Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CZy załozyłbys ponownie zmiękczacz wody ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podczas kąpieli nie ma problemu ze zmywaniem mydła :) A mam wrażenie że lepiej się pieni.

Detergentów dokładnie ile mniej to ciężko mi stwierdzić - nie ja się tym zajmuje :) Ale w zmywarce nie trzeba już dodawać soli. Poza tym zmiękczacz był od samego początku więc nie mam porównania co do zużycia "przed".

Zużycie soli na regenerację nie jest jakoś strasznie duże. Ogólnie dom był projektowany jako dość oszczędny, więc zużycie wody jest małe. A ponieważ mam przepływowe ogrzewacze wody to nie ma sensu ustawianie wyższej twardości.

Do picia stosuję wodę po osmozie i mineralizatorze.

Podczas kąpieli nie ma problemu ze zmywaniem mydła :) A mam wrażenie że lepiej się pieni.

Detergentów dokładnie ile mniej to ciężko mi stwierdzić - nie ja się tym zajmuje :) Ale w zmywarce nie trzeba już dodawać soli. Poza tym zmiękczacz był od samego początku więc nie mam porównania co do zużycia "przed".

czyli przepisałeś coś z folderów. A my tu szukamy :) potwierdzeń

Zużycie soli na regenerację nie jest jakoś strasznie duże. Ogólnie dom był projektowany jako dość oszczędny, więc zużycie wody jest małe. A ponieważ mam przepływowe ogrzewacze wody to nie ma sensu ustawianie wyższej twardości.

Do picia stosuję wodę po osmozie i mineralizatorze.

stosowanie filtra z osmozą nie jest oczędne - sporo wody trzeba zużyć aby uzyskać szklankę wody po filtrze. Dodatkowo oszczędność domu jakoś mało ma się do oszczędności wody ... chyba że masz na myśli że nie czekasz na ciepłą wodę bo podgrzewacze masz zaraz koło poboru wody.

ale to sa wlasne (i w sprawie detergentów - innych domowników) wrazenia :p jesli w folderach jest to samo to oznacza ze sie sprawdza :)

Wode z osmozy stosuje tylko do picia i gotowania (woda jest z wlasnego ujecia, wokol jest sporo pól, więc wole nie pić wody prosto z ziemi, a tym bardziej zmiękczonej do zera). To że przy okazji woda jest zużywana to normalne w takiej sytuacji. Idzie ona do oczyszczalni biologicznej i dalej w ziemię.

To że dom jest oszczędny (np. pod kątem wody) widzę po jej zużyciu. Na głowicy sterującej zmiękczaczem mogę sprawdzić zużycie wody z każdego dnia z ostatnich kilku miesięcy, więc widzę ile idzie nawet przy gościach, praniu, sprzątaniu, itp. Podgrzewacze są, tak jak mówisz, zaraz przy kranach.

• 4 months później...
  • 3 months później...

do cieszynianki...

bez urazy oświecona góro rankingu, ale nie wystarczy wyszukać wątków z tematem zmiękczanie... tyle też potrafie...

przeczytaj, w trzech z czterech wątków ani razu nie pojawia się Aquahome,

w pierwszym zas, tez nie znajdziesz oceny pracy tych urządzen pisanych przez (szczęśliwych?) ich posiadaczy....

.

pozdrawiam...

do cieszynianki...

bez urazy oświecona góro rankingu, ale nie wystarczy wyszukać wątków z tematem zmiękczanie... tyle też potrafie...

przeczytaj, w trzech z czterech wątków ani razu nie pojawia się Aquahome,

w pierwszym zas, tez nie znajdziesz oceny pracy tych urządzen pisanych przez (szczęśliwych?) ich posiadaczy....

.

pozdrawiam...

Proszę:

Ocena żywotności: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?117602-UZDATNIANIE-WODY-doradz%C4%99-w-sprawie-doboru-urz%C4%85dze%C5%84&p=4276401&highlight=Aquahome#post4276401 może i teoretyczna :wiggle:

Poza tym nie wiem czy zauważyłeś, że post zaczynał się od słów "Tu może znajdziesz ..."

Bardzo mi się podobało to "nie wystarczy ..." :wave:

Też pozdrawiam ;)

• 3 weeks później...
  • 5 months później...

Że mam twardą wodę w mieszkaniu wiedziałem wcześniej, ale jakoś się tym nie przejmowałem. Teraz po kilku dniach mieszkania w nowym domu na moich nowiusieńkich bateriach i innych sprzętach mających kontakt z wodą zaczęły pokazywać się naloty kamienia. Trzeba więc coś zadziałać.

Czy macie w swoich domach zmękczacze i wszelkie inne filtracje wody?

Jeżeli tak to jakie są to rozwiązania, czy możecie je polecić i czy spełniają swoją rolę?

• 2 weeks później...
Od kilku dni mamy zmiękczacz wody i jestem bardzo zadowolona. Mamy bardzo twardą wodę (20 stopni niemieckich, norma podobno wynosi 6). Ze zmiękczaczem naprawdę czuć różnicę. Po myciu skóra tak nie wysycha, włosy są miękkie, nie osadza się kamień na zlewie, umywalkach, naczynia po wyjęciu ze zmywarki lśnią - żadnych zacieków. Na razie same plusy.

Norma przewiduje twardość od 3 do 27 stopni niemieckich - i ciężko znaleźć wodę która by tej normy nie spełniała... :) ale normy normami, a jak ktoś ma wodę o twardości 27 stopni to wie ile kamienia się z niej osadza...

• 1 month później...

Witam,

Mam to szczęście/nieszczęscie że mogę podłączyć się do wodociągu - koszt bagatela 7000PLN. Obecnie mam wodę ze studni ale do krystalicznej czystości trochę jej brakuje. Proszę o podpowiedź - czy "iść" w wodociągi i płacić za wodę (no i oczywiście zainwestować na początek 7000zł) czy "iść" w uzdatnianie. pozdrawiam

a to moje wyniki:

mętność NTU 20,8 (1)

barwa mg/l Pt >15 (15)

odczyn pH pH 7,1

przewodność właściwa uS/cm 1079

twardość ogólna mg/l CaCO3 435,6

azotyny mg/l NO2 0,018

zasadowość mg/l 276

żelazo ogólne mg/l Fe 0,77 (0,2)

amonowy jon mg/l NH4+ 1,21 (0,5)

azotany mg/l NO3 1,2 50

mangan mg/l Mn >0,700 (0,05)

chlor wolny mg/l Cl2 0

• 2 years później...
A ja instaluję klientom zamiast zmiękczaczy (oczywiscie nie w każdym wypadku) anody cynkowe Scale Buster ma to o tyle swoje zalety że kamień rownież się nie odkłada na urządzeniach czy instalacji (potrafi nawet udrożnić zabite kamieniem rury) a jest zupełnie bezobsługowy, długowieczny i pozytywnie wpływa na zdrowie (cynk zamiast sodu) . Bardzo fajne urządzenie

A ja instaluję klientom zamiast zmiękczaczy (oczywiscie nie w każdym wypadku) anody cynkowe Scale Buster ma to o tyle swoje zalety że kamień rownież się nie odkłada na urządzeniach czy instalacji (potrafi nawet udrożnić zabite kamieniem rury) a jest zupełnie bezobsługowy, długowieczny i pozytywnie wpływa na zdrowie (cynk zamiast sodu) . Bardzo fajne urządzenie

Już nie będę się czepiał i pytał o "dowody" na skuteczność tego rozwiązania, ale "udrażnianie zabitych kamieniem rur" to już przesada... chyba, że liczymy to w jednostkach "długowiecznych" (w końcu skały też się kiedyś rozpuszczą w wodzie). Ciekaw jestem też tego pozytywnego wpływu na zdrowie - czyżbyś twierdził, że cynk się z tej anody uwalnia? Jeśli tak to ile, jak szybko? To by znaczyło, że anoda się zużywa, a to prowadzi do tego, że urządzenie nie jest bezobsługowe.

Może jest też fajne, ale bardzo drogie. Poza tym nie zastępuje zmiękczacza, nie usuwa twardości z wody, a to prowadzi do jego osadzania np. w czajniku czy żelazku.

Jeśli się mylę to mnie popraw, ale poproszę konkrety.

• 1 year później...
Wykonawca instalacji poleca mi uzdatniacz firmy AQUA SOFT. Kolejne zagadnienie które miałbym zgłębiać ... nie mam energii.... więc zdam się na opinie. Proszę o parę słów doradzenia: jak często uzupełnia się sól, jak często wymienia się złoże. Czy dla 4-5 osób wystarczy przepływ 0,7 m3/h ? Czy może lepiej kupić uzdatniacz Viessmana, w cenie ok 500 zł większej niż aqua softu ?