Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 897
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

gdzie ta trawa jest marna podsypałem jeszce lekko nawozu, raz kosie śmierć. Zobaczę o co kaman albo pomoże albo spali wpiździet. Ale może będę wtedy lepiej wiedział co się dzieje.

ha dokładnie to samo zrobiłam :D warjacji mozna dostac z tą trawą...u nas na pewno grunt nie równy - miejsacami gliniasty- po miejscowym zasileniu po 3 dniach zaczyna sie zielenic wiec zakupiłam siewnik i posiałam na całosci - niby równo zobczymy :D

a właśnie w końcu co ile ją zasilać? czym azofoską? jaki poziom sypu na siewniku?

Nie miała baba kłopotu ..zrobiła sobie trawnik :-?

ja też kupiłam siewnik, żeby najpierw równomiernie posiać trawę a teraz równomiernie zasilć nawozem.

Oczywiście brak doświadczenia daje o sobie znać - jak ustawić oczko (mam zakres od 1 do 10) w siewniku, żeby nie było za mało ani za dużo. Cwaniaki z Gardeny podali ściągę, ale tylko dla wybranych producentów. O nastawie do trawy nie było ani słowa (bo nazwa handlowa "siewnik do nawozów", więc nie przystoi).

Muszę eksperymentować.

A więc u mnie chyba jednak potrzebowała nawozu , tydzień temu sypnąłęm mocznikiem w dwóch miejscach najgorszych na próbę Potem przez kilka dni u nas dość mocno lało to w dzień to w nocy, wczoraj w tych miejscach trawa pięknie się zazieleniła i zdecydowanie wybiła się w górę :). Zachęcony tym efektem podsypałem resztę trawnika mocznikiem i poczekam na efekt , mam nadzieję że będzie taki sam i trawka się ładnie zazieleni

mój trawniczek wyglądał ok do pewnego momentu , trawa rosła równo , kolor jednolity, po jakiś 3 miesiącach od zasiania i po kilku koszeniach , przestał równo rosnąć , trawa rośnie w placki , kepka ładna i soczysta a zaraz obok placyk żółty i mały , wygląda to jak moro...podlewam go codziennie , zresztą ostatnio wody z nieba też nie brakuje , nie wiem co z tym zrobić, czemu powstają takie placki naprzemian ładnej i brzydkiej trawy... raz nawoziłem trawę nawozem do trawników , widać było że się wzieła po jakimś czasie , a teraz znowy zdziadziała, co można zrobić ? nasypać więcej nawozu w te łyso żółte miejsca ?

mój trawniczek wyglądał ok do pewnego momentu , trawa rosła równo , kolor jednolity, po jakiś 3 miesiącach od zasiania i po kilku koszeniach , przestał równo rosnąć , trawa rośnie w placki , kepka ładna i soczysta a zaraz obok placyk żółty i mały , wygląda to jak moro...podlewam go codziennie , zresztą ostatnio wody z nieba też nie brakuje , nie wiem co z tym zrobić, czemu powstają takie placki naprzemian ładnej i brzydkiej trawy... raz nawoziłem trawę nawozem do trawników , widać było że się wzieła po jakimś czasie , a teraz znowy zdziadziała, co można zrobić ? nasypać więcej nawozu w te łyso żółte miejsca ?

U mnie podobny problem. W centrali nasiennej powiedzieli ze albo to jakieś szkodniki korzeni (larw) widać je po wykopaniu darni, albo brakuje minerałów. W związku z czym wczoraj wysypaliśmy saletrę amonową i saletrę wapniowo- magnezową. Zobaczymy jakie będą rezultaty.

A więc u mnie chyba jednak potrzebowała nawozu , tydzień temu sypnąłęm mocznikiem w dwóch miejscach najgorszych na próbę Potem przez kilka dni u nas dość mocno lało to w dzień to w nocy, wczoraj w tych miejscach trawa pięknie się zazieleniła i zdecydowanie wybiła się w górę :). Zachęcony tym efektem podsypałem resztę trawnika mocznikiem i poczekam na efekt , mam nadzieję że będzie taki sam i trawka się ładnie zazieleni

A jednak trawka coraz bardziej zielona, czyli jednak brakowało jej nawozu.

hura ! :D

spawdziłam - zasililiśmy azofoską i po 4 dniach trawa zrobiła się piękna, zielona soczyta, bez zółtychp laców- super wygąda . A tak sie bałam ze cos sknocilismy przy zakładaniu trawika.

Oj da Ci popalić za tą azofoskę :lol: - nie nadążysz z koszeniem - pójdzie jak burza do góry - zwłaszcza przy deszczowej pogodzie i upalnych dniach ...

:D

a właśnie w końcu co ile ją zasilać? czym azofoską? jaki poziom sypu na siewniku?

Nie miała baba kłopotu ..zrobiła sobie trawnik :-?

Azofoska tania nie jest - następnym razem użyj saletry amonowej - jest ponad dwa razy tańsza a efekt dla trawy będzie taki sam .

Siewnik ustawić na minimum - azofoska jest bardzo drobno granulowana , saletra amonowa ma większą granulację - można ustawić na 2 lub 3 - ja również początkowo używałem siewnika / Gardena Comfort 500 /do zasilania nawozem trawnika - ale jakoś nigdy równomiernie i dokładnie nie udawało się nawieźć / ca 10ar trawnika / - od pewnego czasu rozsiewam nawóz ręcznie - jest o wiele dokładniej i przede wszystkim mniej nawozu zużywam na tożsamy areał ...

Do kiedy można nawozić trawę? - już jesień się zbliża...

U mnie też lekko zażółcona, trochę licha - trawnik zakładany we wrześniu ubiegłego roku, na wiosnę nawiozłem azofoską to rosła i zieleniła się aż miło, a teraz znowu coś zmarniała mimo deszczów.

Nie wiem czy dać jej już spokój w tym roku czy jeszcze nawozić - i nie chodzi już o efekt wizualny, tylko żeby przetrzymała dobrze zimę.

Oj da Ci popalić za tą azofoskę - nie nadążysz z koszeniem - pójdzie jak burza do góry - zwłaszcza przy deszczowej pogodzie i upalnych dniach ...

dokładnie, dokałdnie :D wrócilismy wczoraj po 2 tygodnowym urlopie i trawa taka ze po prostu szok .gruba zielona aż się kładła - mąż zrobił pierwsze koszenie na wyższym poziomie a dzisiaj trzeba jeszcze raz juz nizej. Efekt przeszedł moje oczekiwania....cały dzień ją podziwiałam pieląc w miedzy czasie to co zdązyło zarosnąć :-? swoja drogą czy tak bedzie po każdym urlopie????

• 4 weeks później...

Podnoszę temat bo znowu pojawiła się jakaś franca na trawniku . :cry:

Po moich oględzin i dokładnym szukaniu opisów w necie myślę ze to jest różowa plamistość trawników połączona z czerwoną nitkowatością traw .

Pojawiło się to w czerwcu, najpierw kilka plamek a potem stopniowo się rozsiewa po całym trawniku. Stosowałem się do zaleceń znalezionych w necie (nawożenie, koszenie podlewanie rzadziej i na dzień itp) ale nic nie pomaga a wręcz się pogłębia.

Czy ktoś zna może jakiś środek chemiczny na to cholerne badziewie ? Bo bez chemii się chyba nie obejdzie szlag trafi mój piękny dywanik ... :(

Tu zdjęcia:

zdjęcie

zdjęcie

• 2 months później...

Czy ktoś może mi pomóc w związku z moim trawnikiem ?

Trawnik przez lato był zielony (dwa raz go nawoziłem).

Na jesień cały zrobił się żółto/jasno zielony a na całej jego powierzchni pojawiły się dziesiątki intensywnie zielonych kępek trawy, która jakby wyrasta ponad poziom trawnika !! - przypomina to pryszcze na pięknej twarzy .

Kępki są na tyle duże i odstające, że można się o nie potknąć...

Najciekawsze jest to, że trawa za moim płotem, pomiędzy drogą a moją działką, tuż przy drodze, którą nikt nie podlewa, nie nawozi, nie kosi jest piękna, zielona i można tylko pozazdrościć aby taką mieć u siebie na trawniku !!!

Proszę Was o pomoc !!!!

Wydaje mi się, że te piękne, zielone kępki traw, to tzw. dzika trawa, ta sama, którą masz za płotem. Piszesz, że tej trawy nikt nie kosi, ona zakwita i nasiona tej trawy wiatr rozsiewa po Twoim trawniku.

To co rośnie dziko, jest zwykle silniejsze od tego, co przez nas siane, chuchane i dmuchane. Walczy, bo musi :wink:

a ja sądze , że te ładne kępy to Twoja trawka tylko z dużą ilością nawozu organicznego pochądzącego od załatwiających sie na działce ptakach czy innych zwierzętach , zaś kolor trawnika na jesieni to normalne jesli nie nawoziłeś dawno , ja daje nawóz co miesiąc i jest ok , czasem miałem pretensje że trawnik jest zle "zrobiony" bo żółknie , jesli jest nawożony ( równomiernie ), podlewany i koszony a to wszystko robione regularnie jest zielony

Wydaje mi się, że te piękne, zielone kępki traw, to tzw. dzika trawa, ta sama, którą masz za płotem. Piszesz, że tej trawy nikt nie kosi, ona zakwita i nasiona tej trawy wiatr rozsiewa po Twoim trawniku.

To co rośnie dziko, jest zwykle silniejsze od tego, co przez nas siane, chuchane i dmuchane. Walczy, bo musi :wink:

Przychylam się raczej do powyższej opinii :), niż do nawożenia przez załatwiające się ptaki i np. myszy :wink:

..