Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kaniorki budują dom z bala :) ...komentarze tutaj !!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Eeee chyba nie :D po co komu bojler na 500 litrów :o:o:o

Przecież tyle na jeden raz się nie zużywa, a w bojlerze woda jest podgrzewana cały czas, nie stoi pusty :confused:.

Edit: znalazłam :D

Bojler to zasobnik CWU z własnym źródłem podgrzewania wody, np. grzałką elektryczną, a bufor to zasobnik na instalacji CO i nie koniecznie wyposażony w własne źródło ciepła.

Edytowane przez yokasta

Kalu, łazienka jest boska!!!

Czy taka wielkość bufora to norma przy tego typu ogrzewaniu? Ja mam tylo 160 l i to w zupełności wystarcza dla naszej rodzinki.

A co to jest ten bufor ? MY mamy tylko bojler :oops: 110l na cwu :).

no właśnie ..czy bufor to to samo co bojler?

Eeee chyba nie :D po co komu bojler na 500 litrów :o:o:o

Przecież tyle na jeden raz się nie zużywa, a w bojlerze woda jest podgrzewana cały czas, nie stoi pusty :confused:.

Edit: znalazłam :D

Bojler to zasobnik CWU z własnym źródłem podgrzewania wody, np. grzałką elektryczną, a bufor to zasobnik na instalacji CO i nie koniecznie wyposażony w własne źródło ciepła.

zgadza sie, bojler zawiera ciepłą wode, która leci w kranach, zlewach , itd.....

bufor to taki termos utrzymujacy ciepłą wode w kaloryferach, podłogówce.....

bojler mam po lewej stronie

bufor po prawej stronie

DSC_0020.JPG

i tym spodobem z mojej spiżarki....... zrobiła sie kotłowania :(

Mi też się podoba łazienka! Mam taki sam kolor i glazurę :wiggle: więc nie ma siły żeby było inaczej.

Nasz bojler stoi sobie grzecznie na podłodze.

Kalu i też jest w "spiżarni". Na projekcie to akurat pomieszczenie gospodarcze, ale spiżarka będzie :D - powstawiamy regały i heja ze słoiczkami :)

Jeśli tylko będziesz miała jakieś pytania odnośnie kominka - pytaj smiało. Polecam połączenie cegły ręcznie formowanej z płytami silca - jeśli przy kominku planujecie cokolwiek z gk to zróbcie z silci - nie ma ryzyka, że coś się stanie z wełną bo jej tam nie ma itd.

Dodatkowo jeśli ta dolna obudowa wkładu będzie z cegły to nic do niej nie dodawajcie - żadnych dodatkowych izolacji czy czegoś takiego. Najtrudniejsza część to budowa nadproża :) ale tatuś mój zbudował je osobno, potem przytwierdził podpierając płytami gk. Mysle, ze wszystko znajdziecie na zdjeciach ale byc moze nie.

Sciskam :hug:

U mnie jest bufor i bojler w jednym do tego ogrzewany jest na paliwo stałe i jest podłączenie grzałką elektryczną, oraz są przewidziane wyjścia na solar i ... może pompę ciepła. Jest z baaardzo grubej blachy co by nie skorodowało, bo te sklepowe to z cienkiej blachy są...

Dobrze Yokasta odrobiłaś lekcje :)

Cześć, widziałam już łazienkę, brawo, małymi kroczkami do przeprowadzki.

Wiecie, tak czytam i ja od tego lata w końcu mam solary, teraz mąż krzyczy za nami zeby sie kąpać i ręcznie prać, bo woda potrafi osiągnąć +75 stopni. Dla mnie bomba, bo przez 3 lata miałam wodę ogrzewaną tylko piecem ale to w okresie grzania, a latem grzało sie wodę raz na kilka dni. Tylko tak sobie przypominam, ze nasze solary nie kosztowały wcale tak dużo. coś ok. 4400 bez bojlera. ALe mąż montował sam. Faktycznie gdybyśmy moze doliczyli montaż byłoby coś ok. 6 tys.