alvarian 25.05.2018 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 Czyli serwisant wpędził mnie w niepotrzebne koszty, przez 3 miesiące trochę się tego uskładało, i jeszcze chciał mi swoją sól sprzedawać. Teraz widać jaka jest jego logika. Czy zmniejszając w ustawieniach twardość wody na wejściu mogę regulować przepływ nie pogarszając parametrów wody zmiękczonej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 26.05.2018 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 Czyli serwisant wpędził mnie w niepotrzebne koszty, przez 3 miesiące trochę się tego uskładało, i jeszcze chciał mi swoją sól sprzedawać. Teraz widać jaka jest jego logika. Czy zmniejszając w ustawieniach twardość wody na wejściu mogę regulować przepływ nie pogarszając parametrów wody zmiękczonej? Teoretycznie możesz. Ale w tym modelu jest chyba głowica Clack CK (Pallas) i możesz w niej podać wszystko żeby sobie przeliczyła wydajność. Nie wiem jak Ci to ustawili i dlaczego, ale proponuję ich o to zapytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alvarian 26.05.2018 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 Tak, jest głowica Clack, ale ja osobiscie wiem tylko jak wejść do menu gdzie podaję twardość wody na wejściu oraz twardość jaką chcę mieć na wyjściu ze zmiękczacza. Zadzwonię w poniedziałek do Pana serwisanta, w końcu swoje zainkasował, niech ustawi mi poprawnie tę głowicę.qbek17 dziękuję za pomoc teraz, a także za tę przed zakupem zmiękczacza, z którego ogólnie jestem zadowolony. Jeśli ktoś ma wątpliwości, czy warto inwestować w zmiękcza to ja osobiście polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 26.05.2018 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 (edytowane) Tak, jest głowica Clack, ale ja osobiscie wiem tylko jak wejść do menu gdzie podaję twardość wody na wejściu oraz twardość jaką chcę mieć na wyjściu ze zmiękczacza. Jeśli chcesz to mogę Ci podać gdzie w programie się to ustawia ale chyba tak jak napisałeś - niech oni to ustawią poprawnie. Edytowane 26 Maja 2018 przez qbek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alvarian 26.05.2018 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 Oczywiście będę się domagał poprawnego ustawienia cykli regeneracji złoża od serwisu, ale dla własnej wiedzy i przy okazji dla osób zainteresowanych proszę o podzielenie się tą informacją. Może się jeszcze komuś w przyszłości to przyda, szczególnie że widać tendencję do wykorzystywania niewiedzy innych w celu osiągnięcia jakichkolwiek profitów(choćby na sprzedaży soli tabletkowanej, jak w moim przypadku). Pozdrawiam serdecznie P.S. Real Madryt jest niesamowity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 27.05.2018 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 Witam, pozwolę sobie zadać pytanie odnośnie regeneracji złoża, mam zmiękczacz AquaSoft Basic 25, woda ma twardość ok. 22° niemieckie i jest zmiekczana praktycznie do 0, serwisant ustawił regeneracje co 1,5 m3 i tu moje pytanie, czy to jest konieczne, aby po tak małym przepływie regenerować złoże? Jak to serwisant ustawił co 1,5 m3? To nie powinno działać na zasadzie, że podajemy twardość wody i algorytm na tej podstawie sam ustala kiedy ma być regeneracja na podstawie ilości przepływającej wody przez zmiękczacz? Jak czas regeneracji przekracza 2 tygodnie jest robiona regeneracja na tę ilość wody jaka przepłynęła przez zmiękczacz. Z tego co udało mi się dowiedzieć i wyczytać tak jest w zmiękczaczach Erie, tych za 4000 złotych. BTW, na tak dużą twardość wody nie powinien być zmiękczacz z 30 litrami złoża? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 28.05.2018 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 ktoś może przybliżyć koszta użytkowania takiego zmiękczacza? Oraz czy istnieje "sens" jego montażu przy niemieckiej skali twardości 11-13 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 28.05.2018 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 Sens jest taki, że kamień nie zniszczy Ci armatury i nic nie zarośnie kamieniem. Wymieniłem w łazience rok temu kran od umywalki. Już cieknie przy łączeniu korpusu z wylewką. Nagromadziło się kamienia bo widać zacieki kamienne. Pewnie kamień rozszczelnił połączenie. U mnie woda ma ~16 stopni niemieckich. Już za miesiąc skończy się ten koszmar co trwa od kilkudziesięciu lat. Co ciekawe stare krany z lat 80-tych do dziś nie ciekły mimo zarośnięcia kamieniem. Te nowe, nawet bardziej markowe, drogie, wystarczy trochę kamienia i po kranie, na złom. Głównie rozsadza głowice. Przy 13 stopniach niemieckich woda kwalifikuje się do zmiękczania, ale sam zmiękczacz nie musi mieć dużo złoża. Więcej pewnie powie @qbek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 28.05.2018 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 Jestem na etapie zakupu działki i wyboru projektów, a szczerze powiedziawszy o istnieniu zmiękczaczy wody dowiedziałem się na tym forum jakiś tydzień temu w mieszkaniu mam wszystko grohe/hansgrohe od 2 lat około i jest jak na razie spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.05.2018 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 w mieszkaniu mam wszystko grohe/hansgrohe od 2 lat około i jest jak na razie spokój W mieszkaniu masz pewnie inną wodę niż będziesz miał w docelowym domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.05.2018 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 ktoś może przybliżyć koszta użytkowania takiego zmiękczacza? Koszty utrzymania to sól do regeneracji (w przybliżeniu ok 1 PLN na każdy m3 wody), koszt wody i ścieków w czasie płukania (zależnie od rozmiaru zmiękczacza ale średnio 300-400 litrów miesięcznie), koszt przeglądów (jeżeli będziesz je robił, zazwyczaj ok 150-250 PLN rocznie zależnie od konkretnego serwisanta/firmy/modelu sprzętu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.05.2018 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 Jak to serwisant ustawił co 1,5 m3? To nie powinno działać na zasadzie, że podajemy twardość wody i algorytm na tej podstawie sam ustala kiedy ma być regeneracja na podstawie ilości przepływającej wody przez zmiękczacz? Tak powinno być. Dlatego radzę się z tym serwisantem skontaktować bo może z jakiegoś powodu ustawił zmiękczacz inaczej (na stałą objętość wody pomiędzy regeneracjami). BTW, na tak dużą twardość wody nie powinien być zmiękczacz z 30 litrami złoża? To zależy jakie jest zużycie wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 30.05.2018 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 W mieszkaniu masz pewnie inną wodę niż będziesz miał w docelowym domu? włąsnie nie mogłem tego namierzyć osobiście to będzie juz inna gmina na której stronie widnieje poziom twardości a u nas nie ma jej podanej ... czy jest kamień? Jest wychodzi na dnie wanny i przy łączeniu baterii z umywalką ... czyli idzie z 12m2 wody? nawet nie wiem ile czyli około 200zł rocznie no to nie jest źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vladimir_iii 26.06.2018 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Dzień dobry Wszystkim, Mam ogromny dylemat, wertuję tony wpisów i ofert handlowych i jestem coraz mniej zdecydowany,Pozsiadam nowy budynek (2 łazienki) z własnym ujęciem wody o twardości 406 zawartość magnezu i wapnia w mg/l (wyniki z sanepidu) i brakiem innych problemów w wodzie nawet żelaza nie ma bo na poziomie 6ug/l.Moje zapotrzebowanie na wodę jest typowe dla 4 osobowej rodziny.Potrzebuje zmiękczacz: proponowano mi już Clack 35 CI - Lewatit S, przył. 1", Ecopele Softtower S, Ecoperla Slimline CS 30, Clack 30 WS1CL, Clack D40 oraz Ecowater comfort 400. A ja dalej nie wiem co wybrać.Z tego co wyczytałem to chyba najlepsze złoże to Lewatit S a głowica chyba Clack Pallas.Drodzy Eksperci poradźcie co wybrać - może ten Clack 35 to dobry wybór tylko nie wiem jak z tą głowicą. Dziękuję i czekam na pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanJancio 02.07.2018 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 Dzień dobry. Chciałbym prosić o podpowiedź. Chcę zainstalować zmiękczacz w nowo wybudowanym domku. Woda jest średnio twarda (stopień twardości - 13), a pobieram jej 3m3 miesięcznie. Myślałem o AquaSoft AQUA-ECO 10K. Czy to dobry wybór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 02.07.2018 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 Dzień dobry. Chciałbym prosić o podpowiedź. Chcę zainstalować zmiękczacz w nowo wybudowanym domku. Woda jest średnio twarda (stopień twardości - 13), a pobieram jej 3m3 miesięcznie. Myślałem o AquaSoft AQUA-ECO 10K. Czy to dobry wybór? Bardzo małe zużycie i niewielka twardość czyli zmiękczacz faktycznie powinien być malutki.... akurat ten model ma kiepską głowicę - z drugiej strony czy warto dawać dobrą (i drogą) głowicę do tak małego zestawu? Musisz sobie odpowiedzieć na te pytanie... nie wiem też jakie złoże jest w tym modelu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanJancio 02.07.2018 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 To co możesz polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 03.07.2018 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 To co możesz polecić? W tej samej firmie mają modele Basic - one mają dobre głowice i złoże monosferyczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bednarka 17.07.2018 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 WitamMam wodę z wodociągu. No i oczywiście sporo osadu na płytkach bateriach, z którym ciężko się uporać. Dziś zrobiłem test kropelkowy na twardość wody. Wyszło 18 st. niemieckich. Czyli w górnych granicach wody średnio-twardej. Zużycie wody na poziomie 10-12m3 na miesiąc. Cztery osoby, dwie łazienki.Czy model z 25 l złoża będzie odpowiednim? Z góry dziękuję za wszelkie rady w tej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 18.07.2018 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 Witam Mam wodę z wodociągu. No i oczywiście sporo osadu na płytkach bateriach, z którym ciężko się uporać. Dziś zrobiłem test kropelkowy na twardość wody. Wyszło 18 st. niemieckich. Czyli w górnych granicach wody średnio-twardej. Zużycie wody na poziomie 10-12m3 na miesiąc. Cztery osoby, dwie łazienki. Czy model z 25 l złoża będzie odpowiednim? Z góry dziękuję za wszelkie rady w tej kwestii. Tak, 25 (albo nawet 30) litrów będzie odpowiedni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts