Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Świerki serbskie -jak fajnie wykonac takie ogrodzenie

Recommended Posts

Witam .

Marzy mi sie ogrodzic dziłkę za 3 stron świata od wschodu,południa i zachodu świerkami serbskimi .Bardzo zależy mi aby odgrodzic sie od sasiadów .Jednak aby takie ogrodzenie nie było takie nudne chciała bym aby cos przed lub medzy tymi świerkami rosło i wypełniało świerkowe ogrodzenie .Myslałam o świerkach srebnych i jakiś tujach ....Nie znam sie na tym :(Ale przegladam forum bardzo dlugo i nie spodkalam sie z takim ogrodzeniem na zdjęciach .

Glebe mam podobno kwśną rosnie skrzyp polny ,gliny piaszczyste i gline.Kategoria gleby III i tyle potrafie powiedziec na ten temat .

Prosze o radę jak to zrobic by było fajnie :)działka 30m x30 m dom usadowiony w rogu działki przy ścianie wschód północ .

Marzy mi sie ogrodzic dziłkę za 3 stron świata od wschodu,południa i zachodu świerkami serbskimi

Myśle, że działka jakby trochę mała (30 x 30 metrów) na obsadzenie jej z trzech stron świerkiem serbskim.

..

Ojej ... :cry: Jestem w stanie odpuścić wschodnią granice .Ale granica zachód ,południe musi byc obsadzona :cry:

No właśnie tuje są o tyle lepsze że nie ma luk, no ale kwestia gostu. Świerk serbski do konca życia utrzymuje dolne gałęzie i to jest jego plus. Między nie to już raczej nic nie wciskaj, raczej z przodu. A co? Piękne kwitnące krzewy :p

dokładnie pomyślałam o tym samym: forsycja, jasminoiec, rodoodendrony,krzewuszka, berberys thunberga red pillar ... będzie kolorowo przez cały rok :-)

Ja proponuje jednak zrezygnować ze ścian świerkowych,na rzecz gromad świerkowych. Tzn. też wzdłuż ogrodzenia, ale nie wzdłuż całych ścian, tylko np. 2 sztuki na ścianie, 3-4 sztuki w rogu, może jeszcze 1-2 sztuki na drugiej ścianie. Możesz je posadzić gęsciej niz na zdjęciu, serbskie mozna sadzić nawet co 1 metr, wtedy będą szczelne. A resztę ścian granicy wypełnij krzewami. Moim zdaniem sadzenie innych świerków, a szczególnie srebrnych= sztywnych to nie dobry pomysł- trzeba pozwolic żeby serbskie były dominantą w tej kompozycji i nic z nimi nie konkurowało ( do tego inny świerk to coś trochę podobnego, ale innego-słaby efekt). Proponuję krzewy najlepiej lisciaste, które dodadzą dynamiki ogrodowi, uplastycznią tą ścianę- np.kaliny, irgi pomarszczone, ogniki ( te są zimozielone, ale posadź je nie od strony wschodnich wiatrów), może berberysy, krzewuszki, hortensje, jaśmin. Z iglastych można cisy w odmianach kolumnowych, tuje też można. To są propozycje, nie sadź wszystkiego z tego, tylko wybierz i posadź też grupami. Stosuj powtórzenia tych samych gatunków. Lepiej mniej gatunków nią zbyt wiele. Wyjdzie Ci tak fajny ogród, ciekawe zamknięcie, a nie zmniejszysz przestrzeni wysokimi ścianami świerków z 3 stron.

• 5 years później...
  • 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...