qbek17 18.02.2018 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 robiłem badania wody w połowie zeszłego roku ale nie w sanepidzie , na żelazo , twardość oraz mętność Dosyć okrojony zakres badań... ponieważ filtr wstępny mam do wymiany w zasadzie co tydzień (jest brązowy ) , kamień w czajniku i na kranach masakryczny - wymieniam co dwa tygodnie , Wymieniasz czajnik i krany co dwa tygodnie? wszystko wyszło w normach - w połowie dopuszczalnych wartości . Dopuszczalna wartość twardości jest bardzo duża. To dlatego, że są to wartości dla wody pitnej, a twardość to samo zdrowie (ale zabójstwo dla sprzętów). Wystarczy, że do tego kamienia dostanie się odrobina żelaza i już masz osad w kolorze rudym... sąsiad wzywał naszą gminna firmę do płukania rur/instalacji ze wzgledu na syf i kamień , jednak wielkiego efektu to nie dało. Płukanie instalacji nie ma prawa pomóc "na kamień" bo nie ma z nim nic wspólnego. Co innego jeśli w wodzie są "inne syfy" (piasek, rdza, glony, itp) podobno wodociąg w ulicy jest przewymiarowany , a odnogi do domów są mieszane z plastiku i stali - z tego co akurat mieli pod ręką . To też nie ma wiele wspólnego z jakością wody (przynajmniej pod względem kamienia). od ponad roku noszę się z zamiarem montażu stacji uzdatniania , jednak ciągle coś ważniejszego ...mam nadzieję ,że w tym da radę Też mam nadzieję, że Ci się to uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 18.02.2018 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Dosyć okrojony zakres badań... Wymieniasz czajnik i krany co dwa tygodnie? Dopuszczalna wartość twardości jest bardzo duża. To dlatego, że są to wartości dla wody pitnej, a twardość to samo zdrowie (ale zabójstwo dla sprzętów). Wystarczy, że do tego kamienia dostanie się odrobina żelaza i już masz osad w kolorze rudym... Płukanie instalacji nie ma prawa pomóc "na kamień" bo nie ma z nim nic wspólnego. Co innego jeśli w wodzie są "inne syfy" (piasek, rdza, glony, itp) To też nie ma wiele wspólnego z jakością wody (przynajmniej pod względem kamienia). Też mam nadzieję, że Ci się to uda zakres badania taki sobie wybrałem , nie potrzebowałem więcej filtr wymieniem co dwa tyg sąsiad twierdzi , że 'źródło' gminy jest zażelazione , czyli co nie ma konieczności wymiany tak często ? czy dobrze robię dlatego sam nie zdecydowałem się na taki zabieg - płukanie , choć dostałem namiar gdzie mam uderzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakub.d 03.03.2018 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Witam.Czas podjąć decyzję co do uzdatniania wody przed przeprowadzką do nowego domu.Ilość osób to 2+1( za pół roku 2+2)Wskazania z wodomierza w mieszkaniu to średnio 7 m3 na miesiąc.Dane z wodociągów to 302mg CaCo. 16,91stopnie niemieckie.Czy wybór uzdatniacza Aqua-Soft Basic 25 byłby odpowiedni?Może jakiś składak byłby lepszy?Proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Collins81 07.03.2018 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Mam problem z wyborem zmiękczacze do wody. Trochę już zapoznałem się z tematem jednak mój największy problem to brak miejsca. Mieszkam w szeregówce w wiatrołapie mam szafkę w której schowane są rury wraz z wodomierzem. Zmiekczacz musi zmieścić się w tej szafce. Zasilanie jak i odpływ do kanalizacji już tam zrobiłem. Jednak maksymalna wysokość jaką tam mam to 60cm. Założenia:- dom jednorodzinny, łazienka, ubikacja - 2 dorosłych, 1 dziecko- woda z wodociągu, twardość w stopniach niemieckich - 17- miesięczne zużycie wody 6m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpepe 26.03.2018 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Witam,od miesiąca jestem w posiadaniu zmiękczacza od Technka Wody model Hydro plus 32l z żywicą monosferyczną firmy Lewatit. Głowica w urządzeniu to BNT. Twardośc wody około 21-23stopnie niemieckie. Jest problem bo wodę udaje się zmiękczyć do 7 stopni a to u mnie za mało do pozbycia się osadu w czajniku i na armaturze. Producent podał inne ustawienia do wprowadzenia do głowicy ale bez rezultatu. Jedynie po zainstalowaniu urządzenia od razu udało się wodę zmiękczyć do zera. Co może być przyczyną zanim zareklamuję zmiękczacz? link do zmiękczacza http://technikawody.pl/oferta/linia-hydro/zmiekczacze-wody/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 26.03.2018 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Masz jakieś duże przepływy?Ta głowica to tani chińczyk - zestawienie go z bardzo dobrą żywicą jest trochę dziwne. W głowicy szukałbym przyczyny problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpepe 28.03.2018 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Witam,Przepływy normalne. Co do głowicy to wiem że chińczyk ale u znajomych dobrze się sprawuje co to połączenia hmm może i dziwne ale zawsze lepiej mieć "tanią" głowice i dobre złoże niż obydwa "tanie " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.03.2018 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Co do głowicy to wiem że chińczyk ale u znajomych dobrze się sprawuje I tu jest kwestia jakości i powtarzalności produkcji chińskiej... jeden egzemplarz może być dobry, a drugi kiepski. Kwestia szczęścia. Tak czy siak - nie ma co kombinować tylko reklamować urządzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpepe 28.03.2018 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 (edytowane) Ok jest winowajca uszczelka w "bypasie" przepuszcza/ miesza wodę zmiękczoną z twardą (z zasilania). Jutro mają wysłać nowy "bypas". A jeszcze na marginesie jeśli woda w kranie będzie zmiękczona na 0 stopni a osad będzie dalej zostawał w czajniku/armaturze a już mangan i żelazo sprawdziłem wczoraj po raz kolejny i jest ok to gdzie szukać przyczyny? Edytowane 29 Marca 2018 przez mpepe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
htb 06.05.2018 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Szukam opinii na temat produktów EcoWater, np. EcoWater Comfort 400. Warto w to inwestować czy w tej cenie da radę znaleźć coś lepszego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 06.05.2018 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 A jeszcze na marginesie jeśli woda w kranie będzie zmiękczona na 0 stopni a osad będzie dalej zostawał w czajniku/armaturze a już mangan i żelazo sprawdziłem wczoraj po raz kolejny i jest ok to gdzie szukać przyczyny? Możesz próbować szukać przyczyny zbierając próbkę tego osadu i oddając do analizy w laboratorium, ale to może być kosztowne, a poza tym - po co? Nawet jak się dowiesz z czego jest ten osad to czy będziesz go usuwał? To może być wszystko, a rozwiązaniem jest demineralizowanie wody (tylko wtedy to już nie jest woda pitna). Woda zawiera bardzo wiele związków, część z nich może tworzyć osady, ale to nie znaczy, że są szkodliwe. Osad twardości (kamień kotłowy odpowiada za znaczną większość osadów i po jego usunięciu nie ma sensu się bawić w usuwanie pozostałych pierwiastków). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 06.05.2018 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Szukam opinii na temat produktów EcoWater, np. EcoWater Comfort 400. Warto w to inwestować czy w tej cenie da radę znaleźć coś lepszego ? Strasznie to drogie jak na tak niewielki model. Ecowater robi raczej dobry sprzęt ale moim zdaniem nie aż tak dobry żeby tyle kosztował. Może podaj parametry wody i wtedy będzie można chociaż stwierdzić czy to odpowiedni rozmiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
htb 07.05.2018 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 Co do parametrów. Zużycie na poziomie 10-12 m3. Woda z Zakładu Północnego w Warszawie. Według ostatnich oficjalnych informacji twardość na poziomie 302 mgCaCO3/l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 07.05.2018 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 Co do parametrów. Zużycie na poziomie 10-12 m3. Woda z Zakładu Północnego w Warszawie. Według ostatnich oficjalnych informacji twardość na poziomie 302 mgCaCO3/l. Przy takim zużyciu to będzie to zbyt mały zmiękczacz. Lepiej szukaj czegoś z 25 litrami złoża. Pewnie i tak zmieścisz się w nawet mniejszym budżecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpepe 07.05.2018 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 (edytowane) Witam bypass wymieniony na nowy a woda nadal ma 7-9 stopni twardości z tym że zauważyłem że jak puszcze wode na minimalny strumień wtedy twardość spada do 3 stopni a jak odkręceniu kran na max wtedy jest 9 stopni . Producent proponuje sprawdzisz rurę dystrybucyjną czy nie jest za krótka jeśli będzie okto mają wymienić głowice Edytowane 7 Maja 2018 przez mpepe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 07.05.2018 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 Witam bypass wymieniony na nowy a woda nadal ma 7-9 stopni twardości z tym że zauważyłem że jak puszcze wode na minimalny strumień wtedy twardość spada do 3 stopni a jak odkręceniu kran na max wtedy jest 9 stopni . Producent proponuje sprawdzisz rurę dystrybucyjną czy nie jest za krótka jeśli będzie okto mają wymienić głowice Czyli problem jest zależny od ciśnienia/przepływu... to by znaczyło, że może być jakieś przebicie w okolicy łączenia głowicy z rurą dystrybucyjną lub pęknięcie samej rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
htb 07.05.2018 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 Przy takim zużyciu to będzie to zbyt mały zmiękczacz. Lepiej szukaj czegoś z 25 litrami złoża. Pewnie i tak zmieścisz się w nawet mniejszym budżecie.A mógłbyś coś polecić ? Jestem w temacie totalnie zielony, więc są to dla mnie tylko nazwy i kwoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 07.05.2018 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 A mógłbyś coś polecić ? Jestem w temacie totalnie zielony, więc są to dla mnie tylko nazwy i kwoty. Zerknij na skrzynkę wiadomości - wysłałem Ci kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alvarian 25.05.2018 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 Witam, pozwolę sobie zadać pytanie odnośnie regeneracji złoża, mam zmiękczacz AquaSoft Basic 25, woda ma twardość ok. 22° niemieckie i jest zmiekczana praktycznie do 0, serwisant ustawił regeneracje co 1,5 m3 i tu moje pytanie, czy to jest konieczne, aby po tak małym przepływie regenerować złoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 25.05.2018 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 Trochę mało. Powinno byc ok 3,4 m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts