qbek17 27.09.2018 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 No ale jaki konkretnie model - pod kazda z tych marek jest wiele produktow... To są marki głowic. Są też marki złóż (np. Lewatit) i jak znajdziesz "produkt" czyli zmiękczacz z dobrą głowicą i złożem to wiesz, że jest on dobry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit_old1 09.10.2018 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Szukaj modelu z większą ilością złoża - 30 litrów będzie optymalne. Najlepsza byłaby opinia użytkownika tych modeli (którym nie jestem), ale moim zdaniem są za małe dla Ciebie. Firm jest sporo - łatwiej byłoby doradzić jakbyś podał lokalizację A samo podłączenie zmiękczacza jest bardzo proste - każdy hydraulik ogarnie. Moja lokalizacja to: Kwidzyn. Zgadza się firm jest pełno ale do sprzedania, a nie zainstalowania. U mnie dodatkowo trzeba odłączyć nieużywany kocioł olejowy. Również nieskomplikowana operacja, ale chętnych nie ma co zrobią to za jednym podejściem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 10.10.2018 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Moja lokalizacja to: Kwidzyn. Zgadza się firm jest pełno ale do sprzedania, a nie zainstalowania. U mnie dodatkowo trzeba odłączyć nieużywany kocioł olejowy. Również nieskomplikowana operacja, ale chętnych nie ma co zrobią to za jednym podejściem. Najbliżej ciebie masz po kilka firm od uzdatniania w okolicach Gdańska/Gdyni lub Torunia/Bydgoszczy. Ale Ty raczej potrzebujesz hydraulika czy instalatora niż firmy technologicznej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilion 28.10.2018 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Które filtry są lepsze? Takie oferujące same zmiękczanie czy tez odwróconą osmozę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.10.2018 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Które filtry są lepsze? Takie oferujące same zmiękczanie czy tez odwróconą osmozę? Ile kosztuje osmoza, która pozwoli napełnić wannę w 10 minut? To urządzenia do innych zastosowań. Do wody pitnej - osmoza. Do użytkowej - zmiękczacz. Zacząłem się jednak zastanawiać, czy osmoza za zmiękczaczem ma sens. Czy da zauważalną różnicę względem dołożenia węglowego i mineralizującego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.10.2018 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Ile kosztuje osmoza, która pozwoli napełnić wannę w 10 minut? To urządzenia do innych zastosowań. Do wody pitnej - osmoza. Do użytkowej - zmiękczacz. Zacząłem się jednak zastanawiać, czy osmoza za zmiękczaczem ma sens. Czy da zauważalną różnicę względem dołożenia węglowego i mineralizującego? Jak sam napisałeś - to inne urządzenia i mają inne zastosowania, a w zasadzie dają inny efekt. Osmoza za zmiękczaczem ma duży sens. Zmiękczacz usuwa wapń i magnez odpowiedzialne za większość osadów, które mogłyby zatkać membranę RO. Za to dodaje sód, który jest bardzo dobrze zatrzymywany przez RO. W efekcie po RO dostajesz dużo "czystszą" wodę niż po samym zmiękczaczu. To po prostu inny rząd wielkości jeśli chodzi o oczyszczanie wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyber455 29.10.2018 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 (edytowane) W niektórych miejscach montaż zmiękczacza wody jest po prostu koniecznością. Twarda woda sama w sobie nie jest zła, ona po prostu jest zbyt mocno mineralizowana. Przy czym mineralizowana woda nie jest zła sama w sobie. Każdy z nas kupuje przecież wodę mineralną. Filtry mają za zadanie odfiltorwać te wszystkie metale ciężkie które mogą pochodzić ze starej instalacji wodociągowej, poprawiają też w wymierny sposób smak wody. Wpływają też pozytywnie na te wszystkie urządzenia domowe jak zmywarka, pralka, czajnik elektryczny, ekspres do kawy. Zalet wynikających ze stosowania takich filtrów jest więc dosyć dużo. Istotną sprawa jest jakość filtra, Za dobry trzeba zapłacić trochę więcej, ale będzie służył dłużej i będzie mniej zawodny. Obecnie bardzo popularne są filtry które można bezpośrednio zamować w rurach kanalizacyjnych, które wyposażone są w filtry których nie trzeba wymieniać. Są w zasadzie bezobsługowe, a wykonują swoją robotę. Zajrzyjcie sobie do - mają tam takie rozwiązania. Można tam też doczytać na temat ich specyfikacji. Edytowane 13 Grudnia 2018 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.10.2018 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 W niektórych miejscach montaż zmiękczacza wody jest po prostu koniecznością. Twarda woda sama w sobie nie jest zła, ona po prostu jest zbyt mocno mineralizowana. Przy czym mineralizowana woda nie jest zła sama w sobie. Każdy z nas kupuje przecież wodę mineralną. Filtry mają za zadanie odfiltorwać te wszystkie metale ciężkie które mogą pochodzić ze starej instalacji wodociągowej, poprawiają też w wymierny sposób smak wody. Wpływają też pozytywnie na te wszystkie urządzenia domowe jak zmywarka, pralka, czajnik elektryczny, ekspres do kawy. Zalet wynikających ze stosowania takich filtrów jest więc dosyć dużo. Istotną sprawa jest jakość filtra, Za dobry trzeba zapłacić trochę więcej, ale będzie służył dłużej i będzie mniej zawodny. Obecnie bardzo popularne są filtry które można bezpośrednio zamować w rurach kanalizacyjnych, które wyposażone są w filtry których nie trzeba wymieniać. Są w zasadzie bezobsługowe, a wykonują swoją robotę. Zajrzyjcie sobie do Ecowater - mają tam takie rozwiązania. Można tam też doczytać na temat ich specyfikacji. Napisałeś długi i chaotyczny tekst, z niedopowiedzeniami, bez konkretów, o wszystkim i o niczym... po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.10.2018 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Obecnie bardzo popularne są filtry które można bezpośrednio zamować w rurach kanalizacyjnych, które wyposażone są w filtry których nie trzeba wymieniać. Woda pitna ze ścieków? I z filtrami nie wymienialnymi? To chyba technologia NASA i raczej mało popularna. Napiszesz coś konkretniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAMYK59 30.10.2018 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Witam.Też jestem na etapie szukania zmiękczacza do wody. Teren to północna część Opolszczyzny, twardość wody to w/g wodociągów 18-20 stopni w skali niemieckiej, faktycznie będzie więcej, bo już słyszałem od kilku hydraulików, że po pomiarach wychodzi im między 21,a 22 stopnie w skali niemieckiej. Zużycie miesięczne wody to około 24 kubików. Dom ma całą instalację w miedzi.Tylko wkurza mnie wymiana przeżartych baterii, średnio co 1,5 roku. Budżet do 3500 zł. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 31.10.2018 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 Witam. Też jestem na etapie szukania zmiękczacza do wody. Teren to północna część Opolszczyzny, twardość wody to w/g wodociągów 18-20 stopni w skali niemieckiej, faktycznie będzie więcej, bo już słyszałem od kilku hydraulików, że po pomiarach wychodzi im między 21,a 22 stopnie w skali niemieckiej. Zużycie miesięczne wody to około 24 kubików. Dom ma całą instalację w miedzi.Tylko wkurza mnie wymiana przeżartych baterii, średnio co 1,5 roku. Budżet do 3500 zł. Z góry dziękuję za pomoc. Zużycie masz bardzo wysokie jak na dom... na pewno nie jest to wartość za 2-3 miesiące? Zmiękczenie do zera przy instalacji miedzianej to trochę ryzyko, więc zakładam, że zostawiłbyś trochę twardości (więc głowica musi być z mieszaczem). Na tą chwilę proponowałbym Ci zmiękczacz z 50 litrami złoża. Na dobrych komponentach taki zestaw raczej może przekroczyć Twój budżet... ale jeśli nie chcesz go przekraczać to mniejszy model (z 30 litrami złoża) też dałby radę, tylko regeneracja będzie bardzo częsta (więc ilość ścieków będzie wyższa). Co robisz ze ściekami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAMYK59 31.10.2018 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 Dzięki qbek17 za zainteresowanie. Zużycie mogę obniżyć do około 20 kubików miesięcznie.Przy wyliczeniu średniej miesięcznej zapomniałem odjąć napełnianie basenu w lecie. Generalnie to zużycie na 6-7 osób + 4 łazienki+pralki i zmywarki. Mam oczyszczalnię przydomową na 6 komór po 2000 l każda i rozprowadzenie rurami drenażowymi fi 100 na długości około 100 mb. Podłoże piaszczyste, a poza tym bakterie do szamb załatwiają sprawę. Znalazłem coś takiego, mieści się w budżecie tylko czy da radę w moich realiach? http://bluewater24.pl/oszczedny-zmiekczacz-wody-clack-30-ws1cl-ze-zlozem-lewatit-p-1079.html. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 31.10.2018 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 Dzięki qbek17 za zainteresowanie. Zużycie mogę obniżyć do około 20 kubików miesięcznie.Przy wyliczeniu średniej miesięcznej zapomniałem odjąć napełnianie basenu w lecie. Generalnie to zużycie na 6-7 osób + 4 łazienki+pralki i zmywarki. Mam oczyszczalnię przydomową na 6 komór po 2000 l każda i rozprowadzenie rurami drenażowymi fi 100 na długości około 100 mb. Podłoże piaszczyste, a poza tym bakterie do szamb załatwiają sprawę. Znalazłem coś takiego, mieści się w budżecie tylko czy da radę w moich realiach? http://bluewater24.pl/oszczedny-zmiekczacz-wody-clack-30-ws1cl-ze-zlozem-lewatit-p-1079.html. Jeśli masz tyle osób/łazienek to jednak sugerowałbym coś większego... chodzi o wydajność chwilową. Taki zestaw z 30 litrami będzie miał jakieś 1,5 m3/h, a to jakieś 4 krany odkręcone jednocześnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAMYK59 31.10.2018 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 Każda z tych osób ma nienormowany czas pracy i rzadko się zdarza, żeby wszyscy na raz byli w domu i używali pryszniców. No i koszty wzrastają bo z takim 50 l dobrym złożem i porządną głowicą to cena zaczyna się od 5000 zł. Znalazłem jeszcze coś takiego:http://bluewater24.pl/nowoczesny-zmiekczacz-wody-clack-65-ws1ci-lewatit-p-1121.html ,http://bluewater24.pl/nowoczesny-zmiekczacz-wody-clack-30-el-lewatit-p-1114.html. Co o tym sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 31.10.2018 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 Każda z tych osób ma nienormowany czas pracy i rzadko się zdarza, żeby wszyscy na raz byli w domu i używali pryszniców. No i koszty wzrastają bo z takim 50 l dobrym złożem i porządną głowicą to cena zaczyna się od 5000 zł. Chyba można to znaleźć trochę taniej - przy 50 litrach myślę, że wystarczą 4000. Znalazłem jeszcze coś takiego:http://bluewater24.pl/nowoczesny-zmiekczacz-wody-clack-65-ws1ci-lewatit-p-1121.html ,http://bluewater24.pl/nowoczesny-zmiekczacz-wody-clack-30-el-lewatit-p-1114.html. Co o tym sądzisz? Ten większy jest dość mocno upchany... tzn dużo złoża jak na taki zbiornik i taki typ regeneracji. I raz piszą o złożu Purolite, a dalej o Lewatit... Drugi model ma prostszy sterownik, raz piszą o wersji czasowej (chronometric) a raz, że wersja objętościowa, poza tym brakuje bypassu (chyba w obu modelach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAMYK59 31.10.2018 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 To jak możesz to podpowiedz, gdzie takie cudo znalazłeś w cenie do 4000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.11.2018 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 To jak możesz to podpowiedz, gdzie takie cudo znalazłeś w cenie do 4000 zł Wysłałem ci wiadomość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rbush 01.11.2018 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Witam serdecznie:welcome:Po raz pierwszy umieszczam post na jakimkolwiek forum, więc jeśli coś nie wyjdzie, to proszę o wyrozumiałość. Planuję zakup zmiękczacza i mam nadzieję uzyskać pomoc w doborze optymalnego modelu. Potrzebuję zmiękczacza dla trzyosobowej rodziny (niedługo tylko dwie), woda o twardości 15-19°n, zużycie średnio 8m3 miesięcznie, odpływ do kanalizacji. Problem w tym, że zmiękczacz muszę zmieścić w szafce pod blatem kuchennym - innej opcji nie ma. Do dyspozycji mam 68 cm na wysokość i 55 cm na głębokość (szerokość nie stanowi problemu). Do tej pory wytypowałem kilka modeli, które wydaje się, że się zmieszczą.: EcoLuxe 1017 CosmoWATER standard 15 Ecoperla Slimline CS 14 Erie IQsoft Eco 12IQSoft ma abstrakcyjną cenę ponad 4,5 tys. Moim faworytem jak na razie jest CosmoWATER, choć jeszcze nie mam pewności czy się zmieści na głębokość. Ma 49,5 cm, ale zakładam, że to wymiar bez by-passu. Nie wiem ile trzeba dodać.Co sądzicie o takim wyborze? Może znacie jakieś inne kompaktowe modele, które by miały odpowiednie wymiary, no i parametry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.11.2018 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Witam serdecznie:welcome: Po raz pierwszy umieszczam post na jakimkolwiek forum, więc jeśli coś nie wyjdzie, to proszę o wyrozumiałość. Planuję zakup zmiękczacza i mam nadzieję uzyskać pomoc w doborze optymalnego modelu. Potrzebuję zmiękczacza dla trzyosobowej rodziny (niedługo tylko dwie), woda o twardości 15-19°n, zużycie średnio 8m3 miesięcznie, odpływ do kanalizacji. Problem w tym, że zmiękczacz muszę zmieścić w szafce pod blatem kuchennym - innej opcji nie ma. Do dyspozycji mam 68 cm na wysokość i 55 cm na głębokość (szerokość nie stanowi problemu). Do tej pory wytypowałem kilka modeli, które wydaje się, że się zmieszczą.: EcoLuxe 1017 CosmoWATER standard 15 Ecoperla Slimline CS 14 Erie IQsoft Eco 12 IQSoft ma abstrakcyjną cenę ponad 4,5 tys. Moim faworytem jak na razie jest CosmoWATER, choć jeszcze nie mam pewności czy się zmieści na głębokość. Ma 49,5 cm, ale zakładam, że to wymiar bez by-passu. Nie wiem ile trzeba dodać. Co sądzicie o takim wyborze? Może znacie jakieś inne kompaktowe modele, które by miały odpowiednie wymiary, no i parametry. Przydałby Ci się większy model, ale skoro masz ograniczone miejsce to wybrałbym model z jak największą ilością złoża. Z tych propozycji odrzuciłbym EcoLuxe - ma słabą żywicę i brak informacji o głowicy. Pozostałe mają chyba wszystkie głowice Erie - ale mogą się różnić wersjami - niestety brak jest konkretnych informacji jaki model ma jaką głowicę. Cosmowater też ma chyba słabszą żywicę... skoro nie chwalą się tym parametrem. A musi to być kompakt? Wydaje mi się, że w takim przypadku (montaż pod blatem) wygodniejszy byłby model dwuelementowy. Wtedy butla ze złożem i głowicą jest zamocowana na sztywno przy rurach, a zbiornik na sól może być "ruchomy" czyli np. wysuwany do napełnienia (a trzeba będzie dość często go dopełniać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rbush 02.11.2018 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2018 Bardzo dziękuję za porady:) A musi to być kompakt? Wydaje mi się, że w takim przypadku (montaż pod blatem) wygodniejszy byłby model dwuelementowy. Wtedy butla ze złożem i głowicą jest zamocowana na sztywno przy rurach, a zbiornik na sól może być "ruchomy" czyli np. wysuwany do napełnienia (a trzeba będzie dość często go dopełniać). Mógłby być model dwuelementowy, ale nie wiem czy udałoby się znaleźć taki, który by mi się zmieścił pod szafkę. Najniższy model jaki udało mi się znaleźć, to o wysokości z głowicą 109 cm, a więc zdecydowanie za wysoki. Udało mi się jeszcze znaleźć inny kompakt, który by się chyba zmieścił pod szafką. Aquahome Fit. Z tego co tu czytałem na forum, to chyba nie jest to coś beznadziejnie słabego. Co prawda uwagi dotyczyły Aquahome 20-N, ale zakładam, że ten Fit jest analogiczny. Wiem, że objętość złoża niewielka, ale co zrobić, skoro większego nie zmieszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts