Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 897
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Daro, a za chwilę założysz temat: jak wygonić kreta ;)

;) pewnie tak bedzie, ale najpierw musiałby popracować.

Jednak zdecydowałem się na powolne przekopywanie szpadlem (działka 1500m2) Pewnie wszystkiego nie dam rady, dlatego część chciałbym podlać Dursbanem. Czy ktoś wie kiedy najlepiej to zrobić?

;) pewnie tak bedzie, ale najpierw musiałby popracować.

Jednak zdecydowałem się na powolne przekopywanie szpadlem (działka 1500m2) Pewnie wszystkiego nie dam rady, dlatego część chciałbym podlać Dursbanem. Czy ktoś wie kiedy najlepiej to zrobić?

tak myślałem, wszyscy zaniemówili, tak tak szpadlem dopóki nie wpadnę na coś mniej pracowitego :)

• 2 weeks później...

Witam, przed domem mam trawnik który jest zaniedbany od kilku lat, jest ziemia jest nierówna przez krety i nornice (nie wygląda to zbyt ładnie) chciałbym doprowadzić to do porządku lecz nie mam pomysłu jak to zrobić. Proszę o pomoc.

Z góry wielkie dzięki ;)

Jestem nowa na tym forum, ale pędraki wyjątkowo mnie wnerwiły. W tamtym roku zeżarły mi 3 jarzębiny i 5 lilaków.O trwaniku w łaty nie wspomnę. Właśnie zakupiłam Biomass Sugar i czekam na deszcz ( chodzi o wysoką wilgotność gleby przy dawkowaniu ). Stosować wg instrukcji trzeba kilkakrotnie, w 2-4 tygodniowych odstępach, więc na efekt chwilę poczekam.

Jestem nowa na tym forum, ale pędraki wyjątkowo mnie wnerwiły. W tamtym roku zeżarły mi 3 jarzębiny i 5 lilaków.O trwaniku w łaty nie wspomnę. Właśnie zakupiłam Biomass Sugar i czekam na deszcz ( chodzi o wysoką wilgotność gleby przy dawkowaniu ). Stosować wg instrukcji trzeba kilkakrotnie, w 2-4 tygodniowych odstępach, więc na efekt chwilę poczekam.

Ciekawy jestem czy Biomas Sugar coś pomoże? Prosze o info po "operacji" :)

Zastanawiam się nad tym Dursbanem, co jest lepsze?

DaroR, z tego co wiem to Dursban należy stosować przed siewem i sadzeniem, zalicza się do ciężkiej chemii. Nie znam jego okresu karencji dla ludzi. Ponadto jeśli zastosujemy tylko jeden oprysk, np. teraz a rójka chrząszcza trwa ( wg różnych źródeł ) do końca czerwca, to i tak będziemy mieli pędraki. Dursban jest wyjątkowo toksyczny nie chciałabym go używać kilkakrotnie a Biomass jest bezpieczny i z założenia powinno się nim pryskać 2-3-krotnie. Wydaje mi się, że to daje większą szansę na eliminację pędraków. Jest jeden minus - cena. Stanowczo droższy od Dursbanu. O wynikach mojej walki z robactwem dam znać za jakiś czas.

• 1 month później...

Ptaki bardzo pożyteczne.

Jeśli nad ranem wyląduje stado 20-30 szt na trawniku i spacerują sobie to znaczy że:

- mamy pędraki w trawniku

- za chwile ich nie będzie

-będzie doskonale zareowany trawnik.

zamiast walca z kolcami czy butów do nakłuwania trawnika ptaki dziurkuja go bez zniszczeń, przynajmniej na moim to chyba kwestia kto przy leci na uczte :)

w tym roku jakby mniej robactwa, prawdopodobnie kilkukrotnie całkowicie zalanie wspomagane deszczem pomogło i wizulanie nie widać by cokolwiek podżerało.

w sprawie biomass zastanawiam się nad eksperymentem z naszą melasą tak w ramach testu

Witam,

też miałem problem z chwastnica jednostronna na nowym trawniku. jest to typowy chwast (przypominajacy duza kepe trawy) na nowych trawnikach. Moj ma 2000m2 i zakladalem go na 4 tury po okolo 500m. Dwa razy miałem z nim problem. po pierwszym skoszeniu trawy chwastnica jednostronna zaczęła wolniej rosnąć, ale nowe pedy tego chwastu odbijaly plasko. Zagluszaly trawe i powoli zaczely wytwarzac sie nasiona. srodki zwalczania chwastpw nie pomoga, chyba ze zabija wszystko razem z trawa, a to jest rozwiazanie niewskazane. Jedyny spowob, który dziala i u mnie sie sprawdził to recznie zwalczanie: wyrywanie, wycinanie itp. Po pierwszym wycieciu odbija moze okolo 10% chwastow, po 2-3 tygodniach powtarza sie zabieg na tych 10% i po sprawie. Oczywiście jest to czasochlonny zabieg, ale w kolejnych latach nie pojawił sie juz ten chwast, wiec dziala. Trawe nawozic i podlewac, zagluszy wszystko :) :yes: