sylwia33 16.06.2009 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Witam .Marzy mi sie ogrodzic dziłkę za 3 stron świata od wschodu,południa i zachodu świerkami serbskimi .Bardzo zależy mi aby odgrodzic sie od sasiadów .Jednak aby takie ogrodzenie nie było takie nudne chciała bym aby cos przed lub medzy tymi świerkami rosło i wypełniało świerkowe ogrodzenie .Myslałam o świerkach srebnych i jakiś tujach ....Nie znam sie na tym :(Ale przegladam forum bardzo dlugo i nie spodkalam sie z takim ogrodzeniem na zdjęciach . Glebe mam podobno kwśną rosnie skrzyp polny ,gliny piaszczyste i gline.Kategoria gleby III i tyle potrafie powiedziec na ten temat .Prosze o radę jak to zrobic by było fajnie :)działka 30m x30 m dom usadowiony w rogu działki przy ścianie wschód północ . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marius37 16.06.2009 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 całkie fajny pomysł - mam takiego jednego - rośnie szybko i bezproblemowo a zawsze cos innego niz tuje i takie tam - może tez skorzystam z twojego pomysłu chociaż nie w takiej skali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia33 16.06.2009 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Znalazłam coś takiego tylko http://images.kurowski.pl/foto/picea_omorika.jpgCo posadzic przed lub pomiedzy ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 16.06.2009 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Marzy mi sie ogrodzic dziłkę za 3 stron świata od wschodu,południa i zachodu świerkami serbskimi Myśle, że działka jakby trochę mała (30 x 30 metrów) na obsadzenie jej z trzech stron świerkiem serbskim. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia33 16.06.2009 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Marzy mi sie ogrodzic dziłkę za 3 stron świata od wschodu,południa i zachodu świerkami serbskimi Myśle, że działka jakby trochę mała (30 x 30 metrów) na obsadzenie jej z trzech stron świerkiem serbskim. .. Ojej ... Jestem w stanie odpuścić wschodnią granice .Ale granica zachód ,południe musi byc obsadzona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Douger 16.06.2009 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 No właśnie tuje są o tyle lepsze że nie ma luk, no ale kwestia gostu. Świerk serbski do konca życia utrzymuje dolne gałęzie i to jest jego plus. Między nie to już raczej nic nie wciskaj, raczej z przodu. A co? Piękne kwitnące krzewy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMFI 16.06.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 No właśnie tuje są o tyle lepsze że nie ma luk, no ale kwestia gostu. Świerk serbski do konca życia utrzymuje dolne gałęzie i to jest jego plus. Między nie to już raczej nic nie wciskaj, raczej z przodu. A co? Piękne kwitnące krzewy dokładnie pomyślałam o tym samym: forsycja, jasminoiec, rodoodendrony,krzewuszka, berberys thunberga red pillar ... będzie kolorowo przez cały rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 16.06.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Ojej ... Jestem w stanie odpuścić wschodnią granice .Ale granica zachód ,południe musi byc obsadzona Czy po to aby odsłonić działkę na działanie mroźnych wschodnich wiatrów? .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 17.06.2009 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Ja proponuje jednak zrezygnować ze ścian świerkowych,na rzecz gromad świerkowych. Tzn. też wzdłuż ogrodzenia, ale nie wzdłuż całych ścian, tylko np. 2 sztuki na ścianie, 3-4 sztuki w rogu, może jeszcze 1-2 sztuki na drugiej ścianie. Możesz je posadzić gęsciej niz na zdjęciu, serbskie mozna sadzić nawet co 1 metr, wtedy będą szczelne. A resztę ścian granicy wypełnij krzewami. Moim zdaniem sadzenie innych świerków, a szczególnie srebrnych= sztywnych to nie dobry pomysł- trzeba pozwolic żeby serbskie były dominantą w tej kompozycji i nic z nimi nie konkurowało ( do tego inny świerk to coś trochę podobnego, ale innego-słaby efekt). Proponuję krzewy najlepiej lisciaste, które dodadzą dynamiki ogrodowi, uplastycznią tą ścianę- np.kaliny, irgi pomarszczone, ogniki ( te są zimozielone, ale posadź je nie od strony wschodnich wiatrów), może berberysy, krzewuszki, hortensje, jaśmin. Z iglastych można cisy w odmianach kolumnowych, tuje też można. To są propozycje, nie sadź wszystkiego z tego, tylko wybierz i posadź też grupami. Stosuj powtórzenia tych samych gatunków. Lepiej mniej gatunków nią zbyt wiele. Wyjdzie Ci tak fajny ogród, ciekawe zamknięcie, a nie zmniejszysz przestrzeni wysokimi ścianami świerków z 3 stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
knopek 28.12.2014 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Witam.Czy odległości między świerkami SERBSKIMI co 2m będzie ok ? nie chce robić mega zasłony, prześwity mogą być... http://oi59.tinypic.com/169knrm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.01.2015 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Świerk możesz potraktować jako roślinę na żywopłot strzyżony i ciąć. Ale pomyśl też o sasiadach - czy im nie będa te świerki przeszkadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 31.01.2015 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Mi się wydaje że dwa m to za mało , mam posadzone co 3,5 m i mocno się złączyły, ale na to potrzeba z 5-8 lat, jutro zrobię zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
knopek 04.02.2015 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 i gdzie te foto ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 21.02.2015 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 (edytowane) Hurrra udało się Elfir - dzięki http://images70.fotosik.pl/635/8d370a56cce74ecagen.jpg Edytowane 21 Lutego 2015 przez duduś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 21.02.2015 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 http://images68.fotosik.pl/636/86b5d5da1490579egen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 21.02.2015 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 (edytowane) Tutaj wypadło jedno drzewko i widać jaka jest przerwa , myslę że ok 3- 3.5 m http://images66.fotosik.pl/635/6b71ece888b6f0b8gen.jpg Edytowane 21 Lutego 2015 przez duduś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 21.02.2015 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 http://images70.fotosik.pl/635/ff6517b06be2cb6bgen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 02.03.2015 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Witaj , jak tam decyzje ? , przydały się poglądowe zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volder1 05.03.2015 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Witaj , jak tam decyzje ? , przydały się poglądowe zdjęcia? To są świerki serbskie, czy srebrne. Serbskie są chyba bardziej wąskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 05.03.2015 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 moje są srebrne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts