Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki z góry za odpowiedź i informację zastanawiam się też nad Waszym urządzeniem bo jeszcze nie podjąłem ostatecznej decyzji ale.... Przeprowadziłem w międzyczasie kilka ciekawych konwersacji i zastanawiam się powoli czy na nasze potrzeby nie wystarczy jednostka ok 15l .

Bierze się to stąd że rozumiem w wypadku małego zużycia wody w większej jednostce regeneracja będzie następowała rzadziej a co za tym idzie złoże nie będzie czyszczone tak często solanką jak w wypadku mniejszego urządzenia. Tu właśnie chciałem zasięgnąć informacji i upewnienia się iż mój to rozumowania jest prawidłowy ?

No i jeszcze na sam koniec doszło do mojej listy jeszcze jedno urządzenie, mianowicie Trinity, myślę o jednostce właśnie 15l lub ewentualnie 20l ktoś może coś o tych urządzeniach powiedzieć, czy warto się nimi zainteresować ?

Urządzenie 15 litrowe raczej będzie za małe ponieważ regeneracja wypadnie Ci co około 2,2 m3, jeśli zużywasz 13 m3 to w twoim przypadku 6 regeneracji. Mniejsza pojemność nie musi oznaczać wcale węższej obudowy. Obudowy zwykle są niższe a szerokość i głębokość raczej zawsze pozostaje taka sama. W przypadku zmiękczacza z butlą 25 litrów regenerację będziesz mieć co około 4 m3 i to już moim zdaniem będzie poprawnie dobrane urządzenie (3 regeneracje w miesiącu).

W przypadku 30 litrowego regeneracja co około 4,5 m3 i również będzie poprawnie dobrany. Natomiast w przypadku systemu 35 litrów regen co około 5,5 m3 a w przypadku 40 litrowego regen co 6 m3, moim zdaniem juz jest zbyt duży.

Decyzja należy do Ciebie.

Serdecznie pozdrawiam

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie ma sensu kupować dużo większego bo wtedy regularnie będzie się płukał z limitu czasu, a znów za mały będzie się płukał bardzo często (co nie jest problemem technicznym, ale generuje więcej ścieków więc utrzymanie takiego urządzenia jest droższe).

Heh, i bądź tu człowieku mądry, wychodzi na to że 20 l może być tak samo dobrą opcją jak 15l . A tak z ciekawości jeśli mielibyście wybierać spośród 3 poniższych jednostek to którą byście rekomendowali :

https://sklep.auroks.pl/pl/p/TRINNITY-BOX-ZMIEKCZACZ-DO-WODY-STACJA-UZDATNIANIA-15L-DO-4-OSOB-/31911?utm_source=ceneo&utm_medium=referral

https://www.technika-grzewcza-sklep.pl/sklep/produkt/viessmann-aquastilla-25-stacja-uzdatniania-wody-do-domow-jednorodzinnych-i-mieszkan-kod-7691892.html#/

https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-hydro-technic-logix20-monosferyk-9389283934

Ten Viessmann to znowuż jest zagwozdka bo mam do wyboru 12.5 l lub 25 i tu nie wiem czy warto którymkolwiek się zainteresować . Natomiast Trinity ma znajomy znajomego i bardzo poleca, to w sumie jest marka BWT ma ktoś może jakąś szerszą wiedzę o nich ?

P.S

W odniesieniu do postu powyżej to chyba napisaliśmy w podobnym czasie :), ale z tego co rozumiem to jest rekomendacja żeby jednak mniejsze urządzenie odrzucić. Posta nie zmieniam bo jestem ciekaw opinii n.t tych powyższych jednostek. Natomiast w moim wypadku zużycie wody jest na poziomie 5-6 m3 na miesiąc i myślę że raczej się to nie zmieni. Nawet w okresie letnim z racji tego iż dodatkowo "własnymi ręcami" zrobiłem instalację deszczówki i posiadam zbiornik 12m3 to spokojnie ogarnie działkę/ogród 2.5 tyś m2.

Edytowane przez slawek73
Heh, i bądź tu człowieku mądry, wychodzi na to że 20 l może być tak samo dobrą opcją jak 15l . A tak z ciekawości jeśli mielibyście wybierać spośród 3 poniższych jednostek to którą byście rekomendowali :

https://sklep.auroks.pl/pl/p/TRINNITY-BOX-ZMIEKCZACZ-DO-WODY-STACJA-UZDATNIANIA-15L-DO-4-OSOB-/31911?utm_source=ceneo&utm_medium=referral

https://www.technika-grzewcza-sklep.pl/sklep/produkt/viessmann-aquastilla-25-stacja-uzdatniania-wody-do-domow-jednorodzinnych-i-mieszkan-kod-7691892.html#/

https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-hydro-technic-logix20-monosferyk-9389283934

Ten Viessmann to znowuż jest zagwozdka bo mam do wyboru 12.5 l lub 25 i tu nie wiem czy warto którymkolwiek się zainteresować . Natomiast Trinity ma znajomy znajomego i bardzo poleca, to w sumie jest marka BWT ma ktoś może jakąś szerszą wiedzę o nich ?

1. W przypadku pierwszego zmiękczacza, to informacja że został wyprodukowany w USA, moim zdaniem o niczym nie świadczy. Brak konkretnej informacji na temat głowicy oraz żywicy.

2. Oferta druga - producent jeden z lepszych na rynku aczkolwiek w ostatnim czasie słyszałem (potwierdź to w sklepie), że w tańszych modelach ten producent stosował chińską głowicę RX, o której ja osobiście nie mam dobrego zdania.

3. Moim zdaniem oferta chyba najlepsza z przedstawionych, markowy zawór, dobra żywica, fajna gwarancja.

Pozdrawiam

P.S

W odniesieniu do postu powyżej to chyba napisaliśmy w podobnym czasie :), ale z tego co rozumiem to jest rekomendacja żeby jednak mniejsze urządzenie odrzucić. Posta nie zmieniam bo jestem ciekaw opinii n.t tych powyższych jednostek. Natomiast w moim wypadku zużycie wody jest na poziomie 5-6 m3 na miesiąc i myślę że raczej się to nie zmieni. Nawet w okresie letnim z racji tego iż dodatkowo "własnymi ręcami" zrobiłem instalację deszczówki i posiadam zbiornik 12m3 to spokojnie ogarnie działkę/ogród 2.5 tyś m2.

W przypadku zmiękczacza z butla 20 litrów będziesz mieć 4 regen w miesiącu, moim zdaniem jest delikatnie za mały. Minimalnie powinien być w rozmiarze 25 a optymalnie 30 litrów.

Pozdrawiam

P.S

To jeśli zużycie wody jest 5 - 6 m3 to przy tej twardości może już być zmiekczacz z butlą 15 - 20 litrów.

Pozdrawiam

Spoczko, dzięki wielkie za podpowiedź i informację, jednak pierwszy wybór na czuja jest często najlepszy, ale wiadomo człowiek zaczyna kombinować. Mnie znajomy tym BWT/ Trinity zaciekawił mówiąc że to jest to samo co Viessmann( te same bebechy, etc), tylko tańsza opcja, no i tym że punktów serwisowych mają sporo. Ale nie ukrywam w obu wypadkach zaciekawił mnie fakt nie podawania marki głowicy i złoża. Reasumując rozumiem że jednostka 20l w przypadku mojego dosyć przeciętnego zużycia wody też powinna dać spokojnie radę?
Spoczko, dzięki wielkie za podpowiedź i informację, jednak pierwszy wybór na czuja jest często najlepszy, ale wiadomo człowiek zaczyna kombinować. Mnie znajomy tym BWT/ Trinity zaciekawił mówiąc że to jest to samo co Viessmann( te same bebechy, etc), tylko tańsza opcja, no i tym że punktów serwisowych mają sporo. Ale nie ukrywam w obu wypadkach zaciekawił mnie fakt nie podawania marki głowicy i złoża. Reasumując rozumiem że jednostka 20l w przypadku mojego dosyć przeciętnego zużycia wody też powinna dać spokojnie radę?

Tak jak najbardziej przy tym zużyciu i tej twardości spokojnie 20 litrów. Jeśli chodzi o ten zmiekczacz to naprawdę ciężko coś powiedzieć, najlepiej jak zadzwonisz do sklepu i ustalisz co tam w środku siedzi. W przypadku tego na Logix masz wszystko jasno opisane i wiesz co kupujesz, ja osobiście wybrał bym tą opcję ewentualnie Viessmana pod warunkiem że nie jest na głowicy RX.

Pozdrawiam

Dziękuję, tak to takie proste, telefon.

Twardość wody to 19 °dH (ok 330 mg CaCO3/l).

Cześć,

jeśli kierujesz się szerokością urządzenia, to najwęższy zmiękczacz wody, który przychodzi nam na myśl to Erie IqSoft Eco 26 z wbudowanym wifi. Jednakże do podanych potrzeb najbardziej wydajnym rozwiązaniem byłby większy model, nawet z 35-40 l złoża.

Możemy zaproponować jeszcze kompaktowy Ecoperla Toro 35 (z tym, że ma 35 cm szerokości) bądź zmiękczacz wody z serii Ecoperla Softower.

Dziękuję za odpowiedź na moje pytanie.

Zaczynam myśleć o wysadzeniu ewentualnie o zmianie miejsca zamieszkania bo tak to jest jak się nie myśli o różnych sprawach przed zamieszkaniem.

Dodatkowe pytanie - czy odprowadzenie popłuczyn ma jakieś ograniczenie - np. długość, spadek (od zmiękczacza do kanalizacji).

Myślę nad jednym miejscem w garażu i wychodzi mi, że do odpływu będę miał ok 3,5 - 5 m (mam dwie możliwości, dłuższa mniej inwazyjna ,chyba:))

Niezły absurd, dzwoniłem jeszcze do Viessmanna, do centrali działu technicznego i panowie nie potrafili mi powiedzieć jaka jest głowica i złoże w urządzeniu Viessmann Aquastilla 25. Pan podał tylko oznaczenie głowicy coś w stylu fd5bhlcd- wydaje mi się że jest to RX, na koniec dał jeszcze nr tel to oddz w Katowicach w którym oczywiście nikt nie odbierał tel ....brawo Viessmann za profesjonalizm. Edytowane przez slawek73
Dziękuję za odpowiedź na moje pytanie.

Zaczynam myśleć o wysadzeniu ewentualnie o zmianie miejsca zamieszkania bo tak to jest jak się nie myśli o różnych sprawach przed zamieszkaniem.

Dodatkowe pytanie - czy odprowadzenie popłuczyn ma jakieś ograniczenie - np. długość, spadek (od zmiękczacza do kanalizacji).

Myślę nad jednym miejscem w garażu i wychodzi mi, że do odpływu będę miał ok 3,5 - 5 m (mam dwie możliwości, dłuższa mniej inwazyjna ,chyba:))

Nie powinno być problemu z taką odległością, także może unikniesz wysadzania majątku :) Odpływ może być maksymalnie około metra powyżej głowicy sterującej.

Jeśli chcesz zamontować zmiękczacz wody w garażu to należy pamiętać o odpowiednich warunkach (m.in. podłączenie do prądu, odpowiednia temperatura).

W razie pytań dot. instalacji bądź samego urządzenia, zapraszamy także do kontaktu mailowego na [email protected]

Chętnie coś podpowiemy.

Nie powinno być to problemem - woda w czasie regeneracji jest wypuszczana pod ciśnieniem więc spokojnie popłynie i 10 metrów i pod górę (byle nie za wysoko, chociaż nie wiem skąd akurat miałaby się wziąć wartość 1 metra jak podaje Klarsan).

Niezły absurd, dzwoniłem jeszcze do Viessmanna, do centrali działu technicznego i panowie nie potrafili mi powiedzieć jaka jest głowica i złoże w urządzeniu Viessmann Aquastilla 25. Pan podał tylko oznaczenie głowicy coś w stylu fd5bhlcd- wydaje mi się że jest to RX, na koniec dał jeszcze nr tel to oddz w Katowicach w którym oczywiście nikt nie odbierał tel ....brawo Viessmann za profesjonalizm.

Cześć

Sprawdziłem ten model, potwierdzam znajduje się tam chiński RX.

Pozdrawiam

Jesli chodzi o spadek i odleglosc miedzy zmiekczaczem a odplywem to mam ok 6-7m po scianie i spadek jest minimalny, tj. max 25-30cm na calej dlugosci "rurociagu" i dziala bez zarzutu.
Cześć

Sprawdziłem ten model, potwierdzam znajduje się tam chiński RX.

Pozdrawiam

Hej, dzięki wielkie, jak wspomniałem skupię się na tym urządzeniu z logix 20 i Lewatitem od Hydrolife czyt Allegro. Mam nadzieję że będzie to dobry zakup. Finalnie myślałem jeszcze nad Trinity, ew Global Water z Czeladzi( tu akurat kogoś od nich znam i są obok mnie), ale w pierwszym wypadku podobnie jak z Viessmannem nie wiadomo co tam w środku siedzi, natomiast w drugim gdybym chciał coś na porządnych "bebechach" to jednak trzeba zapłacić więcej. No i co by nie powiedzieć wszystko przemawia za ofertą od Hydrolife ;) .

P.S

Tak z ciekawości jak zerkacie na ten zestaw to jako laikowi być może podpowiecie co by mi się tam przydało ?

https://hydrolife.pl/pl/p/ZMIEKCZACZ-WODY-WATERLIFE-HYDRO-TECHNIC-LOGIX-20L%2C-MONOSFERYK-LEWATIT%2C-AUTORTOL-LOGIX-255760%2C-ZAWOR-BY-PASS%2C-ZAWOR-MIXING%2C-GRATISY-PENTERUSA/869

Z tego co sobie ustaliłem to zrobię sobie dodatkowy bypass, plus dodam reduktor ciśnienia bo nie mam, ale czy potrzebuję tam coś jeszcze w sensie jakieś filtry ,etc ?

Dodam że u mnie urządzenie ma już jakiś czas temu ustaloną lokalizację koło głównego zaworu wody w kotłowni, gniazdka prądu też mam obok, podobnie jak zlew z odpływem .

Edytowane przez slawek73
Hej, dzięki wielkie, jak wspomniałem skupię się na tym urządzeniu z logix 20 i Lewatitem od Hydrolife czyt Allegro. Mam nadzieję że będzie to dobry zakup. Finalnie myślałem jeszcze nad Trinity, ew Global Water z Czeladzi( tu akurat kogoś od nich znam i są obok mnie), ale w pierwszym wypadku podobnie jak z Viessmannem nie wiadomo co tam w środku siedzi, natomiast w drugim gdybym chciał coś na porządnych "bebechach" to jednak trzeba zapłacić więcej. No i co by nie powiedzieć wszystko przemawia za ofertą od Hydrolife ;) .

P.S

Tak z ciekawości jak zerkacie na ten zestaw to jako laikowi być może podpowiecie co by mi się tam przydało ?

https://hydrolife.pl/pl/p/ZMIEKCZACZ-WODY-WATERLIFE-HYDRO-TECHNIC-LOGIX-20L%2C-MONOSFERYK-LEWATIT%2C-AUTORTOL-LOGIX-255760%2C-ZAWOR-BY-PASS%2C-ZAWOR-MIXING%2C-GRATISY-PENTERUSA/869

Z tego co sobie ustaliłem to zrobię sobie dodatkowy bypass, plus dodam reduktor ciśnienia bo nie mam, ale czy potrzebuję tam coś jeszcze w sensie jakieś filtry ,etc ?

Dodam że u mnie urządzenie ma już jakiś czas temu ustaloną lokalizację koło głównego zaworu wody w kotłowni, gniazdka prądu też mam obok, podobnie jak zlew z odpływem .

Zestaw wygląda na kompletny i wszystko masz w zestawie tj. tester, sól, wkłady (zapas na długi czas), korpusy i wężę popłuczyn. Moim zdaniem wszystko co potrzebujesz do rozruchu i prawidłowej pracy. Moim zdaniem cena jak za ten sterownik i żywice oraz warunki gwarancji bardzo dobra.

Pozdrawiam

P.S

Prawda ciężko z taką liczba gratisów- TWORZĄCYCH KOMPLETNY ZESTAW, z taką głowicą, sterownikiem i na takim złożu znaleźć kompletniejszą ofertę. Sól też w zestawie, bypass, mixing. Oczywiście głowica Logix to top półka, pytanie tylko czy jej obsługa komuś pasuje czy nie, ale zawsze znają się fani i mercedesa i/ albo jaguara, ale logix to TA półka!

Zestaw wygląda na kompletny i wszystko masz w zestawie tj. tester, sól, wkłady (zapas na długi czas), korpusy i wężę popłuczyn. Moim zdaniem wszystko co potrzebujesz do rozruchu i prawidłowej pracy. Moim zdaniem cena jak za ten sterownik i żywice oraz warunki gwarancji bardzo dobra.

Pozdrawiam

Prawda ciężko z taką liczba gratisów- TWORZĄCYCH KOMPLETNY ZESTAW, z taką głowicą, sterownikiem i na takim złożu znaleźć kompletniejszą ofertę. Sól też w zestawie, bypass, mixing. Oczywiście głowica Logix to top półka, pytanie tylko czy jej obsługa komuś pasuje czy nie, ale zawsze znają się fani i mercedesa i/ albo jaguara, ale logix to TA półka!

Dziękuje jeszcze raz za pomoc, musze przyznać że wskazówki były cenne i mnie jakoś pokierowały. Zestaw zamówiony, teraz tylko zamontować i cieszyć się mieką wodą:wiggle: . Mam nadzieję że kiedyś będę mógł się odwdzięczyć. Pozdrawiam

Witam ponownie!

tak jak myślałem że wrócę jeszcze z pytaniem. Otóż zmiękczacz już zamontowany wydaje się że wszystko jest ok bo woda jest śliska jak diabli :)

Tylko moje mam nadzieje ostatnie już pytanie jest takie - czy w zbiorniku gdzie wsypałem sól powinna być woda? Bo aktualnie nie widzę tam nic wody i zastanawiam się czy tak powinno być czy coś się zacieło czy może się powinno na samym początku samemu dolać?

Pozdrawiam

K.W

Witam ponownie!

tak jak myślałem że wrócę jeszcze z pytaniem. Otóż zmiękczacz już zamontowany wydaje się że wszystko jest ok bo woda jest śliska jak diabli :)

Tylko moje mam nadzieje ostatnie już pytanie jest takie - czy w zbiorniku gdzie wsypałem sól powinna być woda? Bo aktualnie nie widzę tam nic wody i zastanawiam się czy tak powinno być czy coś się zacieło czy może się powinno na samym początku samemu dolać?

Pozdrawiam

K.W

To zależy jaki wybrał Pan model zmiękczacza. Są model z tzw funkcję suchego zbiornika gdzie rege zaczyna od zalania zbiornika i są które kończą zalaniem zbiornika. Jeśli Pana system ma funkcję suchego zbiornika to nie dolewamy wody, w zbiorniku będzie też minimalna ilość wody. tak bym powiedział tyci, tyci ;-).

Pozdrawiam