Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, w walce z pedrakami sprawdziłem dwie metody: nicienie i Biomass Sugar. Nicienie skuteczne ale dość drogie. Nowy środek, który znalazłem na rynku: Biomass Sugar okazał się bardzo skuteczny. W trawniku przed zastosowaniem preparatu było ponad 100 pedraków na m2, po trzech zabiegach Biomass praktycznie nie ma żadnego szkodnika a trawnik bardzo zyskał na jakości. Preparat jest też tańszy od nicieni. U mnie się sprawdził.

• Odpowiedzi 897
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

BioMass Sugar® to unikalna formuła złożona z cukrów, makroelementów i pierwiastków śladowych wytwarzana z surowców odnawialnych.

PŁYNNY NAWÓZ ORGANICZNY NA BAZIE TRZCINY CUKROWEJ

Zarejestrowany i opracowany przez:

ILLOVO SUGAR LIMITED Co. Reg. No. 1906/000622/06

PO BOX 41003, MEREBANK, 4059, SOUTH AFRICA

Tel. +27 (031) 450-7700 • Fax +27 (031) 469 4922

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

i jak to ma niby zaszkodzić draniom ?

chyba że cukry sfermentują i będzie alkohol w glebie a robale się zapiją na śmierć.....

Edytowane przez BOHO

Ja mogę się wypowiedzieć w kwestii ptaków. Rzeczywiście bardzo pożyteczne są gawroniaki - jak przylecą to pędraków mniej, za to trawnik wygląda jak po ciężkim bombardowaniu odłamkowymi :( - dewastacja totalna, niech się kret schowa.

U mnie po pędrakowym roku, tego lata jakby problem - tfu tfu - mniejszy. Może te wrony z kretem plus obfite opady i płytka gleba? W każdym razie o trawnik już nie walczę. Teraz chciałabym zwalczyć tylko grzyba roślin i ślimaki :(

Takie coś przyjechało kiedyś do mnie /w poprzednim domu /z lekką ziemią, która była nawieziona na glinę :eek: wybierałam i dawałam bullterierce, która z apetytem je wcinała, przez to nabawiłam się odrazy do krewetek;) ale na naszej gliniastej działce nie zauważyłam potem żadnych zniszczeń - czy one nie lubią gliny?

Trawnik wygląda jak wielka pustynia, place bez trawy, oprócz trawy lubią również korzenie drzew i krzewów, mi załatwiły kilka po prostu szłam i drzewa które były juz u mnie drugi sezon wyciagałam jedną reką, moja Nuka (sunia) też je uwielbia...brrrr

• 4 weeks później...

Witaj,

Mam ten sam problem. Trawka zasiana 2 m-ce temu, też nie dawałam żadnego nawozu. Pierwsze koszenie kilka dni temu. W miejscach gdzie ziemia nie była ruszana przez koparkę trawa jest śliczna zielona, a tam gdzie ziemia była przekopana teren jest bardziej gliniasty i tam trawa zżółkła. Wcześniej przed sianiem, posypałam te miejsca trochę piaskiem ale widać to nic nie dało. Po ostatnim koszeniu, posypaliśmy nawozu jesiennego, aby jakoś przygotować ją do zimy bo z tą żółcią już chyba narazie nic nie zdziałamy?

Niech ktoś się wypowie, czy da się jeszcze jakoś doprowadzić tą żółknącą trawę do normalnego wyglądu, czy też wina jest podłoża dość gliniastego i na wiosnę muszę to wszystko skopać, nawieźć czarnej ziemi i posiać jeszcze raz tam gdzie jest ta glina?

Żółknięcie młodej trawy jest oznaką braku azotu ( choroby nie podejrzewam bo jest za zimno )a ponieważ za chwilę mogą wyskoczyć przymrozki to wszelkie prace związane z nawożeniem odłożyć do wiosny .Na wiosnę proponuję dać nawóz o dużej zawartości azotu i fosforu i powinno być ok.

• 5 months później...