Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jatoja - dzięki :D Czy te plantacje mają także osoby, które taki trawnik u mnie przygotują? A może można to prosto samemu zrobić?

Plantacje zwykle zajmują sie produkcją a zakładaniem trawników tylko czasem - gdy im się to opłaca ( gdy maja zrobic boisko na 10000 m kw.)

Przygotowanie podłoża musi byc staranne tak samo jak pod trawnik z siewu - jeżlei masz kamienie w ziemi to nie musisz ich wybierać "co do jednego" - w sumie to proste ale dość czaso...i pracochłonne.

Jak duzy masz ten trawnik do założenia?

Jakieś 1300 m2

• Odpowiedzi 897
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Miałam ten problem kilka tygodni temu ale przypadkowo udało mi się znaleźć sposób na to baskudztwo- to turkuć podjadek. Jak zauważyłaś turkuć drąży korytarze, na powierzchni widać ślad, czasami jest dziura wlotowa lub wylotowa i właśnie w tą dziurę lejemy spokojnym strumieniem wodę(najlepiej się sprawdziły butelki po wodzie mineralnej). Obserwujemy co się dzieje na śladzie korytarza- pod wpływem wody będzie się zapadał aż w którymś miejscu taki zalany osobnik będzie chciał wyjść na powierzchnię, musimy mieć pod ręką coś do kopania(łopatkę dziecięcą, saperke..)jeśli wypatrzymy takie ruszające się miejsce to szybko na łopatkę i wrzucamy do jakiegoś wiadra. Stworzenie bardzo szybkie i żywotne więc nie daj mu uciec. Pierwszego dnia na zrytym trawniku o powierzchni 40m2 udało mi się w ten sposób złapać ponad 20 szt :o .Trochę cierpliwości, dużo wody bo w jedną dziurę potrafi wejść nawet 4-5 litrów i zysk to pięknie rosnący trawnik bez tego baskudztwa. Dodam jeszcze że tam gdzie taki "gad" nie wyjdzie to uklepujemy mu korytarz i za jakiś czas patrzymy czy ślad po drążeniu ziemi pojawił się ponownie jeśli tak to znów zalewamy go wodą. Te moje turkucie to okazy od 3cm do 5-7cm były obrzydliwe brrrry.. W niektórych miejscach musiałam po kilku dniowych bojach dosiać trawę ale trawnik już jest super nie licząc zielska.

Moze podlać? :wink:

A tak powaznie to moja trawa po stosowaniu nawozów nabiera koloru pieknej soczystej zieleni, choć na poczatku objawy przypominaja wyzej opisane. Stosuje albo pokon albo czasem tańsze polskie, kupowane w workach po 5kG w supermarketach, w zalezności od zawartości portfela, zbytniej róznicy w dzialaniu nie zuwazylem, ale podobno nalezy ostroznie zeby nie przedawkowac bo moze skończyć sie wypaleniem.

Mam ten sam problem!

Po trzecim "koszeniu" trawa zacząła żółknąć. Podsypałam cały trawnik torfem. Na czarnym tle zaprezentowała się znacznie lepiej, chociaż kolor zniszczenia pozostał.

Ale mam pytanie, jeżeli w tym roku posiałam trawę, czy można ją już, teraz, nawozić?

Nie chciałabym przedobrzyć!

• 3 weeks później...

Witam..

Mam problem z trawa..

zólknie mi.. i w ogóle.. w pewnych miejcach jest rzadsza... jak gdyby nie chce sie rozwijac.. nie chce rosnac...

podsypywalem juz nawozem Agrekol przeciw zólknieciu traw.. ale efekty mizerne....:(

Dodam.. ze trawe te posialem w miejscu.. gdzie kiedys bylo gruzowisko..

moze wlasnie dlatego trawa nie chce sie rozwijac??

moze przez ten gruz jest w ziemi za duzo wapnia.. i trawa sie nie rozwija??

Czy ktos forumowiczów spotkal sie z czyms takim??

Pozdrooo...

modulor widzę, ze ty też fanem "Poznaj mojego tatę" jesteś, bo ta suczka Richarda to pewnie jeszcze kciuki ma do spuszczania wody. :o :lol: :o

Richard_S jak nieduża to sika niedużo, niestety suczki mają taki brzydki nawyk sikania ciągle i dokładnie w to samo miejsce i to może być przyczyną żółknięcia Twojej trawy 8) . Poobserwuj :o .

Jak nie to może nawóz ostatnio nierówno z garstki zapodałeś.

Nie sadze aby to byl pies.. tzn suczka..

predzej przypuszczalbym, ze to gruzowate podloze.. ma jakis wplyw na porost trawy..

Jesli chodzi o nawóz... sypalem go chyab w sam raz.. ani za duzo.. ani za malo..

raz normalny nawóz.. a raz przeciw zólknieciu traw. ale.. efekty mizerne....

oj gruz ma i to duze znaczenie. w poczatkach mojego trawnika tez mialem miejsce gdzie zólkła trawa , po próbach inwestygacji okazało sie ze pod 20cm warstwa gleby jest puc betonu który wylali robotnicy podczas budowy ( widac juz im sie w szalunki nie mieścił) dopiero jego rozbicie i eksmisja zakończyły problem.

• 2 weeks później...
Z tą azofoską to trzeba uważać .Myślę że trzeba zacząć od podlewania i jezeli to nie skutkuje to dopiero wtedy podsypać nawozem ale wtedy w dalszym ciągu podlewać .Trawa po każdym nawozie z azotem będzie zielona gdyż azot jest składnikiem chlorofilu( zielony barwnik).Azot natomiast dość szybko się wypłukuje z ziemi i sypanie kolejnej porcji nawozu może doprowadzić do przenawożenia skłanikami które wyrugowują się wolniej.Na młodą trawę też nie należy sypać za dużo azotu ,a niektóre nawozy zawierają go nawet i 20% .Podlewanie jest ważne zwłaszcza w 2-3 tygodnie po posypaniu nawozem gdy trawa jest w okresie intensywnego wzrostu .Podlewaj rzadziej ale obficie to trawa lepiej się ukorzeni.Co do nawozów to poszukaj takiego który ma związki fosforu i potasu a nie zadużo azotu np .Travit .Dodatkowo braki azotu można uzupełnić saletrą ale w bardzo małych dawkach za to stosując ją częściej.