Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CZy załozyłbys ponownie zmiękczacz wody ?

Recommended Posts

Nie wyobrażam sobie braku filtracji wstępnej dla potrzeb zmiękczacza jaki on by nie był. To jest oczywiste. U mnie to są 2 filtry, jeden siatkowy 90 mikronów z samoczyszczeniem przeciwprądowym, aby zatrzymał wszystkie zawiesiny, piasek, itp. Drugi to sznurowy 25 mikronów, dodatkowo antybakteryjny.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Potrzebujesz małego zmiękczacza - max 12-15 litrów. Przy takiej objętości zapomnij o regeneracji przeciwprądowej i kup po prostu najtańszy model z dobrym złożem (bo to w końcu woda do picia) i dobrą głowicą (to akurat pojęcie względne... więc wedle własnego uznania bądź też sugestii znajomego).

Faktycznie regeneracja jest bardziej efektywna, ale nie tak zupełnie "za darmo". Musisz mieć bardzo czystą wodę (bez zanieczyszczeń mechanicznych) lub dobry filtr wstępny, bo w procesie regeneracji pomija się pierwszy etap płukania wstecznego i jeśli coś się na złożu osadzi to nie zostanie wypłukane i zablokuje dostęp soli do ziaren złoża, a przez to cała regeneracja będzie jeszcze mniej efektywna.

Wg badań wody w naszej gminie, twardość wody z marca tego roku wynosi 293 mg/l CaCO3 +- 29 / 500. Czym charakteryzuje się dobry filtr wstępny? Oraz gdybyś mógł podpowiedzieć na podstawie jakich parametrów wybrać zmiękczacz wody? Obecnie w mieszkaniu zużywamy ok 6 - 7m3.

Wg badań wody w naszej gminie, twardość wody z marca tego roku wynosi 293 mg/l CaCO3 +- 29 / 500. Czym charakteryzuje się dobry filtr wstępny? Oraz gdybyś mógł podpowiedzieć na podstawie jakich parametrów wybrać zmiękczacz wody? Obecnie w mieszkaniu zużywamy ok 6 - 7m3.

Zmiękczacz dobierasz znając twardość i zużycie wody. Przenosząc się z mieszkania do domu zazwyczaj zużycie wody trochę rośnie więc można przyjąć 8 m3. Twardość to ok 16-17 stopni niemieckich (dH). Zmiękczacz nie powinien się regenerować rzadziej niż co 2 tygodnie więc na takie parametry wystarczy model z 20 litrami złoża.

Wybierając konkretny model trzeba zwrócić uwagę na konkretny model złoża i głowicy. Dobry zmiękczacz kosztuje ok 2500-2800 PLN. Można kupić taniej ale będzie to chińska głowica i złoże "no name".

Co do filtra wstępnego to wybierasz go zależnie od tego co masz w wodzie. Jeśli jest tam dużo osadów to możesz szukać takiego z płukaniem. Jeśli nie dużo to wystarczą wymienne wkłady. Dokładność filtracji jest też istotna - im dokładniejszy filtr tym szybciej się zapcha, ale też czystsza woda za filtrem.

Potrzebujesz małego zmiękczacza - max 12-15 litrów. Przy takiej objętości zapomnij o regeneracji przeciwprądowej i kup po prostu najtańszy model z dobrym złożem (bo to w końcu woda do picia) i dobrą głowicą (to akurat pojęcie względne... więc wedle własnego uznania bądź też sugestii znajomego).

Info od producenta jakie mi właśnie podesłali. Wklejam oryginał

"Witam,

Najlepszym rozwiązaniem przy tym zużyciu wody oraz twardości będzie zmiękczacz kompaktowy WS-25-1650-PRIMO.

Pracuje on na najprostszej głowicy BNT jaką możemy dostać na rynku, wyróżnia się ona prostotą obsługi, klienci pomimo tego że jest to głowica chińska, a w zasadzie producentem jest spółka Kanadyjsko-Chińska, nie zgłaszają większych problemów z ową głowicą. Dzwonią jedynie po porady związane z prawidłowym programowaniem.

Zmiękczacz zasypany jest żywicą polisferyczną.

Poniżej załączam link do szczegółowych danych:

https://www.ustm.pl/produkty/filtry-do-wody/zmiekczacze/primo---pierwszy-wybor/

W razie dodatkowych pytań proszę pisać na adres: [email protected]"

oraz

"Dzień dobry Panu,

Głowica BNT jest produkcji chińskiej. Producentem jest firma Canature. Jest to uznana firma na rynku międzynarodowym (proszę samemu poczytać opinie o firmie, żeby wyrobi sobie własną opinię).

Według mnie nazwanie "wadą" głowicy tego producenta to po prostu ignorancja lub chęć naciągnięcia klienta na koszt. Prawdopodobnie osoba, która tak powiedziała oferowała Panu zmiękczacz wyposażony w znacznie droższą głowicę amerykańskiej firmy Clack. Mamy zmiękczacze z głowicami Clack w ofercie, ale nie wciskamy ich klientom na siłę. Oferujemy je raczej w bardziej wymagających sytuacjach (duża twardość wody zasilającej + duże zużycie wody).

W Pana przypadku 6m3 miesięcznie i twardość ok. 13 dH polecałbym zmiękczacz Primo. Poniżej link do produktu. W zakładce "Do pobrania" znajdują się karta katalogowa oraz instrukcja.

https://www.ustm.pl/produkty/filtry-do-wody/zmiekczacze/primo---pierwszy-wybor/

Gdyby potrzebował Pan dodatkowych informacji to proszę o kontakt."

Jak coś chińskiego może być uznane. Jakieś idiotyzmy, że głowice Clack tylko dla bardziej wymagających klientów. Czego się spodziewałeś po firmie, która sprzedaje chińczyki? Co ma napisać? Nie polecamy chińskiego szmelcu mimo, że go mamy? Przy tak małym zużyciu wody proponują 25 litrów złoża? Zaproponowane złoże polisferyczne to też chyba niezbyt dobra propozycja.

Żeby nie okazało się, że tego chińczyna będziesz musiał wywalić na śmietnik i kupić znowu zmiękczacz. Poczytaj główny wątek o zmiękczaniu. O ile pamiętam już kilku było na forum z chińskimi zmiękczaczami i mieli jakieś problemy. Dostanie znaczka CE, czyli dopuszczenie do sprzedaży w Polsce to niby nie problem. Ja bym nie eksperymentował z tanimi zmiękczaczami, które będą miały kontakt z wodą domową, użytkową, pitną.

@qbek17 za bardzo nie szasta firmami, ale ja napiszę jedną, którą On też poleca. Link -> https://aqua-soft.com.pl/uzdatnianie-wody/stacje-uzdatniania-wody/zmiekczanie-wody/aqua-soft-basic.html Ich zmiękczacze są na głowicy Clack, złoże monosferyczne Levatit. Cenowo też przyzwoicie. Nic więcej nie trzeba. Tylko dobierz sobie model, wersja objętościowa z odpowiednią ilością złoża. Chyba, że chcesz Vieśka. Tam chyba też wszystko w porządku.

Edytowane przez emigrus

To po kolei:

Info od producenta jakie mi właśnie podesłali.

USTM jest "producentem" zmiękczacza... czyli zleca innej firmie złożenie zmiękczacza z komponentów od innych dostawców. Sami nie produkują niczego poza dokumentacją/marketingiem co dotyczy tego zmiękczacza.

Pracuje on na najprostszej głowicy BNT jaką możemy dostać na rynku, wyróżnia się ona prostotą obsługi,

Ta głowica nie jest ani bardziej ani mniej "prosta" od innych. To kopia głowic Clack albo Fleck. Programowanie ma mniej możliwości, ale nie czyni głowicy prostszą... mówi za to o jej niższych parametrach.

klienci pomimo tego że jest to głowica chińska, a w zasadzie producentem jest spółka Kanadyjsko-Chińska, nie zgłaszają większych problemów z ową głowicą. Dzwonią jedynie po porady związane z prawidłowym programowaniem.

To, że spółka jest "kanadyjsko-chińska" nic nie zmienia... cała produkcja jest w chinach, tak samo jak "projektowanie" lub bardziej "kopiowanie".

A skoro klienci dzwonią po pomoc w programowaniu to chyba nawet ono nie jest tak oczywiste jak zachwalają...

Zmiękczacz zasypany jest żywicą polisferyczną.

Chyba nawet nie ma takiego słowa... Jest żywica monosferyczna (o ziarnach jednakowej wielkości) i heterosferyczna (o ziarnach różnej wielkości).

Oczywiście lepsza jest żywica monosferyczna.

Ale rozmiar ziaren to jedno, a skład chemiczny i jakość produkcji to drugie. Dobre żywice o odpowiedniej jakości produkowane są bez użycia rozpuszczalników. Tanie chińskie żywice są produkowane z użyciem "ostrej" chemii a dodatkowo oszczędza się na płukaniu produktu. W efekcie z takiego zmiękczacza przez pierwsze miesiące nadal wymywane są resztki chemii z produkcji. I to wymywane wodą, którą potem się myjesz albo pijesz. Kolejnym aspektem jest trwałość takiej żywicy - aby produkować taniej, oszczędza się na drogich składnikach dając ich jak najmniej. Przez to żywica dużo szybciej się rozpada.

Głowica BNT jest produkcji chińskiej. Producentem jest firma Canature. Jest to uznana firma na rynku międzynarodowym (proszę samemu poczytać opinie o firmie, żeby wyrobi sobie własną opinię).

Uznana przez kogo? Użytkowników? Przecież oni istnieją na naszym rynku od 2-3 lat. A już w tym czasie zdążyli mieć sporo wpadek. A może przez instalatorów? Raczej też nie - bo tych głowic się nie naprawia tylko wymienia na nowe. Chyba tylko sprzedawcy uznali ją za coś dobrego bo jest tania, a więc łatwiej ją sprzedawać...

Według mnie nazwanie "wadą" głowicy tego producenta to po prostu ignorancja lub chęć naciągnięcia klienta na koszt. Prawdopodobnie osoba, która tak powiedziała oferowała Panu zmiękczacz wyposażony w znacznie droższą głowicę amerykańskiej firmy Clack.
Ignorancją jest porównywanie Clacka do BNT.

Mamy zmiękczacze z głowicami Clack w ofercie, ale nie wciskamy ich klientom na siłę. Oferujemy je raczej w bardziej wymagających sytuacjach (duża twardość wody zasilającej + duże zużycie wody).

Od kiedy to wyższa twardość wody wymaga innej głowicy? Przecież to nie ma nic wspólnego.

W Pana przypadku 6m3 miesięcznie i twardość ok. 13 dH polecałbym zmiękczacz Primo.

Gdyby potrzebował Pan dodatkowych informacji to proszę o kontakt."

Proponuję poprosić o argumenty, a nie opinie. Poproś o kartę katalogową albo kartę charakterystyki złoża. Atest PZH, który jest wydawany "na podstawie deklaracji producenta" a nie na podstawie badań - jak większość chciałaby wierzyć, niewiele znaczy. Poproś o kartę techniczną głowicy... a potem porównaj parametry z dobrymi produktami...

A na koniec dodam, że zmiękczanie jest na tyle "prostym" procesem, że nawet byle jaki zmiękczacz będzie przez jakiś czas działał i zmiękczał wodę. W domowych warunkach nie poczujesz różnicy w jakości wody bez zrobienia dokładnych badań, ale możesz mi wierzyć, że lepsze dla zdrowia będzie używanie twardej wody niż tej zmiękczonej byle jakim złożem.

Jak coś chińskiego może być uznane. Jakieś idiotyzmy, że głowice Clack tylko dla bardziej wymagających klientów. Czego się spodziewałeś po firmie, która sprzedaje chińczyki? Co ma napisać? Nie polecamy chińskiego szmelcu mimo, że go mamy? Przy tak małym zużyciu wody proponują 25 litrów złoża? Zaproponowane złoże polisferyczne to też chyba niezbyt dobra propozycja.

Żeby nie okazało się, że tego chińczyna będziesz musiał wywalić na śmietnik i kupić znowu zmiękczacz. Poczytaj główny wątek o zmiękczaniu. O ile pamiętam już kilku było na forum z chińskimi zmiękczaczami i mieli jakieś problemy. Dostanie znaczka CE, czyli dopuszczenie do sprzedaży w Polsce to niby nie problem. Ja bym nie eksperymentował z tanimi zmiękczaczami, które będą miały kontakt z wodą domową, użytkową, pitną.

@qbek17 za bardzo nie szasta firmami, ale ja napiszę jedną, którą On też poleca. Link -> https://aqua-soft.com.pl/uzdatnianie-wody/stacje-uzdatniania-wody/zmiekczanie-wody/aqua-soft-basic.html Ich zmiękczacze są na głowicy Clack, złoże monosferyczne Levatit. Cenowo też przyzwoicie. Nic więcej nie trzeba. Tylko dobierz sobie model, wersja objętościowa z odpowiednią ilością złoża. Chyba, że chcesz Vieśka. Tam chyba też wszystko w porządku.

Znacie moje zużycie około 6m3 oraz twardość - koło 260

Zaproponujcie prosze konkretny model

Hydraulik wchodz po niedzieli

On propnuje mi Viessmana Aquahome 20-N a tu jakos też tej marki nie polecacie - netto 2000+8%

Edytowane przez piotrulex

Już chyba wszystko zostało napisane i nawet obliczone. Decyzja należy do Ciebie.

Racja

Biorę

https://aquahome.pl/produkty/aquahome-20-n/ za 2160zł brutto już z montażem

Zaufam hydraulikowi, który robił mi całość w chałupie z 11 lat temu i wszystko pięknie działa do dziś

Dzięki za pomoc

• 2 weeks później...

Witam,

Mam dylemat, jaki zmiękczacz do wody kupić? Wymaganie jest do mieszkania, w którym będą mieszkać max 3 os. zużycie jest na poziomie 6-7m3

Sprawdziłem wczoraj indeks twardości i wyszło mi 26 w skali niemieckiej.

Fajnie, jakby zmiękczacz był w miarę kompaktowy, bo mieszkanie w sumie nie jest duże więc każda przestrzeń na wagę złota. Widzę, że najbardziej polecane są Aqua soft'y. Myślałem o czymś z serii mini, ale czy mają one te same podzespoły co duże? Chyba, że jakiś inny przy tych parametrach?

Dzięki za pomoc.

Edytowane przez Tommy88

Witam,

Mam dylemat, jaki zmiękczacz do wody kupić? Wymaganie jest do mieszkania, w którym będą mieszkać max 3 os. zużycie jest na poziomie 6-7m3

Sprawdziłem wczoraj indeks twardości i wyszło mi 26 w skali niemieckiej.

Fajnie, jakby zmiękczacz był w miarę kompaktowy, bo mieszkanie w sumie nie jest duże więc każda przestrzeń na wagę złota. Widzę, że najbardziej polecane są Aqua soft'y. Myślałem o czymś z serii mini, ale czy mają one te same podzespoły co duże? Chyba, że jakiś inny przy tych parametrach?

Dzięki za pomoc.

Przy tak wysokiej twardości potrzebujesz 20-30 litrów złoża. To są bardzo standardowe rozmiary zmiękczaczy.

Możesz oczywiście pójść w coś mniejszego (będzie się częściej regenerować) ale powiedz co jest ograniczeniem? Jaki wymiar? Wysokość?

witajcie,

i ja stoję przed wyborem zmiękczacza...

Rodzina 2+1, dom 92m kw, 2 łazienki, zużycie ok 7-8 m3 miesięcznie...

woda jak poniżej:

[ATTACH=CONFIG]418062[/ATTACH]

Podpowiedzcie proszę konkretne modele uzdatniacza i filtra jaki przed nim zamontować.

Z góry dziękuję!

Jedyne co może się przydać to zmiękczacz. Twardość jest wysoka więc raczej powinno to być urządzenie z 30 litrami złoża i dobrą głowicą (np. Clack). Przed zmiękczaczem wystarczy zwykły korpus narurowy z wkładem piankowym czy sznurkowym o dokładności 20 um. Koszt dobrego sprzętu to ok 2500-2900 PLN.

Przy tak wysokiej twardości potrzebujesz 20-30 litrów złoża. To są bardzo standardowe rozmiary zmiękczaczy.

Możesz oczywiście pójść w coś mniejszego (będzie się częściej regenerować) ale powiedz co jest ograniczeniem? Jaki wymiar? Wysokość?

W sumie jeszcze ograniczenia nie ma, ale docelowo filtr ma być w przedpokoju w szafie. Więc, im mniejszy tym więcej innych rzeczy będę w stanie zmieścić w szafie. Poczałkowo myślałem o Ecoperla Toro ale brak info o głowicy mnie odstraszył oraz milion pochlebnych komentarzy na internecie.

W sumie jeszcze ograniczenia nie ma, ale docelowo filtr ma być w przedpokoju w szafie. Więc, im mniejszy tym więcej innych rzeczy będę w stanie zmieścić w szafie.

Szafa to średnie miejsce pod takie urządzenie z kilku powodów:

- wymagany odpływ do kanalizacji w pobliżu zmiękczacza

- wymagane zasilanie elektryczne w pobliżu zmiękczacza

- wilgotność (w wilgotne dni zmiękczacz może się rosić) a wentylacja w szafie zazwyczaj jest słaba

- trudny dostęp serwisowy do głowicy

- trudny dostęp do uzupełniania soli

Rozumiem, że w mieszkaniu innego może nie być, ale jeśli tak to weź pod uwagę powyższe i zaplanuj to sobie tak aby zminimalizować ich uciążliwość.

Co do rozmiaru to myślę, że masz do wyboru zbiorniki 10x17" (wysokość ok 60-65 cm, pojemność ok 10 litrów złoża) lub 10x35" (wysokość ok 110 cm, pojemność do 30 litrów złoża). Do tego najmniejszy zbiornik na sól (pojemność ok 20 litrów) lub trochę większy, standardowy - 70 litrów. Może być połączony z głowicą na 2-3 metrowym wężyku więc można go przesuwać (nie musi stać idealnie obok zmiękczacza).

Poczałkowo myślałem o Ecoperla Toro ale brak info o głowicy mnie odstraszył oraz milion pochlebnych komentarzy na internecie.

Jak "marka" się pojawia i po miesiącu ma setki zadowolonych użytkowników to trochę podejrzanie wygląda... ale tak się dziś robi marketing.

Panowie

Mam dylemat. Mam wyniki badań wody. Niedawno wprowadziliśmy się do nowego domu. Jest to woda z własnej studni głębinowej.

Twardość wody wydaje się średnia. Wynosi:133 mg CaCO3/l, w skali niemieckiej: ok 8dh.

Czy przy takiej twardości wody zalecacie zastosowanie zmiękczacza?

Żona twierdzi, że będzie to korzystne dla utrzymania w czystości baterii. Czy rzeczywiście przy tej twardości kamień będzie kłopotliwy np na bateriach? Czy ma sens zmiękczać taką wodę?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Panowie

Mam dylemat. Mam wyniki badań wody. Niedawno wprowadziliśmy się do nowego domu. Jest to woda z własnej studni głębinowej.

Twardość wody wydaje się średnia. Wynosi:133 mg CaCO3/l, w skali niemieckiej: ok 8dh.

Czy przy takiej twardości wody zalecacie zastosowanie zmiękczacza?

Żona twierdzi, że będzie to korzystne dla utrzymania w czystości baterii. Czy rzeczywiście przy tej twardości kamień będzie kłopotliwy np na bateriach? Czy ma sens zmiękczać taką wodę?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na takie pytanie, bo gdzie dla Ciebie kończy się komfortowe a zaczyna kłopotliwe?

Najwygodniej (z punktu widzenia utrzymania w czystości baterii) jest mieć wodę w ogóle zmiękczoną. Wtedy wiesz, że nie masz osadów z kamienia (co nie znaczy, że nie będzie osadów wcale).

Z drugiej strony to niewielka twardość i taka ilość tego kamienia może być dla kogoś akceptowalna... Twoja decyzja.

Witajcie :bye:

jaki polecacie zmiękczacz wody do nowo wybudowanego domu:

- toaleta + łazienka (wanna i prysznic)

- 2 osoby dorosłe (docelowo 2+2)

- woda z sieci

- twardość wg raportu 24* w skali Niemieckiej (wiem,że niestety dużo)

Niestety z racji jedynego możliwego umiejscowienia sprzęt musi nie przekraczać 80cm wysokości. Dodatkowy odpływ do kanalizy w miejscu oraz gniazdko do zasilania są zrobione.

Prosiłbym o konkretne sprawdzone i pewne modele (nie Chińczyk)

Pozdrawiam