Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 897
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Potwierdzam, Florovit z żelazem jest super. Wysiewać na suchą trawę po koszeniu, potem obficie podlać, żeby się rozpuścił.

Mieszanki trawnikowe są z kilku gatunków traw - dlatego w kilka dni po koszeniu widać różnice we wzroście. Jaśniejsze, wolno rosnące placki to natomiast braki substancji pokarmowych (mogą wynikać z nierównej warstwy lepszej, zasobnej gleby, lub nierównego wysiewania nawozu).

Jeszcze jedno - nie kosić krótko trawy w czasie upałów. Zwłaszcza młodej trawy.

Witam

W tamtym roku założyłem trawnik w trzech oddzielnych kawałkach (lipiec-sierpień) i trawa aż do zimy była ładna, w tym roku na wiosnę pojawiła się pleśń pośniegowa więc jak śnieg zniknął to wygrabiłem ją i trochę podsypałem nawozem. Ale trawnik od wiosny był od razu łaciaty, miejscami trawa "normalna" a miejscami taka jakaś rzadka, cienka i mizerna. Z czasem to się pogarszało i teraz mam całe plamy trawy która wygląda jakby uschła. Myślę że to nie kwestia podlewania bo w okresie gdy były duże opady deszczu to nic się nie zmieniało, tak samo nawożenia bo jak podsypałem polifoską to te plamy trawy normalnej rosły jak głupie a te mizernej prawie wcale się nie ruszyły. Plamy tej suchej trawy ciągle się poszerzają, gleba jest przepuszczalna (piasek) lekko kwaśna. U sąsiada jest identycznie. Macie może pomysł jak zdiagnozować co jej jest?

Witam

Te wypalone fragmenty trawnika z własnego doświadczenia to albo suczka albo nawóz wysiany na mokrą trawę i przydeptany lub jakiś oprysk .

Potwierdzę że florovit jest bardzo dobry , trawa nie rośnie jak szalona i ładnie się wybarwia , co do koszenia trawnika nisko w czasie upałów to co to oznacza ? Czy jak jest gorąco to kosimy na np. 5 cm. a jak jest chłodno to kosimy na 2 cm. co ma piernik do wiatraka to nie pole golfowe ani boisko ja swoją koszę na 4 cm. niezależnie od temperatury i nie zauważyłem żadnych negatywnych objawów .Załączyłem zdjęcie trawnika wysianego w tym samym terminie i po pierwszym połowicznym nawożeniu jest jeszcze przed opryskiem na chwasty, ten fragment po prawej na zdjęciu to trawa skoszona na 2 cm. i niestety ten kawałek w znacznej części popłynął do lasu .

DSC05618.jpg

Witam

Te wypalone fragmenty trawnika z własnego doświadczenia to albo suczka albo nawóz wysiany na mokrą trawę i przydeptany lub jakiś oprysk .

Potwierdzę że florovit jest bardzo dobry , trawa nie rośnie jak szalona i ładnie się wybarwia , co do koszenia trawnika nisko w czasie upałów to co to oznacza ? Czy jak jest gorąco to kosimy na np. 5 cm. a jak jest chłodno to kosimy na 2 cm. co ma piernik do wiatraka to nie pole golfowe ani boisko ja swoją koszę na 4 cm. niezależnie od temperatury i nie zauważyłem żadnych negatywnych objawów .Załączyłem zdjęcie trawnika wysianego w tym samym terminie i po pierwszym połowicznym nawożeniu jest jeszcze przed opryskiem na chwasty, ten fragment po prawej na zdjęciu to trawa skoszona na 2 cm. i niestety ten kawałek w znacznej części popłynął do lasu .

Psa nie posiadam, trawa nie była jeszcze nawożona, pryskać też nie pryskałam...więc to raczej nie to. Trawę koszę na 4 cm.

Musielibyśmy się bawić w detektywów ale na pewno nie jest to żadna choroba , w zeszłym roku, na młodym trawniku też zrobił mi się jeden owalny ślad wypalonej trawy ile ja się nagłowiłem i okazało się że tego dnia pryskałem roundupem i miałem go na podeszwie buta , jak przeszedłem się po trawniku widocznie trafiłem na jedno wilgotne miejsce i nieświadomie wypaliłem trawę , nie zmienia to faktu że jeżeli w tych miejscach nie widać zielonych źdźbeł trawy to trzeba to wygrabić , dosiać i przysypać nasiona ziemią , oczywiście tak jak poprzednicy radzili daj nawóz i za tydzień nie poznasz trawnika

Dzięki. Jutro zabieram się do roboty. Mam tylko jeszcze pytanko: Czy jak wygrabię te miejsca i dosieję trawę to mogę od razu zastosować nawóz Florovit? Można go stosować do dosiewek?

A cha i jeszcze jedno - czy i jeśli tak to jak długą stosować przerwę między zastosowaniem nawozu (np. Florovitu) a odchwaszczaniem (np. Mniszkiem)?

Stosowanie nawozu w niczym nie przeszkadza a wręcz przeciwnie będzie ziemia ,, zaprawiona " . Jeżeli stosujesz nawóz to trzeba obficie podlać jeżeli stosujesz np. mniszek to musi być sucho, jeden dzień przerwy wystarczy . Ale proponuję dać sobie w tym roku spokój z mniszkiem, większość chwastów jest albo jednoroczna albo nie lubią koszenia i w naturalny sposób zginą lepiej skupić się na doprowadzeniu trawnika do dobrej kondycji a mniszkiem potraktować w przyszłym roku.. Pochwal się za tydzień swoim trawnikiem

Pozdrawiam

to może trochę zdjęc

http://img51.imageshack.us/i/img1804b.jpg/

http://img24.imageshack.us/i/img1797z.jpg/

http://img685.imageshack.us/i/img1798p.jpg/

http://img337.imageshack.us/i/img1799l.jpg/

http://img4.imageshack.us/i/img1795l.jpg/

Już dokładnie nie pamiętam ale chyba jesienią (koniec września -początek października) bo pamiętam że trochę się obawiałem czy to nie za blisko zimy.

Co wcześniej rosło zanim założyłeś trawę był perz i rośliny trawiaste dużo masz drzew na działce? Ziemia przepuszczalna ? gliniasta? Czy planując ziemię na wierzch nie zostało wyciągnięte podglebie?

Czy Twój trawnik wygląda jak ten na zdjęciu?

http://images45.fotosik.pl/311/7056920fc764490cmed.jpg

Ziemia jest przepuszczalna, V-VI klasa, z wierzchu trochę takiej szaro czarnej ziemi 30-40cm a dalej to już tylko piasek, Po budowie na jednym z kawałków rozwiozłem ziemię która była zdjęta pod dom i leżała z 2 lata, na niej wyrósł głównie perz i jakaś dzika trawa, przed posianiem trawy skopaliśmy to szpadlem i wybraliśmy korzenie, później w części na wierzch wysypałem trochę ziemi ogrodowej i wymieszałem z rodzimą ziemią a w części została bez zmian. Tak było w jednym kawałku, w drugim na rodzimą ziemię nawiozłem ziemi czarnej (z jakiegoś pola) tak z 15-20cm i na niej zasiałem trawę. Tak, że trawnik był siany na trzy różne mieszanki gleby. Sąsiad zrobił jeszcze inaczej na ziemię rodzimą nawiózł kilka centymetrową warstwę ziemi ogrodowej na niej zasiał trawę. I trawa wszędzie wygląda tak samo.