Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CZy załozyłbys ponownie zmiękczacz wody ?

Recommended Posts

A u mnie woda po przejściu przez uzdatniacz ma zmieniony smak - jest jakby słodka? Nie smakuje tak dobrze, neutralnie, jak woda surowa? Co może być tego przyczyną? Przed uzdatniaczem mam filtr 5 um i nawet założyłem filtr węglowy, ale smaku to nie zmienia ? Uzdatniacz to skalar eko 20. Ręczna, wymuszona regeneracja nie zmienia smaku ?!

Spróbuj podregulować twardość wyjściową.

Smak jest kwestią bardzo subiektywną. Może akurat przy Twojej wodzie redukcja twardości (czyli zamiana jonów wapnia i magnezu ma jony sodu) wpłynęła na smak akurat w taki sposób.

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To i ja dopytam o dobór. 4 ososby, wodociąg, twardość na przestrzeni marca-kwietnia od 250 do prawie 280. Zużycie nie mam pojęcia - budynek niezamieszkany ;) Dwie łazienki: dwa prysznice w tym jedna deszczownica, jedna wanna. Do tego standardowe wyposażenie domu czyli zmywarka, pralka itp.

Pewnie coś z głowicą Clacka, jakie złoże ewentualnie na co jeszcze zwrócić uwagę. Jakiś przykład urządzenia w najlepszym stosunku jakość/cena?

No i niby już miałem wszystko mniej więcej wybrane i znowu nic nie wiem ;)

Chciałem zakupić Aqua-Soft Basic 25-wersja objętościowa. Wykonawca ze swojej strony zaproponował takie, które sam zakłada - BWT Aquadial softlife. Sam przyznaje, że na uzdatniaczach się nie zna, ale też zaznacza, że nigdy z BWT nie miał też problemów.

Z racji tego, że cena jest podobna prośba o poradę - co wybrać? Jak BWT to czy do wersji BIO warto dopłacać?

No i niby już miałem wszystko mniej więcej wybrane i znowu nic nie wiem ;)

Chciałem zakupić Aqua-Soft Basic 25-wersja objętościowa. Wykonawca ze swojej strony zaproponował takie, które sam zakłada - BWT Aquadial softlife. Sam przyznaje, że na uzdatniaczach się nie zna, ale też zaznacza, że nigdy z BWT nie miał też problemów.

Z racji tego, że cena jest podobna prośba o poradę - co wybrać? Jak BWT to czy do wersji BIO warto dopłacać?

Nie wiem jakie masz oferty, ale zazwyczaj BWT jest sporo droższy. Potem jest też kwestia serwisu (BWT ma swoje wersje sterowników, więc jesteś skazany na ich serwis).

Z tego co wiem to Basic jest na głowicy Clack i złożu Lewatit - z takim sprzętem też nie ma problemu...

Osobiście nie mierzyłem, ale dane z I półrocza 2017 ze strony wodociągów

Średnia twardość wody I półrocza

1. mmol/dm3 2,81

2. °DH 15,7

3. °Clarka 19,7

4. stopnie F 28,1

5.ppm (mg/dm3 CaCO3) 281

W takim razie oba modele (25 i 30 litrów) będą odpowiednie.

Mniejszy będzie regenerował się co 10-11 dni, a większy co 12-13 dni. Jeśli więc planujesz wzrost zużycia możesz wybrać większy model, a jeśli zużycie ma być takie samo lub mniejsze to raczej wybierz model mniejszy.

• 2 weeks później...

Witam,

Woda z wodociagu miejskiego. Wg informacji na stronie wodociagów twardość wody w mojej okolicy ok 15 stopni Niemieckich. Zuzycie około 5-7 m3 miesieczne. Posiadam szambo i chciałbym sie dowiedziec jaki kupic aby przy regeneracji nie zuzywało sie za dużo wody. Czym.sie rozni wersja czasowa od objętościowej. Kiedy sie którą stosuje, plusy i minusy.

• 1 month później...

Witam,

chciałbym dobrać zmiękczacz dla poniższych założeń:

- dom jednorodzinny, 2 łazienki

- 4 osoby - 2 dorosłych, 2 dzieci

- woda z wodociągu, twardość w stopniach niemieckich - 18

- szambo

- miesięczne zużycie wody 9m3

Z przeczytanych na poprzednich stronach informacji wysnułem wniosek, że dobry byłby zmiękczacz przeciwprądowy, z głowicą Clack CI.

Nie wiem czy przepływy rzędu 1 - 1,2m3/h są wystarczające? Na logikę tak - pytanie jak w praktyce :) ?

Rozważam któryś ze zmiękczaczy:

https://www.ultrafiltracja.pl/pl/p/Zmiekczacz-PUR-1044-CI/343 - głowica Cloak CI

https://www.ultrafiltracja.pl/pl/p/Zmiekczacz-Ecoperla-Toro/566 - nie wiem jakiego typu głowica ale też przeciwprądowy; mniejsze złoże, częstsza regeneracja?

Witam,

Woda z wodociagu miejskiego. Wg informacji na stronie wodociagów twardość wody w mojej okolicy ok 15 stopni Niemieckich. Zuzycie około 5-7 m3 miesieczne. Posiadam szambo i chciałbym sie dowiedziec jaki kupic aby przy regeneracji nie zuzywało sie za dużo wody. Czym.sie rozni wersja czasowa od objętościowej. Kiedy sie którą stosuje, plusy i minusy.

Wersja czasowa jest przeszłością jeśli chodzi o zmiękczacze. Nawet na to nie patrz.

Wersja objętościowa różni się tym, że ma wbudowany wodomierz i regeneruje się wtedy kiedy trzeba, a nie co stałą liczbę dni.

Co do zużycia wody to nie jest "właściwość" danego modelu, tylko zależy od ustawienia głowicy (a te powinny bazować na parametrach danego złoża, jego ilości, dawki soli, itp). Standardowo zmiękczacz zużywa ok 100-140 litrów wody na regenerację.

Przy Twoim zużyciu spokojnie wystarczy model na 20 litrów złoża, więc i ilość wody na regenerację będzie z tych niższych (ok 100-120 litrów).

Witam,

chciałbym dobrać zmiękczacz dla poniższych założeń:

- dom jednorodzinny, 2 łazienki

- 4 osoby - 2 dorosłych, 2 dzieci

- woda z wodociągu, twardość w stopniach niemieckich - 18

- szambo

- miesięczne zużycie wody 9m3

Z przeczytanych na poprzednich stronach informacji wysnułem wniosek, że dobry byłby zmiękczacz przeciwprądowy, z głowicą Clack CI.

Nie wiem czy przepływy rzędu 1 - 1,2m3/h są wystarczające? Na logikę tak - pytanie jak w praktyce :) ?

Rozważam któryś ze zmiękczaczy:

https://www.ultrafiltracja.pl/pl/p/Zmiekczacz-PUR-1044-CI/343 - głowica Cloak CI

https://www.ultrafiltracja.pl/pl/p/Zmiekczacz-Ecoperla-Toro/566 - nie wiem jakiego typu głowica ale też przeciwprądowy; mniejsze złoże, częstsza regeneracja?

Zmiękczacz przeciwprądowy jest OK ale to ogólne pojęcie i mówi tylko o sposobie regeneracji.

Na Twoje potrzeby wystarczy 25 litrów złoża.

Z tych podanych modeli pierwszy jest za duży i ma słabe złoże (nie monosferyczne), a drugi ma dobre złoże, ale słabą głowicę (chińską).

Witam, ja również przymierzam się da zakupu zmiękczacze, rodzina 2+2, zużycie miesięczne wody ok 8m3. W oko mi wpadl viteco kzw 20. Czy warto wybrać ten egzemplarz?

Nie warto.

A po drugie istotna jest twardosc wody. Bez tego nie da sie czegokolwiek doradzic.