qbek17 21.11.2017 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Dołączę się i ja do pytania: - woda wodociągowa - zużycie ok. 11m3/miesiąc - twardość 20-25 (360-440 mg/l) (zmienna) - 4 osoby dorosłe, dwie łazienki Wg tego co wyczytałem to złoże min 30l (jakie?). Problemem są gabaryty - muszę się zmieścić w kubaturze 60x40 x 120 (wysokość) cm. Dostałeś odpowiedź w drugim wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 21.11.2017 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Witam Dołączam się do tematu: - woda wodociągowa - szambo - zużycie 9m3/miesiąc - twardość 25 (441mg/dm3 CaCo3) - 3 osoby, dwie łazienki. Jaki dobrać filtr wstępny oraz zmiękczacz ?? Czy będzie potrzeba zrobienia bajpasu ?? Pozdrawiam Bajpas powinien być zawsze - to dobra praktyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marwol11 04.12.2017 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 (edytowane) Mam prośbę o pomoc w poleceniu zmiękczacza.Ilość osób: 3 dorosłe + 1 dzieckoWoda, dane z badań wodociągów w maju tego rokumg/l CaCO3: 378Stopnie niemieckie: 21,17oStopnie francuskie: 37,8oMamy zainstalowany reduktor ciśnienia na wejściu. Z tego co pamiętam, ustawiony na 3 -3,5. bar. Edytowane 4 Grudnia 2017 przez marwol11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.12.2017 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Jakie masz srednie miesieczne zuzycie wody?Twardosc jest dosc wysoka wiec pewnie zmiekczacz na 30 litrow zloza bylby ok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donponse 05.12.2017 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Witam Poprosiłbym o pomoc w wyborze zmiekczacza -woda z ujęcia własnego -twardość 36 stopni francuskich (mierzone kropelkowo) - 2+2 os -zużycie ok 8m3/msc Jaka będzie optymalna pojemność ? 20/25/30 L ? Viessmann Aquahome, Aquasoft, WS-25 ? Z góry dzięki za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 06.12.2017 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 25 litrów będzie w sam raz.Co do drugiego pytania - to zależy co jest Twoim priorytetem...? Cena? Marka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donponse 07.12.2017 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Dzięki za odp. Najważniejsza dla mnie jest jakość, staram się wybierać sprawdzone i polecane produkty, które przede wszystkim są bezawaryjne - oczywiście w dobrym stosunku do ceny ale jeśli trzeba trochę dopłacić na początku do lepszej jakości to jestem na tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekp10 04.01.2018 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Witam, Prośba o poradę w sprawie wyboru zmiękczacza: Ilość osób: 2+2 Zużycie całkowite miesięczne dla wszystkich osób: 10-13m3 Twardość wody: 25fH (14dH) (mierzone kropelkowo w domu) Parametry z wodociągów z SUW: Czytałem ze najlepsze Clack lub Erie. Cena do 2500zł da radę? Kompakt oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.01.2018 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Dzięki za odp. Najważniejsza dla mnie jest jakość, staram się wybierać sprawdzone i polecane produkty, które przede wszystkim są bezawaryjne - oczywiście w dobrym stosunku do ceny ale jeśli trzeba trochę dopłacić na początku do lepszej jakości to jestem na tak Viessmann jest dobry, ale raczej dopłaca się za markę. Aquasoft ma całkiem dobry zestaw (ale ma też w ofercie tanie chińczyki więc trzeba się dokładnie dopytać przed zamówieniem żeby była to głowica Clack i złoże Lewatit) WS25 nie jest jednoznacznym oznaczeniem... ale większość to chińskie głowice i złoża noname... więc odradzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.01.2018 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Witam, Prośba o poradę w sprawie wyboru zmiękczacza: Ilość osób: 2+2 Zużycie całkowite miesięczne dla wszystkich osób: 10-13m3 Twardość wody: 25fH (14dH) (mierzone kropelkowo w domu) Parametry z wodociągów z SUW: [ATTACH=CONFIG]404346[/ATTACH] Czytałem ze najlepsze Clack lub Erie. Cena do 2500zł da radę? Kompakt oczywiście. Wystarczy 20 litrów złoża (przy założeniu, że zmiękczasz do zera). W tej cenie powinieneś już coś znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vesperos 04.01.2018 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Posiadam zmiekczacz Cosmowater Home 22, wejściowa twardość to 16, wyjściowa 0-1 (mierzone testem kropelkowym). Mimo wszystko w czajniku zbiera się kamień a po kompieli jeśli nie wytrę baterii do sucha to zostają brzydkie smugi, ciężkie do usunięcia zwykłymi środkami. Używam soli Ciech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekp10 05.01.2018 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Posiadam zmiekczacz Cosmowater Home 22, wejściowa twardość to 16, wyjściowa 0-1 (mierzone testem kropelkowym). Mimo wszystko w czajniku zbiera się kamień a po kompieli jeśli nie wytrę baterii do sucha to zostają brzydkie smugi, ciężkie do usunięcia zwykłymi środkami. Używam soli Ciech. W takim razie traci sens zmiękczacz skoro się nic nie zmienia. Co jest tego przyczyną? Ktoś wie dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 05.01.2018 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Posiadam zmiekczacz Cosmowater Home 22, wejściowa twardość to 16, wyjściowa 0-1 (mierzone testem kropelkowym). Mimo wszystko w czajniku zbiera się kamień a po kompieli jeśli nie wytrę baterii do sucha to zostają brzydkie smugi, ciężkie do usunięcia zwykłymi środkami. Używam soli Ciech. Woda to nie tylko H2O i kamień. Jak usuniesz twardość to zaburzasz równowagę tej wody i coś innego może się wytrącać. Dodatkowo usuwając twardość zamieniasz ją na sód, który w nadmiarze też może się osadzać i powodować smugi... wszystkie te osady powinny być jednak w miarę łatwe do usunięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vesperos 05.01.2018 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Woda to nie tylko H2O i kamień. Jak usuniesz twardość to zaburzasz równowagę tej wody i coś innego może się wytrącać. Dodatkowo usuwając twardość zamieniasz ją na sód, który w nadmiarze też może się osadzać i powodować smugi... wszystkie te osady powinny być jednak w miarę łatwe do usunięcia. Problem w tym ze jest to uciążliwe do usunięcia. O ile na kamień są sposoby to na mój przypadek ciężko znaleźć. Jedyne co jest skuteczne to pasta polerska lekko scierna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 05.01.2018 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Problem w tym ze jest to uciążliwe do usunięcia. O ile na kamień są sposoby to na mój przypadek ciężko znaleźć. Jedyne co jest skuteczne to pasta polerska lekko scierna Możesz sprawdzić czym jest ten osad... w laboratorium to spory koszt, ale tak na oko możesz spróbować np. kwasem (jeśli się uda wyczyścić wtedy to osady mineralne) albo zasadą (np. popularnym kretem - to wodorotlenek sodu - wtedy to osady organiczne, biofilm). Czasami zmiany na armaturze mogą być efektem oddziaływania miękkiej wody z materiałem, z którego wykonana jest armatura... wtedy może pomóc lekkie zwiększenie twardości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekp10 06.01.2018 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Możesz sprawdzić czym jest ten osad... w laboratorium to spory koszt, ale tak na oko możesz spróbować np. kwasem (jeśli się uda wyczyścić wtedy to osady mineralne) albo zasadą (np. popularnym kretem - to wodorotlenek sodu - wtedy to osady organiczne, biofilm). Czasami zmiany na armaturze mogą być efektem oddziaływania miękkiej wody z materiałem, z którego wykonana jest armatura... wtedy może pomóc lekkie zwiększenie twardości... U mnie bez problemu wszystko schodzi octem, czyli kwasem. Czy w związku z tym zmiękczacz typu np Cosmowater Home pomoże na takie osady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vesperos 06.01.2018 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 (edytowane) Możesz sprawdzić czym jest ten osad... w laboratorium to spory koszt, ale tak na oko możesz spróbować np. kwasem (jeśli się uda wyczyścić wtedy to osady mineralne) albo zasadą (np. popularnym kretem - to wodorotlenek sodu - wtedy to osady organiczne, biofilm). Czasami zmiany na armaturze mogą być efektem oddziaływania miękkiej wody z materiałem, z którego wykonana jest armatura... wtedy może pomóc lekkie zwiększenie twardości... Octem nie schodzi. Poniżej zdjęcia: Wszelkie środki typu cilit, cif nie dają rady. Edytowane 6 Stycznia 2018 przez vesperos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 06.01.2018 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 U mnie bez problemu wszystko schodzi octem, czyli kwasem. Czy w związku z tym zmiękczacz typu np Cosmowater Home pomoże na takie osady? Masz dużą szansę, że to osady z kamienia (mineralne) więc zmiękczacz powinien pomóc. A czy to będzie Cosmowater czy inny to już inna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 06.01.2018 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Octem nie schodzi. Poniżej zdjęcia: [ATTACH=CONFIG]404441[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]404442[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]404443[/ATTACH] Wszelkie środki typu cilit, cif nie dają rady. To nie wygląda na osady tylko przebarwienia powłoki. Czyli nie ma co tego szorować bo będzie gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vesperos 06.01.2018 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 To nie wygląda na osady tylko przebarwienia powłoki. Czyli nie ma co tego szorować bo będzie gorzej. Ale to robi się po pozostawienie wody na baterii (nie przetarcia). Co może to powodować? Ewentualnie jakie badanie zrobić żeby to ustalić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts