u mnie był)(1)

- po wykopaniu ław (2), ułożeniu zbrojenia(3), przed zalaniem(4): mus być

- po wykonaniu fundamentu: powinien być, sprawdzić(5)

- po wykonaniu ścian nośnych/konstrukcyjnych: musi być(6)

- po wykonaniu szalunku stropu(7), ułożeniu zbrojeniu ( 8 ), przed zalaniem: musi być(9)

- po wykonaniu ściany kolankowej(10), ułożeniu zbrojenia wieńca(11), przed zalaniem: musi być(12)

- po wykonaniu konstrukcji dachu: musi być(13)

(14) - wpis o zakończeniu