Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tuje lubią wilgoć.

Może mają zbyt sucho i dlatego brązowieją/ zasychają ?

Najpierw warto zbadać przyczynę, a potem chemizować ogródek :-)

Kiedy są zasadzone ?

Nawóz można dawać rocznym krzewom i warto to zrobić wiosna, gdy jeszcze mokro i nawóż szybko się rozpuszcza w ziemi.

• Odpowiedzi 897
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

bez chemi tylko kosić i PODLEWAĆ, ale wysoko żeby trawa od dołu miała spokój, a większość chwastów z przyciętą "głową" przestaje rosnąć lub rośnie mniej intensywnie, a trawka ma światło i stopniowo zagłusza rozrastając się inne rośliny.

http://img372.imageshack.us/img372/4836/hpim0207bd3.th.jpg

Co się dzieje ?

Mogłem przenawozić albo to robot psa... Sam nie wiem... :-?

Teraz czy wypuści z korzenia czy trzeba dosiewać ??

mieliśmy to samo, zresztą pisałam na forum.

Jedyne wyjście: lać, lać i jeszcze raz lać. I będzie lepiej. U nas już jest :wink:

• 2 weeks później...

Codziennie w ramach relaxu wyrywaj 30 chwastów i w to miejsce syo nasiona dobrej trawy.

Często kosiarką traktuj (nóż ostry - ważne). Trochę nawozu (proponuję kompostownik z dzdzownicami) i podlewania.

za 3 misiace możesz nie poznać trawnika ...

takie buty strasznie ciągną na kregosłup :-? szkoda zdrowia ...mimo ,że mam tylko ok 2 a trawy zdecydowalismy o elektrycznej maszynie do wyczesywania trawy ....pomimo ,że po pierwszym użyciu wysiadla :o naprawili na gwarancji i teraz dziala jak nalezy :D ręcznie tyle trawy sie nie wygrabi co taką maszyną :D

w naszym bardzo "kępiastym trawniku" w kwietniu dosialiśmy trawy z Iławy, regenerator i nawóz florovit i dwa tygodnie temu też daliśmy nawóz florovit,

no i podlewaliśmy

od czasu tych dwóch tygodni trawa nie urosła bardzo ale za to zauważyłam taką pojedyńczą trawkę tę dosianą i to w miejscach, w których kompletnie bez wiary na efekt, sypaliśmy nasiona

te kwietniowe nasiona wreszcie kiełkują, nawóz spowodował, że po skoszeniu trawa jest mniej żółta lub bardziej zielona w zależności co kto chce widzieć

mam zamiar teraz znowu podlewać i w sierpniu dokupić nasion i nawóz jakiś na jesień i znowu posypać i może w przyszłym roku będzie coś ładnego

ale te kępy zrobiły się w niektórych miejscach bardzo żółte i takie jak słoma lub drzewo twarde i nawóz nie zrobił ich zielonych - wygląda to jak ściernisko

ma nadzieję, że same padną a jak nie to im ręcznie pomogę w sierpniu przed dosianiem nowej trawy

Pozdrawiam

Ze względu na powyższe i moje doświadczenia z "czesaną trawą" na następny raz będę się starał chyba wypożyczyć jakąś spalinówkę...szkoda zdrowia...orka straszna.

Moi Drodzy,

a co zrobić z trawnikiem, który po zimie był piękny i zielony, wygrabiony i ogólnie wyglądał na zadbany i szczęśliwy a teraz placami schnie ze az przykro patrzeć??W niektórych miejscach to nie mam ani zdziebełka zielonego, tylko słoma!A jak wygrabilam, to zostały mi placki ziemi....

Moi Drodzy,

a co zrobić z trawnikiem, który po zimie był piękny i zielony, wygrabiony i ogólnie wyglądał na zadbany i szczęśliwy a teraz placami schnie ze az przykro patrzeć??W niektórych miejscach to nie mam ani zdziebełka zielonego, tylko słoma!A jak wygrabilam, to zostały mi placki ziemi....

a jakie masz nawodnienie??

Moi Drodzy,

Ehm, a pytanie dla słabszych poproszę...:)Znaczy się, jak podlewam?

http://img372.imageshack.us/img372/4836/hpim0207bd3.th.jpg

Co się dzieje ?

Mogłem przenawozić albo to robot psa... Sam nie wiem... :-?

Teraz czy wypuści z korzenia czy trzeba dosiewać ??

I jak tam trawnik??Coś pomogło??

Zdaje się, że mam podobny problem ;(((

mieliśmy to samo, zresztą pisałam na forum.

Jedyne wyjście: lać, lać i jeszcze raz lać. I będzie lepiej. U nas już jest :wink:

A ja mam pytanko co do porady "lać, lać" :)

Lać codziennie?Co kilka dni?Słyszałam już tak różne opinie, że zaczynam się gubić!

Ja podlewam codziennie, ale nie nadmiernie, żeby nie przedobrzyć i wysuszona trawa odzyskała piękną zieleń.
Moi Drodzy,

Ehm, a pytanie dla słabszych poproszę...:)Znaczy się, jak podlewam?

nio :)