Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CZy załozyłbys ponownie zmiękczacz wody ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Informacja od producenta:

Primo - głowica BNT1650, żywica-Indion225

Primono - głowica BNT1650, żywica-Lewatit S1567

Wiekszość znajomych ma Primo, ze wzgledu ze lokalni instalatorzy takie cudo montują.

moje zużycie to ok 8m3 na miesiąc woda twarda nie podam dokładnej wartości bo dokładnej wartości nie znam sąsiad kiedyś mierzył i wyszło mu że twarda

Edytowane przez mati8201

Informacja od producenta:

Primo - głowica BNT1650, żywica-Indion225

Primono - głowica BNT1650, żywica-Lewatit S1567

Wersja tania i tańsza...

Wiekszość znajomych ma Primo, ze wzgledu ze lokalni instalatorzy takie cudo montują.

To nie zawsze musi potwierdzać dobrą jakość... raczej dobry zysk dla instalatora :)

moje zużycie to ok 8m3 na miesiąc woda twarda nie podam dokładnej wartości bo dokładnej wartości nie znam sąsiad kiedyś mierzył i wyszło mu że twarda

To niestety nie wystarczy żeby coś dokładniej policzyć, ale zużycie jest raczej standardowe więc i standardowy rozmiar zmiękczacza (25 L) powinien się sprawdzić...

Proszę o podpowiedz jaki model nie drogi a solidny kupić 25l

Solidny zmiękczacz kosztuje ok 2500 PLN. Jak do tego dodasz akcesoria (filtr wstępny, bypass, węże, itp) to mamy przedział 2500-3000 PLN. Nie wiem czy to się mieści w kategorii "nie drogi", ale wtedy może być "solidny" :)

1. Czy mozecie podrzucić jakies modele do ok 2500 zł. Nic niemoge znaleźć jak złoże ok to głowica nie i na odwrót. Proszę o pomoc

2. Jakie głowice są godne uwagi?

3. Jedyny znaleziony chyba godny uwagi Kompaktowy zmiękczacz wody Cristal Clack Pallas CK 25 Lewatit S

Edytowane przez mati8201

2. Jakie głowice są godne uwagi?

Clack, Fleck, Autotrol, Erie... ale w każdej firmie są różne modele...

3. Jedyny znaleziony chyba godny uwagi Kompaktowy zmiękczacz wody Cristal Clack Pallas CK 25 Lewatit S

Nie wiem czy to ten o którym myślisz, ale google podpowiada stronę bluewater... nic do nich nie mam, ale opinie ma nienajlepsze...

Kurde nigdy nie myslałem ze zakup zmiekczacza to taki problem. Każdy wciska to co ma. Ciężko znaleźć cos ciekawego udało sie tylko to

https://aqua-soft.com.pl/aqua-soft-basic-25-wersja-objetosciowa-przeplyw-1-3m-h.html

Chyba sobie daruje zakup za bardzo podszedłem do tego profesjonalnie szukam i szuka a było zrobic tak jak znajomi wziąć pierwszy lepszy i z głowy z tego co poszukałem to chyba do 2500 zł nie idzie kupić z dobyrm złożem i dobrą głowicą

Chyba sobie daruje zakup za bardzo podszedłem do tego profesjonalnie szukam i szuka a było zrobic tak jak znajomi wziąć pierwszy lepszy i z głowy z tego co poszukałem to chyba do 2500 zł nie idzie kupić z dobyrm złożem i dobrą głowicą

Solidny sprzęt będzie kosztował około tego co ten basic - 2600-2700 PLN +ewentualne dodatki.

...

A na czym ta dobroć głowicy ma polegać? :) Zdajesz sobie sprawę z tego, że ona głównie ...nic nie robi? ;) Raz na kilka tygodni robi jeden obrót przełączając zawory i znowu długo nic... Obstawiam, że każda wytrzyma długie lata. A złoże? Jesteś chemikiem w dodatku specjalizujesz

się w wymiennikach kationowych? Nie? No to kup jakiekolwiek i ciesz się miękką wodą ;)

Sam kupiłem zmiękczacz ze złożem "Amberlite IR 120" wagi 25kg. Sugerowałem się ...średnicą butli, żeby przepływ był większy, oiraz tym żeby złoże było jakiejkolwiek marki, a nie kompletny NoName ;) Przed zmiękczaczem mam trzy filtry narurowe - pierwszy mechaniczny, dwa kolejne węglowe. Całość kosztowała <> 1350zł + około 150zł za różne złączki PEX, redukcje etc.

Podłączyłem sam. Żaden to problem. Podpowiem od razu, żeby nie próbował stosować taśmy teflonowej do uszczelnienia króćców plastikowych od mieszacza bo to daremny trud - trzy razy przewijałem i za każdym razem kapało. Teflon jest dobry na patelnie. Pakuły rządzą! Zmiękczacz pracuje jak marzenie - czajnik czysty jak żona Cezara :)

Jakub

Edytowane przez RaczyEmeryt

Przy okazji. Jak macie ustawioną twardość wyjściową wody? Na razie mam zero, ale chcę ze względów zdrowotnych lekko podnieść - zastanawiam się przy jakim poziomie twardości nadal nie tworzą się osady kamienia w czajniku czy na kabinie prysznicowej? Macie może obserwacje w tym temacie?

Oryginalnie wodę mam 16 niemców ;) czyli 285 CaCO3 (mg/l). Ciekawe przy jakim poziomie twardości woda jest nadal "czysta" ale zdrowsza niż zerówka...

Jakub

A na czym ta dobroć głowicy ma polegać? :) Zdajesz sobie sprawę z tego, że ona głównie ...nic nie robi? ;) Raz na kilka tygodni robi jeden obrót przełączając zawory i znowu długo nic... Obstawiam, że każda wytrzyma długie lata.

Masz rację - obstawiasz, że raz na te kilka - kilkanaście dni wszystko się uda. To kwestia prawdopodobieństwa - jak masz szczęście to może się uda, a jak pecha to będziesz miał same problemy z takim sprzętem :) Przy "dobrej" głowicy masz nieco większe prawdopodobieństwo sukcesu :)

A złoże? Jesteś chemikiem w dodatku specjalizujesz

się w wymiennikach kationowych? Nie? No to kup jakiekolwiek i ciesz się miękką wodą ;)

To trochę tak nie działa. Właśnie dlatego, że nie jesteś chemikiem to radziłbym zaufać komuś kto jest i nie kupować złoża "jakiegokolwiek".

Sam kupiłem zmiękczacz ze złożem "Amberlite IR 120" wagi 25kg. Sugerowałem się ...średnicą butli, żeby przepływ był większy, oiraz tym żeby złoże było jakiejkolwiek marki, a nie kompletny NoName ;)

A więc nie będąc chemikiem jednak zaufałeś "marce" a nie kupiłeś jakiegokolwiek...

Zmiękczacz pracuje jak marzenie

Może miałeś trochę więcej szczęścia bo w tej loterii wybrałeś bardzo dobre złoże :)

zastanawiam się przy jakim poziomie twardości nadal nie tworzą się osady kamienia w czajniku czy na kabinie prysznicowej?

Nie ma takiej wartości. Na kabinie prysznicowej woda odparowuje zupełnie, a więc każda ilość rozpuszczonych minerałów finalnie pozostanie na szybie w postaci osadu.

Ciekawe przy jakim poziomie twardości woda jest nadal "czysta" ale zdrowsza niż zerówka...

Rozporządzenie mówi, że woda pitna ma mieć minimum 60 mg/l. Ale kwestie zdrowia są bardzo indywidualne i dla jednego to będzie już zdrowe, a dla innego to prawie jałowa woda...

Witam, zastanawiam się nad założeniem zmiękczacza w instalacji miedzianej, głównie po to aby pozbyć się większości osadów na armaturze oraz kabinach prysznicowych.

Zużycie miesięczne wody 9-10 m^3 przy 4 osobach. Woda z wodociągów (dane z sierpnia 2020)

Barwa: 6 mg/l

Mętność: 0,16 NTU

pH: 7,4

Stężenie żelaza: <20 ug/l

stężenie manganu: <20 ug/l

stężenie jonu amonowego: <0,02 mg/l

stężenie azotanów: 4 mg/l

stężenie azotynów: <0,01 mg/l

stężenie chlorków: 53mg/l

stężenie siarczanów: 123 mg/l

Twardość ogólna: 378mg/l

zawartość chloru wolnego: 0,2mg/l

Doradźcie proszę czy zauważę efekty stosowania zmiękczacza, za jakim konkretnie producentem się rozglądać (zanim przeczytałem wątek celowałem w water technik 26l). Jak najbardziej może to być zmiękczacz dwuelementowy. Myślę, że rozsądne byłoby zejście do 100mg/l

Edytowane przez Piotrekk321

Witam, zastanawiam się nad założeniem zmiękczacza w instalacji miedzianej, głównie po to aby pozbyć się większości osadów na armaturze oraz kabinach prysznicowych.

Zużycie miesięczne wody 9-10 m^3 przy 4 osobach. Woda z wodociągów (dane z sierpnia 2020)

Doradźcie proszę czy zauważę efekty stosowania zmiękczacza, za jakim konkretnie producentem się rozglądać (zanim przeczytałem wątek celowałem w water technik 26l). Jak najbardziej może to być zmiękczacz dwuelementowy. Myślę, że rozsądne byłoby zejście do 100mg/l

Dzień dobry.

Do Pańskich potrzeb możemy zaproponować 30-litrowy, dwuczęściowy zmiękczacz wody Ecoperla Softower S.

https://www.ecoperla.pl/filtry-na-caly-dom/softower/

Przy ustawieniu twardości na 100 mg CaCO3 z pewnością kamień będzie ledwo zauważalny. Spokojnie można ustawić urządzenie również na 60-70 mg/l.

Jeśli chcesz zostawić te 100 mg/l to spokojnie wystarczy Ci zmiękczacz z 25 litrami złoża.

Zwracaj uwagę na głowicę i złoże zastosowane w konkretnym modelu.