Arek74 17.02.2019 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2019 To masz problem, bo rurociągi i instalacje hydrauliczne już są głównie plastikowe. Chyba tylko studnia kopana i wiaderko pozostaje. Ja piję wodę z RO - mineralizowaną. Pisząc plastik miąłem na myśli PET..a taka woda trochę w tym plastiku stoi...w rozlewni, w magazynie, na sklepie...... od dzis pijemy wodę z kranu, eksperymentalnie ... za jakiś czas będę wiedział czy czujemy się dobrze natomiast i tak chcę poszukać laboratorium i da tą wodę do analizy odnośnie żywicy......no właśnie....też bałbym się tej z niewiadomego źródła.....ale też mam obawy, że uznani dystrybutorzy/producenci fałszują swoje produkty......i myślisz, że używasz dobrego wkładu...a może on być z Chin......nie do sprawdzenia..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irving_M 04.03.2019 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Witam,Jaki zmiękczacz wody dla 3 osobowej rodziny, zużycie wody przewiduje na poziomie 8-10 m3, twardość z ostatnich miesięcy na poziomie 280-300 mg/l CaCO3?Zależy mi aby złoże dobrać tak aby regeneracja występowała jak najrzadziej. Z wpisów na forum dowiedziałem się już, że najlepiej szukać zmiękczaczy z głowicą CLACK objętościową i złożem Lewatit S1567.Znalazłem coś interesującego od firmy aqua-soft - basic maxi plus, tylko nie wiem czy w moim przypadku złoże 25 czy 30 litrów - nie chciałbym 'przedobrzyć' Może ktoś korzysta z urządzeń tego producenta i coś doradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.03.2019 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Witam, Jaki zmiękczacz wody dla 3 osobowej rodziny, zużycie wody przewiduje na poziomie 8-10 m3, twardość z ostatnich miesięcy na poziomie 280-300 mg/l CaCO3? Zależy mi aby złoże dobrać tak aby regeneracja występowała jak najrzadziej. Z wpisów na forum dowiedziałem się już, że najlepiej szukać zmiękczaczy z głowicą CLACK objętościową i złożem Lewatit S1567. Znalazłem coś interesującego od firmy aqua-soft - basic maxi plus, tylko nie wiem czy w moim przypadku złoże 25 czy 30 litrów - nie chciałbym 'przedobrzyć' Może ktoś korzysta z urządzeń tego producenta i coś doradzi? 25 litrów będzie wystarczające przy takich założeniach. "Najrzadziej" w tym przypadku to raczej ok 12-14 dni. Oczywiście można postawić dużo większy zmiękczacz, ale regenerowanie go raz na kilka miesięcy może nie być zbyt dobrym pomysłem... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irving_M 04.03.2019 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 25 litrów będzie wystarczające przy takich założeniach. "Najrzadziej" w tym przypadku to raczej ok 12-14 dni. Oczywiście można postawić dużo większy zmiękczacz, ale regenerowanie go raz na kilka miesięcy może nie być zbyt dobrym pomysłem... Dziękuje za szybką odpowiedź; z moich wyliczeń i wartości podanych z katalogu tego producenta też wychodzi mi 25 l, dowiedziałem się też, że w tych modelach, regeneracja czasowa (pomimo że norma objętościowa wody nie została wyczerpana) jest 'fabrycznie' ustawiona na 28 dni i można to sobie ustawić. Zapomniałem jednak dopytać czy w tej głowicy (CLACK WS1 CI) jest możliwość ustawienia na "wyjściu" stopnia twardości wody czy jest ona zawsze stała i zbliżona do 0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 05.03.2019 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 dowiedziałem się też, że w tych modelach, regeneracja czasowa (pomimo że norma objętościowa wody nie została wyczerpana) jest 'fabrycznie' ustawiona na 28 dni i można to sobie ustawić. To nie zależy od producenta - każda głowica Clack z tym sterownikiem pozwala na ustawienie limitu czasowego obok objętości. Zapomniałem jednak dopytać czy w tej głowicy (CLACK WS1 CI) jest możliwość ustawienia na "wyjściu" stopnia twardości wody czy jest ona zawsze stała i zbliżona do 0. To nie działa tak, że ustawiasz sobie żądaną twardość klawiszami i ona taka będzie - to nie ten poziom cenowy automatyki. W sterowniku możesz podać twardość wyjściową i będzie to uwzględnione w obliczeniach wydajności (jeśli jest inna niż zero), ale musisz mieć zawór mieszający. Taki zawór może być "opcjonalnie" zainstalowany w głowicy ale nie musi - o to powinieneś się dopytać sprzedawcy (czy jest to "głowica z mixingiem"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syzrkk1 05.03.2019 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 CześćSzukam i sie zastanawiam czy to dobry wybórhttps://allegro.pl/oferta/nowoczesny-zmiekczacz-wody-clack-ws1-ci-25-pakiet-7691641975lub https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-3-4os-clack-d25ci-automat-usa-gwar-48m-7342896820 4 osoby zuzycie okolo 6-8m3/m-c kanalizacjatwardosc wody 320 mg/l 2 łazienki prysznic/wanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 06.03.2019 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Cześć Szukam i sie zastanawiam czy to dobry wybór https://allegro.pl/oferta/nowoczesny-zmiekczacz-wody-clack-ws1-ci-25-pakiet-7691641975 lub https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-3-4os-clack-d25ci-automat-usa-gwar-48m-7342896820 4 osoby zuzycie okolo 6-8m3/m-c kanalizacja twardosc wody 320 mg/l 2 łazienki prysznic/wanna Możesz szukać nieco mniejszego modelu - 20 litrów złoża wystarczy przy takim zużyciu i twardości. Co do samych modeli to różnią się praktycznie tylko rozmiarem zbiornika na żywicę - średnica 9" lub 10". Ale ogólnie to za niewiele więcej możesz już mieć zestaw z lepszą żywicą (monosferyczną) i sterownikiem Pallas (kolorowy ekran, polskie menu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syzrkk1 07.03.2019 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 (edytowane) Możesz szukać nieco mniejszego modelu - 20 litrów złoża wystarczy przy takim zużyciu i twardości. Co do samych modeli to różnią się praktycznie tylko rozmiarem zbiornika na żywicę - średnica 9" lub 10". Ale ogólnie to za niewiele więcej możesz już mieć zestaw z lepszą żywicą (monosferyczną) i sterownikiem Pallas (kolorowy ekran, polskie menu). Ok Dzieki za informacje nie bylem do konca pewny czego szukac - chodzilo o wielkosc zloża. W takim razie szukac jakiegos rozwiazania kompaktowego? Edytowane 7 Marca 2019 przez syzrkk1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
4rtur 07.03.2019 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 Witam Wszystkich, Pytanie do "wyjadaczy" w temacie zmiękczaczy Szukam urządzenia do domu, 4 osoby, 2 łazienki, zużycie średnio 9-10m3 , twardość wody 15DH- z info na Pruszkowskiej stronie z ciekawszych, które znalazłem, po rekomendacjach szanownych kolegów z tego forum https://filtry.co/pl/p/wodaRO-CLACK-PALLAS-30-nowoczesny-zmiekczacz-wody-z-zywica-monosferyczna/726 https://sklep.osmoza.pl/zmiekczacz-wody-clack-pallas-p-1076.html Różnią się wielkością oraz złożem no i ceną. Pytanie, który wybrać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 07.03.2019 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 W takim razie szukac jakiegos rozwiazania kompaktowego? To czy zmiękczacz będzie w jednej obudowie (kompaktowy) czy dwuelementowy to tylko kwestia "estetyki" - działać będzie tak samo. Osobiście wolę dwuelementowe bo dają większe możliwości działania ze zbiornikiem na sól - np. czyszczenie go jest wygodniejsze, no i zazwyczaj jest w nim ruszt podtrzymujący sól. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 07.03.2019 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 Witam Wszystkich, Pytanie do "wyjadaczy" w temacie zmiękczaczy Szukam urządzenia do domu, 4 osoby, 2 łazienki, zużycie średnio 9-10m3 , twardość wody 15DH- z info na Pruszkowskiej stronie z ciekawszych, które znalazłem, po rekomendacjach szanownych kolegów z tego forum https://filtry.co/pl/p/wodaRO-CLACK-PALLAS-30-nowoczesny-zmiekczacz-wody-z-zywica-monosferyczna/726 https://sklep.osmoza.pl/zmiekczacz-wody-clack-pallas-p-1076.html Różnią się wielkością oraz złożem no i ceną. Pytanie, który wybrać ? 25 litrów złoża będzie wystarczające. Ale zdecydowanie polecam Ci złoże monosferyczne. Głowica w obu przypadkach jest taka sama - sprawdź za to czy w obu jest bypass, przyłącza, wąż płukania, mixing itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
4rtur 08.03.2019 03:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 Dzięki @qbek17,szybka i profesjonalna odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tsj 22.03.2019 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 kto może podłączyć zmiekczacz? jakie uprawnienia trzeba posiadać żeby producent uznał później gwarancję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 24.03.2019 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 kto może podłączyć zmiekczacz? jakie uprawnienia trzeba posiadać żeby producent uznał później gwarancję? To zależy od producenta. Ale nie ma jakichś "ustawowych" specjalnych uprawnień... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tsj 25.03.2019 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 ok, dziękuję za odpowiedź, czyli mój hydraulik wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inferd 27.03.2019 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 Witam wszystkich, Jestem zainteresowany zakupem zmiękczacza wody. Miesięczne zużycie mam na poziome 3-4m3, zakładam że może się zwiększyć do 5-6m3. Twardość wody wg. wodociągów to ok. 340mg 18.8dH. Z lektury tego wątku dowiedziałem się, że dobrze żeby była głowica Clack i sterownik Pallas oraz dobre złoże. Będzie to zamontowane w piwnicy. Znalazłem coś takiego: https://sklep.osmoza.pl/zmiekczacz-wody-clack-pallas-p-1076.html ale nie wiem czy jest odpowiednie, czy złoże jest dobre. Czy możecie mi coś polecić odpowiedni model? Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 27.03.2019 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 Witam wszystkich, Jestem zainteresowany zakupem zmiękczacza wody. Miesięczne zużycie mam na poziome 3-4m3, zakładam że może się zwiększyć do 5-6m3. Twardość wody wg. wodociągów to ok. 340mg 18.8dH. Z lektury tego wątku dowiedziałem się, że dobrze żeby była głowica Clack i sterownik Pallas oraz dobre złoże. Będzie to zamontowane w piwnicy. Znalazłem coś takiego: https://sklep.osmoza.pl/zmiekczacz-wody-clack-pallas-p-1076.html ale nie wiem czy jest odpowiednie, czy złoże jest dobre. Czy możecie mi coś polecić odpowiedni model? Dzięki za pomoc. Masz dosyć niskie zużycie wody stąd zalecana wielkość zmiękczacza nie powinna przekraczać 20 litrów złoża. W tym konkretnym modelu jest złoże C100E co nie jest jakąś rewelacją... lepszy byłby monosferyczny Lewatit S1567. Głowica jest OK, ale dopytaj czy w zestawie masz wszystko co potrzebne (bypass, przyłącza, wąż do kanalizacji, itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piorun123 27.03.2019 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 Dzień dobry, Proszę o poradę. Remontuję mieszkanie, w którym są dwa piony: łazienka i osobno toaleta + kuchnia. Piony z instalacją wodną raczej nie pozwalają (mało miejsca) na zamontowanie dużych systemów zmiękczających wodę. Pozostają więc chyba filtry narurowe, chyba, że znacie jakieś systemy które można zmieścić w niedużej łazience/ kuchni. Woda z wodociągów, osobno zimna i ciepła, 2 osoby zamieszkujące. Chcę założyć filtry zarówno w kuchni (ochrona zmywarki, woda do gotowania), jak i w łazience (woda do kąpieli, pralka). Zależy mi na dobrych filtrach, trwałych i optymalnych kosztowo w dłuższym okresie użytkowania. Co byście polecili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.03.2019 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Dzień dobry, Proszę o poradę. Remontuję mieszkanie, w którym są dwa piony: łazienka i osobno toaleta + kuchnia. Piony z instalacją wodną raczej nie pozwalają (mało miejsca) na zamontowanie dużych systemów zmiękczających wodę. Pozostają więc chyba filtry narurowe, chyba, że znacie jakieś systemy które można zmieścić w niedużej łazience/ kuchni. Woda z wodociągów, osobno zimna i ciepła, 2 osoby zamieszkujące. Chcę założyć filtry zarówno w kuchni (ochrona zmywarki, woda do gotowania), jak i w łazience (woda do kąpieli, pralka). Zależy mi na dobrych filtrach, trwałych i optymalnych kosztowo w dłuższym okresie użytkowania. Co byście polecili? Przy wodzie wodociągowej w zasadzie jedynym sensownym "zagrożeniem" jest twardość. I teraz montowanie filtrów narurowych z wkładami zmiękczającymi nie ma sensu (ani kosztowo, ani technologicznie). Możesz dać wkłady mechaniczne (piankowe lub sznurkowe) na każdej nitce i to ci odfiltruje wszystkie kwestie mechaniczne, ale nie zmiękczy wody. Do pralki/zmywarki możesz dać narurowo polifosforany ale to tylko na te nitki (na pewno nie do wody pitnej). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piorun123 28.03.2019 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 (edytowane) Zgadza się. Chodzi przede wszystkim o twardość. Bardzo mi zależy na miękkiej wodzie do kąpieli/ mycia ponieważ żona ma bardzo wrażliwą skórę. Filtry naruruowe z wkładami zmiękczającymi faktycznie są takie nieskuteczne?Co proponujesz zatem zamontować żeby zmiękczyć wodę, także tą ciepłą w łazience?Zmywarka w kuchni i filtr polifosforanowy: Jeśli nie można tej wody pić to co zamontować żeby zmiękczyć wodę zarówno do zmywarki jak i do gotowania? Przy okazji, mam wyniki z badania wody. Może dostrzeżesz coś wartego filtracji ponad twardością:Mętność NTU 0,86 pH - 7,4 Przewodnośćelektryczna właściwa S/cm 802 Jon amonowy mg/dm3 0,05 Azotany mg/dm3 0,8 Azotyny mg/dm3<0,033 Chlor wolny mg/dm3 <0,05 Chlorki mg/dm3 16 Fluorki mg/dm3 0,26 Mangan ogólny mg/dm3 <0,040 Żelazo ogólne mg/dm3 0,090 Siarczany mg/dm3 117 Barwa mg/dm3 Pt 5 Zapach - akceptowalny Smak - akceptowalny Twardość ogólna mg/dm3 CaCO3 438 st. niemieckie °dH 24 Magnez mg/dm3 44 Indeks nadmanganianowy mg/dm3 O2 0,63 Bakterie grupy coli NPL/100 ml 0 Escherichia coli NPL/100 ml 0 Enterokoki kałowe jtk/100 ml 0 Ogólna liczbamikroorganizmów w 22°C jtk/1 ml 47 Edytowane 28 Marca 2019 przez piorun123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts