Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Raczej nie ma czegoś takiego jak gleba piaszczysto-gliniasta...

Jest. "Piasek gliniasty mocny" na przykład. albo "piasek slabo gliniasty"

w wątrku mowa jest o glebie a nie o piasku...

piaski to jedne z wielu rodzajów gleb...

kolega nie uważał na lekcjach geografii, no ale cóż... człowiek uczy sie całe życie...

PIASEK TO SKAŁA

fakt, nieściśle się wyraziłem - piasek gliniasty, czy też glina piaszczysta... to gleba - ale tego na geografii nie uczą bo siatkę godzin obcięli

no i znowu pudło... może trochę mniej alkoholu...?

gleba tzw. piaszczysta to gleba bielicowa...

no to już jest kolega coraz bliżej, tylko niech kolega czyta uważniej

podpowiem - po środku leży grunt

• Odpowiedzi 897
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oj, gleboznawcy :wink:

Gatunek gleby określa się na podstawie składu granulometrycznego skały macierzystej gleby.

Np. gleba bielicowa właściwa, wytworzona z piasku słabogliniastego przewarstwionego gliną lekką.

Glina, piasek, less- to skała macierzysta- z tego powstaje gleba. Różna, zależnie od bardzo wielu czynników.

Mirku, proszę Cię, za chwil kilka będziemy jechali gdzies kupic mieszanke trawy... czy byłbyś tak dobry i wskazał mi za jaką mieszanką mamy się rozglądać? moze jakiej firmy? lub jakas inna wskazówka? glebę mam raczej słabo przepuszczalna, glinista, ale taka sina glina jest ponizej 80 cm. 30 cm od góry to taka ciemna gleba, jak jest sucho, to się robi jak skała, jak jest mokro, to taka plastyczna bardziej, i długo dośc jest mokra, a pod ta wartswą jest taka piaszczysto-gliniasta 30 centymetrowa warstwa, kolor zółty taki, potem im nizej tym mniej piasku a więcej gliny... nie wiem czy to cos obrazuje, taki mój laicki opis, ale może się uda Tobie cos wywnioskować

trawe bedziemy uzytkowac w ogrodzie do wszytskiego... gry, spacery zabawy, łażenie po niej itd... no i zeby ładnie wygladała... zrobilismy tez nawodnienie ze studni...więc bedzie w miarę podlewana...

czekam niecierpliwie na odpowiedź

Oj, gleboznawcy :wink:

Gatunek gleby określa się na podstawie składu granulometrycznego skały macierzystej gleby.

Np. gleba bielicowa właściwa, wytworzona z piasku słabogliniastego przewarstwionego gliną lekką.

Glina, piasek, less- to skała macierzysta- z tego powstaje gleba. Różna, zależnie od bardzo wielu czynników.

o ileż lepiej czyta się konkretną informację, szerokie spojrzenie na sprawe nie nasycone złośliwoscią :) dziękiuję za zamknięcie w gruncie rzeczy jałowego sporu :)

pozdrawiam

Mirku, proszę Cię, za chwil kilka będziemy jechali gdzies kupic mieszanke trawy... czy byłbyś tak dobry i wskazał mi za jaką mieszanką mamy się rozglądać? moze jakiej firmy? lub jakas inna wskazówka? glebę mam raczej słabo przepuszczalna, glinista, ale taka sina glina jest ponizej 80 cm. 30 cm od góry to taka ciemna gleba, jak jest sucho, to się robi jak skała, jak jest mokro, to taka plastyczna bardziej, i długo dośc jest mokra, a pod ta wartswą jest taka piaszczysto-gliniasta 30 centymetrowa warstwa, kolor zółty taki, potem im nizej tym mniej piasku a więcej gliny... nie wiem czy to cos obrazuje, taki mój laicki opis, ale może się uda Tobie cos wywnioskować

trawe bedziemy uzytkowac w ogrodzie do wszytskiego... gry, spacery zabawy, łażenie po niej itd... no i zeby ładnie wygladała... zrobilismy tez nawodnienie ze studni...więc bedzie w miarę podlewana...

czekam niecierpliwie na odpowiedź

Tu Ci nie poradzę. Nie mam doświadczeń własnych w tej kwestii, a u siebie 25 lat temu siałem coś kupowanego na wagę z dużego worka w GS-ie. Na opakowaniach piszą oczywiście, że najlepsza, akurat ta, a co w środku? Jest gdzieś wątek o trawach i trawnikach.

• 1 month później...

Posialiśmy 11 września trawę "weekend" -jest to mieszanka siedmiu rodzajów kostrzew czerwonych i wiechliny łąkowej.

Wzeszła bardzo ładnie ,ale od kilku dni obserwuję jak na coraz większej powierzchni robi się czerwono -a nie zielono .

Czy ktoś może wie co może być tego przyczyną.

Ziemia?

Trawa ?

Bo przecież nie można dosłownie traktować nazwy -kostrzewa czerwona :lol:

Oj, faktycznie niewesoło to wygląda. Czy taką trawę, młodziutką i już chorą, uda się uratować?

U mnie w niektórych miejscach są jaśniejsze, jakby zółto-zielone miejsca. Ale trawa nie była podlewana przez tydzień (nie było nas na miejscu), a było dość ciepło i słonecznie. Jedna plama (duża) jest tam, gdzie nie dałam nawozu przed siewem (nie chcieliśmy nawozić tuż przed). No nic, zobaczymy jak się sprawa rozwinie :roll: Podlałam dziś z małą ilością Florovitu.

Wyczytałem ,że zimno i wilgoć sprzyjają występowaniu grzybów ,które są sprawcami .A na południu nieustannie albo mgła ,albo deszcz .

A my dodaliśmy do ziemi mykoryzę do trawników i mam tylko nadzieję ,ze ona nie ma nic wspólnego z tym wszystkim.

Musimy zaczekać do wiosny ,bo teraz i tak juz nic nie poradzimy. :roll:

Dominikams umnie tez wtym roku trawa miejscami z żółkła podczas tej letniej suszy.Ale okazało się że w tych miejscach było duzo pedraków.co mogłem to wykopałem dosiałem,podlewałem i znów ok.

U mnie pędraków raczej nie ma. Przy przekopywaniu znalazłam jednego chrabąszcza, ale pędraków nie. Myślę (mam nadzieję), że to kwestia braku dostatecznej ilości wody i ewentualnie nawozu w tym miejscu. Zobaczymy, jak będzie za jakieś 1-2 tygodnie.

• 1 month później...
takie buty strasznie ciągną na kregosłup :-? szkoda zdrowia ...mimo ,że mam tylko ok 2 a trawy zdecydowalismy o elektrycznej maszynie do wyczesywania trawy ....pomimo ,że po pierwszym użyciu wysiadla :o naprawili na gwarancji i teraz dziala jak nalezy :D ręcznie tyle trawy sie nie wygrabi co taką maszyną :D

A jaką konkretnie?

Ja staram się wyczesywać grabiami, ale niczego nie udaje mi się wyczesać :roll: .

Za mało pary w rękach czy jak :wink: ?

To bez róźnicy czym się robi. Ale mi wyszło że warto dać 200 zł za zaoszczędzoną pracę. I sąsiadowi pożyczam ...

Gdybym miał czas i czas i czas to pewnie też bym grabił. To bardzo przyjemna robota.

• 3 months później...

Witam,

Załączam zdjęcia mojego trawnika na których widać niepokojące plamy.

Trawnik ma 1,5 roku i właściwie te plamy pojawiały się już ubiegłej wiosny choc były mniej intensywne.

Czy ktoś wie co to może być ? U sąsiada takich plam nie widzę, choć być może on ma inny gatunek trawy (tego nie wiem).

U mnie siana była mieszanka traw z Iławy (tyle pamiętam)