Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CZy załozyłbys ponownie zmiękczacz wody ?

Recommended Posts

Zgadza się. Chodzi przede wszystkim o twardość. Bardzo mi zależy na miękkiej wodzie do kąpieli/ mycia ponieważ żona ma bardzo wrażliwą skórę.

Co proponujesz zatem zamontować żeby zmiękczyć wodę, także tą ciepłą w łazience?

Zmywarka w kuchni i filtr polifosforanowy: Jeśli nie można tej wody pić to co zamontować żeby zmiękczyć wodę zarówno do zmywarki jak i do gotowania?

Przy okazji, mam wyniki z badania wody. Może dostrzeżesz coś wartego filtracji ponad twardością:

Szczerze to nic poza porządnym zmiękczaczem nie ma sensu... Jeśli robisz remont to możesz się pokusić o przerobienie zasilania wodą - może udałoby się pociągnąć zasilanie wszystkich odbiorników z jednego pionu i na nim zamontować zmiękczacz. To dotyczy w zasadzie tylko wody zimnej. Są zmiękczacze na wodę gorącą ale to koszmarnie drogie urządzenia. A chyba zmiękczenie wody zimnej wystarczy - wszystkie urządzenia zasilane wodą zimną (pralka, zmywarka, WC) dostaną wodę zupełnie miękką. Tam gdzie mieszasz wodę (prysznic, wanna, krany) woda będzie tym twardsza im cieplejszą wodę będziesz puszczał (bateria będzie mieszać wodę zimną miękką z twardą gorącą).

Wiem, że to nie idealne rozwiązanie, ale nic bardziej sensownego nie wymyśliłem ;) No chyba, że namówisz sąsiadów i zamontujecie zmiękczacz na cały blok...

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przeróbka zasilania w wodę technicznie nie do zrobienia. Mieszkanie w bloku, piony na przeciwnych krańcach mieszkania....:(

Twardość tej wody jest naprawdę duża więc coś muszę z tym zrobić. Jest szansa żeby narurowym zmiękczaczem zbić tą twardość, nawet przy częstszej wymianie wkładów?Jeśli tak to jaki polecałbyś model zmiękczacza? Wiem, że to nie jest idealne rozwiązanie ale chyba nie mam wyboru.

W ostateczności zafunduję całej klatce zmiękczacz:bash:

Jest szansa żeby narurowym zmiękczaczem zbić tą twardość, nawet przy częstszej wymianie wkładów?

Musialbys wymieniac wklady co 100-120 litrow wody... czyli np zeby nalac miekkiej wody do wanny potrzebowalbys 2-3 wklady.

To nie ma sensu. Juz lepiej powaznie pomyslec o centralnym urzadzeniu na caly pion/blok.

Musialbys wymieniac wklady co 100-120 litrow wody... czyli np zeby nalac miekkiej wody do wanny potrzebowalbys 2-3 wklady.

To nie ma sensu. Juz lepiej powaznie pomyslec o centralnym urzadzeniu na caly pion/blok.

@qbek17, dziękuję za dotychczasowe rady. Drążę temat dalej:)

Spisałem liczniki: roczne zużycie w łazience oscyluje w okolicach: wody zimnej 10m3, wody ciepłej 20 m3. Twardość to: CaCO3 438, dH 24.

Rozmawiałem z fachowcem i może mi wykuć w ścianie otwór z drugiej strony żeby wstawić zmiękczacz np. coś takiego https://www.filtry-do-wody.info/produkt/zmiekczacz-ecoperla-slimline-cs-14/

Z tym, że jak zmiękczacz to tylko zimna woda. Czy ma sens montowania go dla 10 m3 wody zimnej na rok?

Druga opcja:

Zamontowanie na zimną wodę filtrów np. Atlas Filtri Duplex BX 20″ z wkładami: węglowym i żywicy jonowymienialnej a na ciepłą wodę filtr wody Klarsan Hot

i włożyć do niego filtr ze złożem żywicy.

W kuchni i toalecie (jeden pion) zużycie wody zimnej to ok. 10 m3/ rok więc założyłbym jakiś pojedynczy filtr narurowy z żywicą albo tylko filtr zmiękczający przed zmywarką.

Co sądzisz o takich rozwiązaniach?

@qbek17, dziękuję za dotychczasowe rady. Drążę temat dalej:)

Spisałem liczniki: roczne zużycie w łazience oscyluje w okolicach: wody zimnej 10m3, wody ciepłej 20 m3. Twardość to: CaCO3 438, dH 24.

Rozmawiałem z fachowcem i może mi wykuć w ścianie otwór z drugiej strony żeby wstawić zmiękczacz np. coś takiego https://www.filtry-do-wody.info/produkt/zmiekczacz-ecoperla-slimline-cs-14/

Z tym, że jak zmiękczacz to tylko zimna woda. Czy ma sens montowania go dla 10 m3 wody zimnej na rok?

Druga opcja:

Zamontowanie na zimną wodę filtrów np. Atlas Filtri Duplex BX 20″ z wkładami: węglowym i żywicy jonowymienialnej a na ciepłą wodę filtr wody Klarsan Hot

i włożyć do niego filtr ze złożem żywicy.

W kuchni i toalecie (jeden pion) zużycie wody zimnej to ok. 10 m3/ rok więc założyłbym jakiś pojedynczy filtr narurowy z żywicą albo tylko filtr zmiękczający przed zmywarką.

Co sądzisz o takich rozwiązaniach?

Stawianie zmiękczacza automatycznego na 10 m3 na rok (830 litrów miesięcznie) raczej się nie kalkuluje.

Jeśli masz miejsce na duże korpusy narurowe (20") i możesz je zdublować dla wody ciepłej i zimnej, to może faktycznie przy takim zużyciu udałoby się to zrobić na wkładach... ale nie widziałem wkładów zmiękczających do wody gorącej (może za słabo szukałem).

Przy takim podejściu myślę, że wkłady węglowe możesz sobie darować... i skupić się na zmiękczających. Ewentualnie dla wydłużenia ich żywotności zrobić jakiś układ mieszania wody na zaworach, tak żeby tylko częściowo ją zmiękczyć...?

Stawianie zmiękczacza automatycznego na 10 m3 na rok (830 litrów miesięcznie) raczej się nie kalkuluje.

Jeśli masz miejsce na duże korpusy narurowe (20") i możesz je zdublować dla wody ciepłej i zimnej, to może faktycznie przy takim zużyciu udałoby się to zrobić na wkładach... ale nie widziałem wkładów zmiękczających do wody gorącej (może za słabo szukałem).

Przy takim podejściu myślę, że wkłady węglowe możesz sobie darować... i skupić się na zmiękczających. Ewentualnie dla wydłużenia ich żywotności zrobić jakiś układ mieszania wody na zaworach, tak żeby tylko częściowo ją zmiękczyć...?

Dlaczego odpuścić sobie wkład węglowy? Myślałem o nim pod kątem usunięcia chloru, wyniki: chlorki 16, chlor wolny < 0,05

Jeśli chodzi o ciepłą wodę - co gdybym założył na nią normalny filtr do zimnej z wkładem z żywicy (parametry podają dla filtra dopuszczalną temp. 45 st. C) albo filtr ze stali nierdzewnej i włożył do niego wkład z żywicą ?

O co chodzi z tym układem mieszania wody na zaworach, wyjaśnij mi proszę?

Spotkałeś się z czymś takim?. Generator impulsowy:

https://www.wigo.pl/news/jak-rozwiazac-problem-twardej-cieplej-wody

Dlaczego odpuścić sobie wkład węglowy? Myślałem o nim pod kątem usunięcia chloru, wyniki: chlorki 16, chlor wolny < 0,05

To są minimalne wartości. Szkoda zachodu z usuwaniem tego.

Jeśli chodzi o ciepłą wodę - co gdybym założył na nią normalny filtr do zimnej z wkładem z żywicy (parametry podają dla filtra dopuszczalną temp. 45 st. C) albo filtr ze stali nierdzewnej i włożył do niego wkład z żywicą ?

Chodzi o wytrzymałość materiałów i uszczelek, a nie samej żywicy. Woda gorąca w sieci może mieć temperaturę wyższą niż 45 stopni. Korpus na wodę gorącą kupisz bez problemu, ale wkład z żywicą już gorzej.

O co chodzi z tym układem mieszania wody na zaworach, wyjaśnij mi proszę?

Chodzi o to aby tylko część wody w kranie szła przez zmiękczanie, a część bokiem, bez zmiękczania. W efekcie będziesz miał wodę zmiękczoną częściowo - może to wystarczy?

Spotkałeś się z czymś takim?. Generator impulsowy:

Daruj sobie takie wynalazki... kolejne wcielenie magnetyzera. To nie usuwa kamienia.

Faktycznie te ilości chloru są niewielkie więc raczej zrezygnuję z węglowych wkładów.

Dzisiaj był instalator od grzejników i doradzał 10" filtry, twierdząc, że spokojnie wystarczą (kiedyś się tym zajmował ale teraz już nie, montował filtry Dafi).

Sugerować się jego opinią?

Osobiście skłaniałbym się za tymi 20". Po jednym na zimną i jednym, trochę ryzykując na ciepłą wodę.

Dowiedziałem się, że woda na wyjściu u mnie powinna mieć 50 st. C. Może te wkłady z żywicą wytrzymają taka temperaturę:)

Edytowane przez piorun123

Dzisiaj był instalator od grzejników i doradzał 10" filtry, twierdząc, że spokojnie wystarczą (kiedyś się tym zajmował ale teraz już nie, montował filtry Dafi).

Sugerować się jego opinią?

Dobrze, że już się tym nie zajmuje bo chyba nie bardzo wie o czym mówi. Filtry 10" owszem wystarczą, ale pod kątem wydajności filtracji mechanicznej. Jak chcesz tylko dać wkład piankowy czy sznurkowy to spokojnie wystarczy 10"... ale my tu rozmawiamy o tym że chcesz tą wodę zmiękczyć - a to "inna para kaloszy". Do tego potrzebujesz odpowiedniej (do twojej twardości) ilości złoża i odpowiedniego czasu kontaktu.

Osobiście skłaniałbym się za tymi 20". Po jednym na zimną i jednym, trochę ryzykując na ciepłą wodę.

Dowiedziałem się, że woda na wyjściu u mnie powinna mieć 50 st. C. Może te wkłady z żywicą wytrzymają taka temperaturę:)

Możesz spróbować z tymi wkładami... ale przynajmniej korpus weź do wody gorącej.

Witam serdecznie. Podobnie jak niektórzy moi poprzednicy jestem zupełnym laikiem w tych sprawach. Potrzebuję odpowiedzi jaki konkretny model, typ i gdzie go kupić w rozsądnej cenie . Rodzina 4 osoby – zużycie wody 10-13 m3 na miesiąc , woda według wodociągów twardość dH 16 . urządzenie powinno być w jednej zwartej obudowie i zawierać te wszystkie elementy o których piszecie. budżet do 3000zł. Pozdrawiam .

Dobrze, że już się tym nie zajmuje bo chyba nie bardzo wie o czym mówi. Filtry 10" owszem wystarczą, ale pod kątem wydajności filtracji mechanicznej. Jak chcesz tylko dać wkład piankowy czy sznurkowy to spokojnie wystarczy 10"... ale my tu rozmawiamy o tym że chcesz tą wodę zmiękczyć - a to "inna para kaloszy". Do tego potrzebujesz odpowiedniej (do twojej twardości) ilości złoża i odpowiedniego czasu kontaktu.

Możesz spróbować z tymi wkładami... ale przynajmniej korpus weź do wody gorącej.

To już klaruje mi się ostateczna koncepcja:)

Jest jeszcze jeden pomysł. Włożyć wkłady z polifosfatem. Czy one byłyby bardziej żywotne od tych żywicznych?

To już klaruje mi się ostateczna koncepcja:)

Jest jeszcze jeden pomysł. Włożyć wkłady z polifosfatem. Czy one byłyby bardziej żywotne od tych żywicznych?

Przecież już mówiliśmy o tym pomyśle :) Nadaje się to do nitek gdzie nie masz wody pitnej (pralka, zmywarka). Dodatek polifosforanów nie "zmiękczy" wody (nie usunie minerałów tworzących osady) tylko spowoduje, że te osady nie będą się tak łatwo tworzyły (ale nadal będą w wodzie, więc tam gdzie woda całkowicie odparowuje (np. w zmywarce w czasie suszenia) mogą pozostawać osady). Co do żywotności polifosforanów to pewnie będzie wyższa niż wkładów zmiękczających, ale nadal będą to miesiące, a nie lata.

Przecież już mówiliśmy o tym pomyśle :) Nadaje się to do nitek gdzie nie masz wody pitnej (pralka, zmywarka). Dodatek polifosforanów nie "zmiękczy" wody (nie usunie minerałów tworzących osady) tylko spowoduje, że te osady nie będą się tak łatwo tworzyły (ale nadal będą w wodzie, więc tam gdzie woda całkowicie odparowuje (np. w zmywarce w czasie suszenia) mogą pozostawać osady). Co do żywotności polifosforanów to pewnie będzie wyższa niż wkładów zmiękczających, ale nadal będą to miesiące, a nie lata.

Masz rację, polifosforany nie eliminują przecież twardości wody.....

Zatem sytuacja jasna. Idę w te narurowe filtry, włożę w nie pojemniki z możliwością regeneracji żywicy......i co kilka miesięcy będę wymieniał. Czego się nie robi dla żony urody:)

Dziękuję @qbek17 za pomoc i pozdrawiam:)

Idę w te narurowe filtry, włożę w nie pojemniki z możliwością regeneracji żywicy......i co kilka miesięcy będę wymieniał.

Tak z ciekawości - jak chcesz regenerowac te wklady? :)

Bo jak juz je zregenerujesz to nie musisz ich wymieniac...

Tak z ciekawości - jak chcesz regenerowac te wklady? :)

Bo jak juz je zregenerujesz to nie musisz ich wymieniac...

Słuszna uwaga. Wymieniać w sensie regenerować:)

Znalazłem na necie puste wkłady do zasypywania i to jest opcja nr 1.

Opcja nr 2 to regeneracja wkładu - z tym, że nie mam pewności czy taki wkład można regenerować i czy nie obniża to skuteczności działania żywicy.

Słuszna uwaga. Wymieniać w sensie regenerować:)

Znalazłem na necie puste wkłady do zasypywania i to jest opcja nr 1.

Opcja nr 2 to regeneracja wkładu - z tym, że nie mam pewności czy taki wkład można regenerować i czy nie obniża to skuteczności działania żywicy.

Można zregenerować żywicę (solanką) tylko jest to cholernie niepraktyczne... bo czy bedziesz wysypywal zloze z wkladu i plukal je w misce? Czy moze przelewac solanke przez wklad? A plukanie po prostu w kranie?

To wszystko da sie zrobic tylko chodzi mi o aspekt praktyczny... bo zywotnosc zloza regenerowanego chocby codziennie to przynajmniej kilkanascie lat.

Można zregenerować żywicę (solanką) tylko jest to cholernie niepraktyczne... bo czy bedziesz wysypywal zloze z wkladu i plukal je w misce? Czy moze przelewac solanke przez wklad? A plukanie po prostu w kranie?

To wszystko da sie zrobic tylko chodzi mi o aspekt praktyczny... bo zywotnosc zloza regenerowanego chocby codziennie to przynajmniej kilkanascie lat.

Cena żywicy to 12 zł/ kg, ceny wkładów od 30 zł do 120 zł w zależności od wielkości. Musiałbym policzyć czy optymalniej będzie wymieniać żywicę, płukać ją czy regenerować wkład lub po prostu wymieniać wkłady na nowe - biorąc pod uwagę koszt i robociznę.

Jakby nie było to trochę przy tym roboty będzie:o

Ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz; czy można liczyć wydajność 2 szeregowo zamontowanych filtrów jako dwukrotność pojedynczego?

Cena żywicy to 12 zł/ kg, ceny wkładów od 30 zł do 120 zł w zależności od wielkości. Musiałbym policzyć czy optymalniej będzie wymieniać żywicę, płukać ją czy regenerować wkład lub po prostu wymieniać wkłady na nowe - biorąc pod uwagę koszt i robociznę.

Jakby nie było to trochę przy tym roboty będzie:o

No właśnie o to chodzi - da się to zrobić, ale jest z tym tyle zachodu, że kończy się wymianą wkładów, a to znów generuje takie koszty, że cała zabawa jest nieopłacalna.

Ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz; czy można liczyć wydajność 2 szeregowo zamontowanych filtrów jako dwukrotność pojedynczego?

To nie do końca prawda przy zmiękczaniu.

Witam serdecznie. Podobnie jak niektórzy moi poprzednicy jestem zupełnym laikiem w tych sprawach. Potrzebuję odpowiedzi jaki konkretny model, typ i gdzie go kupić w rozsądnej cenie . Rodzina 4 osoby – zużycie wody 10-13 m3 na miesiąc , woda według wodociągów twardość dH 16 . urządzenie powinno być w jednej zwartej obudowie i zawierać te wszystkie elementy o których piszecie. budżet do 3000zł. Pozdrawiam .

Do Pana potrzeb polecam zmiękczacz wody Cosmowater Home 22, dostępny w BIMS lub Aquahome 20-N, który jest dostępny w Viessmann.

• 2 weeks później...

Witam, no i kupiliśmy AquaSoft25, dopiero podłączony, stąd pytanie do kolegów specjalistów:

1. Czy złoże wymaga regeneracji wstępnej czy jest już gotowe do pracy?

2. Instrukcja mówi, że zmiękczacz będzie działał gdy pobór wody >11 l.min. a otwarcie 1 kranu(1 spłuczka) to tylko 7 l/min -czy będzie działał przy jednym poborze? Bo nie będziemy przecież specjalnie otwierać 2 kranów, a taka jednoczesność to jednak rzadkość. Poza tym nigdzie się o takim problemie nie pisze :(

3. na razie mamy rozruch domu, więc mniejszy pobór wody -jak go ustawić? Domyślnie mamy ok. 4.8m3 i 21 dni. Czy tzn. jak pobór będzie mały (np. 2m3) to po 21d będzie pełna niepotrzebna regeneracja, czy tylko płukanie higieniczne, o którym tu czytałam?