Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 897
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W tym roku w czerwcu posiałem swoja trawkę,

Za mało opisałeś - była podlewana, nawożona? Czy była założona na glinie czy na glebie przepuszczalnej?

Trawa wymaga ogromnych ilości wody i nawozu - to jeden z najdroższych elementów ogrodu.

W tej chwili już nie odzyskasz miękkiego trawniczka, bo doszło do zdrewnienia postawy źdzbeł.

Juz będzie taki "ścierniskowaty".

Można poprawić wygląd - dużo wody, potem wertykulacja a na koniec znów woda + nawóz. To przynajmniej nie będzie suchy tylko zielony.

Edytowane przez Elfir

Witam

wszystkich , mam duży problem z perzem .

w tym roku posiałem trawę do okoła domu trawa sportowa z iławy z jednej strony domu wszytsko super

natomiast druga strona domu ..mało co urosło trawy za to prawie wszędzie urósł perz , już nie wiem co mam robić tyle pracy poświęciłem na zrównanie terenu i odchwaszczenie ....czy mam to teraz czymś spsikać żeby pozbyć się perzu czy wszystko wyrywać ręcznie?

aczkolwiek jak na jednym kawałku wyrywałem ręcznie to i tak sporo odrosło mimo ze starałem się wyrywać z kożeniami , trawę kosze raz góra 2 razy w tygodniu,

podkreśle że trawę siałem w różnym okresie tzn miesiąc później niż tą z drugiej strony domu

proszę o pomoc co mam z tym zrobić

Pszczoły to bardzo pożyteczne zwierzątka. Należy o nie dbać bo jest ich coraz mniej. Oprócz "pustyni" trawiastej należy taż dbać o innych i stwarzać cały ekosytstem.

Jest sporo roślin miododajnych, które można sadzić "dla pszczół" na rabatach kwiatowych. Osobiście tak robię - mam posadzony przegorzan, jeżówkę, szałwię. Zawsze tam pełno bzykaczy, a oprócz nich przylatują jeszcze chmary motyli.

Ale na trawniku pszczół to ja bym też nie chciała...

Jesli tam jest tylko perz użyj jakiegoklwiek herbicydu przeciwko roślinom jednoliściennym i załóż trawnik na nowo.

Elfir ma rację. Jeśli masz perz to nie usuniesz go podczas zwykłej pielęgnacji trawnika. Albo zaakceptujesz nieidealny trawnik albo musisz założyć go od nowa. Szkoda że nie przekopałeś podłoża i nie usunąłeś kłączy perzu przed założeniem trawnika.

A może to nie perz, a chwastnica? Zrób fotkę to może coś pomożemy.

OK dziś zrobie fotke, ziemia została oczywiście wcześniej przekopana i to pieroństwo urosło mi tam gdzie siałem trawe na wyrównanym już terenie i w miejscu z (jeszcze ) niezagospodarowanej części ogrodu z której ziemie przewoziłem , urusło tylko to, a trawa prawie w ogóle , czy wystarczy że to spsikam np randapem odczekam 2-3tygodnie , skosić żyłkową do spodu i posiać trawę w miejscu już wyrównanym ????

i jeszcze pytanie o część ogrodu który musze wyrównać jest tego sporo i jest na nim stara trawa czy mogę to zrobić w ten sposób że

spsikam starą trawę i chwasty randapem poczekam z 3 tygodnie potem wynajmę glebogryzarkę i wszystko zglebogruzuje i na końcu rozgrabię czy tak można zrobić??

• 2 weeks później...

Witam, w jednym miejscu ogrodu na obszarze około 1m2 trawa jest brązowa, mocno wysuszona, zbita z ziemią, łatwo ją wyrywać. Co może być tego powodem? Dodam, że kilka metrów dalej znajduje się orzech, ale wątpię żeby to było powodem brązowienia ponieważ w innych miejscach wokół orzecha trawa jest w porządku. Podlewam ten kawałek obficie już dosyć długo i wszystko bez zmian. Może to wina pędraków? Proszę o wasze opinie.

Pozdrawiam

Spróbuj zdjąć trochę darni, jak pędraki - będzie widać.

Często takie wysuszone, brązowe place spowodowane są chorobą grzybową, lub (i) hydrofobią gleby.

Środki nazywane ogólnie wetting agents pomagają przywrócić glebie prawidłowe właściwości.

Czasem trudno je kupić, choć dziś nie powinno być problemu.

Te preparaty mają na celu zmniejszenie napięcia powierzchniowego gleby.

Kiedyś parę ładnych lat temu z braku preparatu użyłem szarego mydła, trochę pomogło.

Również w przypadku czarcich kręgów bardzo skuteczny.

Samych pędraków nie widziałem, ale zauważyłem kilka podejrzanych chrabąszczy, który mogły powstać z tych larw, dlatego podejrzewam, że to raczej będą pędraki. Kupiłem BIOMASS SUGAR. Czy macie jakieś doświadczenie z tym preparatem? Czy jest on także skuteczny na problemy, o których pisze yurec ?

Nie spotkałem się z pozytywnymi opiniami o BIOMASS SUGAR przy zwalczaniu pędraków. Kiedyś chciałem kupić do testów ale brakło odpowiedzi, może powinienem kupić jako osoba prywatna, myślałem nawet o tym przez chwilę, ale odpuściłem.

Ale może na forum ktoś ma jakieś doświadczenia.

Na to o czym pisałem nie jest skuteczny.

• 2 weeks później...
w czerwcu br. odnowiłem swój trawnik i dosiałem trochę nowego. Trawnik częściowo jest zacieniony, generalnie jest mało słońca, teren zalesiony. Zauważyłem, że zaczyna pojawiać się na nim taka "rybia łuska" i mech. Nie wiem z czego to wynika, czy może jest za wilgotno, może mało słońca? Przedtem na starym trawniku miałem to samo, z biegiem czasu niewiele było trawy. Co na to zastosować? Może dolomit?

Ta "rybia łuska" to są wątrobowce.

Przyczyny to nadmierna wilgotność i ubicie gleby, mało słońca, niewłaściwa mieszanka i za słaba pielęgnacja traw (!).

Pomaga aeracja/wertykulacja, opryski (Mogeton, siarczan żelaza)

Nie stosuje się nawozów wapniowych bez badania pH, bo można sytuację pogorszyć.