Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 897
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nawoziłem dwa razy, raz wczesną wiosną nawozem kupionym w ogrodniczym (nazwy nie pamiętam) ale nie było go za wiele to fakt a drugi raz to jakieś 2-3 tyg. temu polifoską NPK(S) 6-20-30-(7) i teraz to podsypałem porządnie co prawda ręcznie ale szczególnie uważałem żeby nie ominąc tych suchych plam i tak jak pisałem ta trawa co była zielona to zmieniła barwę na taką ciemną zieleń i rośnie dośc dobrze a ta co była rzadka i sucha nadal taka zostaje.

No dobrze już wszystko wiem pominę zeszły rok i skupię się na tym , po pierwsze trzymaj z daleka od trawnika tego co doradził Tobie ten nawóz , po drugie kup nawóz z dużą zawartością azotu i równomiernie wysiej na trawniku , niestety te miejsca które się nie zazielenią zgodnie radą Jakiego trzeba wygrabić i dosiać trawę , po wysianiu nawozu obficie podlać myślę że za dwa tygodnie trawnik wróci do normy,z tym podlewaniem to nie raz ale systematycznie .

Załączyłem zdjęcie swojego trawnika ten kawałek wysiany w zeszłym roku ok czerwca na bardzo podobnej glebie prawie sam piasek w tym roku dostał dwa razy siarczan amonu i raz florovit z żelazem i na wiosnę nie wyglądał lepiej od Twojego.

DSC05619.jpg

Amber, niskie koszenie powoduje większe nagrzewanie się gleby, a co za tym idzie, większe parowanie. W sumie nie do końca precyzyjnie się wyraziłam - jeśli trawnik jest często podlewany, to faktycznie nie ma to znaczenia :)

Na polu golfowym to akurat koszą baaaardzo krótko, niezależnie od pogody - ale nawadnianie mają :)

Czyli w razie długotrwałych upałów nie kosić za krótko ?

Jaka wysokość jest odpowiednia ?

Od piątku zapowiadają nawet 35 stopniowe upały...

I jeszcze jedno pytanie : jak często podlewać trawnik ?

I czy wogóle podlewać ?

:cool:

Moi sąsiedzi tak trochę patrzą na mnie jak na dziwaczkę gdy latam z wężem i zraszaczem co wieczór ( nie mam niestety systemu nawadniania ) i usiłuję choć trochę podlać moją trawkę.

Uważają, że to nadgorliwość... i twierdzą, że mam sobie wrzucić na luz i czekać na deszcz.

A wyschnięta trawa się wtedy zregeneruje.

;)

Wszystko zależy od warunków glebowych jeżeli masz dobrą glebę i trawa jest zielona to można stosować połowę zalecanej dawki jeżeli trawa przybiera żółtawy kolor to jest oznaką braku azotu i wtedy stosować pełną dawkę i uważać aby nie przedobrzyć nadmiar również jest szkodliwy . Azot jest pierwiastkiem łatwo wypłukiwanym w głębsze warstwy gleby i stąd jego niedobory .

Ja koszę tak na ok 4-5 cm. Gdy kosimy za nisko trawa nie krzewi się zbytnio. W czasie upałów podlewam pod wieczór dosyć mocno raz na tydzień/oczywiście gdy jest taka potrzeba/. Częste i słabe podlewanie nie ma sensu. Woda musi dojść do korzeni głębiej. Trawa wyschnięta oczywiście odbije, ale w międzyczasie chwasty zaczynają rosnąć /mam to już przetestowane/ Tak ogólnie to patrzę na kondycję trawy i gdy widzę że jest nie taka to dopiero wtedy podlewam. Trawę wysianą w maju należy zasilić ale mniejszą dawką niż trawę już nieco starszą

Dzięki za rady.

:)

Właśnie wczoraj jakoś tak intuicyjnie skosiłam na jakieś 5 - 6 cm.

Zdążyłam przed intensywną burzą więc git.

;)

Co do podlewania - to faktycznie wezmę sobie do serca radę, że lepiej podlać raz a porządnie ( np. raz na tydzień ) niż często ale mało.

Podobna opinia przewija się często w innych wątkach.

Mam ogromny kłoopot z młodym trawnikiem, a raczej z młodymi chwastami.

Trawa wysiana 12.06. Podłożone przygotowane podobno zgodnie ze sztuką, ale zaczynam w to wątpić. Najpierw potraktowaliśmy całą powierzchnię przeznaczoną na trawnik roundapem. Odczekalismy dlugie tygodnie (była też przerwa spowodowana ulewami). Potem człowiek, ktory robił nam trawnik, przywiózł ziemię, wyrównał teren, wysiał trawę, zwalcował i zgrabił. Po tygodniu trawa zaczęła kielkować, a wraz z nią to badziewie:

http://wgrajfoto.pl/pokazfoto/img0710/p11800447d13.jpg

http://wgrajfoto.pl/pokazfoto/img0710/p1180041bf5c.jpg

Co robić?

Pryskać czymś, najpierw skosić, nawieźć. W tych warunkach to ta trawa w życiu nie urośnie :(

To trawsko które rozrasta się na boki to kurze proso roślina jednoroczna nie pozwól się jej wysiewać. Czeka Cię pielenie nożyk, podwadzaj i wyrywaj od razu mówię że, to mozolna praca ale trawnik do uratowania. Dwuliścienne opryskaj środkiem selektywnym i będzie dobrze. Edytowane przez ArturPoniatowski

Pryskać taki ledwie co podrośnięty trawnik? Na co pryskać? Na lebiodę? Przecież po zimie nie będzie po niej śladu, jeśli jakimś cudem uda jej się przetrwać regularne koszenie w tym roku :)

Ta trawa... kurze proso - ja to znam pod inną nazwą (chwastnica jednostronna). Cholerne, bo się kładzie przy koszeniu. Plenne. Ja wyrywałam co większe egzemplarze (po kawałku sobie dłubałam, jak przechodziłam). W pierwszej kolejności te z nasionami, To jest jednoroczna roślina - jeśli nie dopuścisz do wysiania nasion, to nie będzie za rok problemu. Tak mówią. I widzę, że tak jest u mnie. Znikła w drugim roku.

Koszenie ,koszenie,koszenie i to jak najniżej nawet dwa razy w tygodniu i dużo wody.

Na jesień użyj coś na dwuliścienne polecam specyfik o nazwie FERNANDO.

W przyszłym roku będzie z tego śliczny trawniczek.

Miałem ten sam problem. Wyrywałem kombinowałem(szkoda roboty i dziury w trawniku)

Częste koszenie (jak lekka gleba to rozdrabniaj mulczuj-będzie nawóz) najlepiej dwa razy w tygodniu + obfite podlewanie

Na zdjęciach widać ,że trawę masz za wysoką.

Trawka lubi być nisko koszona a chwaściory tego nie znoszą.

Pamiętaj najważniejsze w pielęgnacji trawnika jest częste KOSZENIE

Edytowane przez Wxm