Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 897
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witaj Nikom najprostsze co możesz zrobić to wykop te placyki podsyp nowej ziemi troszkę i posiej ja tak zrobiłem i najlepiej i najprościej nie kąbinuj z żadnymi nawozami mowie ci efekt na 100 procent morowany tylko wybierz z 20 cm tej ziemi pozdrawiam życzę sukcesów tydzień i po kłopocie dożo podlewaj .

Mam ten sam problem,suka wypala dziury w trawniku. W niektórych miejscach trawa samoistnie odrasta, w innych nie.Dosiewanie daje mizerne rezultaty.Mam zamiar wypróbować wynalazek z USA - magiczna łatka trawy(nasiona najwyższej jakości + hydrożel + celuloza), worek 5L starcza na 3m2.Cena 44 zł.+ koszty przesyłki.Jak wypróbuję,postaram się napisać o tym.

Ja z koleji mam inny problem z plackami

po nawozeniu azofoska, trawa mocno sie rozrosla, poszla strasznie w gore i na boki ;) polataly sie placki itp... wszystko pieknie

po 2 koszeniu wyszly koeljne zolte plamy, duzo na nich suchej trawy, zielona-nowa tez tam jest ale rosnie wolniej nizeli w innych ciemno zielonych miejscach

na dodatek po skoszeniu pojawilo sie z 10 plackow - miniaturowych mrowisk - moze to nakieruje co do miejsca-gleby, niewiem :-?

Zdjecia przed i po koszeniu ponizej

Czyzby przenawozil? mniej-wiecej sotsowalem sie do dawkowania azofoski z opakowania

Prosze o porade

przed koszeniem

http://i43.tinypic.com/6ibmfk.jpg

http://i42.tinypic.com/15n4v2x.jpg

po koszeniu

http://i41.tinypic.com/sg21dx.jpg

to ciekawe na moja logikę patrząc na teren lasowy trawa ciężko rośnie na takich glebach ale nie mowie na 100 procent porostu czytałem kiedyś dużo na ten temat ale nie pomogę ci za bardzo a co do azofostki to polecę ci coś super na trawę ja juz mam efekty piękna zielona po 3 dniach polecam sierodek nazywa sie BIO EKOR NAWOZ DLA TRAWNIKOW W Granulkach wpisz na goglach i ci wyjdzie tani i dobry pozdrawiam

a czy to nie jest grzybica?Często po zimie to wyłazi jak za długo śnieg leży u moich znajomych często właśnie po zimie długiej tzn jak za długo leżał śnieg toto pojawia się i znajomy rolnik mu tak powiedział i kazał czymś to spryskać i problem zniknął,w "Maja w oogrodzie" też w którymś z odcinków o tym mówili.

nakoto, wyluzuj.

Przecież to więcej jak pewne było, że tak będzie. Nawiozłeś ziemi. Tu cieniej, Ówdzie grubiej... a i nawiezione też jednorodne nie było... tak musi być na początek.

Koś, podlewaj, nawież czasem tam, gdzie słabiej rośnie... i tyle.

• 3 weeks później...
Mi kurcze tez zaczął żółknąc po 3 koszeniu. wczesniej posypałem jak wzrastała mocznikiem (N 46% w formie amidowej) w ilości 8gm2. a do tego nawóz do trawy uniwersalny (POLIMAG 405) w ilości 25g/m2. Trawnik narazie wygląda jak łaciaty sa miejsca soczystej zieleni i w tych trawa szybciej rośnie a są i te przyzółkłe i tam trawa mocno zwolniła. Podlewam obwicie późnym wieczorm. Podłoże mam tez mocno gliniaste a w zasadzie ziemia gliniasta na to było wysypane średnio 5-10 cm ziemi z pola. I tez nie wiem co się takiego stało. Z ulicy trawka wygląda super blizej już gorzej. Może ktoś ma jakiś pomysł co tam się może dziać.

Podlewasz codziennie? Podlewaj OBFICIE ale nie co dzień.

Teraz po tej porze deszczowej niestety bywają kłopoty. Miałeś jakieś zastoje wody po deszczu?

Zasil czymś kompleksowym, jest lato czyli nie mocznik najlepiej jak będzie bez lub z małą ilością fosforu, szczególnie te miejsca gdzie trawa niska jest i blada, i warto w tych miejscach ponakłówać trochę np widłami .

Mi kurcze tez zaczął żółknąc po 3 koszeniu. wczesniej posypałem jak wzrastała mocznikiem (N 46% w formie amidowej) w ilości 8gm2. a do tego nawóz do trawy uniwersalny (POLIMAG 405) w ilości 25g/m2. Trawnik narazie wygląda jak łaciaty sa miejsca soczystej zieleni i w tych trawa szybciej rośnie a są i te przyzółkłe

Jak to co się stało. Nie równo posiałeś nawóz.

Mi kurcze tez zaczął żółknąc po 3 koszeniu. wczesniej posypałem jak wzrastała mocznikiem (N 46% w formie amidowej) w ilości 8gm2. a do tego nawóz do trawy uniwersalny (POLIMAG 405) w ilości 25g/m2. Trawnik narazie wygląda jak łaciaty sa miejsca soczystej zieleni i w tych trawa szybciej rośnie a są i te przyzółkłe

Jak to co się stało. Nie równo posiałeś nawóz.

Czyli co?, tam gdzie żółknie to za mało go dałem czy za dużo kurcze już sie pogubiłem w tym wszystkim. W miejscach tych zielonych trawa jest mocna i soczysta i porządnie ukorzeniona. W tych gorszych taka mała i delikatna i korzenie ma małe. A może za mokro tam ma bo w tych niektórych miejscach wolniej mi wsiaka woda przy podlewaniu lub po deszczu bo mam dość wredne podłoże dość sporo gliniastej ziemi.

Podlewasz codziennie? Podlewaj OBFICIE ale nie co dzień.

Teraz po tej porze deszczowej niestety bywają kłopoty. Miałeś jakieś zastoje wody po deszczu?

Zasil czymś kompleksowym, jest lato czyli nie mocznik najlepiej jak będzie bez lub z małą ilością fosforu, szczególnie te miejsca gdzie trawa niska jest i blada, i warto w tych miejscach ponakłówać trochę np widłami .

.

Podlewam codzienie i to dość sporo miejscami woda gorzej wsiąka bo grunt słabo przepuszczalny. Wczoraj nie podlewałem i chce teraz ograniczyc właśnie tę wodę bo moze faktycznie ma za mokro, Spróbuję czymś zasilic jak radzisz i bedę obserwował co się będzie działo.

Czyli co?, tam gdzie żółknie to za mało go dałem czy za dużo

No wygląda na to, że za mało i zdycha z głodu. Mój mąż też tak nierówno posiał. Na szczęście był to nawóz wolnodziałający, więc dało się szybko skorygować.

A z gliniastym podłożem nie mam doświadczenia, więc się nie wypowiem.

Czyli co?, tam gdzie żółknie to za mało go dałem czy za dużo

No wygląda na to, że za mało i zdycha z głodu. Mój mąż też tak nierówno posiał. Na szczęście był to nawóz wolnodziałający, więc dało się szybko skorygować.

A z gliniastym podłożem nie mam doświadczenia, więc się nie wypowiem.

Kurcze tak mało to nie dawałem jak babcię kocham, bałbym sie nawet że może trochę przesadziłem z mocznikiem ale juz tego drugiego Polimagu to napewno było dość, i bądź tu chłopie mądry :-? . Wezmę od śwagra widły i podźgam może tlenu mu brak i sie dusi biedak :wink:

Przecież nie chodzi o to, że mało, tylko, że może nie równo Ci się posiało.

Jakby nie patrzeć na jedno wyjdzie , bo jak nie równo to wjednym miejscu za dużo w innym za mało.

Dzisiaj w zrobiłem eksperyment i w dwóch miejscach reprezentatywnych takich po ok 1m2 gdzie ta trawa jest marna podsypałem jeszce lekko nawozu, raz kosie śmierć. Zobaczę o co kaman albo pomoże albo spali wpiździet. Ale może będę wtedy lepiej wiedział co się dzieje.