Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

w zeszlym roku na nowym trawniku też mieliśmy chwastnicy trochę więcej niż trawy -na forum poradzono nam : kosić , podlewać a na wiosnę porządnie nawieżć.W tym roku chwastnica sie nie pojawiła prawie wcale, aha nawoziliśmy Hydrocomplexem.Wydaje mi się , że nie warto zaczynać od początku a zwłaszcza nie szaleć z roundapem-na forum nieraz pisano, ze to co powstaje w wyniku jego rozkładu doskonale służy np. komosie do rozwoju.
  • 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 897
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Trzy tygodnie temu wysiałem trawnik.

Po paru dniach pojawiła się trawka, która początkowo całkiem fajnie rosła,

ale teraz jest zdecydowanie gorzej.

W wielu miejscach źdźbła są żółte i wyglądają jakby wymierały.

Są miejsca gdzie rośnie bardzo ładnie i ogólnie powstał krajobraz o znacznym zróżnicowaniu wysokości, gęstości i koloru trawy.

Czy da się coś z tym zrobić?

Przeczytałem, gdzieś taką poradę:

"musimy profilaktycznie zaprawić nasiona traw zaprawą Sarfun T (występuje w małych opakowaniach) lub zaprawą Oxafun T"

a poza tym radzą, aby zastosować Florovit lub Ekolist.

Czy to prawda i czy coś pomoże?

Rafał a czy nie żółknie trawa w miejscach gdzie są zagłębienia i dłużej stoi woda? Wyrwij koniecznie parę zółknących roślin . Opłucz pod wodą z ziemi i zobacz czy nie są zbrunatniałe korzenie i dolna część pochew liściowych (to to nad korzeniami).

• 1 month później...

Witam, ledwo urosła parę centymetrów a już jakieś niepokojące oznaki. Końce niektórych źdźbeł są uschnięte i generalnie jakaś jaśniejsza sie trawa zrobiła, a wcześniej była wyraźnie zielona. Fakt, że jeszcze z 10 dni temu podlewaliśmy ją systematycznie a teraz ostatnio 2,3 razy w tygodniu. Może mało, ale uznałem, że spora rosa rano i ogólnie bardzo wilgotno (choć dawno nie padało) i trochę zaniedbałem podlewanie. Lać do bólu, czy czymś zasilić czy po prostu nie ma się czym przejmować bo to już jesień i trawa tak ma, że trochę robi się bledsza.

juras

Witam, ledwo urosła parę centymetrów a już jakieś niepokojące oznaki. Końce niektórych źdźbeł są uschnięte i generalnie jakaś jaśniejsza sie trawa zrobiła, a wcześniej była wyraźnie zielona. Fakt, że jeszcze z 10 dni temu podlewaliśmy ją systematycznie a teraz ostatnio 2,3 razy w tygodniu. Może mało, ale uznałem, że spora rosa rano i ogólnie bardzo wilgotno (choć dawno nie padało) i trochę zaniedbałem podlewanie. Lać do bólu, czy czymś zasilić czy po prostu nie ma się czym przejmować bo to już jesień i trawa tak ma, że trochę robi się bledsza.

juras

Takie są skutki późnego siewu trawy.

Podlewanie, które stosowałeś „pomogło" ale na krótką metę i dzięki niemu trawka niby rosła ale się nie ukorzeniła głębiej a tu wkrótce zima.

Nie radzę teraz niczym zasiłać!

Zdaj się na mądrość przyrody, wyciągaj wnioski z popełnionych błedów i czasami słuchaj rad Pinusa :) .

Marna to satysfakcja ale wcześniej pisałem, że koniec wrzesnia i październik nie jest dobrym terminem siania trawy, podobnie jak gęste sianie (15kg/ar! :) ).

..

a moze pędraki pracuja bo te przymroski to dla trawy za slabe.

Dla trawy nie są groźne mrozy a napewno nie przymrozki.

Susza!, niedostatecznie ukorzenione i nie rozkrzewine rośliny zwykle giną w czasie zimy.

Pędraki..? :D :D :D :D

..

• 5 months później...

Witam,

Ciekawy jestem co sie dzieje z moja trawą. Może ktoś coś wie w tym temacie. Przez 2 lata miałem sukę boksera i zastanawiam się, czy widoczne na zdjęciu kępki to po jej "sikach", czy to nie ma znaczenia i po prostu tak się ułożyło, że w tych miejscach akurat już ruszyła trawa, bo np. w tych miejscach jakieś lepsze warunki glebowe. Dodam, że w zimie te kępki też były, ale mniej. Trawa była posiana w IX 2006 i jeszcze nie była koszona.

A może wręcz odwrotnie, trawa jest "posikana" właśnie tu gdzie nie ma tych kępek i dlatego taka mizerna.

trawa obecnie wygląda tak:

http://juras76.republika.pl/images/trawa.jpg

W moczu był mocznik, czyli azotany, więc suczka poprostu zasiliła glebę nawozem. A w miejscach posiusianych/ starannie nawiezionych, wyrosła Ci piękna trawka.
A swoją drogą, to zdjęcie to wspaniały przykład jak może wyglądac ta sama trawa , gdy się o nią dba - lub- nie :D

No to juz jestem spokojny, dzisiaj przed deszczem zasiliłem trawę nawozem a w sobotę kupuję kosiarkę i śmigam kępki stopniowo. A w wolnych chwilach dosiewam trawę, bo plackami zryte było więc teraz plaża.

Dzięki za odpowiedzi, byle do wiosny :-)

juras

A u mnie suczka sikala tylko po obrzezacgh dzialki a trawnik wyglada dokladnie tak samo.Moze to nie jest jednak brak azotu?

Może to byc także nierówno rozprowadzony składnik podłoża ( np. nie do końca wymieszny torf lub piach) i tam gdzie lepsze warunki pokarmowe, tam trawa lepiej rośnie.

Ale..takie dorodne kępy, ja mam po siusianiu suczki; pies leje na drzewka i pali je starannie, mimo ustawienia mu głazów do "podlewania". :p

• 3 weeks później...
Witam,

Ciekawy jestem co sie dzieje z moja trawą. Może ktoś coś wie w tym temacie. Przez 2 lata miałem sukę boksera i zastanawiam się, czy widoczne na zdjęciu kępki to po jej "sikach", czy to nie ma znaczenia i po prostu tak się ułożyło, że w tych miejscach akurat już ruszyła trawa, bo np. w tych miejscach jakieś lepsze warunki glebowe. Dodam, że w zimie te kępki też były, ale mniej. Trawa była posiana w IX 2006 i jeszcze nie była koszona.

A może wręcz odwrotnie, trawa jest "posikana" właśnie tu gdzie nie ma tych kępek i dlatego taka mizerna.

trawa obecnie wygląda tak:

http://juras76.republika.pl/images/trawa.jpg

-------

To pisałem jakiś miesiąc temu i dalej niepokoją mnie miejsca, w których widoczne są na powyższym obrazku kępki trawy. Teraz mianowicie po dwóch koszeniach i jednym nawożeniu nawozem do trawnika (oraz dość równomiernym podlewaniu) kępki te przeradzają się w białe, jakby przysychające placki. Zdaje się że ta trawa wygląda jak bardzo stara, gruba. Może ją przerzedzić, bo zamiast rozkrzewiać się w bok to wali szybciej do góry niż pozostałe miejsca. Co więcej spodziewam się że nóż kosiarki nie jest tępy (kosiarka nowa) to mimo wszystko w tych plackach trawa zawsze jest postrzępiona po koszeniu a w innych miejscach nie. Pewnie to wina psa, który zasilając sikami te miejsca w zimie (w zimie te kępki też były zawsze zielone) spowodował jakieś miejscowe uszkodzenie. Tak wygląda teraz trawa, jak ją ratować, czy ewentualnie jeszcze nie pora na jakieś działania.

http://juras76.republika.pl/images/trawa1.jpg

http://juras76.republika.pl/images/trawa2.jpg

http://juras76.republika.pl/images/trawa3.jpg

http://juras76.republika.pl/images/trawa4.jpg

wg mnie chyba trochę za nisko skosiłeś

No możliwe, ale skoro kosiarka ma max 8cm wysokość koszenia a kępki miały po 20 cm i szybciej rosną niż pozostała trawa to jak to wykosić, żeby kosić tylko 1/3 z całej wysokości?

juras

pojechałeś po łodygach niestety, dopóki się porządnie nie zadarni koś jak najwyżej. Teraz to chyba tylko podlewaj bo tam gdzie kiedyś były zielone kępy możesz mieć suche placki
  • 4 weeks później...

Kochani

Mój trawnik ma około 1,5 miesiąca-trawa około 10 cm wysokości- jednak miejscami zaczął żółknąć, a trawa w tych miejscach jaby zanikać. Czy to jakaś choroba, brak nawożenia- czy tako młody trawnik można nawozić?