Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 897
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

Myślę, że to problem słabej gleby i upałów... Ja wysiałem rok temu na piachach i mimo podlewania (na pewno nie mogłem przelać, bo moje piachy przyjmowały każdą ilośc wody :) ) trawa żółkła i zanikała... na jesień siałem drugi raz :x ...

Co do nawozu to się zgadzam - na razie za wcześnie.

Grzegorz

Dzięki za rady, też wydaje mi się że to kwestia podlewania-przez pierwsze trzy tygodnie było codziennie, dopiero potem co kilka dni, dlatego biorę też pod uwagę zgorzel siewek- co o tym myslicie?.

postaram się wieczorem wkleic zdjęcia, jak wrócę z pracy -:)

taz mi sie tak wydaje.

ja sialem na piachu, ale przez pierwszy miesiac podlewalem 3xdziennie po 15 minut. pozniej juz tylko raz dziennie a teraz raz dziennie tylko wtedy gdy tego wymaga sytyacja (zazwyczaj 2-3 razy w tygodniu ale w upaly czesciej).

na piachu zeby trwka byla ladnie zielona trzeba co jakis czas podzucic troche nawozu... ale tak jak przedmowcy wspomnieli... 1,5miesiaca po sianiu to troche za wczesnie.

no... za tydzien bede sial druga polowe ogrodu.... zobaczymy jak pojdzie tym razem.

Dzięki za rady, też wydaje mi się że to kwestia podlewania-przez pierwsze trzy tygodnie było codziennie, dopiero potem co kilka dni, dlatego biorę też pod uwagę zgorzel siewek- co o tym myslicie?.

postaram się wieczorem wkleic zdjęcia, jak wrócę z pracy -:)

To zależy jaki masz podłoże i jak jest temperatura ziemi.

Jeśli podłoże jest słabe, gliniaste, lub gliniasto-ilaste, czyli słabo przepuszczalne, to codzienne podlewanie (nie daj boże w słońcu), może spowodować zalanie. Dodając do tego niskie temperatury ostatnich dni ( u nas +7C!) wychodzi nam mocne zwolnienie wegetacji, czyli także zmniejszenie poboru wody przez korzenie. A jeśli podłoże nie jest suche, to nie dochodzi powietrze do korzeni i kółko się zamyka.

Poza tym ostatnio na południu lało potwornie, więc...u nas stały kałuże na trawniku :D

MOże to być także spowodowane wcześniejszymi wschodami w upale, gdy na liściach, w słońcu było ok. +45 C. Jesli podlewałaś w słońcu, to mogło dojść do poparzeń. ( kropla wody działa jak soczewka).

Czy warto dzielić źdźbło trawy na czworo? :-?

Jeżeli sucho - podlać !

Jeżeli są w ogrodzie miejsca o słabej (ubogiej) glebie np. w wyniku plantowania działki lub przywożenia ziemi (np. martwicy) z innych miejsc to delikatnie podnawożić i cierpliwie czekać na efekty. Może to trwać nawet parę lat aż gleba sie w miarę „wyrówna".

Myślę, że to nie kwestia jakiejś choroby tylko gleby (żyzności) i jej wilgotności.

Różne gleby różnie przecież utrzymują wilgoć.

Często na nowozałożonym trawniku wystepuje „mozaika" tzn. w niektórych miejscach trawa ładnie rośnie a w innych jest marna jest to wynikiem róznorodności gleby.

Za taki stan czasami bezpodstawnie wini się psy a zwłaszcza suczki :wink:

..

• 3 weeks później...

Często na nowozałożonym trawniku wystepuje „mozaika" tzn. w niektórych miejscach trawa ładnie rośnie a w innych jest marna jest to wynikiem róznorodności gleby......

czy taki stan sam zniknie z czasem i czy wymaga to specjalnej interwencji z wyjatkiem miejscowego nawożenia ??

http://ogrody.agrosan.pl/poradnik.html#Problemy z nowym trawnikiem

Pola żółknącej, młodej trawy

Najczęstszą przyczyną tego zjawiska jest zgorzel siewek. Występuje, gdy jest mokro (częste opady lub nadmierne podlewanie). Chorobie sprzyja wysoka temperatura. Częściej występuje na glebach gliniastych. U podstawy źdźbeł wschodzących roślin widać czarne przewężenia. Młode trawy przewracają się, żółkną i zamierają. By zapobiec rozprzestrzenianiu się choroby, musimy profilaktycznie zaprawić nasiona traw zaprawą Sarfun T (występuje w małych opakowaniach) lub zaprawą Oxafun T. Istnieje też kilka przyczyn nieinfekcyjnych. Młody trawnik może po prostu wysychać. Zwłaszcza, gdy pod jego powierzchnią kryją się jakieś "niespodzianki". Zakopane cegły i inne pozostałości po budowie odbijają się na jego wyglądzie, powodując przebarwienia.

Jak glina - rozluźnić piaskowaniem.

Jak susza - podlewać solidnie co 2-3 dni :D

Jak glina - rozluźnić piaskowaniem.

Jak susza - podlewać solidnie co 2-3 dni :D

Niedawno w "porannych rozmaitościach rolniczych" przestrzegano przed zbyt częstym podlewaniem trawników. Szczególnie młodych. Podlewając wprowadzamy wodę do wierzchniej części gleby i młode roślinki mając na wierzchu dostatek wody, nie wykształcają korzeni "palowych" sięgających bardziej w głąb ziemi. I potem przy przerwaniu podlewania po prostu nie mają skąd jej pobrać.

Dodatkowo, częste podlewanie, nawet na glebach piaszczystych, powoduje "zaskorupienie" wierzchniej warstwy gleby i brak dopływu tlenu w głąb.

ja nie twierdzę, że to w tym przypadku jest przyczyna, ale można i to rozważyć.

moim zdaniem podlewanie 3 razy dziennie, to zguba dla wszystkich młodych roślin, nie tylko trawy.

PS. A na brak wody uodparnia nawożenie potasem.

• 10 months później...

Witam,

Mój trawnik został posiany w ubiegłym roku. Mimo tego, że przed jego posianiem ziemia została oczyszczona to teraz poprzerastała w nim trawa. Już w zeszłym roku po posianiu zaczęły pojawiać się przerosty, kępy grubszej trawy. Miał to być ładny trawnik z delikatną, cienką trawa, który miał być pięknym tłem do drzew, krzewów, kwiatów, a teraz zamiast tego psuje cały efekt i coraz bardziej drażni mój wzrok :evil:

Problem w tym, że nie wiem co mogę teraz z tym fantem zrobić wiec będę bardzo wdzięczny za wszystkie Wasze rady.

ostatni, będąc w ogrodniczym, usłyszałam, jak jakaś pani skarży się, że wyrosły jej na trawniku kępy trawy. reszta rosła dużo wolniej i "źdźbłami", a nie kępkami. babka z ogrodniczego twierdziła, że kupując nasiona trzeba sprawdzić, czy nie ma tam w składzie traw kępiastych, bo one dają właśnie taki efekt. Nie mam pojęcia na ile to jest prawda. Jeśli trawa poprzerastała (była tam wcześniej), to czy wcześniej traktowałeś trawnik jakimś antychwastem, bo może po prostu korzenie tam zostały, i odrosło.

Jeśli to jest tak widoczne, to chyba nie pozostaje ci nic innego, jak spryskać cały trawnik, poczekać, aż zadziała i wtedy posiać znów.

czy wcześniej traktowałeś trawnik jakimś antychwastem, bo może po prostu korzenie tam zostały, i odrosło.

Oczywiście, ziemia została odchwaszczona, przeorana, a potem jeszcze podnosiłem teren.

Trudno, stało się... Teraz zależy mi jednak na tym żeby coś z tym zrobić i nie popełnić już podobnego błedu.