KaśkaSo 09.12.2020 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2020 mam zmiękczacz wody i wiem, że byłą to bardzo trafiona inwestycja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati8201 09.12.2020 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2020 (edytowane) Informacja od producenta:Primo - głowica BNT1650, żywica-Indion225 Primono - głowica BNT1650, żywica-Lewatit S1567 Wiekszość znajomych ma Primo, ze wzgledu ze lokalni instalatorzy takie cudo montują. moje zużycie to ok 8m3 na miesiąc woda twarda nie podam dokładnej wartości bo dokładnej wartości nie znam sąsiad kiedyś mierzył i wyszło mu że twarda Edytowane 9 Grudnia 2020 przez mati8201 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 10.12.2020 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 Informacja od producenta: Primo - głowica BNT1650, żywica-Indion225 Primono - głowica BNT1650, żywica-Lewatit S1567 Wersja tania i tańsza... Wiekszość znajomych ma Primo, ze wzgledu ze lokalni instalatorzy takie cudo montują. To nie zawsze musi potwierdzać dobrą jakość... raczej dobry zysk dla instalatora moje zużycie to ok 8m3 na miesiąc woda twarda nie podam dokładnej wartości bo dokładnej wartości nie znam sąsiad kiedyś mierzył i wyszło mu że twarda To niestety nie wystarczy żeby coś dokładniej policzyć, ale zużycie jest raczej standardowe więc i standardowy rozmiar zmiękczacza (25 L) powinien się sprawdzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati8201 10.12.2020 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 Dziękuję za odpowiedz. Proszę o podpowiedz jaki model nie drogi a solidny kupić 25l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 10.12.2020 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 Proszę o podpowiedz jaki model nie drogi a solidny kupić 25l Solidny zmiękczacz kosztuje ok 2500 PLN. Jak do tego dodasz akcesoria (filtr wstępny, bypass, węże, itp) to mamy przedział 2500-3000 PLN. Nie wiem czy to się mieści w kategorii "nie drogi", ale wtedy może być "solidny" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati8201 10.12.2020 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 Myśle że mogę zaryzykowac czekam na propozycję: znalazłem takie cudo https://sklep.osmoza.pl/zmiekczacz-wody-clack-ia-compact-p-890.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 10.12.2020 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 Myśle że mogę zaryzykowac czekam na propozycję: Dwa podstawowe elementy zmiękczacza to głowica i złoże. znalazłem takie cudo: To cudo ma 20 litrów złoża bez nazwy... i dobrą głowicę 50% sukcesu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati8201 12.12.2020 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 (edytowane) 1. Czy mozecie podrzucić jakies modele do ok 2500 zł. Nic niemoge znaleźć jak złoże ok to głowica nie i na odwrót. Proszę o pomoc 2. Jakie głowice są godne uwagi? 3. Jedyny znaleziony chyba godny uwagi Kompaktowy zmiękczacz wody Cristal Clack Pallas CK 25 Lewatit S Edytowane 12 Grudnia 2020 przez mati8201 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.12.2020 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 2. Jakie głowice są godne uwagi? Clack, Fleck, Autotrol, Erie... ale w każdej firmie są różne modele... 3. Jedyny znaleziony chyba godny uwagi Kompaktowy zmiękczacz wody Cristal Clack Pallas CK 25 Lewatit S Nie wiem czy to ten o którym myślisz, ale google podpowiada stronę bluewater... nic do nich nie mam, ale opinie ma nienajlepsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati8201 13.12.2020 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2020 Kurde nigdy nie myslałem ze zakup zmiekczacza to taki problem. Każdy wciska to co ma. Ciężko znaleźć cos ciekawego udało sie tylko to https://aqua-soft.com.pl/aqua-soft-basic-25-wersja-objetosciowa-przeplyw-1-3m-h.html Chyba sobie daruje zakup za bardzo podszedłem do tego profesjonalnie szukam i szuka a było zrobic tak jak znajomi wziąć pierwszy lepszy i z głowy z tego co poszukałem to chyba do 2500 zł nie idzie kupić z dobyrm złożem i dobrą głowicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 13.12.2020 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2020 Chyba sobie daruje zakup za bardzo podszedłem do tego profesjonalnie szukam i szuka a było zrobic tak jak znajomi wziąć pierwszy lepszy i z głowy z tego co poszukałem to chyba do 2500 zł nie idzie kupić z dobyrm złożem i dobrą głowicą Solidny sprzęt będzie kosztował około tego co ten basic - 2600-2700 PLN +ewentualne dodatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RaczyEmeryt 18.12.2020 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2020 (edytowane) ... Chyba sobie daruje zakup za bardzo podszedłem do tego profesjonalnie szukam i szuka a było zrobic tak jak znajomi wziąć pierwszy lepszy i z głowy z tego co poszukałem to chyba do 2500 zł nie idzie kupić z dobyrm złożem i dobrą głowicą A na czym ta dobroć głowicy ma polegać? Zdajesz sobie sprawę z tego, że ona głównie ...nic nie robi? Raz na kilka tygodni robi jeden obrót przełączając zawory i znowu długo nic... Obstawiam, że każda wytrzyma długie lata. A złoże? Jesteś chemikiem w dodatku specjalizujesz się w wymiennikach kationowych? Nie? No to kup jakiekolwiek i ciesz się miękką wodą Sam kupiłem zmiękczacz ze złożem "Amberlite IR 120" wagi 25kg. Sugerowałem się ...średnicą butli, żeby przepływ był większy, oiraz tym żeby złoże było jakiejkolwiek marki, a nie kompletny NoName Przed zmiękczaczem mam trzy filtry narurowe - pierwszy mechaniczny, dwa kolejne węglowe. Całość kosztowała <> 1350zł + około 150zł za różne złączki PEX, redukcje etc. Podłączyłem sam. Żaden to problem. Podpowiem od razu, żeby nie próbował stosować taśmy teflonowej do uszczelnienia króćców plastikowych od mieszacza bo to daremny trud - trzy razy przewijałem i za każdym razem kapało. Teflon jest dobry na patelnie. Pakuły rządzą! Zmiękczacz pracuje jak marzenie - czajnik czysty jak żona Cezara Jakub Edytowane 18 Grudnia 2020 przez RaczyEmeryt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RaczyEmeryt 18.12.2020 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2020 Przy okazji. Jak macie ustawioną twardość wyjściową wody? Na razie mam zero, ale chcę ze względów zdrowotnych lekko podnieść - zastanawiam się przy jakim poziomie twardości nadal nie tworzą się osady kamienia w czajniku czy na kabinie prysznicowej? Macie może obserwacje w tym temacie? Oryginalnie wodę mam 16 niemców czyli 285 CaCO3 (mg/l). Ciekawe przy jakim poziomie twardości woda jest nadal "czysta" ale zdrowsza niż zerówka... Jakub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati8201 18.12.2020 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2020 RaczyEmeryt też do tego doszedłem że za przeproszeniem ciul z głowicą ale na złożu mi zależy żeby było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RaczyEmeryt 18.12.2020 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2020 Jak jeszcze długo będziesz się zastanawiał to może potanieją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 22.12.2020 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 A na czym ta dobroć głowicy ma polegać? Zdajesz sobie sprawę z tego, że ona głównie ...nic nie robi? Raz na kilka tygodni robi jeden obrót przełączając zawory i znowu długo nic... Obstawiam, że każda wytrzyma długie lata. Masz rację - obstawiasz, że raz na te kilka - kilkanaście dni wszystko się uda. To kwestia prawdopodobieństwa - jak masz szczęście to może się uda, a jak pecha to będziesz miał same problemy z takim sprzętem Przy "dobrej" głowicy masz nieco większe prawdopodobieństwo sukcesu A złoże? Jesteś chemikiem w dodatku specjalizujesz się w wymiennikach kationowych? Nie? No to kup jakiekolwiek i ciesz się miękką wodą To trochę tak nie działa. Właśnie dlatego, że nie jesteś chemikiem to radziłbym zaufać komuś kto jest i nie kupować złoża "jakiegokolwiek". Sam kupiłem zmiękczacz ze złożem "Amberlite IR 120" wagi 25kg. Sugerowałem się ...średnicą butli, żeby przepływ był większy, oiraz tym żeby złoże było jakiejkolwiek marki, a nie kompletny NoName A więc nie będąc chemikiem jednak zaufałeś "marce" a nie kupiłeś jakiegokolwiek... Zmiękczacz pracuje jak marzenie Może miałeś trochę więcej szczęścia bo w tej loterii wybrałeś bardzo dobre złoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 22.12.2020 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 zastanawiam się przy jakim poziomie twardości nadal nie tworzą się osady kamienia w czajniku czy na kabinie prysznicowej? Nie ma takiej wartości. Na kabinie prysznicowej woda odparowuje zupełnie, a więc każda ilość rozpuszczonych minerałów finalnie pozostanie na szybie w postaci osadu. Ciekawe przy jakim poziomie twardości woda jest nadal "czysta" ale zdrowsza niż zerówka... Rozporządzenie mówi, że woda pitna ma mieć minimum 60 mg/l. Ale kwestie zdrowia są bardzo indywidualne i dla jednego to będzie już zdrowe, a dla innego to prawie jałowa woda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrekk321 29.12.2020 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 (edytowane) Witam, zastanawiam się nad założeniem zmiękczacza w instalacji miedzianej, głównie po to aby pozbyć się większości osadów na armaturze oraz kabinach prysznicowych.Zużycie miesięczne wody 9-10 m^3 przy 4 osobach. Woda z wodociągów (dane z sierpnia 2020) Barwa: 6 mg/lMętność: 0,16 NTUpH: 7,4Stężenie żelaza: <20 ug/lstężenie manganu: <20 ug/lstężenie jonu amonowego: <0,02 mg/lstężenie azotanów: 4 mg/lstężenie azotynów: <0,01 mg/lstężenie chlorków: 53mg/lstężenie siarczanów: 123 mg/lTwardość ogólna: 378mg/lzawartość chloru wolnego: 0,2mg/l Doradźcie proszę czy zauważę efekty stosowania zmiękczacza, za jakim konkretnie producentem się rozglądać (zanim przeczytałem wątek celowałem w water technik 26l). Jak najbardziej może to być zmiękczacz dwuelementowy. Myślę, że rozsądne byłoby zejście do 100mg/l Edytowane 29 Grudnia 2020 przez Piotrekk321 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 30.12.2020 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Witam, zastanawiam się nad założeniem zmiękczacza w instalacji miedzianej, głównie po to aby pozbyć się większości osadów na armaturze oraz kabinach prysznicowych. Zużycie miesięczne wody 9-10 m^3 przy 4 osobach. Woda z wodociągów (dane z sierpnia 2020) Barwa: 6 mg/l Mętność: 0,16 NTU pH: 7,4 Stężenie żelaza: <20 ug/l stężenie manganu: <20 ug/l stężenie jonu amonowego: <0,02 mg/l stężenie azotanów: 4 mg/l stężenie azotynów: <0,01 mg/l stężenie chlorków: 53mg/l stężenie siarczanów: 123 mg/l Twardość ogólna: 378mg/l zawartość chloru wolnego: 0,2mg/l Doradźcie proszę czy zauważę efekty stosowania zmiękczacza, za jakim konkretnie producentem się rozglądać (zanim przeczytałem wątek celowałem w water technik 26l). Jak najbardziej może to być zmiękczacz dwuelementowy. Myślę, że rozsądne byłoby zejście do 100mg/l Dzień dobry. Do Pańskich potrzeb możemy zaproponować 30-litrowy, dwuczęściowy zmiękczacz wody Ecoperla Softower S. https://www.ecoperla.pl/filtry-na-caly-dom/softower/ Przy ustawieniu twardości na 100 mg CaCO3 z pewnością kamień będzie ledwo zauważalny. Spokojnie można ustawić urządzenie również na 60-70 mg/l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.12.2020 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Witam, zastanawiam się nad założeniem zmiękczacza w instalacji miedzianej, głównie po to aby pozbyć się większości osadów na armaturze oraz kabinach prysznicowych. Zużycie miesięczne wody 9-10 m^3 przy 4 osobach. Woda z wodociągów (dane z sierpnia 2020) Barwa: 6 mg/l Mętność: 0,16 NTU pH: 7,4 Stężenie żelaza: <20 ug/l stężenie manganu: <20 ug/l stężenie jonu amonowego: <0,02 mg/l stężenie azotanów: 4 mg/l stężenie azotynów: <0,01 mg/l stężenie chlorków: 53mg/l stężenie siarczanów: 123 mg/l Twardość ogólna: 378mg/l zawartość chloru wolnego: 0,2mg/l Doradźcie proszę czy zauważę efekty stosowania zmiękczacza, za jakim konkretnie producentem się rozglądać (zanim przeczytałem wątek celowałem w water technik 26l). Jak najbardziej może to być zmiękczacz dwuelementowy. Myślę, że rozsądne byłoby zejście do 100mg/l Jeśli chcesz zostawić te 100 mg/l to spokojnie wystarczy Ci zmiękczacz z 25 litrami złoża. Zwracaj uwagę na głowicę i złoże zastosowane w konkretnym modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts